Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Julian Assange show: predsjednik Ekvadora, Rafael Correa (transkript)

38 Objavljeno:

Rafael Correa (49) je predsjednik Ekvadora i jedan od najistaknutijih novih ljevičarskih vođa Latinske Amerike. Nakon što se zdravstveno stanje Huga Chaveza pogoršalo, mnogi analitičari upravo u Correi vide novog lidera Latinske Amerike koji ima sve predispozicije da preuzme vodstvo i glavnu riječ po pitanju "epohalnih" promjena kojima svjedočimo posljednjih godina u regiji koja je desetljećima bila u potpunoj dominaciji SAD-a.

Correa je gostovao u najnovijoj epizodi show-a Juliana Assangea na postaji RT - "The World Tommorow". U razgovoru se dotaknuo mnogih važnih tema, od najveće važnosti je možda njegova opsežna i konstruktivna kritika medija. Correa ističe kako je krajnje vrijeme da se raskrinka uloga masovnih medija i njihovih novinara koji su prije svega samo agenti za interese krupnog kapitala i bankarskih elita.

Correa odlučno kritizira i kapitalistički sistem u cijelosti, tvrdi kako je isti stoljećima dominirao Latinskom Amerikom, a njenim narodima donio samo jad, bijedu i siromaštvo. Correa tvrdi kako je došao trenutak da se taj sistem promjeni i svrgne uz pomoć samog naroda. Njegova možda i najupečatljivija izjave u cijelom razgovoru je "došlo je vrijeme da narod upravlja tržištem, a ne tržište narodom" kojom jasno opisuje svoja politička stajališta.
Correa je realističan državnik, u potpunosti shvaća da nikakve promjene, čak ni skromnih magnituda, nisu moguće dok se Južna Amerika ne otarasi utjecaja SAD-a. Nacionalni suverenitet je predispozicija za uvođenje ekonomskih i socijalnih promjena.
Kao osoba koja ima doktorat iz ekonomije, svjestan je svih događanja koja potresaju Europu. U razgovoru jasno navodi da je krupni kapital glavni krivac za stanje u svijetu, no, također je i svjestan činjenice koji segment kapitala drži apsolutno najveću vlast - financijski kapital.

Iz razgovora se jasno daje zaključiti kako se radi o osobi koja nema nikakvih iluzija - Correa shvaća da državnička moć ne znači ništa bez potpore naroda, kao i činjenicu da su sve promjene podložne reviziji ukoliko iste nisu duboko instalirane u samom društvu. No, unatoč dobrom osjećaju za stvarnost, također je svjestan da se nešto grandiozno upravo događa na širem prostoru Latinske Amerike - u nekoliko navrata navodi kako su narodi Latinske Amerike "stoljećima" patili pod nepravednim sistemom i sada se stvara snažna kolektivna želja za odbacivanjem istoga. Svjestan je kako je Latinska Amerika već toliko ojačala da može bez previše problema izbaciti američkog ambasadora iz zemlje. Otpor lokalnih elita je velik, baš kao i u drugim državama gdje su na vlast demokratskim putem došli ljevičari, kao što je npr. Venecuela, no, potpora naroda je snažna i za očekivati je kako će promjene koje se događaju diljem Latinske Amerike, kako navodi i sam Correa, tek dobiti onaj najsnažniji zamah.

Transkript: Julian Assange i Rafael Correa


Julian Assange: (uvod, naracija) "Dok Chavez i Lula polako izlaze iz fokusa javnosti, nova generacija latinskoameričkih državnika je stasala. Ovog tjedna gost emisije je predsjednik Ekvadora, Rafael Correa. Correa je ljevičarski populist koji je promijenio lice Ekvadora, no, za razliku od njegovih prethodnika - Correa ima doktorat iz ekonomije. Prema depešama ambasada SAD-a, Correa je najpopularniji političar u demokratskoj povijesti Ekvadora. 2010. je zarobljen u pokušaju državnog udara, za pokušaj državnog udara krivi korumpirane medije i stoga je pokrenuo veliku kontra-ofenzivu. Correa tvrdi kako su mediji ti koji ograničavaju provođenje reformi. Želim saznati da li su njegovi potezi opravdani i koja je njegova vizija za Latinsku Ameriku."

Rafael Correa: "Pozdrav, gdje ste?"
Julian Assange: "Nalazim se u Engleskoj, u kućnom pritvoru. Već 500 dana, bez ikakve optužnice."
Rafael Correa: "500 dana? Zaista..."

Julian Assange: "Koji je ekvadorski stav prema SAD-u? I koji je stav stanovnika Ekvadora prema SAD-u? Uzevši u obzir da je SAD dugi niz godina upleten u događanja u Latinskoj Americi."
Rafael Correa: "Kako je i rekao Evo Morales.. jedina država koja može biti sigurna da joj se neće desiti državni udar su SAD - zato jer nemaju američku ambasadu. (smijeh)
Jedan od razloga zašto je došlo do ustanka policije u zemlji je zato jer smo obustavili svo financiranje policije od strane američke ambasade. Prije nego smo mi došli na vlast imali ste cijele policijske odrede, najvažnije odrede, koji su u potpunosti bili financirani od strane američke ambasade. Načelnici policije su bili birani od strane američkog ambasadora i plaćeni od SAD-a. Od tada smo kompenzirali policiji plaće, no neki i dalje žale za tim vremenima - ali, ta vremena se više neće vratiti.
Glede odnosa sa SAD-om - uvijek smo isticali vrijednosti kao što su prijateljstvo i dobri odnosi, ali mora postojati obostrano uvažavanje suvereniteta. Osobno sam živio u SAD-u 4 godine, imam diplomu od tamo - volim i cijenim američki narod. Ja nisam anti-Amerikanac, no, ukoliko njihova vlast donose odluke koje idu protiv naše zemlje, ili protiv Latinske Amerike, čvrsto ću ih odbaciti. Nikada, nikada neću dopustiti da SAD ugrozi suverenitet moje države."

Julian Assange: "Vaša administracija je zatvorila američku vojnu bazu. Možete li mi reći zašto ste to napravili?"
Rafael Correa: "Pa tko bi dopustio američku bazu u svojoj zemlji, bi li vi Juliane? Što se tiče američke baze u Ekvadoru... nema problema, može, ako Ekvador smije otvoriti vojnu bazu u SAD-u, recimo u Miamiju. (smijeh)"

Julian Assange: "Predsjedniče Correa, zašto ste tražili od nas, Wikileaksa, da objavimo sve naše dokumente?"
Rafael Correa: "Zato jer smo mi jedni od onih koji ništa ne skrivamo, Wikileaks nas je učinio snažnijima. Dokumenti američkih ambasada pokazuju da SAD-u smeta naš 'pretjerani nacionalizam' i obrana našeg suvereniteta. Naravno, mi itekako branimo svoj suverenitet. Stoga poručujem - neka Wikileaks objavi sve što ima - mi se ničega ne bojimo. Slobodno objavite što god imate o ekvadorskoj Vladi i Ekvadoru, pa ćemo vidjeti pravu istinu i tko se zapravo protivi našoj civilnoj revoluciji - oportunisti i izdajice."

Julian Assange: "Nakon objave Wikileaks depeša, izbacili ste američku ambasadoricu iz Ekvadora. Zašto? Kada ste otkrili već toliko o njima, zar nije bilo mudrije zadržati ih?"
Rafael Correa: "Ma to je bila jedna žena koje na sve to rekla da 'nema komentara'. Radilo se o osobi koja je imala ekstremističke desničarske stavove i potpuno je prezirala našu vlast, ta kao da je živjela u vrijeme Hladnog rata, kao da su 60-e. U dokumentima me optužila da sam na visoke pozicije u policiji postavljao korumpirane ljude zato da ih mogu kontrolirati. Nakon što su ti dokumenti došli u javnost, pozvali smo je da ponudi objašnjenje, no ona nam je u tipičnom 'imperijalističkom' tonu odbrusila da nema ona što komentirati niti se pravdati. Stoga, pošto cijenimo vlastitu zemlju, jednostavno smo je izbacili. Samo da napomenem, prozvane osobe iz vrha policije su se, na temelju istrage koja je uslijedila, pokazale potpuno nevine. To je tipičan primjer kako SAD nastoji osporiti progresivne vlasti s kojima se ne slažu - koriste se glasinama i neprovjerenim informacijama koje dolaze od njihovih 'kontakata' koji su zapravo mahom iz redova političke opozicije."

Julian Assange: "Kako se snalazite u suradnji s Kinezima? Da li surađujući s Kinom samo zamjenjujete jednog 'vraga' s drugim?"
Rafael Correa: "Kao prvo, mi uopće ne surađujemo s 'vragovima'. (smijeh)
Ako nam netko pristupi kao 'vrag', jednostavno mu poručujemo - ne, hvala.
Nadalje, postoji veliki snobizam čak i među našim elitama i pojedinim medijima, kada je 60% naše ekonomije bilo koncentrirano na SAD - nitko se nije bunio, unatoč činjenici da u tom odnosu nismo imali ništa novca za sebe i nismo mogli razvijati vlastitu ekonomiju. No, sada, kada smo postali zemlja s najvećom količinom kineskih investicija u regiji, odjednom je to problem. Te priče o 'kineskim vragovima' trebaju prestati. U situaciji kada je i sam SAD financiran od strane Kine, zar nije odlično da Kina ulaže i u Ekvador? Brojne industrije pokrenute su kineskim investicijama, no, mi nismo ovisni samo o Kini. Naglo se povećava količina investicija iz Rusije, Brazila.. mi širimo svoje tržište i stabilnost, no nekima će uvijek smetati činjenica da više nismo ovisni o SAD-u."

Julian Assange: "Dugi niz godina borim se za slobodu govora, za pravo da se objavljuju istinite informacije - kako će vaše reforme osigurati da ne dođe do toga da se istinite informacije ne objave?"
Rafael Correa: "Julian.. Vi dobro znate kakvi su mediji, kao što je primjerice Inter American Press Association (IAPA) koji su zapravo veliko udruženje novina na prostoru Latinske Amerike. Velik broj knjiga je napisan o Wikileaksu u Latinskoj Americi, u jednoj od posljednjih - čiji su autori Argentinci - nalaze se analize od države do države, i kada se osvrnemo na Ekvador, možemo vidjeti kako su sramotno lokalni mediji jednostavno preskočili one detalje koji su išli protiv njih. Svi mediji zajedno su donijeli odluku kako neće objavljivati informacije jedni o drugima u javnosti. Pročitati ću vam samo jedan detalj iz knjige: 'mediji u Ekvadoru bez problema kritiziraju aktualne vlasti, no nisu u stanju ništa pisati o bankarima i velikim biznisima kojima upravljaju njihove obitelji, taj detalj nam mnogo govori o tome tko ima pravu vlast u Ekvadoru'.

Ovo je samo jedan detalj da vidite s čime smo mi zapravo suočeni ovdje u Ekvadoru, ali i u cijeloj Latinskoj Americi. Dragi moj Juliane, mi vjerujemo da jedine informacije koje ne bi smjele biti objavljene u javnosti su one koje štite međunarodni zakoni i informacije koje su vezane uz sigurnost države i pojedinaca - sve drugo bi trebalo biti objavljeno, što više ljudi ima što veće znanje - tim bolje.
Vi ste izrazili strah za kvalitetne i poštene novinare - ali to su stereotipski strahovi da će država zakinuti slobodu govora, ovo se danas više gotovo nigdje nema priliku vidjeti na prostoru Latinske Amerike. To su samo mitovi, imajte na umu da su mediji ovdje imali - i vjerojatno još uvijek imaju - veću moć nego što je politička moć. Štoviše, mediji svoju moć najčešće koriste u političke, ekonomske i socijalne svrhe i - iznad svega - informiranje prema želji. Moćnici, utjecajni zakonodavci, suci - oni upravljaju medijima i kreiraju agendu, na taj način ruše vlade, sudove i države. Prestanimo njegovati tu sliku o sirotim i hrabrim novinarima koji samo žele prenijeti istinu, a zli diktatori i autokrati ih žele u tome spriječiti. To jednostavno nije istinita slika. Pogledajmo s druge strane - vlasti koje žele nešto napraviti za dobrobit cijelog naroda su progonjene od strane novinara koji misle da uz pomoć pera i mikrofona mogu sve. Često vrijeđaju i blate iz čiste mržnje, to su masovni mediji koji samo služe za nečije privatne interese.
Molim vas... dajmo svijetu da sazna što se zaista događa u Latinskoj Americi - kada sam ja preuzeo ured predsjednika, u zemlji su operirali 7 nacionalnih TV kanala - nijedan nije bio u vlasti države. Svi su bili u privatnom vlasništvu, a 5 od 7 su pripadali bankarima. Mora vam biti jasno, da bih se zaista mogao suprotstaviti bankarima i krizi koju su proizveli u Europi, morao sam se suočiti s nemilosrdnom medijskom kampanjom koja je stala u obranu njihovih bankarskih interesa.
Moćni bankari upravljaju medijima - taj stereotip o autoritarnim vladama koje guše slobodu medija treba odbaciti Juliane, jer često je upravo obrnuto.
Ti ljudi - koji glume novinare - zapravo žele utjecati na politiku. Žele destabilizirati našu zemlju, tako da promjene ne dođu u našu regiju. Strahuju da će izgubiti moć s kojom su do sada dominirali."

Julian Assange: "Predsjedniče Correa, iz osobnog iskustva se mogu složiti s vama. Vidjeli smo kako su veliki mediji s kojima smo radili - kao što su The Guardian, El Pais, The New York Times i Der Spiegel - cenzurirali naš materijal, što je bilo protivno našem sporazumu. Cenzuru su uveli zbog političkih razloga i nastojanja da zaštite oligarhe kao što je ukrajinski oligarh koji se skrivao u Londonu ili talijanske korumpirane kompanije koje su radile u Kazahstanu. Imamo originalne dokumente i kada usporedimo s onime što su ti mediji objavili, točno možemo vidjeti koje detalje su izostavili. No, smatram da je najbolja taktika za borbu protiv ovih medijskih monopola i kartela, uvođenje novih, manjih medija. Smatrate li da bi to bila dobra ideja? Da se manjim medijima olakša ulazak na tržište, a većima uvede stroža regulacija?"
Rafael Correa: "Juliane, to je upravo ono što mi nastojimo napraviti. Već 2 godine se vodi debata oko novih zakona koji bi segmentirali radio i TV industriju. Naš prijedlog je ovaj - da 1 trećina medija budu privatni, profitni. Druga trećina bi bila javni, ne-profitni mediji, u rukama zajednice. Treća trećina bi bila u vlasništvu države. O ovom zakonu smo imali referendum i većina stanovnika Ekvadora ga je podržala, no zakon je već 2 godine sistematski blokiran od strane velikih medija koji imaju svoje plaćene zastupnike u nacionalnom vijeću - isti naš prijedlog nazivaju 'gangsterskim zakonom', no, naš jedini cilj je da mediji, vlasništvo medija i informiranje postane više demokratski. Trenutačno vodimo žestoki rat protiv medijskih moćnika i njihovih lobista u političkoj strukturi Ekvadora."

Julian Assange: "Nedavno sam razgovarao s novim predsjednikom Tunisa. Pitao sam ga da li je iznenađen činjenicom koliko zapravo malo moći ima kao predsjednik. Da li je i kod Vas tako?"
Rafael Correa: "Jedna od najvećih kriza u Latinskoj Americi desile se početkom 90-ih godina, za vrijeme duge i teške noći neoliberalizma - bila je to kriza vodstva. Što je vodstvo? Možete ga koristiti na dobar način, potaknuti ljude da vas u tome slijede - ili pak možete iskoristiti svoju funkciju samo za vlastiti profit. Nažalost, u Latinskoj Americi je bilo i puno takvih vođa. Osobno smatram da je vodstvo od izuzetne važnosti, potpuno neophodno u vrijeme velikih promjena - možete li zamisliti nezavisnost SAD-a bez snažnog vodstva? Možete li zamisliti rekonstrukciju Europe nakon Drugog svjetskog rata bez snažnog vodstva? Oni koji žele zaustaviti promjene koje se događaju u Latinskoj Americi sada žele sam pojam 'vodstva' odbaciti - govore da smo populisti, zli tiranini. No, državama je potrebno vodstvo - dobro i pošteno vodstvo.

Juliane, da završim misao - ovo je bitno, mi u Ekvadoru i u Latinskoj Americi, mi ne upravljamo zemljom, mi je mijenjamo. Sistem koji smo imali stoljećima bio je potpuni promašaj. Zbog tog sistema smo postali regija s najvećim nejednakostima na svijetu, regija kojom hara jedino jad i siromaštvo - a imamo sve da budemo najprosperitetnija regija svijeta !
Ovo nije kao u SAD-u, koja je tamo uopće razlika između Demokrata i Republikanaca? Mislim da postoji veća razlika u tome što ja mislim ujutro, a što uvečer, nego što postoji razlika između te dvije stranke. Oni samo upravljaju jednim te istim sistemom.
Mi sada sistem mijenjamo i zato je potrebno vodstvo, vodstvo s demokratskim legitimitetom koje će promjeniti sistem. Promijeniti ćemo institucije i samu strukturu sistema kako bi koristio većini naroda."

Julian Assange: "Čini mi se kako Obama nije u stanju kontrolirati sile koje ga okružuju. Da li je to istina kada je riječ o svakom vodstvu? Kako to da ste Vi uspjeli toliko toga promijeniti u Ekvadoru? Da li je to 'znak vremena'? Da li se radi o Vašem osobnom vodstvu? Snazi vaše partije? Koji su to elementi zbog kojih vi uspijevate provoditi promjene, a Obama nije?"
Rafael Correa: "Prvo da kažem nešto vezano uz opći koncenzus - ponekad ga je jednostavno nemoguće imati. S nekim stvarima se jednostavno morate suočiti, stvari kao što su korupcija, zloupotreba moći... morate se suočiti sa svim elementima koji uništavaju društvo.
Nadalje, promjene koje su se desile u Ekvadoru nisu se desile mojom zaslugom, to bi bilo pogrešno shvaćanje - ljudi se mijenjaju, zemlja se mijenja - ne samo zbog vođe, vođa možda jest glavni koordinator, ali narod je taj koji inzistira na tim promjenama i uvodi ih. Nas je na vlast doveo bijes naroda Ekvadora, mislim da to treba i stanovnicima SAD-a. Taj bijes, Occupy Wall Street pokret, taj otpor običnih ljudi protiv sistema - mora jačati, mora postati permanentan kako bi prisilili SAD da mora uvesti promjene."

Julian Assange: "Gdje Ekvador i Južna Amerika idu dugoročno? Izgleda da se događaju dobre stvari, udruživanje država Latinske Amerike, povećanje životnog standarda, utjecaj SAD-a i drugih vanjskih država se smanjuje. No, što će biti za 20 ili 30 godina?"
Rafael Correa: "Važna je stvar da SAD gubi utjecaj, sve manje smo ovisni o Washingtonu. To je jako bitno, jer politika SAD-a nimalo ne mari za potrebe naroda Latinske Amerike. Kada pogledate ekonomsku politiku SAD-a, uz svu skromnost - to je ipak domena o kojoj ponešto znam, sve se svodi na interes krupnog kapitala, ali iznad svega - interes financijskog kapitala. Realist sam, ali imam nadu, znam da smo postigli važne stvari, ali pred sobom još imamo dugi put. Svjestan sam činjenice da se promjene koje smo uveli mogu uništiti... svjestan sam da ako ponovno na vlast dođu ljudi koje smo imali ranije, sve se može vratiti opet na prethodno stanje. Ipak - mi smo optimisti - vjerujemo kako se Latinska Amerika mijenja i ako nastavimo ovim putem, promjena će zadobiti još snažniji zamah. Svjedočimo epohalnim promjenama u povijesti Latinske Amerike. Moramo inzistirati na politici suvereniteta, kako bi mogli uvesti novu ekonomsku politiku u kojoj će društvo upravljati tržištem, a ne tržište društvom. Moramo stremiti ka pravdi i socijalnoj jednakosti, prevazilaženju nepravde prethodnih stoljeća, poštivanju naših autohtonih naroda i naroda porijeklom iz Afrike kao i svih drugih manjima - ako ostanemo predani ovim ciljevima, Latinska Amerika će imati divnu budućnost. Ovo je regija budućnosti, imamo sve da postanemo najprosperitetnija regija na svijetu. Još to nismo postigli, jer smo imali krive vođe i krivu politiku."

Julian Assange: "Predsjedniče Correa, hvala Vam na gostovanju."
Rafael Correa: "Hvala i Vama Julian, drago mi je da smo se upoznali, makar i ovim putem. I glavu gore Julian, dobrodošao u klub progonjenih".
Julian Assange: "Hvala, čuvajte se predsjedniče, pogotovo atentata."
Rafael Correa: "Naravno, na to pazimo svakodnevno. (smijeh)"

Slobodni prijevod na hrvatski: Marko K. (advance.hr)
Video original: http://www.youtube.com/watch?v=ZvUwC5JTAJY
datum objave originala: 22.5. 2012
izdavač: RT

CIJELI VIDEO: Julian Assange i Rafael Correa

Izvori i reference:
RT

Komentari

(38):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  lobotomija
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:44 | 25.12.2012.
  No, ako je Correa Isusovac, jer je studirao u Americi, to je
  onda samo jedna njegova dvolicna Igra! Sto je i Politika Isu
  sovaca! Dakle, oprez sa Coreom!!! On je izjavio: "Ja nisam
  Antiamerikanac", kako moze i biti ako pripada Organizaciji
  Isusovaca... vrlo sam skeptican po pitanju Corre,a!!!
  Prikaži cijeli komentar
 2. 0
  lobotomija
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:39 | 25.12.2012.
  Correa bi trebao biti primjer americkim Marionetama u Hrvat
  skoj, koji se lizu sa CIA, samim "Domovinskim Ratom." Taj
  mi je Rat bio na samom pocetku vrlo sumnjiv!
  Prikaži cijeli komentar
 3. 0
  spidi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:10 | 4.06.2012.
  @Reflex: nesto slicno govorio je i George Bernard Shaw:

  “Patriotism is your conviction that this country is superior to all others because you were born in it.”
  Prikaži cijeli komentar
 4. +2
  Mad Dog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:54 | 25.05.2012.
  @Reflex

  "nacija je iznad ljudi" hehe a sto je nacija bez ljudi? nacionalizam kako ga ja vidim spodrazumjeva jedino to da svaki narod ima pravo na vlastitu i suverenu drzavu, sto je DANAS vrlo korisno jer se onda lakse oduprijeti centralizaciji politickog odlucivanja iza kojeg stoji cisto ZLO. npr. svi koji su na referendumu o ulasku Hrv. u EU glasali PROTIV (a takvih je na advanceu vjerujem bar 90% )su nacionalisti, jer su glasali protiv predavanja suvereniteta nadnacionalnom centru moci. za kraj o naciji: nacionalnost nesmije odredjivati pojedinca vec upravo suprotno pojedinac odredjuje naciju koja treba biti sveobuhvatna i elasticna prateci pojedinca u njegovim potrebama i stiteci pojedinca u slobodnom razvijanju vlastitih individualnih stavova u suprotnom ona postaje protivna slobodi. prestaje biti nacija a postaje tamnica. mislim da se razumijemo. pozdrav.
  Prikaži cijeli komentar
 5. +9
  karantanac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:00 | 24.05.2012.
  Gospodo uvredljivo je ove ljude poput Kastra, Čaveza, Correa
  porediti sa jednim manijakalnim fašistom kakav je bio tuđman.
  Prikaži cijeli komentar
 6. +6
  R.Luxemburg
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:39 | 23.05.2012.
  iskreno se nadam da će se ideja koju živi i sprovodi Južna Amerika, proširiti na Španjolsku (ipak je to isto govorno područje), a poslije tko zna...možda i Evropa progleda.

  Prikaži cijeli komentar
 7. +5
  Drvokradica
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:09 | 23.05.2012.
  Correa upravo ti printam sliku i lijepim na zid sa selotejpom. Neka kažu da je kult ličnosti, al mene čovjek inspirira i živo mi se je** što će ko reć :D
  Ako se ovaj kaos tu nastavi, bome ja pakiram kofere i put jugozapad.
  Prikaži cijeli komentar
 8. +4
  Reflex
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:06 | 23.05.2012.
  @Mad Dog
  Ma znam što si naveo i ne mislim da si jedan od freakova koji povremeno naleti čak i ovdje (makar ne znam kojom linijom zađu). Ali kada ističeš "ja sam nacionalist", to pomalo uvrnuto i reakcionirano zvuči... kako god okreneš :P Termin je sklon raznim interpretacijama, kao i "komunist". Ali ja ću ti reći kako ja, osobno, interpretiram - "nacija je iznad ljudi". E to nikako ne štima. Ja smatram da nacija mora služiti ljudima, a ne vice versa. Tipični "nacionalist croatus" je spreman diviti se svakome tko ističe šahovnicu, bez obzira o kakvom se demonu i kleptomanu radilo. Ja takvim ljudima želim puno nesreće i nezgoda u životu. Ne kažem da si ti takav, kažem da je termin jako jako ukaljan.
  Prikaži cijeli komentar
 9. +2
  Mad Dog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:38 | 23.05.2012.
  @Reflex

  jbt. sto ste svi hipnotizirani? pa ja sam napisao da niti je staljin komunist niti tudjman nacionalist. gdje sam ja usporedio tudjmana i gaddafija? GDJE?

  "Ovi lat.am. vođe prije svega vjeruju u internacionalizam i suradnju među državama sličnih svjetonazora."

  zasto mislis da ja nevjerujem? zato sto sam nacionalist?
  Prikaži cijeli komentar
 10. +5
  Reflex
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:44 | 23.05.2012.
  @Mad Dog
  Južna Amerika i njihov nacionalizam nemaju previše dodirnih točaka s nacionalizmom u Europi. Čak je i njihov socijalizam drastično drugačiji. Ti pokušavaš globalizirati pojam nacionalizma, ali ne ide to baš tako... ovo ljudi koje citiraš, Gaddafi, Chavez, Correa itd, oni zaista daju narodu i svoju snagu dobivaju na valu potlačenih i pripadnika radničke klase. Oni su u prvom redu socijalisti, a u drugom patriote, ali ok - možemo reći i nacionalisti. Ali isti nemaju nikakve veze s izrodima i kapitalističkim agentima kao što su bili F. Tuđman, S. Milošević i gotovo svi nacionalisti u Europi.
  Isto kao što Staljin i Pol Pot definitivno nisu bili komunisti, a volili su se tako zvati. Ovi lat.am. vođe prije svega vjeruju u internacionalizam i suradnju među državama sličnih svjetonazora.
  Prikaži cijeli komentar
 11. +1
  Mad Dog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:57 | 23.05.2012.
  Nations whose nationalism is destroyed are subject to ruin. Muammar al-Gaddafi
  Prikaži cijeli komentar
 12. +1
  Mad Dog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:54 | 23.05.2012.
  @Arkaj
  ako ja kazem da sam nacionalist i socialist vecina ce reci - evo ga podrzava hitlera - manjina ce reci da je to na liniji teorije i djelovana gaddafija i correae. zasto je tome tako? (ja mislim da znam, pitanje je retoricko). vidis cijenjeni Arkaj tako i ti imas, ocito i nazalost, program u glavi koji na asocijaciju nacionalist izbacis - tudjman. dok lijevica i desnica ne shvate da su dio istog tijela (za to treba biti covjek) biti cemo robovi u vlastitoj zemlji.
  „Do Hrvata i Hrvatske ne ima kukavna naroda ni nesretne zemlje. Ovaj narod nije za drugo van da čim prije propadne ter da ne bude samo na neprilici sebi i drugima. Tu ne ima ljudi, ne ima značajeva: ne ima ništa osim hrđe...Gdje su tri Hrvata, tu je barem pet mnijenja i stranka u istom predmetu i pogledu. Hrvati ludi i sebični, mijenjaju se naglije neg primorsko vrijeme. Nas nekoliko stalnih značajeva služimo ostaloj hrpi samo za smijeh. Stoga vam i trpimo. Hrvatska je prava dolina suza, pravi pakao na zemlji.“ Ante Starcevic
  Prikaži cijeli komentar
 13. +1
  Mad Dog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:42 | 23.05.2012.
  @Arkaj
  "Ako ih želiš usporedit s naprimjer Tuđmanom"

  ne zelim. i sto cemo sad? nacionalizam nije ni ksenofobija niti je rasizam. dosta komentatora tu(na advance. hr)pljuje po nacionalizmu dajuci za primjer neke samoprozvane "nacionaliste" TKO UKRADE I NOVCICA OD SVOJE NACIJE NIJE NACIONALIST NEGO VARALICA I LOPOV. druga strana pljuje po komunistima pozivajuci se na staljina. kamo to sve skupa vodi?
  Prikaži cijeli komentar
 14. +6
  Arkaj
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:02 | 23.05.2012.
  @Mad Dog

  Chavez, Correa, Gaddafi, itd. su državnici koji se smatraju nacionalistima u odnosu na svoju državu i sve njene građane a suprostavljaju vanjskim silama koje je žele oslabiti i potčiniti. Ako ih želiš usporedit s naprimjer Tuđmanom lako ćeš uočit razliku, on je u uspostavljanju i obrani hrvatske državnosti kliznio prema neprijateljstvu prema dijelu hrvatskih građana srpske nacionalnosti i posebnim odnosima prema hrvatima iz BiH. Postojeća socijalistička republika hrvatska pod njegovim rukovodstvom počela se transformirati u državu velikih i neopravdanih socijalnih razlika te postala potpuni pijun stranih ineresa uz zapostavljanje potreba najvećeg broja njenih građana. A to je potpuno suprotno od onog što odlikuje politiku koju su provodili, ili još uvijek provode Gaddafi, Chavez, Correa.

  Prikaži cijeli komentar
 15. 0
  Mad Dog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:22 | 23.05.2012.
  taj koji je dao minus nek' replicira tj. neka kaze sto je netocno i s cim se to tocno ne slaze.
  Prikaži cijeli komentar
 16. -3
  Mad Dog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:02 | 23.05.2012.
  zanimljiv mi je mentalni sklop ljudi koji pljuju po nacionalizmu a redom podrzavaju Chaveza, Correau, Gaddafija koje sebe smatraju nacionalistima :)advance. hr publiko prije nego sto pocnete buditi druge - probudite se!
  Prikaži cijeli komentar
 17. +7
  medo17
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:46 | 23.05.2012.
  Assange svakim danom(barem meni)otkriva ljude i političare
  koji nam samo mogu biti uzor u borbi protiv imperijalizma SAD-a i NATO-a!!!
  Nažalost države i političari na ovim prostorima su se Predali i Prodali za sitniš!!!
  Daleko smo mi od LATINSKE AMERIKE!!!
  I slobode koju oni grade!!!
  Kod nas je na vlasti SMEĆE(SLUGE SAD-u) koje bi prodalo i vlastitu majku za par zlatnika!!!
  Prikaži cijeli komentar
 18. +10
  Profesor Woland
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:59 | 23.05.2012.
  Fenomen zemalja Južne Amerike je nešto što budi nadu da će se i kod nas naći netko tko će prepoznati vrednote vladavine naroda u toj regiji i pokušati nešto slično kod nas. Samo kad gledam našeg Zokija, nekako mi se čini da mu se više sviđa Obama kao uzor, eno čini mi se da sam ga nekidan čuo kako zove Čačića,YO Rade, what up!?
  Prikaži cijeli komentar
 19. +5
  Tupaq Amaru
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:16 | 23.05.2012.
  Bravo Rafael! Ovo s medijima u Ekvadoru je prekopirana situacija iz Hrvatske, a vjerojatno i većine zemalja svijeta. Imam dojam da kad čitam ekvadorske novine(internetske verzije), da čitam neke naše. Točno se vidi da se izbjegavaju neke teme, kako se ne bi uzbunili duhovi, s time da tamo većina vlasnika medijskih kuća više nije slizana s vlašću kao u Hrvatskoj.
  Kawsachun Ikwadurpa umalliqnin Rafael Correa!!!
  Prikaži cijeli komentar
 20. +5
  Bosna je moja domovina
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:20 | 23.05.2012.
  Mislim da se nešto valja iza ,,brda,, polako ali sigurno. Svi oni koji kažu da je voljeti svoj narod, svoju državu, svoj dom, svoje običaje, slaviti svoje junake greška i da to rade samo nacionalisti, desničari da narod to zaglupljuje... taj ne misli svom narodu dobro i taj je kapitalistički je plaćenik. Narod se treba osvjestiti jer smo imali u ovih 20 godina jak val potrošačkog kuršlusa gdje se ekonomija temeljila na potrošnji i samo potrošnji. (cilj današnje ekoomije je povećavati potrošnju- apsurd)

  Treba nacionalizirati INU, T-HT,BANKE koje su podignute na noge novcem hr narodA i onda su došli talijani, austrijanci i pokupovali te banke jer mi nismo dobri, neznamo upravljati s njima. apsurd i veleizdaja.T-HT je otisao njemcima za kikiriki a moj je stari prilljučak platio 1200 DM za kucni telefon svu infrastrukturu koriste i sad zarađuju masnu lovu neke značajnije investicije nisu uložili koliko ubiru dobiti. ima primjera još. Najava prodaje HPB svi šutimo kao pičke.

  I za kraj koliko se vas ovdje koji imate otvoreni račun u stranim bankama, a pa jbt vođenje računa, eventualno minus po računu, kredit koji cu podići žasto ide strancima u đžepove kad može imati država. Ja znam da nije puno ali 100000 ljudi kad bi to sutra napravilo to je fin novac za nas. Kad krenemo tako razmišljati kad budemo radili male korake onda će doci žarko očekivani i veliki. Beba kad želi prohodati prvo radi mali pokret a onda nakon puno mali pokreta počinje trčati- tako i mora potlačeni narod. Ima tu još primjera da neidem u širinu ali svatko to mora djelovati u svojoj sredini i tako djelovati na svoje poznanike. Jer mi smo se ovdje okupili oko advance.hr jer je jedini realan i istiniti znači mi smo prvi ovdje koji smo ,,otvorili,, oči i moramo tako i drugima.
  Prikaži cijeli komentar
 21. +9
  zveki
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:30 | 23.05.2012.
  Advance, hvala, hvala, hvala, hvala na ovome.
  Bože, sretnih li ljudi u Ekvadoru! Bravo za Ekvador, bravo za Vas, predsjedniče Correa! Nadam se da će narod Ekvadora znati cijeniti i sačuvati to što imaju u ovom trenutku! Na žalost, zlo nikada ne spava! Ali, pravac koji je uzela Južna Amerika daje nadu u bolje sutra. Divan osjećaj, pa makar i sa aspekta promatrača!
  Prikaži cijeli komentar
 22. +5
  maret
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:24 | 23.05.2012.
  Sve više mi se sviđa ova Južna Amerika, nekako kad čitam kako razmišljaju, kako rade i bore se, ne mogu da im ne odam poštovanje, za razliku od naših političara uvlakača. Bravo za Ekvador, bravo za Argentinu i ostale!!!
  Prikaži cijeli komentar
 23. +9
  Aragorn
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:40 | 23.05.2012.
  Nekad je Europa predvodila u naprednim mislima, europski lideri i struje su mijenjali svijet na bolje. Danas Europa šuti kao riba, Amerikanci su izgubili znanstveni zamah zbog kretenskog oslanjanja na krupni kapital, upropaštavaju i sebe i drugoga gdje god se mogu ubaciti.... Teško je čitati ovaj transkript razgovora, u nama egzotičnim zemljama poput Ekvadora stasali su ljudi vizionari koji vole običnog čovjeka, toliko su normalni da je to za ovo današnje vrijeme nevjerojatno. Blago zemlji koja ima ovakve ljude na vlasti i blago narodu koji je toliko sazrio da zna da je ovaj Correin put pravi put. Ovaj transkript se naravno nigdje neće moći pročitati osim na nezavisnim stranicama interneta i novina, niti će se moći vidjeti video prilog. Stoga, pozdrav uredništvu ovog portala i svako dobro. Izuzetno dobar članak.
  Prikaži cijeli komentar
 24. +8
  prevareni do bola
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:48 | 23.05.2012.
  eto svjedoci smo ponovnog poniženja u zadnjem milanovićevom istupu iz čikaga,čovjek skoro da nije svršio ili ti ga doživio vrhunac dok je stajao uz obamu
  bojim se da ćemo se napapati govnića još mnogo dok se ne izvučemo iz pozicije sluga i dupelizaca,a to tek dobija na zamahu i ide nam savršeno
  za sada se i ne nazire taj pokretač,motor,um da izvuče mase primitivaca na pravi put
  teško,preteško i dugačak put ćemo morati mi još proći
  Prikaži cijeli komentar
 25. +14
  superbastard
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:40 | 23.05.2012.
  j***š njemačku, triba naprtnjaču na leđa i ić radit u južnu ameriku... netribaju mi ni mercedesi ni vile, nego dovoljno za preživit, normalno uređeno društvo i mir prirode.
  Prikaži cijeli komentar
 26. +5
  lePouvoir
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  05:17 | 23.05.2012.
  To sto se u J. Americi desava je za svaku pohvalu i mislim da nam mogu biti samo uzor, u tome kako ponovno vratiti "politiku" u opcenarodnu sferu, van ove gnjusne institucionalizirane de-politizacije (Rancierovske "politike-bez-politike") koju imamo u praksi u modernim demokracijama.
  Ekonomija je esencijalna drustvena sfera, a jedino sto se nama danas od nje plasira na politickoj sceni, od ljevice do desnice, je toliko ljubljeni neoliberalizam.
  J. Amerika nam konstantno pokazuje da to ne treba nuzno biti slucaj...
  Prikaži cijeli komentar
 27. +19
  Arkaj
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:58 | 23.05.2012.
  Nije narod ekvadora postao svjestan svoje i svjetske situacije preko noći, godinama su oni ponižavani dok se dovoljno velikom broju ljudi nisu otvorile oči. Imamo i mi takvih ljudi poput Rafaela Corree ali ko će ih izabrati? Evo nedavno smo imali izbore u HDZu, da su imali nekog poput Corree bi li on mogao pobijediti Karamarka? Moram iskreno reći da mi se čini kako ni u SDPu ne vidim nikog s takvim potencijalom, možda zato što se unatoč svemu hrvati nisu toliko nagutali govana kao ekvadorci da bi tražili radikalnu promjenu postojećeg. Još uvijek nam je previše dobro da bi se pobunili protiv ovog statusa marve koja samo vuče kola i ništa ne pita kočijaša. Ali evropa se pomalo budi, naznake boljeg života nema, kurvin pir liberalnog kapitalizma još nije završo ali da parafraziram Čerčila - ovo mu nije kraj, možda ni početak kraja ali je sigurno kraj početka. Ono što bi i ja posebno istakao iz ovog intervjua je dio Coreeine izjave koji može koristiti i nama u hrvatskoj: "Moramo inzistirati na politici suvereniteta, kako bi mogli uvesti novu ekonomsku politiku u kojoj će društvo upravljati tržištem, a ne tržište društvom. Moramo stremiti ka pravdi i socijalnoj jednakosti...". Svi koji se tome suprostavljaju iz bilo kojih motiva sigurno nisu dobronamjerni i treba ih raskrinkavati i marginalizirati.
  Prikaži cijeli komentar
 28. +1
  patkovic
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:16 | 23.05.2012.
  većina ljudi gleda da kupi jeftinije a proda skuplje a to je ono što ne valja
  Prikaži cijeli komentar
 29. +2
  Skeptik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:08 | 23.05.2012.
  @bombarder
  komentiram iz pozicije sadašnjosti, što ne znači da se ne treba boriti za budućnost.
  Prikaži cijeli komentar
 30. +4
  otto12
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:59 | 22.05.2012.
  VIVA LA REVOLUCION!
  Prikaži cijeli komentar
 31. +4
  Sikert
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:58 | 22.05.2012.
  samo svoj,Skeptik,[email protected] Momci čemu takva poniznost,te mali smo, prejadni. Te njih moramo pratiti. Te žalimo što mi nemamo takvoga.
  Kako ćemo naći takvoga?.Kukanjem, samosažaljevanjem, bez ikakvog samopouzdanja. Možda je upravo netko od vas "naš"
  Correa. Pridružite se ovdje:http://patriotpokret.com.hr/ i potražimo ga zajedno. Ako nešto sami ne učinimo, ujutro kad se probudimo neće ništa biti drugačije, bolje. Ako se ne pokrenemo, nama se može desiti samo on:http://danas.net.hr/2010/04/26/0865007.48.jpg ili netko sličan.
  Prikaži cijeli komentar
 32. +7
  masai
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:50 | 22.05.2012.
  čovjek dobro kaže da bi se desile pozitivne promjene mora se promjeniti svijest samog naroda to očito kod nas još uvjek nije slučaj zato moja molba probudi se narode
  Prikaži cijeli komentar
 33. +10
  Gilgameš
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:23 | 22.05.2012.
  Svaka čast na transkriptu, puno hvala ! Živio predsjednik Correa i slobodna Latinska Amerika !
  Prikaži cijeli komentar
 34. +1
  samo svoj
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:13 | 22.05.2012.
  mi smo premaleni, perovisni o drugima i prejadni da se možemo puhati i postavljati kao zemlje južne amerike...
  Prikaži cijeli komentar
 35. +7
  pepo_lover
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:07 | 22.05.2012.
  Rafael Correa, jako napredan čovjek..
  Prikaži cijeli komentar
 36. +8
  Bombarder
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:58 | 22.05.2012.
  Iskren, obrazovan i prije svega srčan i human vođa. Narode Ekvadora, kako vam samo zavidim ! Iskreno vjerujem u promjene koje se događaju u J.Americi, padaju okovi imperijalizma. Kakvo arapsko proljeće, ovo su revolucije koje moramo pratiti !
  Prikaži cijeli komentar
 37. +8
  Skeptik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:53 | 22.05.2012.
  Žaljenja vrijedno što nemamo državnika takvog kova.
  Prikaži cijeli komentar
 38. +20
  gmzonit
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:48 | 22.05.2012.
  admin, veliko hvala za ovaj clanak
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.