SekcijeVijesti Analize Knjižnica Ekonomija Kultura PovijestZnanost
Naslovnica Vijesti Analize Kartice znanjaSlika danaBrzi preglednik Interaktivna karta svijeta Listanje tema TražilicaPretplata Login

Mao Ce-tung, otac moderne Kine

   0
Kada govorimo o formama političke misli koje su proizašle iz marksizma, onda je nemoguće ne spomenuti maoizam jer ovo učenje je imalo ogroman utjecaj na svijet, a u neku ruku ima i dan danas.

Što je maoizam? Riječ je o učenju kineskog političkog lidera Mao Ce-tunga (1893–1976). Tko je pak bio on? Govorimo o najvažnijem čovjeku u povijesti moderne Kine. Štoviše, govorimo o utemeljitelju današnje Narodne Republike Kine, najmnogoljudnije države na svijetu (i uskoro najveće ekonomske sile svijeta).

Mao će Kinom vladati, kao predsjednik Komunističke partije Kine, od 1949. pa sve do smrti 1976. godine.
On nije stvorio samo modernu komunističku Kinu (koja, kako ćemo saznati uskoro, nije više baš ona Kina kakvu je on zamislio), stvorio je i spomenuti maoizam.

Kako smo već i rekli, riječ o marksističkom učenju (odnosno mogli bismo reći kako je riječ o još jednoj interpretaciji ideja Karla Marxa) koje je, kako to često i biva diljem svijeta, skrojeno da bi odgovaralo specifičnim uvjetima na datom području.
Mao je bio revolucionarni vođa, a da bi mogao povesti revoluciju bile su mu potrebne mase ljudi. Problem - Marx je argumentirao kako će revolucionarne mase, koje će svrgnuti stari nepravedni poredak, biti industrijski radnici. No, Mao u Kini nakon Drugog svjetskog rata nije mogao pronaći baš dovoljno industrijskih radnika za revoluciju pa je odlučio prilagoditi Marxovo učenje domaćim potrebama na način da je proglasio seljake za revolucionarnu klasu. To je bila njegova, praktična dakako, ideja o provedbi revolucije u Kine - pogledajmo sada kako je to u praksi prošlo.
Komentari:
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja:
Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Poštovani, za objavu komentara morate biti advance.hr pretplatnik
copyright advance.hr 2017 | Impressum | uvjeti korištenja