Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Jordan Weissmann o razlici dohotka u SAD-u: "Danas je gore nego što je bilo 1774. godine"

PIŠE:
4 Objavljeno:

Razlika u dohotku u SAD -u: Danas je gore nego što je bilo 1774. godine
Jordan Weissmann
Rujan, 19. 2012.

Transkript:
Evo otkrića koje bi bilo sjajan znak za pokret Occupy prošle godine: Razlika u dohotku u SAD-u je danas možda veća nego što je bilo 1774. godine – čak ako uzmete u obzir ropstvo.

Ta statistika nije zapravo suluda (ili demoralizirajuća) kao što zvuči, ali bi mogla u potpunosti promijeniti nešto od stare mudrosti o ekonomskom nasljeđu naše zemlje. Zaključak smo dobili od upravo ažurirane studije profesora Petera Linderta s Sveučilišta u Kaliforniji - Davis i Jeffrey Williamsona s Harvarda. Sakupivši podatke iz raznih povijesnih izvora, dvojac je napisao fascinantno istraživanje ranih dohodaka u Americi, tvrdeći da je uoči Američke revolucije bogatstvo bilo bolje raspoređeno u 13 kolonija nego bilo gdje drugdje u svijetu za što imamo podatke.
Vremena su se promijenila.
Prije nego se počnemo baviti pronalascima, upozorenje u vezi studije. Kada ekonomisti dosežu ovako daleko u slabo zabilježenu prošlost, oni ne prave toliko sliku kakav je život bio tada, koliko prave neuredan kolaž, sakupljajući odvojene djeliće informacija koji su nam dostupni i praveći od njih složnu sliku. U ovom slučaju, Williamson i Lindert koriste imenike s listama zanimanja, porezke liste, post-revolucionarne dokumente vezane za popis stanovništva te ranije znanje, među ostalim izvorima, da bi se stvorila približnost o tome što su ljudi zarađivali kada smo se spremali za borbu protiv Britanaca. Takav proces uključuje mnogo pretpostavki.

Na kraju, njih dvojica su otkrili da su kolonije bile izuzetno ujednačeno mjesto, financijski, ako ne baš politički. Tablica ispod, adaptirana na osnovu tablica Williamsona i Linderta, uspoređuje prvobitnih 13 kolonija s tadašnjom Engleskom i Nizozemskom (uključujući bivše Kraljevstvo Nizozemske) koristeći popularnu mjeru nejednakosti koja se zove Gini koeficijent. Što je Gini koeficijent bliži nuli, to je raspodjela dohodka u zemlji ravnopravnija. Što je koeficijent bliži jedinici, to više bogatstva zemlje ide bogatima. Napomena: Kolonije imaju daleko najniži broj od svih u grupi ovdje.

Distribucija dohotka – Kolonijalna Amerika nasuprot svijeta

Gini koeficijent
13 kolonija
Engleska i Vels
Nizozemska

Ne samo da je dohodak bio ravnopravnije raspoređen u kolonijama nego su Amerikanci širom ekonomskog spektra bili sve bogatiji u odnosu na svoje europske ekvivalente. Čak i robovi, koji su ponekada dobivali mali iznos za svoj prisilni rad (pored hrane i smještaja), su u osnovi zarađivali više nego najsiromašniji Europljani, pišu Lindert i Williamson. (Iz perspektive ljudskih prava su očigledno bili u težoj situaciji).* Jedan veliki izuzetak ovom pravilu su bili 1% na vrhu: europska elita je još uvijek bila bogatija od naše.
Što se tiče mjera jednakosti, kolonije su bile u mnogo boljoj situaciji u usporedbi s kasnijim Sjedinjenim Američkim Državama. U verziji svog radnog dokumenta koji je objavljen u ponedeljak, Lindert i Williamson dodaju analizu dohodaka u 1860-oj. godini uključujući pionirski rad Thomasa Piketty-ja i Emmanuel Saeza o tadašnjem jazu među dohotcima. Pretvorio sam ove usporedbe u prvu tablicu ispod.
Do početka Građanskog rata, najbogatijih 1% domaćinstava u SAD-u su posjedovali 10% prihoda nacije, prema 7% u periodu Osnivača. Danas, ista grupa posjeduje oko 19 postotaka.**

Distribucija dohotka u SAD-u 1774, 1860 i 2010-te godine
(Izvor: Lindert i Williamson 2012, Piketty i Saez 2012)
Prvih 1%
Prvih 5%
Prvih 10%
Grupe prema dohotku
Čak i ako koristite konzervativnije mjere za nejednakost u raspodjeli dohotka SAD Zavoda za statistiku, i dalje se vidi da su SAD bile više društvo srednje klase kada su se trokutasti šeširi smatrali najmodernijim.

Distribucija dohotka 1774, 1860 i 2011-te godine
Mi smo mnogo bogatija nacija i mnogo bolje se živi danas nego prije 240 godina. 1770-tih je Amerika bila pretežno poljoprivredna zemlja sa farmerima i trgovcima, sa privredom koja je stvarala samo nekoliko milijardi dolara u današnjoj vrijednosti. Kao Indija i Rusija danas, a obje države imaju ravnopravniju raspodjelu dohotka nego Sjedinjene Države, rani Amerikanci su bili relativno siromašni u usporedbi s nama. Ali su bili relativno siromašni svi zajedno. Prvi val industrijalizacije u 19-tom stoljeću je povećao životni standard, ali također ponudio veće nagrade vlasnicima tvornica nego njihovim radnicima. Taj obrazac se odlično uklapa u današnje shvaćanje što se dešava kada privrede pređu s obrađivanja zemlje na tvorničku proizvodnju. Do sada smo prošli kroz nekoliko epskih etapa ekonomskih nemira koje su nam ostavile ogromnu razliku između bogatih i ostalih kao i socijalnu državu koja pokušava ublažiti neke posljedice te razlike.
Stoga, koliko god strašno može zvučati, činjenica da su Sjedinjene Države manje ekonomski ravnopravne nego u vrijeme svojih predaka, ruralnog društva i društva robova, to nije neminovno razlog za paniku.
Politički, stoga, možda postoji lekcija u ovome. Neki će reći da je nejednakost u dohotku prihvatljivo žrtvovanje za mobilnost dohotka – sposobnost djece i obitelji da napreduju u životu. Ali kao što je primjetila Chrystia Freeland (New York Times), Osnivači su očigledno stvorili svoje ideje o demokraciji u socijalnom kontekstu i bile su mnogo drugačije nego naše. Tada razlike u bogatstvu jednostavno nisu bile tako velike. Moguće je da su očekivali da društvo jednakosti ostane znatno "više jednako".
*Da budem izuzetno eksplicitan, molim Vas da ne interpretirate ništa iz ovog članka u smislu da ropstvo u Americi nije bilo strašno. Dokument samo pokazuje da je na striktnoj osnovi dolara i centi dohodak bio manje "naklonjen" bogatim tijekom kolonijalnog doba nego što je danas.

**1860-te je Gini koeficijent bio oko 0.51. Prema Piketty-ju i Saezu, Gini je također bio iznad 0.50 prije nego što je počeo padati nakon Velike recesije. Zavod za statistiku smatra da je koeficijent bio oko 0.47, manji, ali još uvijek znatno veći nego u kolonijama.

Jordan Weissmann
Jordan Weissmann je pomoćni urednik lista The Atlantic. Piše za veći broj publikacija, uključujući The Washington Post i The National Law Journal.

theatlantic.com/business/archive/2012/09/us-income-inequality-its-worse-today-than-it-was-in-1774/262537/

Izvori i reference:
www.theatlantic.com

Komentari

(4):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +1
  pleniglacial
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:22 | 18.10.2012.
  najbolji dokaz da je kapitalizam najgori mogući ekonomski sistem kojeg je čovjek izmislio.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +2
  vario
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:33 | 17.10.2012.
  zlatna grana, vidi se u priloženom kako ih poznaju
  Prikaži cijeli komentar
 3. +6
  Balkan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:18 | 17.10.2012.
  I Amerika i Engleska bit ce zemlja proleterska.
  Prikaži cijeli komentar
 4. +2
  zlatna grana
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:41 | 17.10.2012.
  Zar tamo poznaju pojmove ravnopravnosti i pravednosti ??
  Cudno !!!
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.