Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Josipović je "sin Titova partizana", ali sam Tito nije bio pobornik izraelske politike

112 Objavljeno:

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović nalazi se u službenom posjetu državi Izrael.
Na današnjoj svečanoj sjednici parlamenta nazočili su izraelski predsjednik Shimon Peres, premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Knesseta Reuven Rivlin.
Josipović je održao govor i pritom rekao kako je u "Hrvatskoj antifašistički pokret bio široko rasprostranjen" te da je i on sam "sin Titova partizana" (cijeli transkript govora možete pročitati na stranicama Večernjeg Lista).

Naravno, pozivanjem na antifašizam i predsjednika SFRJ, Maršala Josipa Broza Tita, Josipović se nastojao distancirati od mračne nacističke povijesti koju je predvodio ustaški režim.
Svako distanciranje od te povijesti izuzetno je važno i treba biti pohvaljeno, pogotovo kada dolazi iz samog državnog vrha.
Podsjetimo, izraelski list Haaretz nedavno je žestoko kritizirao činjenicu da se u Hrvatskoj i dan danas održavaju mise za pokojnog vođu NDH, Antu Pavelića.

U današnjem tekstu list Haaretz je prenio kako se Josipović javno ispričao zbog žrtava Holokausta koje su stradale za vrijeme ustaške NDH. No, detalj u kojem se Jospović proziva "sinom Titova partizana" je izostavljen u izraelskom listu Haaretz.

Možda je razlog tome činjenica da Josip Broz Tito nikada nije bio pobornik moderne izraelske politike.
Štoviše, prva država s kojom je tadašnja Jugoslavija prekinula diplomatske odnose u post-ratnom vremenu bila je upravo država Izrael.
Tito je bio žestoki kritičar izraelske agresije na susjedne arapske zemlje.
Dugi niz godina se zalagao za mir na Bliskom istoku, njegov plan je bio slijedeći - da se Izrael povuče sa svih okupiranih teritorija, a da arapske zemlje zauzvrat priznaju državu Izrael.
Mnogi u arapskom svijetu pozdravili su takav plan, no ne i Izrael.
Unatoč činjenici da je prošlo već više od pola stoljeća, Izrael i dalje odolijeva svakoj kritici i zahtjevima da vrati okupirani teritorij.

Zbog Titovih stavova, za koje mnogi tvrde da su bili osobne naravi, dolazio je u sukob ne samo sa zapadnim silama, već i s članovima unutar jugoslavenske Komunističke partije.

Korespondent lista the New York Times, Richard Eder, zapisao je 12.6.1967. u Beogradu: "Jasno je, pa i u razgovoru s dužnosnicima ovdje, da je Titov žestoki napad na Izrael i njegovo savezništvo s Arapima stvorilo atmosferu neslaganja, čak i među članovima njegove Vlade.

Postoji opravdana zabrinutost da bi Jugoslavija, koja gleda prema zapadu po pitanju ekonomskog, društvenog i političkog razvoja, mogla ugroziti svoj položaj ako nastavi s optužbama protiv Izraela, a samim time i protiv SAD-a i Velike Britanije.

Ono što najviše zabrinjava je sve glasniji anti-američki stav kojeg zauzima jugoslavenski tisak i radio. Povrh toga, po prvi put, beogradski list zauzeo je snažno stajalište protiv američkih Židova. U listu stoji: "6 milijuna američkih Židova, zahvaljujući svojem obrazovanju i poslovnim položajima, imaju znatno veću moć nego što bi to bilo normalno za jednu manjinu u moru od 200 milijuna stanovnika. Izraelski ciljevi su stalno u krupnom planu. Stvoren je dojam kako su izraelski ciljevi moralna odgovornost cijelog SAD-a i da bi taj SAD morao stalno davati snažnu potporu židovskoj državi unutar arapskog svijeta"

Takav anti-židovski stav nikada nije bio prisutan među narodom Jugoslavije, niti među redovima Komunističke partije."


Bez obzira što tadašnjih američki mediji pisali, činjenica je da Titov režim nikada nije zauzeo anti-židovsku politiku, znatan broj Židova sudjelovao je u partizanskom pokretu, pa i kasnije u redovima Komunističke partije.
Kritika je bila rezervirana isključivo prema politici države Izrael i ekspanzionističkim vojnim akcijama koje je ista pokretala.

Prekid diplomatskih odnosa trajao je od 1967. sve do raspada Jugoslavije.
Zanimljiv je podatak kako je jugoslavenska delegacija za turizam, na čelu s Jankom Rajićem, posjetila Tel Aviv 27.9.1987. kako bi dogovorili direktne letove između dvije zemlje. Ali i tada je istaknuto kako "uvođenje zračne linije neće promjeniti jugoslavensko stajalište prema politici države Izrael, s kojom nema diplomatske odnose još od 1967."

Odnosi su se naglo pogoršali nakon tzv. "Šestodnevnog rata" 1967. kada je Izrael okupirao okolna područja, uključujući i Golansku visoravan od Sirije - koju je predsjednik Josipović također posjetio prije nekoliko dana. Tamo se danas, između ostalog, nalazi i skupina hrvatskih vojnika u sklopu UN mirovne misije.
Koliko se Jugoslavija protivila izraelskoj invaziji pokazuje i jedan zanimljiv podatak - u ljeto 1967, kada je izbio rat, turist iz Zapadne Njemačke, Franz Haberstoff, koji se tada nalazio u Jugoslaviji na godišnjem odmoru - uhićen je i zatvoren na 30 dana zato što je iznio "podršku izraelskoj agresiji protiv Arapa".
Strani reporteri su o tom incidentu zapisali kako je nesretni Nijemac vjerojatno mislio kako mora jako paziti da ne kaže nešto protiv Židova, što je u to vrijeme bilo važno pravilo u Njemačkoj.

No, Jugoslavija je bila kritična prema Izraelu i prije rata 1967.
22.7.1958. jugoslavenska vlada uputila je "prijateljsko upozorenje" državi Izrael da ne sudjeluje u "imperijalističkim pohodima" - naime, u to vrijeme britanski padobranci su koristili izraelski zračni prostor za prebacivanje u susjedni Jordan.
Također je bitno napomenuti i "Pokret nesvrstanih" čiji je jedan od glavnih utemeljitelja bio upravo Josip Broz Tito - u samom pokretu su bile istaknute brojne arapske države, prije svega Nasserov Egipat i Gaddafijeva Libija.
Jasno je kako je Izrael tada zasigurno bio protiv takvog političkog jačanja arapskih zemalja u orkestraciji Titove Jugoslavije.

To su sve detalji iz ne tako davne povijesti, a obzirom da Izrael nikada nije radikalno mijenjao svoju vanjsku politiku, za očekivati je kako se još uvijek jako dobro vodi evidencija "tko je u retrospektivi bio tko".
Možda je to glavni razlog zašto Josipovićevo podsjećanje kako je bio "sin Titova partizana" nije dobilo prostor u današnjoj izraelskoj štampi.

Izvori i reference:
The New York Times osaarchivum.org Večernji List LA Times Haaretz archive.jta.org

Komentari

(112):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. -1
  mari
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:53 | 5.05.2012.
  čitala sam na internetu da jeJosipovićev otac bio ravnatelj Golog otoka a on ga je znao tamo posjećivati - i o tim posjetama ima komentara
  Prikaži cijeli komentar
 2. 0
  njanja
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:51 | 7.03.2012.
  Nemojte se Titom igrati niti zajebavati! I pojma nemate! Vodio me stari na autoput ga gledati kad god bi on dolazio u Zgb. Zadnja sam generacija koja je primana u pionire dok je tito bio živ, a dida mi je bio borac 12. slavonske brigade!!! a sada facts: 1. Jugoslavija je u UN-u 1948. bila suzdržana zbog jednog jedinog, a idealističkog razlkoga. to je bilo što su smatrali da buduća država treba biti bi-nacionalna, na području današnjeg Izraela i Palestine. Protiv su bili i Arapi i Židovi. Nakon proglašenja države Izrael, jugoslavija je momentalno skoro uspostavila diplomatske odnose s Izraelom. 2. Odnsoi između Izraela i jugoslavije su bili odlični, posebno izmeđi juglosvaneskih sindikata i Histraduta (savez izraelskih sindikata). 3. Jugoslavija je jedan od utemeljitelja pokreta nesvrstanih, uz naserov egipat. Naravno, kod sueske krize se priklonila egiptu, ali nije raskinula diplomatske odnose. Inače, u taj su rat Izrael uvukli V. Britanija i Francuska (tada glavni saveznici Izraela. SAD tada nije bio ni blizu savezništvu, dapače), no to je tema za sebe. 4. Na žalost, staljinovom smrću, jugoslavija se ponovo približila SSSR-u, a što se vidjelo u sve bliskijim odnosima SFRJ i SSSR-om. Umjesto da su ostali potpuno nesvrstani, ipak je onaj "socijalistički" predznak predvladao. Diplomatski su odnosi prekinuti nakon 6 dnevnog rata. Ali tada je to bilo sukladno i politici Varšavskog pakta (tj. SSSR-a) i nesvrstanih. Gospodarski odnosi ostaju nepromjenjeni. 5. Izrael je nekoliko puta tražio od Tita da posreduje u arapsko-izraelskom konfliktu. Šteta što nije, jer bi mu to osiguralo nobelovu nagradu za mir. Na žalost, veze sa SSSr-om te nesvsrtanima (većina arapskih zemalja) su bile važnije (izrael je premaleno tržište u usporedbi). Da tito je bio kritičar agresije. I ja sam.
  6. tko je zainteresiran za podatke, slobodno mi se obrati.
  SMRT FAŠIZMU!
  PS Tita optuživati da je bio protu židovski orjentiran je idiotski i neistinito. Moše Pijade mu je bio
  jedan od nekolicine najbližih suradnika, jedan od autora prvog ustava FNRJ i jedan od prvih predsjednika skupštine FNRJ. I jedna od titovih izjava: President Tito during his visit to Rumania (Dec. 3–4, 1977), when he said: "Israel exists for many years as a genuine fact, is recognized by the UN and is a member of it; any other view would be unrealistic. Thus, all the Arab states must recognize Israel as a state."
  Prikaži cijeli komentar
 3. +6
  zakleti Titoist
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:28 | 20.02.2012.
  Hrvati su se kroz povijest, ne jednom, odrekli svojih najboljih sinova. Interesantna je ta činjenica. S druge strane pak, hrvatska inteligencija, kada god bi zagustilo, polizala bi guzicu strancima, pa to i dan danas zdušno radi.
  Tito i Hrvati.
  Prikaži cijeli komentar
 4. +7
  titov pionir
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:22 | 20.02.2012.
  I poslije TITA TITO! Drug Tito živjet će vječno u srcima poštenog naroda Jugoslavije!
  Prikaži cijeli komentar
 5. +3
  za trollera
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:28 | 20.02.2012.
  daj ne trolaj po portalu s linkovima na dnevno.hr, ak hoću čitat ić ću tamo, baj baj
  Prikaži cijeli komentar
 6. -3
  eto
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:53 | 20.02.2012.
  Kompleksi sineka koji nije državnik:

  Josipović je u Knessetu propustio izvrsnu prigodu za afirmaciju paralele o povijesnom stradanju Hrvata i Židova. No, da bi se to moglo izreći potrebno je biti državnikom. Poput Tuđmana. Ili bolji od njega. Nije dovoljno biti sin partizana, pa ni sam partizan, da bi se bilo državnikom. Josipović će, pročitajte cjeloviti govor, zauvijek ostati u labirintima očeve ideologije. Kakvu ona ima svezu s većinom hrvatskoga naroda? Nikakvu.

  Hrvatskoj je, međutim, nasušno potreban – državnik. Državniku su komunizam, fašizam i nacizam povijesni totalitarizmi, koje treba osuditi i o tome nema zbora. To je uostalom i službeno stajalište Europske unije za koju smo se u Hrvatskoj, Bože oprosti, referendumski začepljenog nosa opredijelili.

  komentar.hr/portal/komentari/komentari/komentari/1269...
  Prikaži cijeli komentar
 7. Josipović se ispričao u ime Tita i svoga oca!
  dnevno.hr/kolumne/tvrtko_dolic/josipovic_se_ispricao_...
  Prikaži cijeli komentar
 8. +6
  bog sve vidi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:18 | 18.02.2012.
  Neka se ispriča za reketarenje u ZAMPU, zakone kojima je to omogućio, vlastitu korupciju i lignju u gaćama.
  Prikaži cijeli komentar
 9. +13
  yugo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:47 | 18.02.2012.
  samo titove rijeci koje nas jos uvijek prate, mogu nama svima ono nase JA vratiti.
  Prikaži cijeli komentar
 10. +3
  bubce
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:38 | 17.02.2012.
  Poslije ovog skandala u izraelu za Josipovca nemam rjec
  Prikaži cijeli komentar
 11. +7
  Obama
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:33 | 17.02.2012.
  Jos na pocetku Ivo je pokazao da je zalutao u politiku. Sada se, s KIPOM na glavi javno projicirao i kao poslusnik, podanik koji je u israel da se pokloni svom bogu - Bibiju.
  De facto, totalni politicki salto mortale. Otici u israel, staviti kipu i reci da je - sin partizana! Dakle, nisam genocidni hrvat majke mi. Odvratno.
  Da li je hrvatska zasluzila predsjednika koji se stidi hrvatske proslosti?
  Prikaži cijeli komentar
 12. -1
  VOLIM IRAN
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:33 | 17.02.2012.
  TI Martina nemaš veze s mozgom,Ja u kupe ti u špade.Ali ipak pozdrav,pa i ako "ćifut".
  Prikaži cijeli komentar
 13. +6
  VOLIM IRAN
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:15 | 17.02.2012.
  Onog dana kad Iran objavi da ima A,bombu pečem odojak i pozivam sve antićifute na marendu.
  Prikaži cijeli komentar
 14. +18
  VOLIM IRAN
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:00 | 17.02.2012.
  Pussy bi vraćala imovinu "ćifutima" a kad će oni vratiti otetu zemlju Palestincima, Golansku visoravan Siriji,zapadnu obalu rijeke Jordan Jordanu. Kad će odgovarati za počinjene zločine nad Palestinskim narodom i nevinom djecom,koju more glađu neimaštinom. Očito iz svoje bliske prošlosti nisu ništa naučili.
  Prikaži cijeli komentar
 15. +31
  geriljero
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:17 | 16.02.2012.
  Gospodo nemojmo otkrivati toplu vodu.Činjenica je da je TITO bio GENIJE koji je imao nepogrešive senzore da prepzna šta je dobro a šta zlo. U izraelu on je prepoznao svetsko zlo i prema njemu se adekvatno i ponašao. Svima je govoriio istinu u lice i zahvaljujući njemu SFRJ je u svetu uživala daleko veći ugled od mnogih moćnijih zemalja.
  NEKA MU JE VEČNA SLAVA!
  Prikaži cijeli komentar
 16. +9
  kobra_sa_galaksije
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:23 | 16.02.2012.
  dok je bio tito bili smo nezavisni sada nije niko nezavisan mislite da je hrvaska nezavisna pa nezavisna je bila u jugi sada pusionaaa kao sve republike ni jenda republika sama za sebe nije nisss niko nam nije smio nista ni istok ni zapad carevi bili od zemlje gdje je pobjegao kralj di nista nije bilo ni metra puta kakvog treba koliko boozijih frabrika je napravljeno za vrijeme tita
  Prikaži cijeli komentar
 17. -18
  grk
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:17 | 16.02.2012.
  On se spominje to da je "sin Titova partizana" umjesto da se toga srami.
  Prikaži cijeli komentar
 18. +30
  Titova omladinka
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:33 | 16.02.2012.
  Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela...

  Uvijek ćeš živjet u našim srcima, voljeni naš druže Tito.
  Ti si Sloboda. Ti si Ponos. Ti si mir. Ti si sve ono što nam nedostaje.
  Prikaži cijeli komentar
 19. -12
  koren
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:21 | 16.02.2012.
  Waltere šteta što te nema, da si tu bil bi glavni kapitalista. Ljudi još ne kuže:kad si u govnima ne kriči ne viči ne kukaj ne ulizuj se nego PLIVAJ jedino tako moreš van a Ti si bio majstor u tome
  Prikaži cijeli komentar
 20. +32
  Titov pionir
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:56 | 16.02.2012.
  Drugarice i drugovi, nećemo ih imenovati ni psovati (jer nismo prostaci),ali ćemo ih minus-irati i poručiti - nama vam prolaza, gospodo, dosta ste zla napravili na Balkanu.
  No pasaran !!!
  Prikaži cijeli komentar
 21. +14
  Intifada
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:14 | 16.02.2012.
  Sadasnja Izraelska politika je agresorska i zbog toga se ne slazem sa ovakvom nasom dupeuvlakackom strategijom. Daleko od toga da im se za WW II ne treba ispricati ali isto tako im ne treba podilaziti u danasnje vrijeme
  Prikaži cijeli komentar
 22. -19
  gabne
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:04 | 16.02.2012.
  @Bean
  a što se tiče pitanja koje nije offtopic jer je ipak vezano uz temu predsjednikovog posjeta Izraelu: o Jasenovcu kao partizanskom konc. logoru do 1948. možeš početi odavde hr.wikipedia.org/wiki/Ljubica_Štefan#Kontroverze, a ostatak prostudirati sam po netu.
  Prikaži cijeli komentar
 23. -13
  gabne
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:31 | 16.02.2012.
  @Bean
  kad već pitaš, iako je offtopic, što se tiče domokracije uvelike se slažem s onim što je autor napisao na ovom blogu tomablizanac.blogspot.com/2012/01/gostujuci-autor-demokra...
  Prikaži cijeli komentar
 24. -9
  Bean
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:24 | 16.02.2012.
  gabne
  Gdje se mogu nać te tvoje povijesne činjenice. Gdje to piše i čime je to argumentirano?
  Prikaži cijeli komentar
 25. -12
  Bean
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:20 | 16.02.2012.
  gabne
  Ti si sigurno onda za demokraciju.
  Prikaži cijeli komentar
 26. +10
  kobra_sa_galaksije
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:14 | 16.02.2012.
  mi smo titovi tito je nas bolje se zivilo prije nego sad
  Prikaži cijeli komentar
 27. -19
  gabne
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:11 | 16.02.2012.
  nesvrstani:
  Tito i Jugoslavija, svjetski uzori i nezaboravne legende !
  ---
  nekima su uzor Staljin, Hitler, nekima Tito, nekima Pavelić, neki veličaju Britansko kolonijalno carstvo, neki SSSR, neki III. Reich, neki Jugoslaviju.

  Meni su svi nabrojani diktatori i režimi mrski. Koji je donio veći broj zala i nevinih žrtava to je manje bitno. Zazirem od svakog od njih jer jedino tako mogu sebe smatrati čovječnim.
  Prikaži cijeli komentar
 28. -18
  gabne
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:34 | 16.02.2012.
  Također je povijesna činjenica da je Jasenovac kao logor "radio" sve do '48. Nakon Ustaškog režima koristio ga je Titov komunistički režim. Potrebno je osuditi i jedno i drugo da se nikad više ne bi ponovilo i naglasak staviti na žrtve, a ne na zločince. Mediji pa čak i predsjednik Josipović ovim obraćanjem u Izraelu pokušavaju rehabilitirati propalu komunističku diktaturu u Hrvatskoj. To je jako loše. Istina jedina treba biti vodilja.
  Prikaži cijeli komentar
 29. +27
  INTERNATIONAL BRIGADE
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:19 | 16.02.2012.
  Svom fašističkom nacističkom smeću uskrslom na Jasenovcu i hranjenom mržnjom i lažima - NO PASARAN!!!
  Prikaži cijeli komentar
 30. +26
  INTERNATIONAL BRIGADE
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:17 | 16.02.2012.
  SMRT FAŠIZMU! No pasaran !!!
  Prikaži cijeli komentar
 31. -28
  gabne
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:12 | 16.02.2012.
  @trouble
  Povijesna je činjenica da je Hrvatska bila razvijenija od Francuske prije ulaska u Jugoslaviju u kojoj ju se kroz 70 godina potkradalo što otvoreno što prikriveno. Jugoslavija, naročito pod Titovim režimom je Hrvatsku unazadila ne samo gospodarski, već i demografski (masovne likvidacije, progoni, emigracije) i kulturno (zatiranje identiteta i nametanje tuđinskog). A kome povijesne činjenice ne odgovaraju slobodno nek štanca minuse.
  Prikaži cijeli komentar
 32. +4
  nenad
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:02 | 16.02.2012.
  skoro svi mediji precutkuju izvinjenje Josipovica toliko o slobodi stampe u Hrvatskoj.
  Prikaži cijeli komentar
 33. +21
  Rumburak
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:18 | 16.02.2012.
  Ako je Hrvatska sljednica SFRJ onda se nemamo šta kome ispričavati za žrtve holokausta. Ali ako Josipović ovime na prikriveni način svima poručuje da je Hrvatska sljednica NDH, onda se valjda treba ispričati i vratiti imovinu. Dakle Ivo Josipoviću, prvo si išao na Bleiburg, onda na indirektni način tvrdiš da je Republika Hrvatska sljednica Nezavisne države Hrvatske da sam ti ja tata (partizan) ja bih te se odrekao onako kako se je Vonta Ivanković odrekao Nenada Ivankovića. Ti predsjedniče, niti mirišeš niti smrdiš, niti si za niti si protiv, niti si za pravdu niti nisi za pravdu ti si predsjedniče karikatura koju su od tebe napravili tvoj PR savjetnici koje zapravo i trebaš jer nemaš vlastiti stav i principe koje bi zastupao i branio ih. Koliko god sam mrzio Tuđmana, ipak mi je on draži od tebe, jer kod Franje si znao da ne miriši nego da smrdi, da je ''srećan'' što mu žena nije Srpkinja ili Židovka, a ti Ivo - tebe ćemo prepoznati po plodovima tvojih djela.
  Prikaži cijeli komentar
 34. +14
  martina
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:10 | 16.02.2012.
  varas se, "volim Iran" velika vecina gradjana mu ODOBRAVA ISPRIKU za ustasko klanje Zidova, ali mu ne odobrava podrzavanje POLITIKE Izraela, a to je nesto sasvim drugo
  Prikaži cijeli komentar
 35. -5
  VOLIM IRAN
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:04 | 16.02.2012.
  Priznajem nisam kompjuterski stručnjak,ali pozivam sve kom-eksperte da komentare prenesu na web stranice vlada pojedinih zemalja koje se u pozitivnom ili negativnom smislu spominju na ovom ili drugim portalima.To isto važi i za Josipovića, dali je koga pita, i u čije se on ispričava židovima,ja osobno a vjerujem i velika većina građana mu to neodobrava.Vidimo svaki dan židove "ŠTO SU - KAKVI SU I KOJI SU"
  Prikaži cijeli komentar
 36. -2
  bitno
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:59 | 16.02.2012.
  A zašto Josipović nije postavio pitanje kada će Stepinac biti uvršten na popis -pravednika među narodima-? Taman je bila godišnjica njegove smrti pa bi pitanje bilo i prigodno.
  Prikaži cijeli komentar
 37. +27
  Josipović
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:53 | 16.02.2012.
  Što reći? Gobac pjeva za pežo, Hladno pivo, TBF za Žuju. Josipović za Rotschilde.
  Prikaži cijeli komentar
 38. -10
  Lepi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:41 | 16.02.2012.
  50 godina nismo znali za ništa Da smo barem ostali Njemačka kolonija
  Prikaži cijeli komentar
 39. +3
  nizvodno od tuge
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:00 | 16.02.2012.
  nema veze s temom, ali ako još niste potpisali(iako neće biti koristi):
  gopetition.com/petitions/promjena-zakona-o-hrt-u/sign...
  Prikaži cijeli komentar
 40. +5
  kojo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:19 | 16.02.2012.
  Da treba se ispričati za zločine, ali koliko puta?!, mislim da je dosta jednom, necemo se valjda ispricavati do kraja beskonačnosti. Ionako je to simbolična ispirka jer se on zapravo ispričava u ime nas odnosno nekih od naših djedova. Trebalo bi se ispičati i Albancima jer su Hrvati uzeli teritorije Ilirima, da da. Naj se kakiti kad te ne tjera Ivo!
  Prikaži cijeli komentar
 41. +4
  Kajtebriga
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:13 | 16.02.2012.
  dobra vijest
  vecernji.hr/vijesti/anonymousi-hakirali-stranicu-mvp-...
  Prikaži cijeli komentar
 42. +15
  dotor
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:35 | 16.02.2012.
  Sluga se iša pokloniti gospodarima svita!Samo pri tome nije pitao ni onu šačicu koja ga je "izabrala" za predsjednika -slažu li se oni.
  Fuj!
  Prikaži cijeli komentar
 43. +20
  gonzo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:33 | 16.02.2012.
  Nekad smo im mogli reci sta ih ide, danas jedino sluzimo da im se uvlacimo u supak, a izgleda da smo u tome veoma dobrio, sta vise odlicni!!!
  Prikaži cijeli komentar
 44. +18
  Varljivo_Sunce
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:21 | 16.02.2012.
  Svi političari iza Tita nisu uopće za spominjati. Dođe kao vrijeđanje njegova lika i djela. Tito je u svoje doba oko sebe imao nekoliko jakih ljudi koje je uglavnom "maknuo" od sebe.
  Josipovićeve izjave su sve gore i gore, no ne može me razočarati netko od koga ništa ne očekujem.

  Osuđujem njegovo pojavljivanje u Bleiburgu (kad god se spomene išta antifašističko 5 minuta, sljedećih 10 minimalno moramo slušati o tom mjestu) i ako ništa drugo, drago mi je što su ga priupitali za taj detalj.
  Prikaži cijeli komentar
 45. +10
  US
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:08 | 16.02.2012.
  dasam ja Josipovic ja bi ponovijo (TITU)TITO I BOG
  Prikaži cijeli komentar
 46. -19
  Rio
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:20 | 16.02.2012.
  josipoviću isprićaj se za zlodjela svoga oca
  Prikaži cijeli komentar
 47. +28
  Bean
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:27 | 16.02.2012.
  E moj Josipoviću...jado jadni. Sram te može bit.Bolje bi ti bilo da si ostao svirat klavir.
  Prikaži cijeli komentar
 48. +10
  boss
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:43 | 15.02.2012.
  nemoj te bolan kukati ljudi sami smo tražili ovo sad lipo gledajte.
  Prikaži cijeli komentar
 49. +22
  panker
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:26 | 15.02.2012.
  josipović srlja ko guska u maglu..on ne shvaća nista od onoga sto je ovdje rečeno..on vjeruje u demokraciju i točka-hrvatski gorbačov..sramota
  Prikaži cijeli komentar
 50. +48
  Štefa
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:19 | 15.02.2012.
  Žao mi je što sam bila glasala za Josipovića...sve me više razočarava...podržava ACTA-u, Liže dupe Izraelcima i time podržava njihovu invaziju....ma sve mi se čini da je i on i dio naše vlade, zajedno sa ostalim EU i SAD...te drugim svijetskim marionetama....samo pijuni Iluminata i Masona...
  Prikaži cijeli komentar
 51. +18
  njet
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:16 | 15.02.2012.
  Raspitajte se ko je Klara Mandić i kakave je Milosevic imao odnose sa izraelskim rezimom u pripremi i realizaciji rasturanja SFRJ.

  U to vrijeme je cak i ratni zlocinac Ariel Sharon posjetio Beograd.
  Prikaži cijeli komentar
 52. +14
  ivo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:15 | 15.02.2012.
  ja svoju građansku dužnost obavio...ukupno 4 minusa s moje strane :D
  Prikaži cijeli komentar
 53. +47
  morena
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:09 | 15.02.2012.
  S MINUSOM PO LAŽLJIVCIMA, NEK SE CRVENE LAŽOVI! Prošlo je vaše vrijeme vaših laži i mržnje koju ste sijali među narodima. Vi ćete se usuditi nešto reći o Titu !, vi koji ste prodali svoj narod strancima za šaku judinih škuda! Dosta je bilo!! MARŠ!!!
  Prikaži cijeli komentar
 54. +86
  Jugoslaven
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:55 | 15.02.2012.
  @Kalos
  Molim te suzdrži se jer vrijeđaš nekima inteligenciju ovdje na način da šalješ linkove na tekstove koji započinju s "Udba nikad jača".
  Da znaš barem mrvicu o osnutku KPJ i partizanskom pokretu onda bi jako dobro znao da su neki od najvećih ideologa ravno rame uz rame sa Titom bili upravo Židovi. Zato nemoj nam trpati Broza u isti koš sa ostalim smećem koje je provodilo nacistički teror na tlu ove prekrasne zemlje.

  Hrvati će uvijek biti ponosi na Josipa Broza, ali ne zato što je Broz bio i sam Hrvat, već zato što je bio od svih nas. I Hrvata i Srba i Slovenaca itd itd itd.
  "Bratstvo jedinstvo" je neuništiva ideja i nikada nas nećete razdvojiti ! Pozdrav braćo Srbi, Slovenci, Makedonci, Crnogorci, Bosanci i svi drugi narodi i narodnosti koji imate pošteno srce i dušu !
  Zauvijek protiv tame i zla, živio Maršal Tito !
  Prikaži cijeli komentar
 55. +3
  trouble
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:42 | 15.02.2012.
  gabne
  sasvim si u pravu...bili bi razvijeni ko grčka, španjolska, portugal, italija....LOL
  ako ti ikad zatreba, dat ću ti dobru preporuku za stand-up komičara. leži ti to...
  Prikaži cijeli komentar
 56. -70
  gabne
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:27 | 15.02.2012.
  Ma ne vode ovi 'naši' koji koji zapravo nisu naši nikakvu državničku politiku kao što je nije ni Tito vodio, koji isto nije bio naš, već itekako protiv nas kao i ovi danas. Yuga i hrpetina marginalnih siromašnih i zaostalih država koje balansiraju između istoka i zapada bila je dogovor s Jalte. Nit je to Tito odlučio nit komunisti. Da Hrvatska nije utrpana u komunistički sustav bili bismo danas daleko razvijeniji i snažniji, al eto.
  Prikaži cijeli komentar
 57. +11
  Naly Younis
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:27 | 15.02.2012.
  Sad pljuje po partizanima a da toga nije ni svjestan. Mislim, biti sin partizana nije nužno biti i pametan..on je prije "tatin sin"...
  Prikaži cijeli komentar
 58. +40
  naprijed advance
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:11 | 15.02.2012.
  Advance, svijet Vas ne "čuje" dovoljno, morate se u ime poštenog dijela čovječanstva boriti da se čuje glas istine !
  Prikaži cijeli komentar
 59. -84
  kalos
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:09 | 15.02.2012.
  Malo reći da Tito ih nije volio. Da ih nisu švabe počistile počistio bi ih on ko i Hrvate. A pošto su ih švabe počistile on je samo deportirao preostale i oduzeo im imovinu. Trebalo bi istražit kako su naši komunisti postupali prema njima dok nisu zaratili SSSR i Nazi Njemačka '41. odnosno dok je stav komunista bio da podržavaju naciste.
  Prikaži cijeli komentar
 60. +28
  Janko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:08 | 15.02.2012.
  Na Indexu
  .
  Drugi dio - Od ZAMP-a do ACTA-e: Umjesto novinarima, novac otišao skladatelju Josipoviću.
  .
  Eto PREDSJEDNIKA RATNOG PROFITERA, naplacuje i svirku vojnih orkestara, oni sviraju a lova njemo.
  Prikaži cijeli komentar
 61. +39
  colo vz
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:54 | 15.02.2012.
  koliko ja znam tito nije nikad ni priznal IZRAEL ...nebi ga ni ja..nemozes priznati nesto sta nije njihovo nesto sta ukrades...
  Prikaži cijeli komentar
 62. +51
  nesvrstani
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:47 | 15.02.2012.
  nesvrstani
  Tito i Jugoslavija, svjetski uzori i nezaboravne legende !
  Prikaži cijeli komentar
 63. +44
  domovina ?
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:44 | 15.02.2012.
  Titov partizan,Ivin otac bi ga se sada sramio...Na okupiranoj zemlji posjećuje Hrvate koji voljom vlasti rade za imperijalističku vojsku..
  Titova vanjska politika je prema sadašnjim hr.lignjama u politici bila zakon...Ako još jače pritisnu Ivu,ipustiće
  crnilo,pa će biti neugode u visokoj politici...Kako će im objasniti da to sve lignje rade...Optužiti će ga za antisemitizam,angažirati hrvatskog Danyja da pozove UN na nas..  Prikaži cijeli komentar
 64. +25
  Justice
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:25 | 15.02.2012.
  MEDENJAK dobro zbori. Ne vodimo nikakvu vanjsku politiku vec ponavljamo ono sto nam kazu amerikanci i EU. Hrvatska koja je izasla iz rata i poslala ljude u Haag pod optuzbom za ratne zlocine ima pravo kazat svijetu - Ok mi smo ispunili svoju obvezu. ZAsto sad ostatak svjeta ne napravi isto. Zasto zidovi ne odgovaraju zbog zlocina nad palestincima i libanoncima. NTC nad libijcima, ameri nad iracanima i afganistancima i kako sljedi nad irancima. IMAMO SVO PRAVO NA TO jer u suprotnom ispada da se ZENEVSKA KONVENCIJA tice samo nas i nikog vise!

  Prikaži cijeli komentar
 65. +32
  LG
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:23 | 15.02.2012.
  Poslije Tita, Gadafija i njima sličnih nesvrstanih prošla su vremena političara sa STAVOM. Danas svi hoće biti dobri sa svima, a stavovi se mijenjaju na dnevnoj bazi ili bolje reći poslanih direktiva preko diplomatsko-konzularne mreže. Kada nekoj državi ekonomski slome kičmu tada joj ostane samo njena beskičmena politika, koja je na štetu svojih građana, zdravog razuma i pravde.
  Što se tiče odnosa Izrael - Palestina, mira nikad neće biti dok god Izrael ima vojnu nadmoć. U takvoj situaciji mir nikada ne odgovara onom jačem, jer ima resurse da ostvari svoje ciljeve. Tako je i u BiH rat stao onog trenutka kada je Armija BiH odnjela prevagu nad vojskom RS i kada je svaki novi dan rata vodio smanjenju i gašenju RS-a.
  Prikaži cijeli komentar
 66. +43
  x
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:15 | 15.02.2012.
  Josipović je obični štreber
  Prikaži cijeli komentar
 67. +31
  x
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:13 | 15.02.2012.
  Da znaju Hrvati da je najveći i najhumaniji cilj Titov bio da odvoji Hrvate od vatikana slavili bi ga dokle god budu postojali.Kada se diče da su katolička zemlja onda možete misliti koji im nivo svijesti.
  Prikaži cijeli komentar
 68. +17
  kaveni.ivan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:11 | 15.02.2012.
  samo još jedan dokaz da nam je sadašnji predsjednik....i od tita i od mesića lošiji....
  koma.
  Prikaži cijeli komentar
 69. +10
  Geleb
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:07 | 15.02.2012.
  @Freethinker - ZG
  Odličan post i odličan dokumentarac na kraju, znaš li ima li negdje prijevod? Gledao sam ga ranije i preporučam advancu da ga stavi na listu dokumentaraca, jer to valja pogledati stvarno.
  Prikaži cijeli komentar
 70. -42
  hmh
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:05 | 15.02.2012.
  Ni Tito ih nije volio ! Čak štaviše, masovno ih je deportovao u Izrael, prije čega su oni potpisivali da se odriču sve imovime ... Ne znam dali je to imovina koju sada R. Hrvatska vraća jevrejima!? Džaba sve, oni vladaju i nema šanse da ih iko svrgne !
  Prikaži cijeli komentar
 71. +22
  acdc
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:02 | 15.02.2012.
  Sramim se nase vlade, politike i njihovih izjava !
  Skoro bih rekao da se sramim i moje drzave.
  Nemam nista vise reci nato,nego se nemogu vise identificirati s tom drzavom !
  Ovaki subjekti mene a i nas ostale predstavljaju u svijetu,jadno i sramotno !
  Prikaži cijeli komentar
 72. +24
  Freethinker - ZG
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:56 | 15.02.2012.
  Sjecam se kada su poceli predsjednicki izbori... pa jest moja malenkost odlucila natipkati email-pismo tadasnjem kandidatu G.Josipovicu. Pitao sam ga 3 pitanja u tom pismu pa eto da ih podijelim s vama te skupa s odgovorima... (sjecam se odgovora dovoljno dobro u detalje posto sam par minuta nakon citanja tog maila odlucio ne glasati za njega na izborima)

  Prvo pitanje: Postovani, ako postanete novi/buduci predsjednik RH kako ce te se odnositi prema srednjoj klasi... pardon hocete li ozivjet ponovno srednju klasu iz mrtvih te se brinuti i naravno boriti svake sekunde za prava radnika i gradana?
  Odgovor: Zasada ne vidim da bi to bilo potrebno, RH ima cvrstu i stabilnu srednju klasu. Samo da dodam da se nas ustav brine o gradanima i radnicima te oni u njemu imaju jako cvrst oslonac.

  ZAKLJUCAK: Iskreno... prolistao/procitao sam nas ustav... da skratim pricu... srednja klasa je kod nas ne u banani nego u mijesavini sracke i banane. Mozete se i sami uvijeriti u to kada prolistate/procitate nas ustav i jos uz to ak se sjetite da je 90 ili 91 Tudjman i njegova ekipa osobno natipkala i potpisala taj ustav. Jedina stvar koja fali na kraju ustava jest to da je Tudman imao smisla za humor mogao jos nadopisat na kraju ustava nesto u stilu ''But fucking you since 1991., with love, Franjo :) ''

  Drugo pitanje: Postovani, ako se desi neka ''katastroficna'' ekonomska situacija... hocete li u takvim uvjetima zrtvovati nas zdrastveni sustav i obrazovni (skolski) sustav u privatne ruke?
  Odgovor: Pa ponekad se iz toga moze izvuci dobit i boljitak za sve. Najbolji primjer je Amerika i njihovi sustavi zdravstva i skolstva.

  ZAKLJUCAK: Wow... zakon!Oduvijek je bila moja zadrta balkanska zelja da zivi na isti nacin kao i prosijecni Amer. Da se naprcim te isto vremeno nudim lubrikant.
  Dovoljno je samo pogledat neke globalne neovisne istrazivacke dokumente o kvaliteti zivota, obrazovanja i medicine... kako bismo vidjeli na kojem se mjestu nalazi Amerika.

  Trece pitanje: Postovani, hocete li legalizirat Cannabis i ostale tzv. ''lake droge'' koje na sasvim prirodan nacin rastu u/iz/pomocu nase planete i majke prirode?Ne pitam vas to jer sam narkoman koji ima konstantne svrbeze te da grizem stok doma od neimastine svojeg dnevnog ''fixa'', nego radi boljitka cijele drzave u svakom segmentu... apsolutno 100% legalizirana droga... everybody wins, drzava i gradani. Primjer nekih zemalja koje vam mogu navest: Nizozemska, Kanada, Ceska, Portugal, Spanjolska, Uruguay, Peru...

  Odgovor: Mislim da je Hrvatski zakon jasan uvezi lakih droga i drugih opijata.

  ZAKLJUCAK: Toliko o tome koliko je on socijalno svijesten... i koliko je ''cool'' i ''hip like the kids''. I koliko je ''liberalan'' i ''otvoren''...
  Zao mi je svih onih mladih koji su glasali za njega i onda jos uz to se slikali s njim na onom nasem festivalu (neznam koji je tocno festival u pitanju - proguglajte).

  i za kraj da se vratim na temu:
  Slazem se s Marthom i kaj je ona napisala (odskrolajet i pogledajte... nabacite djevojci par pluseva)!
  I samo da nadodam na to da je steta kaj Izraelska stranka Hadash nema vise mjesta u njihovom saboru/parlamentu... i za kraj jedan dokumentarac kao preporuka svima, Defamation ->
  youtube.com/watch?v=TOUlJLrQ3sQ
  Prikaži cijeli komentar
 73. +39
  zoro-osvetnik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:52 | 15.02.2012.
  nas tzv predsjednik je jedna obicna pudlica u sluzbi neoliberalno kapitalistice politike skupa sa nasom vladom,srica da postoji advance.hr i jos par njih da mozemo procitat istinutu vijest a ne one kontrolirana smeca iz dvevnih novina i nasih zaglupljujucih televizija
  Prikaži cijeli komentar
 74. +65
  Udarnik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:52 | 15.02.2012.
  Juga... koja je to sila bila, dali su Izraelcima "za uho" kad god je trebalo, danas se ni Rusija ne usudi kritizirati Izrael.
  Još dugo mi nećemo biti svjesni što smo zapravo bili... bili smo sila, u prvom redu politička sila. Tito je na vrhuncu moći imao cijeli svijet pod svojim nogama, a nikad nikoga nismo napali. Nijedna osoba s ovih prostora, ni prije, ni kasnije, neće biti u takvoj poziciji.
  Prikaži cijeli komentar
 75. +48
  sliks
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:39 | 15.02.2012.
  U Tite muda do "koljena" za razliku od ovih danas bez ikakvog stava, nije ni čudo što su razbucali Jugu, ipak im je bila trn u oku.
  Prikaži cijeli komentar
 76. +45
  MEDENJAK
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:28 | 15.02.2012.
  ŠTO SE TIČE POLITIKA KOJU RH VODI DANAS,
  ODGOVOR JE LAGAN I OČIT!
  RH I NJEZINI "VOĐE" NE VODE NIŠTA I BOJIM SE DA VIŠE NIKADA NI NEĆE!!! NE SMIJU NI PISNITI NA NEPRAVDU U SVIJETU A KAMOLI DA IMAJU HRABROSTI DA JOJ SE SUPROSTAVE!!!!
  VEĆ JE JOŠ PODRŽAVAJU, ACTA JE NAJOČITIJI PRIMJER!!!!!!!
  U JADNO VRIJEME ŽIVIMO!!!:-(

  Prikaži cijeli komentar
 77. +42
  Justice
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:23 | 15.02.2012.
  Pa dobro, dok kad cemo trcat u Izrael, ispricavat se za zlocine iz drugog svijeskog rata. Izgleda da svakom buducem hrvatskom predsjedniku osim prisege treba uvesti kao obavezu odlazak u Svetu zemlju i klanjat se do poda zidovima, te ih molit za oprost!!!
  Sta se oni ne ispricaju palestincima sta su im oduzeli zemlju i sta ih dan danas ugnjetavaju.
  Jadna li nam takva Hrvatska!!!!!!!
  Prikaži cijeli komentar
 78. +34
  btw
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:23 | 15.02.2012.
  jesu Janko, u vrijeme NDH, Pavelićevci su se još dublje uvlačili njemcima i talijanima, a neki ga još do dana danas štuju
  Prikaži cijeli komentar
 79. +31
  MEDENJAK
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:21 | 15.02.2012.
  Vauuu, kakva politika!!!:-)
  Davao je krila slabima!! Sve što je govorio i za šta se je zalagao nije bilo nepravedno već logično, razumno i dobro!!!! Kakva politika i treba biti!!!
  Josipović bolje da se sakrije, njegovi govori su samo demagogija i kićenje zlatom iz prošlosti!!!
  Tu prošlost ON nije zaslužio već ju je sa svojim "kolegama" u saboru uništio i ponizio!!!!
  Ili si ANTIFAŠIŠTA ILI NISI, nema sredine danas je u Izraelu sutra na Blajburgu PA u Jasenovcu!!!
  Nisu Antifašišti prvi počeli RAT niti su ga htijeli!!!!!!!
  Žalosno je što JE DANAS IZRAELSKA POLITIKA SA USA-OM FAŠISTIČKA!!!
  IRONIJA POVIJESTI, isti plan drugi igrači!!!
  Prikaži cijeli komentar
 80. +47
  Janko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:18 | 15.02.2012.
  Tito je vodio bolju medjunarodnu politiku nego li svi ovi koji umisljaju da su netko i nesta a u stvari su nitko i nista koji samo lupetaju gluposti na racun poreskih obveznika.

  Titova vanjska [olitika je bila politika mira i suradnje a uvi se uvukli u dupe mocnicima sa zapada iz kojega im samo nos viri van, sramota, nikada prije u povijesti Hrvate nisu predstavljali ovakovi bezkicmenjaci.
  Pa ni pod Austriougarskom vladavinom i njima su se ostro suprostavljali u zastiti nacionalnih interesa Hrvata.
  Ovo danas je zadnjni sljam koji se nametnuo u politici.
  Prikaži cijeli komentar
 81. +17
  freedomfighter
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:17 | 15.02.2012.
  @busola : nemoj me nasmijavati molim te! Jadan Franjo toliko je bio opijen vlašću, da nije znao kakva je ekipa oko njega! hahaha...pa čovječe božji to je sve rađeno planski! probudi se! neznanje = glupost
  Prikaži cijeli komentar
 82. +67
  krunoslav
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:14 | 15.02.2012.
  Tito je bio jako ponosan državnik ali je uvijek isticao narod u prvi plan, narod koji je živjeo u bratstvu i jedinstvu i slozi...kao šta reče jedna komentatorka neki dan...ako si otišo u Beograd, Titograd, Sarajevo, Zagreb, Ljubljanu, Skoplje..nisi znao tko te ljepše i bolje ugostio, ako si bio putnik u nevolji u bilo kom kraju da si se našao niko te nije pitao ko si i šta si nego ti je svako brzo uskočio u pomoć najbolje šta je mogo...a danas možeš past nasred trga Bana Jelačića da se niko ni ne okrene da ti pomogne, e moj narode...u šta smo se pretvorili :(
  Prikaži cijeli komentar
 83. +58
  Martha
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:08 | 15.02.2012.
  Obratite pažnju na detalj: "znatan broj Židova sudjelovao je u partizanskom pokretu, pa i kasnije u redovima Komunističke partije.
  Kritika je bila rezervirana isključivo prema politici države Izrael".
  Tito je bio prijatelj židovskog naroda,ali se nije slagao s njihovom politikom!
  To je ono što treba i sada da se jako dobro, jako dobro distancira - narod od politike!
  Advance je imao jedan odličan članak na tu temu.
  Probat ću naći link pa ću vam postati.
  Prikaži cijeli komentar
 84. +40
  Busola
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:08 | 15.02.2012.
  i da ono što je najvažnije za Tita smo imali svoje JA. Danas to sigurno nemamo , pa pogledajte te ulizice dođe mi da povratim kada vidim Josipovića i posebno Pusićku...
  Prikaži cijeli komentar
 85. +42
  Josip
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:07 | 15.02.2012.
  Opet isto. Za domace pucanstvo mase se Pavelicem, okuplja ga se oko naicionalnog, hrvatskog, oko katolicke crkve .... ma kako to zavili i prikazali.. Cim provirimo nosom van Hrvatske odmah se krijemo iza Tita, partizana i antifasizma. Da ne krepamo kao i ono magare izmedu dva stoga sijena jer se nikako nije moglo odluciti koji stog da jede.
  Nije Tito od 45. pa nadalje morao biti vizjonar da se distancira od Izraela, dosta je bilo da vidi kako vrse genocid nad Palestincima uz blagosov UN-a, uz blagosov KRIVACA za holokaust. Tito se nije osjecao krivim jer se i sam borio protiv fasizma i nije se morao uvlaciti cionistima. Jugoslavija je pri glasanju za osnivanje Izraela u UN-u bila suzdrzana. Adekvatno tome se Tito i dalje ponasao.
  Prikaži cijeli komentar
 86. +8
  Busola
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:07 | 15.02.2012.
  Iako sam protiv Titove politike , vanjska politika mu je bila izvanredna. Nakon stvaranja Hrvatske mogu reći da je Tuđmanu dobra strana bila što je dobro znao voditi vanjsku politiku i ko su nam pravi neprijatelji, samo jadan oslijepljen moću nije vidio da su njegovi najveći neprijatelji bili tik uz njega. Ti neprijatelji su i prodali državu strancima...

  Sjetimo se njega i Sorosa ... , dobro je on znao ko su takvi, sigurno mu Tito rekao
  Prikaži cijeli komentar
 87. -29
  ...
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:06 | 15.02.2012.
  jedni vele da je bio mason drugi da je bio musliman
  Prikaži cijeli komentar
 88. +41
  ana
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:05 | 15.02.2012.
  e da nam je neko ko je pola vizionar i poznavala vanjskih prilika kao Tito, gdeje bi nam bio kraj. cestitam vam na odličnom i stručnom članku. Šta bi mi u ova vremena, da nije vaših vijesti.
  Prikaži cijeli komentar
 89. +31
  Libre
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:02 | 15.02.2012.
  Da! Josipovica nazivaju "crvenim", smijesno ,taj lik je kao prvo osoba koja kao da ni nema mišljenje o ničemu, kakav i treba biti pijun zapada, a kao drugo imam osjecaj da njegovo mišljenje ili se ne čuje u ovoj zemlji ili nema efekta ni na malu dijecu.
  Prikaži cijeli komentar
 90. +40
  freedomfighter
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:00 | 15.02.2012.
  Čemu se više ispričavati za nešto što se dogodilo prije 60 i kusur godina. Slažem se da su se grozne stvari dešavale u to vrijeme, ali do kad ćemo mi ostali, koji nemamo veze s time morati nositi osjećaj krivnje u sebi! Uostalom, gospoda Izraelci su već dugi niz godina glavni uzurpatori i ugnjetavači svojih susjeda, pa nisam primjetio da su se ikad ikome ispričali! Palestincima možda!? Libanoncima!?
  Prikaži cijeli komentar
 91. +62
  Freethinker - ZG
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:57 | 15.02.2012.
  Ako je Josipovic ljevicar ili ''crven''... onda sam ja nezakonito dijete Aynd Rand.
  Ako je Tito bio u krivu kaj se tice Izraelske vanjske politike... onda ja nisam ruden u Jugi nego u Texasu.

  ''Cuvajte Bratstvo i Jedinstvo kao zenicu oka svog!''
  Prikaži cijeli komentar
 92. +69
  trouble
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:55 | 15.02.2012.
  Tito je bio žestoki kritičar izraelske agresije na susjedne arapske zemlje.
  Dugi niz godina se zalagao za mir na Bliskom istoku, njegov plan je bio slijedeći - da se Izrael povuče sa svih okupiranih teritorija, a da arapske zemlje zauzvrat priznaju državu Izrael.
  -----------
  dalekovidnost? ne! samo nije znao što je to dupeuvlakačka politika.
  -----------
  da je znao kakvi će ljudi poslije njega voditi ove zemlje - odjebo bi revoluciju i bavio se bravarijom....bolje bi mu bilo :))))
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.