Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Lord Robert Skidelsky, najpoznatiji keynesijanac našeg doba o fiskalnoj i monetarnoj politici u doba recesije

33 Objavljeno:

Hrvatska je u zamci niske razine zaposlenosti te mora pronaći izlaz iz te situacije kako se ne bi napravila još veća socijalna šteta, naglasio je lord Robert Skidelsky, svjetski poznati i nagrađivani povjesničar ekonomije, političar i pisac, na predavanju „Rasprava o fiskalnoj i monetarnoj politici u doba recesije“ koje je održao 11. travnja u Vijećnici HGK.

Lord Skidelsky smatra kako je Keynesova mješavina pragmatizma i realizma primjenjivija i aktualnija nego ikad prije. Za Skidelskya je Keynes i dalje vrlo relevantan za razumijevanje financijskoga kolapsa 2007. - 2008. godine. Također, smatra kako će tehnološki napredak donijeti sve manje radnih mjesta čak i kada se ekonomska kriza završi. Lord Skidelsky član je Doma lordova britanskog parlamenta, profesor emeritus političkih ekonomija na Sveučilištu Warwick, član British Academy, predsjednik Centre for Global Studies, član savjetodavnog odbora Institute of New Economic Thinking i predsjednik Governors of Brighton College te direktor Moscow School of Political Studies.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević, najavljujući predavanje lorda Skidelskya, naglasio je kako je on posebno zanimljiv jer se nalazimo u svijetu u kojem se traže rješenja za budućnost. Svijet je u pretkonfliktnom razdoblju u kojem se stvara njegova nova arhitektura, a to ima posljedice i za Hrvatsku, istaknuo je Vidošević dodavši kako je lord Skidelsky zanimljiv jer smatra kako se matematičkim formulama ne može odrediti život, koji je znatno kompleksniji.

Govoreći o fiskalnoj i monetarnoj politici Skidelsky je naglasio tri fiskalna i monetarna svjetska ustroja u prošlosti.
Prvi je viktorijanski fiskalni ustroj od 19. stoljeća do Drugog svjetskog rata u kojem je bilo pravilo uravnoteženog proračuna, porezi su na najmanjoj razini, a postojalo je povjerenje u vjerodostojnost vlade.
Drugi je keynesijanski fiskalni okvir od 1945. do 1979. godine kada se napušta uravnoteženi proračun, investicije se usklađuju s potrošnjom, uspostavljen je snažan sustav, ali koji slabi jer je sve veća subvencija industrije, veći je proračunski deficit, velika je potražnja te inflacija. Taj je sustav sedamdesetih godina 20. stoljeća u krizi te ga nasljeđuje postkeynesijansko razdoblje u kojem je važna borba protiv inflacije, a ne rast i zaposlenost.
Vlada postavlja porezne stope kako bi se uravnotežio proračun uz prirodnu stopu nezaposlenosti. Vlade i ljevice i desnice u tom razdoblju kršile su vlastita pravila.

U monetarnoj je sferi razdoblje zlatnog standarda, zatim početak monetarne politike uvođenjem Bretton-Woods sustava koji je trajao od 1945. do 1971. godine, a kojim je uspostavljen konvertibilan dolar prema zlatu.
Kraj toga sustava uslijedio je napuštanjem fiksnog tečaja. I središnje banke zemalja postaju neovisne te se usvaja koncept ciljane inflacije.
U globalnoj krizi 2007. – 2008. godine SAD i Kina koordiniraju mjere monetarne i fiskalne politike kako ne bi došlo do još veće gospodarske krize. Monetarni je poticaj bio važniji od fiskalnoga svugdje osim u Kini koja ima i fiskalni poticaj, istaknuo je Skidelsky napomenuvši i ulogu tržišta obveznica te rejting agencija.

Kako je rekao, efekti dosadašnjih mjera učinkovitiji su u SAD-u nego u Velikoj Britaniji. Gospodarstvu trebaju novi poticaji kako bi se vratio rast, stoga je predlagao britanskoj Vladi osnivanje investicijske banke, rekao je lord Skidelsky istaknuvši potrebu novoga fiskalnog i monetarnog ustroja uz zadržavanja niske stope inflacije i visoke zaposlenosti. Potrebno je usvojiti investicijsku politiku te privući investicije u gospodarstvo i mjeriti povrat investicija. Potrebna je ciljana inflacija ali podložna visokoj zaposlenosti, a središnja banka mora osigurati dotok kredita. Potrebno je uvijek imati definiran izlaz te postupanje vlade u slučaju kada nastupi kriza, kazao je Skidelsky.

Hrvatska ima dva alata, i to kontrolu vlastitog tečaja i tiskanje novca, a uvjeti krize zahtijevaju i određene mjere.
Hrvatska je u zamci niske razine zaposlenosti te mora pronaći izlaz iz te situacije kako se ne bi napravila još veća socijalna šteta, kazao je lord Skidelsky dodavši kako Hrvatska nije iskoristila sve mogućnosti povećanja izvozne potražnje, a to će zahtijevati i deprecijaciju kune. Potreban je i program domaćih investicija, ali uz to ne bi trebalo napuštati niti mjere štednje, istaknuo je lord Skidelsky.

HGK/ Služba za odnose s javnošću

Izvori i reference:
Priopćenje za medije: HGK

Komentari

(33):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +1
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:00 | 20.04.2012.
  @velociraptor, ne mogu uvjeriti 4 miliona hrvata u bit problema, a moći ću 500 miliona drugih naroda na 30 drugih jezika. Nema šanse da se nešto poboljša u EU. Prije će se EU raspasti, nego će se pojaviti rješenje unutar cijele EU. Pa pogledajte našu političku i sindikalnu scenu. Mogli bi ih mijenjati ko pijune i ništa ne bi omanuli. Sve bi klapalo. Ako uđemo u EU, mi smo definitivno gotova priča. Jer tada moramo čekati čudo koje će razoriti EU. Nema šanse da se postigne dogovor o istupanju. Jer smo mi narod tolikih oportunista da to nije za vjerovati. A osobna korist je svakom na 1. mjestu.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +1
  velociraptor
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:46 | 18.04.2012.
  Spunk i Nostradurus, potpuno ste u pravu. Primarna emisija bezkamatnog novca i ukidanje bankarstva djelomicne rezerve je jedino rješenje. Međutim, mislim da Hrvatska nemoze nista napraviti jer je prihvatila pravila igre EU i time izgubila svaku suverenost. O nama ce se u buducnosti odlucivati u Bruxellesu. Zato je bitno da se te promjene naprave u samoj EU i Americi, pa ce se onda prosiriti i na ostale. Mozda ipak netreba biti pesimist. Svemu kad tad dođe kraj, pa tako ce i ovom nakaradnom sistemu. Kad tad, u Americi ce se pojaviti neki novi Andrew Jackson, a onda se bankarima loše piše.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +1
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:36 | 17.04.2012.
  @spunk, ne bi se baš pouzdavao u razum u naših političara. Oni znaju da će za njihove plaće uvijek biti novaca. A to im je najvažnije. Osim toga, o plaćama sami odlučuju.

  Je, istina je da informacije koje dajem nisu prihvaćene. Ali to ide na dušu onima koji dijele minuse. Svi će oni vidjeti da je ono što pišem istina.

  Inače, Skidelskog sam jučer ponovno slušao u emisiji Svijet profita. Čovjek je na kraju ostao nedorečen na pitanju što je činiti hrvatima. Osim što je predložio slabljenje tečaja, nije dao jasan odgovor kako ćemo se izvući iz krize. Za razliku od njega, nudim točno okvrine smjernice kojima se izvlačimo iz dužničkog ropstva za sva vremena. A tko ne kuži poantu, nek i dalje lupa minuse. Knjigu sa elementarnim i točnim znanjem o uspostavljanju pravilne regulacije novca možete downloadati i sa ovog linka: scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac.
  Prikaži cijeli komentar
 4. +2
  spunk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:24 | 16.04.2012.
  [email protected] je mrak video - mini škola osnova ekonomije,pogotovo za mlade ljude...Da ne moraju podići studentske kredite za menagerske "škole",namještene da se vraćaju do duboke starosti,i čine studente budućim doživotnim robovima korporacija...

  Šteta da nema prijevoda,ako tko od komentatora bude raspoložen nek prevede...vrijedi truda...

  youtube.com/watch?v=GTQnarzmTOc&feature=relmfu
  Prikaži cijeli komentar
 5. +2
  spunk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:07 | 16.04.2012.
  [email protected]
  Izvrsno je polemizirati,uvijek znaš više...čemu minusi..za dobre informacije.
  Normalno da se ne treba raditi emisija kredita,već emisija novca-"štampanje"-što nam ONI hoće protumačiti blasfemijom-bogohuljenjem...samo ONI mogu biti bogovi novca...Ako oni što nam sole pamet emitiraju nepostojeće vrijednosti kad njima paše i tako rješavaju svoje probleme koje su btw.sami stvorili,a isto zabranjuju drugima-što je to do namjerno sr...,licemjerje,itd...
  Sve što je od mene "linkano" je za razmatranje,kako čuti više......bez nametanja bilo kakvih zaključaka...
  Alternativa je i međusobna zamjena vrijednosti radom,radnim satima u različitim poslovima , bez ikakve valute što započinju raditi Grci,a rade već organizirane zajednice po svijetu-što je zabilježeno... mislim na croma linku.
  ...."I zbilja, prije 4 tjedna sam poslao e-mail Vladi, Josipoviću, Špremu i klubu HDSSB-a i do sada nema odgovora."Nostradurus,nemojte krivo shvatiti-razina kojom Vi objašnjavate je DALEKO IZNAD mozgova kojima ste to uputili...SIGURNO 100%...Ili su u dosluhu s kiluminatima(skoro svi nabrojeni)-i naš boljitak ih uopće ne zanima-naprotiv...Kad im se obraćate morate to raditi na PRIZEMNOJ razini(čista psihologija)-razmislite što je ta razina politikanata koja je tamo došla najnegativnijom mogućom selekcijom(za jednog se još dvoumim ?)-uopće u stanju pojmiti...Pokažite im kako će na kraju balade i sami završiti u gov....,kao i njihovi potomci....Razumijeti će isključivo kroz prizmu vlastite sebičnosti...To je njihova osnovna pokretačka snaga...Govorim Vam dobronamjerno,iz bogatog iskustva....
  Prikaži cijeli komentar
 6. +2
  zhenghe77
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:56 | 13.04.2012.
  vjerovatno je poznato da je engleska 700 godina imala novčani sistem mjere štapova, niti je bilo inflacije niti je bilo problema u platnom poslovanju, jesuli tada ljudi bili ludi ili...kao da nešto nije bilo u redu...samo jedna stvar koja bi se uvela u današnji sustav bankarstva promijenio bi sve odnose, a to je da se ukida kamata na pozajmljivanje novca,a uvede obostrani rizik poslovanja, gdje onaj ko ima novac daje onom kome treba za poslovanje uz zajednički rizik koji snose obje strane...kada smo u školama a i kroz sustav obrazovanja bio on politički ili ekonomski slušali od "desetini" koju su izdvajali narodi za tadašnje sredovjekovne vladajuće države mislili smo najgore i u našim glavama se odmah stvarala slika užaša i straha od tog, a danas kad nam kažu da je PDV 17%, 24%, ili neznam već koliki ne obraćamo mnogo pažnju i ne usmjeravamo svoju maštu kao u predhodnom slučaju...posljedice o kojima govorimo su završetak jednog mnostruoznog projekta koji je završen i implemnetiran. osnovne valute koje su kroz historiju bile prosutne ( zlato, srebro, bakar, pšenica, riža) izgubile su se, neke postale i smiješne u našim očima,...napravili su nas budalama i obmanuli pored zdravog razuma kojeg smo mislili da imamo.
  Prikaži cijeli komentar
 7. -2
  Sikert
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:29 | 13.04.2012.
  [email protected]
  Nigdje ni jednom riječju nisam pretjerao. Nigdje nisam naveo da su Keynes, ovaj lord xxx, ili bilo tko od onih koji nude "recepte"
  za izlazak hrvatske iz dužničkog ropstva potpuno u pravu i da je bilo
  koje predloženo rješenje stvarno rješenje.
  Samo želim dokazati da su DJELOMIČNO u pravu. U djelu gdje govore o
  DRŽAVNOM TISKANJU novca i potrebi DRŽAVNIH investicija POTPUNO su u pravu. I to je SVE u čemu se s njima slažem. Koliko novca otisnuti, i način kako ga plasirati u gospodarstvo kao poklon, te ostale radnje koje je potrebno provesti (povećenje stope o.r. bankama), te razdvajanje posuđivanja i stvaranja novca, odradili ste Vi u knjizi.
  Nikako se ne mogu složiti s komentatorima koji KONTROLIRANO, DRŽAVNO TISKANJE novca, smatraju glupošću i plaše čitatelje hiper-inflacijom,
  sjećanjem na SFRJ i još puno gluposti, tako da izgube svaku želju
  za razmišljanje i raspravu o ovoj temi.  Prikaži cijeli komentar
 8. 0
  Džambolaja
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:27 | 13.04.2012.
  Evo još malko alternative o kojoj vrijedi porazmisliti... bitcoin.org/
  Prikaži cijeli komentar
 9. +2
  TOLIŠ
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:36 | 13.04.2012.
  ETO ,NAŠ VIDOŠEVIĆ NAM DOVEDE OPET JEDNO IZPRAZNO SVIJETSKO LUPETALO KAKV JE I SAM DA NAM SAVJETUJE KAKO SE KAPITALIZAM MOŽE REFORMIRATI.INTERESANTNO JE DA MNOGI ZAPADNOEVROPSKI I AMERIČKI ,TAKOZVANI ,EKONOMISTI NAM DOLAZE U POSJET ILI SE JAVLJAJU VELIKIM INFORMATIVNIM AGENCIJAMA NUDEĆI NOVE IZUME U STAROM PAKOVANJU ILI TAKVE IZUME KOJE SMO MI DAVNO ODBACILI JOŠ DOK SU ONI TE UZUME PRODAVALI NOBELOVOM INSTITUTU ZA SVIJETSKU NAGRADU. TREBA NAGLASITI DA TI ISTI ,TAKOZVANI ,SVIJETSKI EKONOMSKI STRUČNJACI ,PROFESORI NA UGLEDNIM UČILIŠTIMA SU PROPOVJEDALI ONO ŠTO DANAS IMAMO ZAGLAVLJENO U VLASTITOJ NEUPOTREVLJIVOSTI.!NIKADA PRIJE OVE ZUNAMI KRIZE NISU PROPOVJEDALI NESNOŠLJIVE KAPITAL ODNOSE JER TEHNIKA I TEHNOLOGIJA,O KOJOJ JE MARX,JOŠ PRIJE 15O GODINA PROROKOVAO DA NAVJEŠTAVA RASPAD KAPITALIZMA JER ONA NE TRPI NIKAKVE TOROVE ,A JOŠ MANJE MONOPOLSKU MANIPULACIJU..

  PA PREMA TOME ŠTA NAM TAJ ,TAKOZVANI, PROFESOR MOŽE PREPORUĆITI ?SVE ŠTO NAMA PREPORUČUJE TO JE MOGAO I U SVOJOJ ZEMLJI,JER I TAMO KOD NJEGA ,U ENGLESKOJ ,IMA CC-a 8 MILIJUNA NEZAPOSLENIH,A SIROMAŠTVO JE DOSTIGLO PROCENAT OD 27%,KAKO NAVODE RAZNI PORTALI I AGENCIJE. ČUJ NOVOSTI KOJE JE IZBALJEZGAO.!!TROŠITE I SAMO TAKO POVEĆAVATE ŠANSU ZAPOŠLJAVANJA ,ALI NEDAJTE SE DA VAM NETKO OGRANIĆAVA VAŠ BUDŽET JER SE IZ NJEGA TREBAJU FINACIRATI NOVA ZAPOSLENJA. KAKVA JE TO NOVOST.** A DA BI SE STVARALA NOVA RADNA MJESTA TREBA IMATI NADMOĆNU TEHNOLOGIJU,JA TO SADA GOVORIM,TAKVU TEHNOLOGIJU KOJA ĆE BITI KONKURENTAN NA SVIJETSKOM TRŽIŠTU.TREBA IMATI I RESURSE U KOJE ĆE BITI INVESTIRANA NOVA TEHNOLOGIJA.TREBA IMATI I OBRAZOVANU RADNU SNAGU. SVE TO NAMA NEDOSTAJE JER SMO SE OSLONILI NA TUĐMAN-ŠUŠKOVE MANAĐERE KOJI DOĐOŠE IZ KANADE I RAZNIH SVIJETSKIH MERDIJANA ,A TO BIJAHU SAMO NEKI RODOLJUBI KOJI IMAJU PRAKSU RATOVANJA PO SVIJETSKI RAMBO ESKADRONIMA POD IGERENCIJOM MATERE AMERIKE ILI FRANCUSKE LEGIJE STRANACA. A SAM VID
  VIDOŠEVIĆ JE OLIČENJE TOGA USPJEHA TUĐMAN-ŠUŠKOVIH MANAĐERA KOJI SU NAS DOVELI U STANJE KOJE IM JE ILI NAMA SVIMA ,PRIREDLI ZADOVOLJNI DALMATISKI RADNICI, DANAS U SPLITU ,ALI KOJI SU SUODGOVORNI ZA SVOJUE DANAŠNJE STANJE, JER SU URLIKOM POZDRAVILI SVOGA NOVOG GOSPODAR FRANJU KOJI IM JE DARIVAO KLASNI SUSTAV ZVANI KAPITALIZAM,DO JUĆER URLIKOM PODRŽAVLI I SVOJE MILJENIKE ,ČONDIĆ I SANADERA I SVOJU KRŠĆANSKU FALANGU ,HDZ-e.

  DAKLE ,POŠTOVANI DALMATINSKI RADNICI ,STEKLI STE KRVAVO ISKUSTVO SVOJE KRŠĆANSKE ZASLIEPLJENOSTI PROTIV SOCIJALIZMA ,KOJIM VAS JE KLJUKALA KATOLIČKA CRKVA. SVE ŠTO STE IMALI IZGUBILI STE.ALI ONO ŠTO VAM JE JOŠ OSTALO ,AOSTALA SU PROIZVODNA PODUZEĆA U DUGOVIMA I TEHNOLOŠKOM ZAOSTAJNJU, POUČENI OVOM NESREĆO,UZMITE SVOJA PODUZEĆA NAZAD U SVOJE VALSNIŠTVO I ANGAŽIRAJTE SE ,RADI SEBE I ZAJEDNICE ,VAŠIH OBITELJI,PRIMITE SE POSLA ,POD CIJENU VELIKIH ODRICANJA ,STVORITE NOVE ODNOSE I SAMO TAKO ĆETE USPJETI IZVUČI SE IZ OVE NESREĆE.IZ OVE NESREĆE.
  Prikaži cijeli komentar
 10. -2
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:39 | 12.04.2012.
  @spunk, odlično objašnjenje stanja, ali ste ga na kraju sa prošćenjem z....li. Koja j...na alternativna valuta? Opet još jedna prevara i tlapnja. Jer, pazi što, ta udruga može emitirati kredite u toj valuti koliko želi. :-)). Poznato? Genijalno?

  Emisija novca bez duga treba biti u rukama naroda (države) u korist cijelog naroda. Lord XXXX zagovara model koji koristi Srbija - ekspanziju kredita nacionalne centralne banke. Tko misli da je u Srbiji super zbog toga, nek se odmah preseli.

  Sikert je malo pretjerao. Mi trebamo emisiju novca, ali ne kao kredita što predviđa keynesizam. To je smišljena prevara. Jer je nemoguće da je taj um mogao smisliti cijelu ekonomsku teoriju i "kamatnjak", ali je previdio da je dugoročna posljedica financijsko uništenje većine stanovnika. Tko misli da je to slučajnost kod nobelovca? Pa i Obama je nobelovac. Još jedan prevarant sa nobelovom nagradom.

  Tko želi malo studirati, ima i stručna literatura: efst.hr/nastava/materijali/8986_11.01_Monetarna_polit... . Profesor Tica tu objašnjava da kreditna ekspanzija HNB-a neće uroditi dobrim rezultatom. Svi možete vidjeti rezultate u Srbiji. Sasvim u skladu sa spomenutim gradivom.

  Tko zbilja želi shvatiti bit prevare na novcu treba pročitati knjigu koju sam sastavio od trajno aktualnih članaka na više tema tokom dvije godine: sites.google.com/site/financijskisustav/Financijski_susta... .

  I zbilja, prije 4 tjedna sam poslao e-mail Vladi, Josipoviću, Špremu i klubu HDSSB-a i do sada nema odgovora. Pitam samo jedno: "Ako do sada ništa ne pomaže iz vlade u vladu, zašto ne bi krenuli u razradu ostvarivog projekta uvođenja nekreditne emisije novca i ukidanje isključivo kreditne ekspanije". U privitku je i spomenuta knjiga.

  Ali zato ima lordova koji mute vodu sa rješenjima koja to nisu????
  Prikaži cijeli komentar
 11. +2
  Džambolaja
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:34 | 12.04.2012.
  Kreativno objašnjenje dvije suprotstavljene ekonomske teze! Narodu razumljivo, zabavno i nadasve poučno...bilježim se sa štovanjem!

  Potencijalna krilatica: "...throw down all the wrenches, the economy is organic...!"

  youtube.com/watch?v=GTQnarzmTOc&feature=relmfu
  Prikaži cijeli komentar
 12. +5
  spunk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:07 | 12.04.2012.
  "Dok god ne znaš tko je kome dužan, ne znaš ništa o politici, ne znaš ništa o povijesti, ne znaš ništa o međunarodnim problemima. Političari su samo sluge bankarima. Rob je onaj koji čeka da netko dođe i oslobodi ga", Ezra Pound.
  ....Nažalost,ovo je najkraće ....LAŽNI MIT O SLOBODNOM TRŽIŠTU...(kombinirano,s više mjesta,po meni najrazumljivije moguće-da svi mogu pojmiti PREVARU)
  Današnjim globaliziranim društvom dominira kartel vlasnika monetarnog i financijskog sustava koje sačinjavaju nacionalne središnje banke, nadnacionalne centralne banke, Banka Za Međunarodna Poravnanja (BIS), Međunarodni Monetarni Fond (MMF), Svjetska Banka i Svjetska Trgovačka Organizacija (WTO) što bez znanja šire populacije:

  - kroz primarni i sekundarni seigniorage te mehanizam beskonačnog duga čovječanstvu oduzimaju kupovnu moć

  (NAMJERNO KREIRANI DUG;NEMOGUĆI ZA VRATITI- U biti, jedna novčanica od 100 eura centralnog bankara košta samo 3o centi, a građane dug od 103 eura kojeg nikada niti teoretski ne mogu vratiti jer banka izdaje u opticaj samo glavnicu, a ne i novac za isplatu kamata.
  Eto to je seigniorage, svijet svemoći i apsolutne kontrole, monetarna suverenost u privatnim rukama, financijska, politička, socijalna i moralna ovisnost o bolesnom aparatu svakog pojedinca na planeti, umorni i iscrpljeni ljudi koji nemaju ni snage ni volje reagirati zarobljeni u zatvoru s nevidljivim rešetkama. Staromodni "Arbeit macht frei - Rad oslobađa" se pretvorio u moderni "Seigniorage oslobađa".


  (Tehnički rečeno, seigniorage je zarada na stvaranju novca)  - kroz kontrolu količine novca u opticaju i kontrolu kamatnih stopa izazivaju izmjenične ekspanzije i kontrakcije gospodarstva (MA KAKO MARLJIVO RADILI ONI TO MOGU SRUŠITI JEDNOM PROMJENOM "BROJKI ILI SLOVA")zato da bi:

  * prisilili tvrtke, države i štediše na rasprodaju njihove imovine po niskim cijenama i tako zagospodarili realnom ekonomijom(Oni dobro znaju da posjeduju NIŠTA,ali su stvorili uvjete da za NIŠTA mogu dobiti REALNE VRIJEDNOSTI)

  * nametnuli ekonomske i socijalne reforme u sopstvenu korist u cilju ostvarenja konačne zamisli(smanjiti prava radnika da ih MANJE KOŠTAJU "ROBOVI"...manje za zdravstvo,školstvo ,mirovine itd....)

  * prisilili države na zaduživanje kako bi ih učinili ovisnim o bankarskom sustavu

  * destabilizirali vlade koje se protive njihovoj shemi(Orban,bivši grčki premijer - postavljaju NEIZABRANE bankare za premijere)

  ................KREDITI-Ova kontroverzna bankarska praksa je usporediva s legaliziranim krivotvorenjem novca.
  Bankama je zakon omogućio da u rezervi drže samo dio, frakciju onog iznosa kojeg tvrde da posjeduju.
  Kad banke izdaju kredite, ovisno o prakticiranoj djelomičnoj rezervi koja je uzgred rečeno danas blizu nule, a nastoji se i zakonski eliminirati u potpunosti, banke taj iznos novca jednostavno iz ispraznog vakuma na osobnu korist stvore na računu dužnika, radi se o običnom upisu u knjigu ili na ekran računala.
  I svaki put kad banka izda novi kredit, ona iz ničeg stvara potpuno novi novac koji prije toga nije postojao.
  Na osnovu 100 eura depozita, banka legalno može stvoriti 500, tisuću ili deset tisuća eura.
  Iz ovog proizlazi problem lako opisiv kroz svakidašnji radni dan nekog poduzetnika koji na osnovu 1 pakovanja uskladištenog deterdženta izda stotinu lažnih potvrda o uskladištenoj robi koje onda počnu kružiti okolicom. Zamislite situaciju u kojoj sto ljudi u istom trenutku sa svojim potvrdama navali u skladište, a tamo samo jedno pakovanje deterdženta.
  Upravo je iz ovog razloga nedavno propao kapitalizam, a skupa s njim i lažni mit o slobodnom tržištu u kojem moraju propasti svi osim onih propalih zbog kojih je sve propalo, to jest banaka koje su za divno čudo političkom odlukom spašene novim zaduženjima već do grla dugovima opterećenih poreznih obveznika.


  Kroz vlasništvo nad bankarskim sustavom i globalnim sistemom kliring kuća za prebijanje dugova (Clearstream), uživajući imunitet od kontrola, istraga i uhićenja, te zahvaljujući poreznim rajevima:

  - skrivaju i transferiraju emisionu dobit, zaradu od krijumčarenja droge i obavljaju slične transakcije

  - u potpunoj slobodi financiraju i utječu na političare, suce, novinare i slične

  - kroz izdavanje ocjena kreditnog rejtinga i za javne i za privatne vrijednosne papire omogućuju financijske prevare, upravljaju investicijama, povećavaju i snizuju troškove servisiranja dugova, sabotiraju i krivotvore financijske bilance

  - kroz financiranje ili direktno vlasništvo nad poslovnim i ekonomskim školama, financiranje istraživanja, publikacija, gospodarskih konferencija i direktnih isplata ekonomistima uvjetuju i ograničavaju opće poznavanje i razumijevanje ekonomije, ekonomskih instrumenata te posebno odnose između kontrole nad novcem i makroekonomskih događanja.


  Predsjednici država i vlade imaju funkciju osigurati usklađivanje različitih nacionalnih politika s interesima monetarnog kartela.

  Parlamenti obavljaju sljedeće funkcije:

  - ozakonjivanje sustava moći koji eliminira obvezu na poštivanje volje suverenog naroda te skrivanje pravog izvora moći

  - preuzimanje političke i moralne odgovornosti za neuspjehe, nepravde i neefikasnosti kako bi sakrili prave izvore moći

  - donose proračunske propise koji ozakonjuju nepotrebna javna zaduživanja prema bankarskom kartelu za financiranje državne potrošnje zbog kojih također odobravaju porezne pristojbe

  - donose zakone i reforme korisne za bankarski kartel

  - prebacuju ekonomske suverenitete s država na nadnacionalne autokratske subjekte kao što su Europska Centralna Banka, WTO, MMF, WB i slični, a koji su izuzeti od bilo kakve vrste kontrole

  - da se na njima iskaljuju političke napetosti šire populacije

  - zastupnicima se dodjeljuju povlastice i zaštita od bijesa šire populacije sve dok vjerno obavljaju gore navedene funkcije


  Pravosuđe obavlja sljedeće funkcije:

  - ne štiti pravdu

  - zbog toga da bi ih građanstvo prihvatilo, stvara i održava dojam da su pravosudni sustav, a time i vlast koja se ostvaruje legitimni i sposobni oduprijeti se

  - zataškavaju, pokrivaju i izbjegavaju istražiti najrelevantnije slučajeve i nezakonitosti

  - obeshrabrivanje, širenje osjećaja beskorisnosti sudskih postupaka kad su u pitanju velike ribe

  - napadati istragama, optužbama i ostalim mjerama na raspolaganju političke i gospodarske aktivnosti suprotne dominantnim interesima

  - suci raspolažu privilegijama sve dok vjerno obavljaju gore navedene funkcije


  Politički lideri i sindikati imaju sljedeće funkcije:

  - priskrbiti sustavu suglasnost šire populacije prikupljajući je iza raznih ideoloških zastava

  - dati oduška društveno-političkim tenzijama, neutralizirati ih i držati političku borbu unutar granica kontrole i upravljivosti

  - stvoriti sliku o postojanju opozicije, različitih mogućnosti izbora i demokratskog političkog sustava

  - podržati očekivanja predlaganih reformi

  - u zamjenu za tu ulogu, oni se mogu služiti javnim novcem, osigurati si prihode, nekažnjavanja i moć


  Škole i mass-mediji obavljaju sljedeće funkcije:

  - pružati određenu viziju i pogled na svijet

  - ograničiti opseg onoga što širi dio stanovništva može saznati i shvatiti

  - spriječiti razumijevanje stvarnog funkcioniranja društvene zajednice i ekonomije

  - stvarati profesionalne osobe uvjerene u primljeno znanje i dodijeljene uloge

  - prenositi i ulivati vrijednosti, ciljeve, strahove, nade i interpretacije činjenica

  - kad je to potrebno, zvoniti na uzbunu i izazvati strah šire populacije kako bi ova prihvatila nepopularne reforme, skupoću ili rat

  - spriječiti mogućnost razvoja samostalnog kritičkog razmišljanja, favorizirati razvoj ovisnog i zajedničkog razmišljanja

  - općenito poticati na ponašanja i stavove pogodne sustavu, one ostale maskirati, diskreditirati i kriminalizirati


  Znanost i tehnologija između ostalog obavljaju sljedeće funkcije:

  - istraživanje i razvoj metoda za stvaranje konsenzusa, kontrolu misli i određivanje ponašanja, mentalne i biološke manipulacije

  - elaboracija i širenje lažnih shvaćanja posebice u gospodarskom području kako bi se spriječilo razumijevanje stvarnih makroekonomskih operacija, omogućile mega-prevare, gubitak kupovne moći štediša, radnika i ulagača


  Šira populacija obavlja sljedeće funkcije:

  - stvaranje bogatstva

  - proizvodnja

  - plaćanje poreza

  - povjeravanje štednje financijskom sustavu

  - ozakonjivanje sustava glasovanjem

  - ospkrba vojnicima u slučaju rata

  - opskrba udarnim valovima u slučaju revolucije


  Društvo je oligarhijsko, njime upravlja njegov vrh.

  Samo vrh posjeduje adekvatne informacije i znanje o stvarnosti.

  Šira populacija ne razumije, ne shvaća, ne evoluira, štoviše nazaduje u odnosu na razvoj znanosti i tehnologije koje se bez njenog znanja koriste i protiv nje da bi ju se kontroliralo.

  Šira populacija živi, radi, štedi, investira, glasa... u sveukupnom nerazumijevanju i neshvaćanju stvarnosti.

  Najveći dio vrijednosti stvorenih njenim radom joj se oduzima instrumentima koje ne razumije.

  Prima informacije i savjete o samoupravljanju od oligarhije.

  Demokracija i zakoni su više ili manje prilagođena i uzdržavana pojava.

  Glavni zadatak parlamenta je da zakonsku odgovornost za posljedice tuđih izbora i odluka prenese na narod, na račun i štetu samog naroda.

  Oligarhija se aktualno razlikuje od ostatka društva bogatstvom, moći i znanjem.

  Između ostalog, danas postaju dostupna tehnološka sredstava kojima će se moći razlikovati od ostatka društva biološki i genetički, stjeći superiorna svojstva.

  Nakon što se ova vrsta diferencijacije uspostavi, odvojenost vrha od baze će postati nepovratna i naći ćemo se u odnosu potpuno identičnom onom između pastira i njegovog stada ovaca.

  Kroz institucije kao što su MMF, Svjetska banka, WTO, ECB, BIS i slične, proces spajanja i fuzije raznih oligarhija u svijetu je skoro dovršen.


  Zaključak:


  Centralizirana moć i centralizirani novac su još uvijek na sreću simbiozni par, jedno bez drugoga ne mogu postojati.

  Promjene koje nam trebaju ne moraju proizaći iz protesta, ratova ili sukoba, one mogu doći same od sebe, sviješću da postoje alternative i našom željom da djelujemo u interesu naše zajednice i nas samih.

  Ljudi su shvatili da ako žele povratiti kontrolu nad svojim životima, prirodom oko njih i nadom u bolju budućnost, moraju preuzeti kontrolu nad novčanim sustavom kojim se koriste jer temeljan izvor moći leži u stvaranju novca, a ne zakona.
  Vlasništvo nad novčanim sustavom je za društvenu zajednicu od ključne važnosti za postizanje bilo kakve vrste trajnog prosperiteta.

  Pitanje monetarne suverenosti nije samo ekonomsko pitanje, tiče se svih aspekata naših života.
  Danas postoji već puno tekstova i video zapisa koji opisuju kako je financijska elita zagospodarila svijetom, stigao je trenutak da se posvetimo rješenju tog problema, da kao društvo u cjelini promjenimo trenutno stanje.

  Alternative postoje, ovo je jedna od njih:alternativni novac
  cromalternativemoney.org/

  Prikaži cijeli komentar
 13. +1
  Sikert
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:52 | 12.04.2012.


  @džambolaja
  Nije mi namjera uvlačiti vas u nikakav sukob. Iz vašeg posta shvatio am da nešto znate o MAKROekonomiji, i ovaj kako kažete "napad" nije na vas, ali jest napad na vaše tvrdnje kojima BEZ IKAKVIH ARGUMENATA tvrdite da su riječi navedenog lorda obične tlapnje. Portal "financijski sustav i novac" NIJE moje rješenje. Ja sam samo jedan od rijetkih koji je nekreditni novac u potpunosti shvatio i ne boji se o tome govoriti i pisati. Siguran sam da ste barem na trenutak
  "skočili"na portal i shvatili da nemate argumenata za pobijanje
  iznesenih tvrdnji. I to je jedan jedini razlog zbog kojeg ne želite
  učestvovati u rapravi na "našem terenu", i želite da sve ostane na
  ovoj razini. Na razini gdje možete iznositi tvrdnje, na koje vam nitko od kako kažete "običnih"(mi na forumu smo valjda "neobični")ljudi, ne može ili neće odgovoriti. Kako mi se čini ipak ste vi ovdje sa zadatkom. Demantirajte me pa dokažite NEistinitost
  tvrdnji iznesenih na "financijski sustav i novac", jer problem je NAŠ zajednički. Prosvijetlite nas, iznesite vaš način izlaska zemlje iz dužničkog ropstva.

  Zašto mislim da nećete iznijeti nikakvo rješenje. Nažalost (opet).
  Prikaži cijeli komentar
 14. +3
  subaru
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:22 | 12.04.2012.
  grci konačno uradili pravu stvar
  Prikaži cijeli komentar
 15. +3
  Džambolaja
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:20 | 12.04.2012.
  Recimo...http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/187486/Grci-odbacuju-euro-zivjela-trampa.html
  Prikaži cijeli komentar
 16. +3
  subaru
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:14 | 12.04.2012.
  cilj i jeste društvo bez gotovine da mogu kreirati iz vakuma koiko žele bez ikakove kontrole koja danas koliko toliko postoji dok je gotovina u opticaju (ono ipak moraju gledati koliko če puta multiplicirati u bankama ono ništa iz zraka, doduše dervativi su van kontrole svake, zato i jesu toliki veči nego bruto proizvod svijeta), za tu tranzicju u bezgotovinsko društvo i jesu izmislili kreditne kartice, koja je ti prevara a tek kolosalna uvođenje papirnatog novca kojeg kontrolira odabrana jodi elita, a ovo za mobitele, što te čudi, pa več živimo u fašizmu pig braderovskom, bit če samo gore, pogledaj samo patriot aktove i ove ostale aktove koja je to diktatura u kao demokratićno vrijeme
  Prikaži cijeli komentar
 17. 0
  subaru
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:07 | 12.04.2012.
  ovakovi mi ništa ne moraju objašnjavati, ne trebaju mi doktorske disertacije iz ekonomije da bih to shvatio, dobro je rekao onaj da ekonomski faks treba ukinuti jer školuje petokolonaše zaluđene u mantre religioznog tipa baj Adam Gusar Smith i Milton Jodi Freeman
  Prikaži cijeli komentar
 18. +3
  Džambolaja
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:09 | 12.04.2012.
  @Sikert

  Kao prvo započeli ste iznošenje svojih razmišljanja direktnim napadom, što ne znači ništa drugo doli neumjerenu potrebu za samodokazivanjem vlastitih tvrdnji, kao i potvrdu vlastita ega. Također ne vidim na koja se to točno moja razmišljanja referirate, što me vodi k zaključku da vas je ili lako iziritirati ili pak tražite sukob s namjerom, što je opet vezano za nekakvu neodoljivu potrebu (čitaj: patološku) za isticanjem vaše (i SAMO vaše!!!) formulacije riješenja. U svakom slučaju, odbijam ovaj pokušaj uvlačenja u sukob, posebice na "vašem terenu" u vidu foruma i sl.. Više volim da stvari koje se tiču običnog čovjeka ostanu na ovoj razini tj. na svjetlu i svima pred očima.
  Prikaži cijeli komentar
 19. +1
  Sikert
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:17 | 12.04.2012.
  [email protected]
  Vaše, a ne lordove riječi su tlapnja. Ako ste i sam ekonomist, onda su i laž. Teško vam je priznati da je svo vaše stečeno znanje u stvari
  pojmovno "stručno" zamaskirana najveća prevara u povijesti čovječanstva. Žalosna je činjenica za naš narod i državu da ljudi poput vas, koji problem razumiju, i dalje namjerno zamagljuju
  rješenje. Vi sigurno znate da je cijeli problem u bankarstvu djelomične rezerve i kreditnom sustavu, što znači da je rješenje
  nekreditni novac i podizanje stope obavezne rezerve bankama na
  barem 50%. Sve je opisano u knjizi:https://sites.google.com/site/financijskisustav/Financijski_sustav_i_novac.pdf?attredirects=0&d=1
  Dokažete li i jednu netočnostu istoj, priznati ću vam da ste u pravu. Ovu knjigu dobilo je na uvid barem 50 stručnih ljudi u obje vlade
  u posljednjih nekoliko godina, i nitko nije ni jednom riječju izrazio mišljenje ili samo pokušao pobiti tvrdnje iznesene u istoj.
  Nekako mislim da nećete ni vi. Nažalost.
  I malo educiran čovjek, čovjek u punom smislu riječi, zna da za ovu porobljenu, prodanu, poklonjenu zemlju, još postoji izlaz. Postoji izlaz ali nema hrabrih i poštenih ljudi na poziciji moći koji bi osigurali UVJETE za PROVOĐENJE plana izlaza iz dužničkog ropstva.

  Posjetite forum na ovom portalu i na temi advance.hr/forum/t153/jalovost-borbe-protiv-neolibrea...
  dokažite vaše tvrdnje "lordovskih" tlapnji


  Prikaži cijeli komentar
 20. +1
  patkovic
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:26 | 12.04.2012.
  muljavi nešto nerazumljivo a neće reć da je tehnologija uznapredovala i proizvodnja a pravedna raspodjela nazaduje pa će sve izgleda završit silom bez obzira na sve teorije i formule
  Prikaži cijeli komentar
 21. +3
  dunafer
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:23 | 12.04.2012.
  je li ovaj lord sto u rodu sa sirom oliverom iz alana forda?
  Prikaži cijeli komentar
 22. +2
  mickey je bobjedio
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:39 | 12.04.2012.
  Nadovezujem se na svoj komentar, slijedećim, bitnim za razumijevanje svetske, navodne krize.
  1.)Ista je nastala nepoštivanjem ovih postavki o ljudskim potrebama, već su manipulativno ove potrebe u tzv. derivatima kako to po novim ekonomskim formulama, matematičkih izraza ekonomskih očekivanja, koje iskazuju svetski ekonomski lobiji, projecirane dobiti koja se očekuje u budučim ostvarenjima, ista zabiljžili i naplatili iz državnih proračuna, kako se sustav nebi urušio i time stvorili za nas obićne građane dužničko ropstvo nemanjem zaposlenja, koja više i nisu potrebna jer jedno vuće drugo, uslijed stvarno nedostajučeg novca koji se tako nagomilan i oduzet koristi ne u poticanje trgovine nego sa ciljem srednjevekovnog osvajanja novih teritorija i tuđeg bogatstva kao podloge sve većoj količini novca bez pokrića.
  2.) Istovremeno uravnoteženje i dobrobit čovječanstva može se ostvariti, izjednaćavanjem tehnološkog nivoa i time biti korektiv i suprotnost negativnim tendencijama unipolarnog svijeta nez tehnološkog nadzora većine nad monopolom znanja. Zato nastojanja svake vrste osporavanja prava i drugima na slobodni i tehnološki razvoj drugim društvenim modelima.
  Prikaži cijeli komentar
 23. 0
  gradski
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:38 | 12.04.2012.
  @mmfjeblef

  tako je bilo u džamahiriji, pa vidi kako je završilo...
  Prikaži cijeli komentar
 24. +2
  mickey je bobjedio
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:19 | 12.04.2012.
  Uvijek polazim od pojedinca, čovjeka i definiram koje su to njegove prirodne, a koje umjetne tj. društveno uvjetovane potrebe.
  1.)Prirodne su: hrana (voda), smještaj, grupa drugih članova za druženje, edukaciju i reprodukciju.
  2.) i 3.)Umjetne su: zadovoljavanje mogučnosti ostvarenja korištenja određenih tehnoloških dostignuća upotrebne vrednosti u cilju postizanja prirodnih potreba i s tim u vezi svako drugo ostvarivanje vrednosnog određenja u grupi, opet edukacija, kao i sloboda za određivanjem svog slobodnog vremena.
  Sve ove kategorije su ostvarive više ili manje, ovisno o mogučnosti da kao korisni članovi u društvu, zajednici podijelom rada, u stvaranja uvijeta za zadovoljavanjem ovih potreba, poznatih i kao 1-primarne, 2-sekundarne, 3-tercijalne(usluge), dobijemo svoje mjesto pod krovom raspodjele tog ostvarenog bogatstva. A bogatstvo jednog naroda moguće je ostvariti na više naćina, osim podjelom rada na preradi prirodnih sirovina u korisna dobra, tako i monopolom na određenu teritoriju, koja se može razmjenom uslužnih djelatnosti onih kojima to odgovara u izboru svog slobodnog vremena da to i plate ćime se vrši svojevrsna zamjenjena za ona druga ista ili slična do korisnih dobara koja tako mogu biti razmenjena sa drugim društvenim zajednicama.
  Zato za razliku od nekih komentara ovdje treba spojiti slobodnu djelatnost na stvaranju korisnih dobara privatnom inicijativom i društvenom regulativom prirodne održivosti i poštenije raspodjele na sve članove zajednice. Jer postavlja se osnovno prirodno pravo svakog pojedinca na zadovoljavanje prirodnih potreba u društvu, ako je ono unaprijed prirodne resurse raspodjelila među sobom davajući pojedincima veću količinu na upravljanje, oduzimajući time mogučnost slobode u ostvarivanju svog ljudsko prirodnog prava.
  Jednostavnije rečeno, svako od nas želi biti koristan i potreban i za to dobiti određenu nagradu koja će ga ćiniti prosječno zadovoljnim čovjekom, što znaći biti u mogučnosti ostvariti prirodne i razne druge društvene potrebe, što znači za najveći broj pripadnika ostala dostupna dobra ili usluge.
  Zato je cilj i potreba svake vlade u zemlji da osmisli strategiju slobodnog i za sve korisnog naćina upravljanja resursima zemlje, prema individualnim zalaganjima svakog pojedinca prema svojim sposobnostima. Nove tehnologije i načini proizvodnje treba uvijek da služe pripadnicima zajednice, jer je smisao u tome sve ostalo je mirenje sa potencijalno opasnim potrebama psihopata da vladaju i kontroliraju ljude, te im mi služimo u podizanju tehnološkog nivoa kad će snagom iste moći u našem neznanju da nas silom pokore.
  Prikaži cijeli komentar
 25. +7
  mmfjeblef
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:09 | 12.04.2012.
  a zasto bi lord dosao nego kolonizirati...
  Prikaži cijeli komentar
 26. +5
  Džambolaja
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:50 | 12.04.2012.
  Sad kad je problem prilično definiran preko komentara među populacijom na ovom sajtu, evo par mudrih od REALekonomiste - Max Keiser, dame i gospodo... youtube.com/watch?v=1BdpL_EATyc
  Prikaži cijeli komentar
 27. +4
  pleniglacial
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:41 | 12.04.2012.
  @ivan.od.rta.- slažem se s tobom!
  naje...i smo i to opako, ako se ne trgnemo!
  Prikaži cijeli komentar
 28. +17
  mmfjeblef
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:33 | 12.04.2012.
  Rjesenje je u decentralizaciji do razine plemena gdje odluke donose oni kojih se to direktno tice...Sta meni ima lord govoriti sta je dobro za moje pleme!?
  Prikaži cijeli komentar
 29. +15
  ivan.od.rta
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:30 | 12.04.2012.
  sinoć sam nakon nekog vremena opet pogledao dnevnik na novoj.
  i ima se što voditi.

  1. švedska napušta novac. uvodi se potpuno kartično poslovanje.
  2. USA uvodi sustav kojim se može ugasiti bilo koji mobitel u USA, a nadaju se da će se to proširiti i po svijetu. (kažu da će se to upotebljavati samo za ukradene mobitele.
  3. muškarac koji je postao žena ide na izbor za najljepšu ženu.

  prva dva slućaja navode na pomisao da će uskoro biti moguće s potezom miša isključiti bilo koga iz društva.

  treči slućaj samo prikazuje di se ovo društvo kreće u moralnom smislu. s ostalim veličanjem homosexulanih odnosa, obitelj postaje sve manje i manje bitna.

  sad zamislite da vam jednog dana iz neke sumnje ugase mobitel i blokiraju bankovne kartice, a nemate nikog bliskog ko bi vam pomogao. nemoš ništa. postaješ nitko. moš jedino davati guze za hranu i spavanje. dok te ne uhapse i zatvore. i to te spasi.
  Prikaži cijeli komentar
 30. +12
  darth_marduk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:08 | 12.04.2012.
  tako je, kriza je nastala tako što je mali čovjek/rob ostao bez novaca dok robovlasnik sebi isplaćuje enormne bonuse i diže plaće... evo vrlo nedavni primjer: index.hr/vijesti/clanak/ekskluzivno-clanovi-uprave-in... "HRVATSKI članovi Uprave Ine izborili su se nedavno za veće plaće. " sve dok se ne riješi MIKROEKONOMIJA malog čovjeka/roba, stvari se neće popraviti... sve dok se bogatstva neće raspodjeljivati poštenije neće biti izlaska iz krize... badava su sva ulaganja kada robovlasnici na kraju pokupe svu dobit, a mali čovjek rob/ dobije kost... povijest je pokazala kako robovlasnici nemaju osjećaja za te stvari i obično se promjena desi nasilnom revolucijom... mogu samo zaključit do gospodin spomenut u članku uopće nije stručnjak za ekonomiju s obzirom da ili ignorira ili ne razumije ovakvu jednostavnu logiku :-P
  Prikaži cijeli komentar
 31. +12
  Džambolaja
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:55 | 12.04.2012.
  Ukratko, bilo tko tko se razumije u ovu materiju MAKROekonomije shvatit će da ovaj čovjek zagovara već postojeće stanje stvari + dodatno osiromašenje radne snage u realnom sektoru kroz deprecijaciju domaće valute. Tako da nas je došao potapšati po leđima uz ohrabrenje da samo tako nastavimo, a Mrsić je baš nedavno ubacio u javnost "ideju" o radu za ništa prema mladima. Kad ćemo iz Egipta, ljudi? Mućnite glavicama i ne nasjedajte na "lordovske" tlapnje... Uostalom, odjednom su se nedavno počeli javljati zagovaratelji keynessianske ekonomije koja ima smisla samo u društvu nižeg tehnološkog (čitaj: informacijskog) razvoja. Ona u suštini radi, ali ne danas, jerbo ju se koristi da se na mala vrata ponovno ugura socijalistički (praktično opet vrlo manjkav, op.a.) ekonomski sustav gdje je državna intervencija apsolut. New Deal je jednostavno nedovoljan u današnjem društvu. A tada ćemo STVARNO postati robovi na posredan način... Ideja bi trebala kretati smjerom centraliziranoga prikupljanja misaonih uzoraka individualnih namjera (uključivanje i osnaživanje pojedinaca u svakom pogledu društvenog djelovanja!!!) uz disperzivno ostvarenje istih tih ideja (nakon evaluacije) na razini lokalne zajednice koja je jedina mjerodavna određivati vlastite potrebe...jednostavno rečeno - TREĆI PUT ILITI RAĐANJE MIKRODRŽAVE (samo u ekonomskom smislu, tako da nema bojazni da se minorizira nacionalni identitet...). Tehnologiju imamo u svrhu povezivanja i učenja, a bome i ljude koji imaju što za reći i što je bitnije OSTVARITI. Razmišljaj lokalno, primjenjuj lokalno, poveži se, osnaži se!
  Prikaži cijeli komentar
 32. +11
  mate
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:53 | 12.04.2012.
  nebudu oni dali da većina naroda dođe u fazu krepavanja, bacaju im kosti za koje se budu demokratski glodali...evo dokaz: advance.hr/vijesti/na-svakih-93-stanovnika-po-jedna-u...
  Prikaži cijeli komentar
 33. +14
  Wlado
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:35 | 12.04.2012.
  "Hrvatska ima dva alata, i to kontrolu vlastitog tečaja i tiskanje novca, a uvjeti krize zahtijevaju i određene mjere."

  Kad ne bi NWO gazde rekli no,no... ne se igrat', bit će po guzi.
  Niste još dovoljno porobljeni, tek kad krepate skroz da se ne možete ni ritnuti zadnjim nogama onda ćemo mi dati to isto rješenje i klanjat će te se ( preživjeli) do kraja vječnosti nama ( eliti ) vašim spasiocima.
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.