Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Ljiljana Bogoeva Sedlar: Bilješka sa 16. Summita nesvrstanih u Teheranu

PIŠE:
33 Objavljeno:

Prije početka 16. Summita nesvrstanih zemalja, koji se, zajedno s radom Ministarske konferencije, održavao u Teheranu od 25. do 31.kolovoza 2012., na "Information Clearing House" web stranicama postavljena su, sasvim nenamjerno, dva vrlo prigodna dokumentarna filma.
Jedan, "NATO's Secret Armies" (snimljen 2009. godine, autor Andreas Pichler) govori o terorističkim akcijama desničarske tajne organizacije Gladio, vršenim po zemljama zapadne Europe (Njemačkoj, Belgiji, Italiji) da bi se za terorizam optužili i tako diskreditirali ljevičarski pokreti koji su poslije Drugog svjetskog rata nezadrživo jačali širom Zapadne Europe, a drugi, iz 1998, "The Secrets of the CIA", Jamesa Otisa, je o subverzivnim akcijama pomoću kojih su vršene promjene režima u neeuropskim zemljama širom svijeta, između ostalog i zemljama osnivačima Pokreta nesvrstanih iz Afrike, Azije i Latinske Amerike.

U filmu nekadašnji agenti CIA-e - koji su kao Bradley Manning i Julian Assange, ili prije njih Daniel Ellsberg, promijenili mišljenje i stranu za koju se bore - sami iznose zastrašujuće istine o tome na koje su sve načine podrivali revolucionarne oslobodilačke pokrete i kojim tajnim intervencijama mijenjali režime u Kongu, Kambodži, Indoneziji, Gvatemali, Čileu, Nikaragvi, radili protiv Kube, Meksika, Venecuele.
Bilo je dobro podsjetiti se kakve su bile povijesne okolnosti pod kojima se tijekom proteklih pedeset godina Pokret nesvrstanih razvijao.

Prikazivanjem ovakvih filmova izbjegla se situacija u kojoj se često nalazi Kuba, čije se pedeset i dvije godine revolucije 'ocjenjuju', a da se ni jednom čak i ne spomene činjenica da se život na Kubi (pa i revolucija) odvija pod polastoljetnim embargom koji su otoku nametnule SAD.
Ako je Summit bio prilika da se jasno sagledaju uspjesi i neuspjesi Pokreta, dobro je bilo podsjetiti se tko se u svijetu desetljećima zalagao za ideju miroljubive koegzistencije i suradnje među narodima, a čiji je interes bio da se neprestano sije razdor, da bi se nekadašnji europski osvajači ponovo vratili na teritorije koje su stoljećima kontrolirali, ne kao ono što stvarno jesu, ratni huškači i profiteri, već kao NATO mirotvorci i još jednom - 'civilizatori'.

Godine 1961. kada je početkom rujna u Beogradu održan prvi Summit nesvrstanih i Jugoslavija bila jedina europska zemlja koja je u ostvarenje ideje nesvrstanosti investirala, neki događaji s drugih dijelova svjetske scene nameću se kao parametri koje treba imati na umu pri izvođenju političih analiza.
Listopada 1961., mjesec dana poslije osnivačke konferencije Nesvrstanih u Beogradu, Francuska u Parizu ubija i u Senu baca Alžirce koji prosvjeduju i poslije završetka Drugog svjetskog rata i oslobađanja Francuske od njemačke okupacije i sami traže slobodu i nezavisnost.
Više od petnaest godina poslije trijumfalne pobjede nad Hitlerovom rasnom diskriminacijom, Francuska im slobodu i nezavisnost nije dragovoljno dala. Rat protiv Fašizma trajao je četiri, a borba Alžira za dekolonizaciju osam godina. O tim događajima tek nedanvno su za šire narodne mase progovorili filmovi Michaela Hanekea i Rachida Bouchareba, a o udžbenicima iz kojih je poslije Drugog svjetskog rata Frantz Fanon učio da je alžirski mozak radikalno drugačiji od mozga bijelog čovjeka i da su Alžirci genetski kriminalci, još uvijek se uglavnom ne govori.

U Americi su 1961. ubijani od batina bijelci i crnci koji su u autobus ulazili zajedno, kršeći rasističke zakone koji su nalagali strogo poštivanje diskriminacije. O tim događajima je 2011. godine sjajan film (Freedom Riders) snimio afroamerički redatelj Stanley Nelson.
Nasuprot događajima u Francuskoj i Americi, Kuba je tijekom 1961. nevjerojatnom akcijom solidarnosti za jednu godinu oslobodila svoj otok nepismenosti. Unatoč ovakvim činjenicama, čudnovatim revizijama povijesti Jugoslavija i Kuba se sotoniziraju, a Francuska i SAD, usprkos svemu, promoviraju kao kolijevke demokracije i iskonske zaštitnice ljudskih prava.

Bilo je dobro podsjetiti se u Teheranu da zemlje članice Pokreta nesvrstanih predstavljaju dvije trećine članstva Ujedinjenih Naroda i da, zajedno sa zemljama promatračima (Brazil, Kina) i gostima (Rusija) zastupaju ogromnu većinu čovječanstva.
Po demokratskim principima u koje se zaklinju (ili bolje rečeno iza kojih se zaklanjaju) velike svjetske birokracije, uključujući i Ujedinjene Narode, volja članica Pokreta nesvrstanih, globalne većine, mogla bi radikalno promjeniti svijet i rehabilitirati istinu.
Na 16. Summitu, primjera radi, sve zemlje članice založile su se za budućnost bez nuklearnog naoružanja, ali i za svima dozvoljeno korištenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Vrijeme će pokazati da li će ovoj demokratski izraženoj volji većine, velike sile (takozvane kolijevke demokracije), dozvoliti da zaživi.

Na 16. summitu Nesvrstanih u Teheranu podržana je Palestina, osuđeno kršenje međunarodnog prava, iskazano neslaganje sa sankcijama licemjerno uvedenim Kubi, Iranu, Bjelorusiji, Siriji, i drugima, ukazano na sramno stvaranje ratom i ekološkim katastrofama raseljenih lica i izbjeglica, 80% od kojih su s teritorija Bliskog Istoka. Inzistiralo se na demokratizaciji Ujedinjenih Naroda, preko reforme ili potpunog ukidanja Vijeća sigurnosti; ukazivalo se na nemoć i besmislenost deklaracija koje se iz godine u godinu izglasavaju o ukidanju embarga Kubi ili o nezakonitosti zida (dva puta višeg i mnogo kolometara dužeg od Berlinskog) koji Izrael podiže u Palestini.
Više puta je skrenuta pažnja na nade koje se polažu u konferenciju o međunarodnom pravu i zakonima (the Rule of Law at the National and International Levels), koja se 24. rujna treba održati za vrijeme 67. zasjedanja Generalne skupštine.

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni govorio je prvog dana Summita o apsurdu demokracije koju velike sile (SAD i NATO) utjeruju bombama (Bombing for Democracy); podržavajući prijedlog o razoružanju predsjednik Palestine, Mahmoud Abbas, govorio je o Hirošimi, koju je osobno posjetio, i o opomeni koju taj grad predstavlja svima koji imaju nuklearno oružje i njime prijete susjedima. Premijer Butana inzistirao je na sreći koja treba biti mjerilo uspješnog života, nasuprot novcu i 'uspjehu' onako kako ih, kao izvor sreće, definira Zapad.
S govornice Summita hvaljena je Kuba zbog solidarnosti koju dosljedno nastavlja pokazivati prema svim narodima koji ne odustaju od borbe za nezavisnost, pravdu i slobodu.
Govornici su često spominjali Jugoslaviju, najpotresnije od svih podpredsjednik Zambije, Guy Scott. Ovaj bijeli predstavnik zemlje crnog kontinenta rekao je da je Zambija desetljećima kažnjavana zato što je podržavala sve pokrete za oslobađanje i dekolonizaciju Afrike (posebno Rodezije, Angole, Mozambika).
U tome, kazao je Scott, Zambija nikada ne bi uspjela da nije bilo velikog prijateljstva između predsjednika Kennetha Kaunde i Maršala Tita i Jugoslavije.
Afrika tu pomoć u borbi za slobodu nikada neće zaboraviti. Iako Jugoslavije više nema, Guy Scott je svoj govor na 16. Summitu Nesvrstanih završio riječima: "Srbijo, pridružite nam se. Toliko nam nedostajete!"

Teško je bilo suočiti se, u toj rečenici, s pogibeljnim putem kojim je pošla Srbija.
Samo sedam godina poslije nezakonitog napada NATO-a i tona klasičnih, kazetnih i uranijskih bombi koje je Euroatlantski savez bacio na Srbiju i Crnu Goru, godine 2006. povodom 14. Summita Nesvrstanih u Havani, u ime srpskog naroda, 'osobođena' štampa Srbije piše:
"Iako je jedan od glavnih ciljeva vanjske politike Srbije članstvo u NATO-u, diplomati Srbije tvrde kako Srbija ima veliki interes da očuva veze s nesvrstanim zemljama".
Na kojem je referendumu Srpski narod kao prioritet svoje vanjske politike istaknuo članstvo u NATO-u?
Mora da je logika koja se slijedi ista kao i u slučaju Češke, kada je prosvjed naroda protiv postavljanja američkog nuklearnog naoružanja po Češkoj zanemaren, a veliki oslobodioc Vaclav Havel, objasnio da važne odluke poput te o nezavisnosti zemlje, ne može donositi narod, (kojem je na velika zvona izborio 'demokraciju') već "eksperti vlade".
U završnici susreta, predstavnik Srbije na Summitu u Teheranu zahvalio se Nesvrstanima na podršci koju su dali Srbiji po pitanju Kosova, odnosno po pitanju prava svake zemlje na očuvanje teritorijalnog integriteta. Nije bilo objašnjeno zašto se Srbija želi udružiti ne s Nesvrstanima već upravo s onima koji su joj pravo na teritorijalni integritet osporili i na oslobođenom Kosovu (oslobođenom od Srba i Srbije) nametnuli koncepciju slobode koju zagovaraju u Bondsteelu, jednoj od najvećih vojnih baza koju Amerika posjeduje.

Bilo je na Summitu i drugih paradoksa, posebno u ocjeni situacije u Siriji i ostalim djelovima zahvaćenim takozvanim "Arapskim proljećem". Retorika zemalja koje su u toj regiji izgubile nezavisnost i opstaju pod američkom okupacijom i patronatom (Egipat, Afganistan, Irak), bila je u vidnom raskoraku sa svima dobro poznatim ali nespomenutim političkim činjenicama.

Jedan paradoks potkrao se i Iranskim liderima koji su svoje uvodne govore završili komentarom da je Marksizam mrtav, kapitalizam diskreditiran, te da je djelotvoran samo put islamskih revolucija. Priželjkujući kraj marksističkim idejama, našli su se na pozicijama svog najljućeg neprijatelja, Amerike, koja kraj marksizma odavano priziva i najavljuje.
Takvim idejnim 'savezništvom' Iran se stavlja u opasnost da antagonizira neke još uvijek moćne faktore u Rusiji i Kini, a da ne govorimo o Latinskoj Americi, koja je u nekoliko maha reagirala na izrečenu nesmotrenost.
"Mi smo ponosni na svoj kršćanski socijalizam", rekao je predstavnik Nikaragve, govoreći i u ime svih lidera Latinske Amerike koji su izveli uspješne revolucije upravo kao zagovornici Teologije osobođenja, kombinacije kršćanskog i marksističkog humanizma.
No, paradoksi su bili vidni i zbog svoje vidljivosti, u sklopu svega što je Summit pokazao, njihovo uklanjanje postavljeno je kao glavni dio radnog zadatka koji se pred članicama Pokreta nalazi.

Nije bilo zataškavanja niti poricanja - izbjegavanja nesuglasica. Moj prijedlog Summitu, iznijet dužnosnicima iranskog Ministarstva za kulturu, bio je da se radi revitalizacije Pokreta za mlade osnuje Ljetnja škola Nesvrstavanja, u kojoj bi vrhunski predavači razgovarali s polaznicima o smislu i daljem razvoju pokreta, ali bez novčane nadoknade.
I to je lekcija koju mladi trebaju ponovo naučiti – da postoje stvari koje se rade iz uvjerenja i vjere u pravednije uređenje svijeta, a ne zbog profita.

Dan poslije summita južnoafrički svećenik, Nobelovac Desmond Tutu, inzistirao je da Tony Blair mora biti izveden pred Haški tribunal zbog laži koje su upotrijebljene da opravdaju napad na Irak.
Tutu je demonstrativno napustio afričku konferenciju na kojoj je trebao sjediti pored Busha i Blaira, ne samo zato što je Blair toj konferenciji uopće prisustvovao, već i zato što je svoje pojavljivanje naplaćivao ogromnim honorarima.
I Desmond Tutu se tako na svoj način složio da nam takvi 'učitelji' ne trebaju.
Pokret nesvrstanih bio je i treba da ostane nešto sasvim drugo – alternativa u koju i danas vrijedi investirati i na kojoj, zajedno s ostalim tako brojnim zemljama svijeta, vrijedi raditi.

O autoru teksta:

Ljiljana Bogoeva-Sedlar, profesor engleske i američke književnosti na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Nišu
Član Katedre za teoriju i povijest FDU, redoviti profesor

Ljiljana Bogoeva-Sedlar sudjelovala je okviru emisije "Atlantis", u razgovoru s Noamom Chomskim:
Intervju s Noamom Chomskim

Komentari

(33):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  dalmatinac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:16 | 4.10.2012.
  Jačanje Nesvrstanosti bi inače nazvao izjednačavanje pravde, u svijetu, u kojem vladaju dva relativno suprotna pola. Nesvrstanost u njenim ponuđenim rješenjima - ta naša nova treča sila, bi ipak i sama trebala edukaciju - jer jedna treča sila po sebi nije dovoljan garant, več samo jedan zdraviji koncept i jedna moralna os. Ona bi onda zauzela svoje elementarno mjesto u ravnoteži zemlje, bez velike sumnje.
  Ako neznamo što bi ta moralna os mogla značiti, ajmo odgovoriti time, čega se velesile boje - PROMJENE.
  Boje se da sve ono etablirano postane upitno, a ponajviše se boje promjene samih sebe. Taj strah najbolje odagnaju u naizgled močnom aparatu - ali se na odgađanje zavaravaju, i sebe i druge. Na nama je tražiti instituciju, koncept ili ti osobu, koja može to nedostatno ponuditi.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +2
  teodorica
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:47 | 30.09.2012.
  2/3 UN su nesvrstane zemlje,ali vecina u kolonijalnom odnosu sa zapadom.zato i ne postoji sansa da se svijet odupre 4Rajhu,i to u novom ruhu.Teska borba je pred nama, 3ww je u toku.Inace uzivala sam u tekstu jer daje veliku nadu,nadam se,a ujedno i bojim se da je to daleka buducnost. Na putu poplocen sa velikim jaucima i bolom mnogih i mnogo naroda.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +1
  Crnorizec Hrabar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:02 | 24.09.2012.
  Nie se zalagame za miroljubiva aktivna koegzistencija..... - Tito.... Svetot go gledam kako pole za kulturen natprevar na narodite..- Goce Delcev
  Prikaži cijeli komentar
 4. +5
  DylanDog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:51 | 17.09.2012.
  Žao mi je samo što nesvrstani prizivaju krivu zemlju da im se vrati u pokret - Srbiju. Propustili su se sjetiti da duh nesvrstanih obitava i u ostalim bivsim republikama bivse Jugoslavije, i to mozda jos i vise! Zaboravili su pritom da Srbija NIJE bivša Jugoslavija.
  Prikaži cijeli komentar
 5. +1
  Gavrilo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:21 | 16.09.2012.
  @SpaceJockey

  Na vrhu stranice na Vaseljenskoj imas "Pismo". Tu mozes da kliknes i prebacis na latinicu...
  Prikaži cijeli komentar
 6. +1
  Gavrilo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:19 | 16.09.2012.
  Drago mi je da vidim da su Persijanci poslali vojsku i Siriju i Liban...
  Prikaži cijeli komentar
 7. +5
  nob
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:48 | 16.09.2012.
  jer nije cetvrti Ahmed Sukarno predsjednik Indonezije.
  Prikaži cijeli komentar
 8. +2
  voreti3
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:19 | 16.09.2012.
  Tito, Naser, Nehru, i ... Tko je četvrti lider na ovoj slici...?
  Prikaži cijeli komentar
 9. +2
  mile95
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:31 | 16.09.2012.
  AJMOOOOOOOOOOOOOOOO NESVRSTANI
  Prikaži cijeli komentar
 10. +7
  mate
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:15 | 16.09.2012.
  hvala autorici teksta, hvala advance, hvala komentatorima...izuzetno korisno štivo popraćeno izuzetnim komentarima, ponosim se vama...printam i podijelit ću susjedima da proučimo i tabirimo što kaže jedan moj prijatelj uz kavu
  Prikaži cijeli komentar
 11. +6
  Raki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:38 | 16.09.2012.
  @Gavrilo

  Čitao sam text za koji si stavio link, iskreno meni je glupo prenositi ono što bilo koji amerikanac kaže jer svaki od njih brani svoj narod i ne govori objektivno. U tekstu opet srećemo onu staru parolu kako je USA najmoćnija, kako se Iran nema čime braniti ( a nikako ga ne smiju napast vec godinama?!) i bla bla bla. Sve u svemu laprdanje jednog senilnog starca koji odavno nema nikakvog dodira sa stvarnim svijetom.
  Do početka ove recesije ja sam zaista mislio da ta ekonomska i vojna elita zna što radi i priča ali ljudi moji kriza traje već 4 godine i trajat ce jos dugo, pa samo to neka vam svima bude dokaz da ti samozvani "stručnjaci" nemaju pojma o ničem. Davno se sve otelo kontroli i trenutno vlada totalno ludilo, nista drugo.
  Prikaži cijeli komentar
 12. +2
  Ярослав
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:05 | 16.09.2012.
  Evo nešto o prirodi novca, sa jednostavnim rešenjem, tzv
  NEKREDITNI novac. Problem je "samo" u jednom, potrebno je da monetarnu politiku vodi sama država, a NIPOŠTO MMF ili EDB.
  hr.wikipedia.org/wiki/Nekreditni_novac
  Prikaži cijeli komentar
 13. +2
  Taranis
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  05:58 | 16.09.2012.
  Papa definitivno zna tko je Krist, a on nije ono sto Papa govori ljudima da je. Tko god misli da Papa predstavlja Krista, osudjen je na patnju.
  Prikaži cijeli komentar
 14. +4
  Gargamel
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:20 | 16.09.2012.
  Fenomenalan tekst i osvrt na izuzetno važan događaj, držim da je ovaj summit bio prekretnica u mnogočemu, tek će vrijeme pokazati.
  Prikaži cijeli komentar
 15. +7
  nikoinis
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:17 | 16.09.2012.
  Sad problem proizvoljnog tumačenja zajedničke celine(cvih ljudi na zemlji) je ipak malo manji nego kod boga ali ipak postoji.Kako i na koji način bi se orgaizovala i funkcjonisala ta celina.Šta je najbitnije za opstanak ,to sigurno nije neka apstraktna sreća u ljubavi ili u osećaju samo uzvišenja u pomoći drugome ili u u divljenju nedokučivoj,a ipak dokučivoj prirodi,ne za opstanak je bitna pre svega hrana i zaštita od te nedokučive prirode,uz obezbeđena ova dva uslova u relativno se ostvaruje i treći a to je razmnožavanje.Sad neko će reći pa u razvijenom svetu gde ima dosta hrane i relativo je dobra zaštićenost od nepredvidive prirode natalitet opada.Stvar je u tome što je hrana postala skupa kao i ta zaštita ,mora da se radi mnogo da bi hrane bilo dovoljno za sve ukućane a o stanovanju i lekarskoj zaštiti i da ne pričamo,dok se istovremeno plasiraju iskrivljane vrednosti kao bitne u smislu skupocenog nakita firmirane odeće slavnih ličnosti,sve je tu prosto zbog suštine samog sistema koji relativizuje prirodu osnovih potreba i pokušava sistemom klasičnog uslovljavanja da nametne ljudima te iste iskrivljene vrednosti.Iako se hrana proizvodi u mnogo većim količinama nego što je potrebno za ishranu svih ljudi na svetu ona je skupa i baš tamo gde je najskuplja se i najviše troši i baca.Ljudi posle svog teškog,dugosatnog i nesigurnog posla traže utehu u hrani(nezdravoj) tako varajući svoj organizam da su uspeli u opstanku usput uživajući i u plodovima već pomenutih iskrivljenih vrednosti.Jer klasično uslovljavanje se i bazira na zadovoljenju nagona kao primarnog refleksa koji se kasnije zamenjuje nekim veštačkim stimulansima čijom se manipulacijom uslovljavamo za vrešenje neke sasvi treće nevezane radnje jer imamo osećaj da zadovoljavamo ili smo na putu da zadovoljimo prirodne nagone.Tako stvarnost postane izmanipulisana od strane sistema dok mi ostajemo u stanju lažnog zadovoljavanja nagona uz usvojene nove veštačke stimulanse gubeći potrebu za prirodnim nagonom ka produženju vrste.Naravno ovo je do banalnosti uprošćeno ima tu još kojekakvih sistemskih anomalija koje su takođe nastale iz te relativnosti samog sistema koje imaju takođe ulogu u umanjenju potrebe za produžetku života svojih gena.Ali sušti na je u tim izvrnutim vrednostima koje su nametnute uz pomoć veštačkih stimulansa.Čak i ukoliko se desi da se stvori porodica članovi porodice počinju da se udaljavaju zdaovoljavajući svaki svoj stimulans koji mu je nametnut od strane sistema i porodica najčešće ostaje malobrojna samo jedno dete ili možda dva nedovoljno za pozitivan prirodni priraštaj.Opet uzimajući istovremeno u obzir i naporan rad takoreći robovski iako mnogi čak i nemaju posao,čak je i neracjonalna raspodela rada pa samim tim i radnog vremena...Dolazi se do zaključka da je jedino sjedinjavanjem svih resursa planete zemlje bilo hrane bilo energije ili materijala za proizvodnju dobara jedino moguće napraviti tu ce3li svih ljudi na planeti.
  Dali smo sposobni za tako nešto pokazaće vreme a nikako razne političke skupine svrstanih ili nesvrstanih svi smo mi svrstani u ljude na planeti zemlji.
  Prikaži cijeli komentar
 16. +6
  nikoinis
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:27 | 16.09.2012.
  svrstavanje u svrstane ili nesvrstane sve jedno je.Mi smo svi ljudi naše planete zemlje,ne u duhu budizma iliti ko zna kavih duhovnih verskih priča,već realnosti.Nisu ljudi ti koji nevaljaju,jer i smo i sami ljudi.Ne trebaju nam nikavi kultovi ličnosti ili 'anatemisanje' dugih ličnosti da bi shvatili da je sam sistem nije dobar.Prosto društveni sistem je zastareo ljudska populacija ga je prerasla i počinje da se urušava sam u sebe.Zato sve drutvene i moralne vrednosti gube svoj značaj,jer je sistem sve relativizovao.Prosto sistem nebi mogo da bude sitem da nema te komponete relativnosti.Ovo deluje kao 'filozofiranje'ali videćemo da je prosto ako počnemo da razmišljamo izvan sistema.Svi znamo kako je nastala naša civilizacija,na kojim osnovama,i kakvi društveni sistemi su pratili njen razvoj.Svaki duštveni sistem se zasnivao na relaciji jedne društvene grupe prema drugoj,to je ta osnova relativnosi u drušvenom sistemu koja je utkana u civilizaciju samo se vremenom menjao način ispoljavanja te osnove(raelativnost)kao i društvene grupe prma kojima se odnosila.Danas imao naj izrazitijiu relativnost u reklamiranju iliti propagandi gde se ciljna grupe brzo i jednostavno menjaju i određuju a takođe i odnos prema njima.Današnja politika je najvećim delom upravo to određivanje ciljne gupe,ništa više,nema tu ideala ili verovanja ili ne znam ti ja čega,ima zabluda to sigurno.Ali odakle ta relativnost nije to neko iskonsko zlo u nama ljudima to je prosto priroda bilo kog živog bića pa tako i čoveka da uspostavi određenu relaciju ,odnos,sa nekim pojavama u stvarnosti a drugu relaciju sa drugim pojavama u cilju održavanja sopstvenog života ili produžetka života svojih gena.Kako sada da se oslobodimo sistema koji ima u osnovi prirodan karakter i bio je dobar u širenju ljudske populacije ,ali sada pošto se ljudska populacija jako proširila,(ne spadam u one koji misle da će zemlja postati prenaseljena mislim da ima dovoljno mesta za još mnogo milijardi ljudi),i zbog te iste relativnosti u odnosu prema drugima i prirodi samoj počinje da ugrožava napredak civilizacije a i sam živi svet uopšte.To teško pitanje ,ili možda i nije,Prosto kao inteligentna bića moramo da sagledamo svet kao celinu i opstanak te celine kao svoj lični opstanak samim tim menjamo suštinu relativnosti ,ne relativizujemo više opstanak te celine već relativizujemo svoj sopstveni opstanak sa ciljem opstanaka celine.Tako menjamo relativnu osnovu samog sistema i sistem više ne upravlja nama već mi upravljamo sistemom.Dali je ovo idalistička utupija,ne bih rekao.Pa i same religije su na istom principu jedino što je cilj nedokučiv(bog),a koliko ima vernika.
  Prikaži cijeli komentar
 17. -4
  grof07
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:18 | 16.09.2012.
  Nostradurus oprosti im neznaju sta govore.
  PatriotPokret
  Prikaži cijeli komentar
 18. +6
  SpaceJockey
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:08 | 16.09.2012.
  [email protected]
  Ako si ponudio link sa engleskim i link sa prijevodom onda znaj da je ipak Advance u Hrvatskoj i da ima dosta ljudi koji neznaju cirilicu, a mozda i engleski. NHF samo dodajte da je link kojeg stavljate na cirilici da si badava ne radim promet na mobitelu, jer sam u crvenom. ;-)
  Prikaži cijeli komentar
 19. +6
  Outbox
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:54 | 15.09.2012.
  Moguće je da ova analiza ima svoje intimno mjesto u glavama velike većine ljudi na prostoru bivše SFRJ.
  Desmond Tutu zaslužuje moje najveće poštovanje.
  Prikaži cijeli komentar
 20. +16
  emir002
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:42 | 15.09.2012.
  @Nostradurus
  što je Karl Marks rekao prije 150 godina apsolutno je tačno!
  živiš u jednom takvom vremenu.. Nikada u istoriji više novca nije bilo u opticaju, više se novca nije štampalo nego danas, a cijene svega su sve veće i veće..
  Nisi ti shvatio Marksa. Prije ekonomske krize xy količina novca je bila u opticaju. Sada je "kriza" pa novca niko nema.. Pa gdje je taj novac ? Nije izgorio, nije zakopan u zemlju, nije ispario u vazduh, nisu ga oteli vanzemaljci, pa gdje je onda ?
  Odgovor je u rukama "elite" ili u rukama krupnih kapitalista (korporacija) A otkuda odjednom u njihovim rukama ? Pa upravo zbog povećane količine novca na tržištu. Što je viša količina novca u opticaju to je on bezvrijedniji. Što je bezvrijedniji potrebna je veća količina da bi se kupio isti predmet. Što se veće količine bezvrijednog novca troše, tako i veće količine novca prolaze kroz razne banke, finansijske institucije, korporacije itd.. Što veće količine novca prolaze kroz institucije krupnog kapitala, to je veća njihova zarada/profit u odnosu na količinu, tj. akumulacija kapitala. Na kraju dolazi KRIZA... Novca nema niko osim banki i korporacija (činjenica koja se lako može provjeriti na google-u je da apple posjeduje 100 milijardi dolara u kešu !?! ) Novca nema a proizvodi i usluge su sve skuplji i skuplji a narod novca nema..
  Ako znaš da je kaptalzam zasnovan na stalnom širenju, bit če ti logično i ovo širenje novca.. sve u svemu jedan ogromni mjehur od sapunice koji jednom mora puknuti.
  I Karl Marks je bio 100% u pravu i upravo na ovo se odnosi njegov zaključak da povećana količina novca vodi do rasta cijena i nadnica !
  Prikaži cijeli komentar
 21. +4
  Gavrilo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:14 | 15.09.2012.
  Izgleda Iran ima neke adute u rukama. Bzezinski tvrdi da bi napad na Iran koristio Rusiji po[to bi se EU okrenula Rusiji nedostatku energenata...

  tinyurl.com/9ryol9u Prevedeno

  tinyurl.com/94qe5n8 Engleski
  Prikaži cijeli komentar
 22. +1
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:49 | 15.09.2012.
  @Zuma, pročitao sam prijevod Marxovih pisama i vjerujte mi čovjek je zajebao proletere ko nitko. On je bio filozof, a ne matematičar. Kao takav je mogao odlično filozofirati, ali je zbog loše matematike izvukao pogrešne zaključke o novcu.
  -------------
  Njegov zaključak je da povećana količina novca vodi samo u rast cijena i nadnica. To je pogreška u razmišljanju koja je napravila ogromnu štetu radnicima koji su dizali revolucije diljem svijeta.
  --------------
  I neću zbog poštovanja Karlu Marxu prešutjeti što je napravio. Istina se mora znati. Nema nedodirljivih i nepogrešivih. patriotpokret
  Prikaži cijeli komentar
 23. +10
  Riki Rič
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:11 | 15.09.2012.
  odličan tekst! Svaka čast!
  Prikaži cijeli komentar
 24. +13
  ilija kapara
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:00 | 15.09.2012.
  odličan tekst!da se bar u zemljama regije vidi bilo kakav napredak i želja za povezivanjem a da to nije eu,nato i sl krug imperijalista
  Prikaži cijeli komentar
 25. +14
  proleter
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:54 | 15.09.2012.
  Profesorice Bogoeva Sedlar, moj naklon...
  Prikaži cijeli komentar
 26. +1
  ivo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:47 | 15.09.2012.
  @balkan
  POTPISUJEM!
  Prikaži cijeli komentar
 27. +3
  Balkan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:46 | 15.09.2012.
  patriotpokret.com.hr/?page_id=2318 intersantno za procitati
  Prikaži cijeli komentar
 28. +22
  Balkan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:41 | 15.09.2012.
  Nije bilo ni rijeci o zavijeri zbog koje je demontairana Yugoslavija, naravno uz pomoc nekih individua kao sto su bili Milosevio, Tudjman, Izetbegovic i naravno Kurcan.
  Yugoslavija jedina evropska zemlja, lider i neosporni autoritet medju nesvrstanima, trebalo ju je razoriti da ne vodi takvu politiku.
  Danas imamo vlade koje hrle u DIKTATORSKO FASHISTICKU EU, vlade koje bez referenduma predaju obranu u ruke kriminalaca terorista koji vode NATO.
  Narode na noge te valde i one (koji su uveli ili vode drzave u te organizacije) spremiti iza sedam brava a kljuceve potome istopiti tako da nikada ne vide ni sunaca ni mjeseca.
  Prikaži cijeli komentar
 29. +12
  Zuma
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:31 | 15.09.2012.
  @Nostradurus
  Reći da Karl Marks nije znao što je novac je isto kao reći da Papa ne zna ko je Krist. Inače imaš dobre komentare i predlažem ti da se temeljito upoznaš s idejama marksizma prije nego ispaljuješ ovakve granate.
  Ako si pri vremenu, a vidim da voliš ekonomiju, preporučam ti:
  davidharvey.org/reading-capital/
  Prikaži cijeli komentar
 30. +2
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:26 | 15.09.2012.
  Marksizam nije mrtav. Sam Karl Marks je sve zakomplicirao jer nije znao što je novac. Pa je čak vodio prepisku kako podići nadnice radnicima i zaključio da nema smisla ubacivati novac. Na osnovu ovih pogrešnih teza je kasnije dobar dio socijalističkih država imao silnih problema sa financijama i nije razvijao monetarnu teoriju. Jedinu koja objašnjava moć novca. A tko ne pozna moć novca, osuđen je na propast. patritopokret
  Prikaži cijeli komentar
 31. +25
  Bronko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:22 | 15.09.2012.
  Izvanredan i izuzetan tekst, davno nisam nešto pročitao s većim guštom ! :) Živjeli Nesvrstani !
  Prikaži cijeli komentar
 32. +13
  MuammarGaddafi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:17 | 15.09.2012.
  et nesht pozitivno i od nas normalnih...
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.