Prema analizi instituta NRDC (Natural Resources Defense Council) koja je objavljena ovog utorka, stanovnici SAD-a bace i do 40% hrane svake godine, otprilike 165 milijardi USD, dok u isto vrijeme stotine milijuna ljudi pati od kronične gladi diljem svijeta, prenosi The Washington Post.
Opsežna analiza, koja predstavlja kompilaciju raznih istraživanja i statističkih podataka, otkriva da se hrana baca "od farme do vilice" dok u isto vrijeme aktualna suša prijeti znatnim povećanjem cijena hrane (opširnije: Velika suša u SAD-u). Analiza također ističe kako su resursi koje je američka vlada uložila u identifikaciju aktualnog problema, daleko manji od usporedbe s europskim državama, naročito Velikom Britanijom.
Cijena hrane u SAD-u još uvijek je relativno niska, što je možda i jedan od ključnih razloga zbog kojeg prosječna obitelj od 4 člana godišnje baci oko 2,275 USD hrane. No, tendencija bacanja hrane u SAD-u se povećala, čak 50% više hrane baca se danas u komparaciji s 1970-ima. Istraživanje navodi kako prosječni stanovnik SAD-a baca oko 10 puta više nego stanovnik na prostoru jugoistočne Azije. Dana Gunders, jedna od znanstvenica iz instituta NRDC, ističe kako je veliki problem činjenica da se prirodni resursi - voda, zemlja, energija - masovno troše na hranu koja u konačnici biva bačena. "Doslovno bacamo svaki drugi komad hrane s kojim se susretnemo. Bacamo novac i vrijedne resurse", ističe Gunders.
Problem svakako nije samo u domaćinstvima već i u točki proizvodnje - ukol...
Opsežna analiza, koja predstavlja kompilaciju raznih istraživanja i statističkih podataka, otkriva da se hrana baca "od farme do vilice" dok u isto vrijeme aktualna suša prijeti znatnim povećanjem cijena hrane (opširnije: Velika suša u SAD-u). Analiza također ističe kako su resursi koje je američka vlada uložila u identifikaciju aktualnog problema, daleko manji od usporedbe s europskim državama, naročito Velikom Britanijom.
Cijena hrane u SAD-u još uvijek je relativno niska, što je možda i jedan od ključnih razloga zbog kojeg prosječna obitelj od 4 člana godišnje baci oko 2,275 USD hrane. No, tendencija bacanja hrane u SAD-u se povećala, čak 50% više hrane baca se danas u komparaciji s 1970-ima. Istraživanje navodi kako prosječni stanovnik SAD-a baca oko 10 puta više nego stanovnik na prostoru jugoistočne Azije. Dana Gunders, jedna od znanstvenica iz instituta NRDC, ističe kako je veliki problem činjenica da se prirodni resursi - voda, zemlja, energija - masovno troše na hranu koja u konačnici biva bačena. "Doslovno bacamo svaki drugi komad hrane s kojim se susretnemo. Bacamo novac i vrijedne resurse", ističe Gunders.
Problem svakako nije samo u domaćinstvima već i u točki proizvodnje - ukol...