Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Ekonomski analitičar Mike Whitney: "Europa na korak do bankarske diktature"

25 Objavljeno:

Mike Whitney je autor i ekonomski analitičar koji redovno piše za progresivne online listove kao što su Counter Punch, globalresearch.ca i drugi, također je i autor knjige "Bespomoćni: Barack Obama i Politika Iluzije".
U svojem najnovijem tekstu osvrnuo se na aktualno ekonomsko stanje u Europi. Whitney argumentira kako "mjere štednje" nisu ništa drugo nego "socijalna kontra-revolucija" - drugim riječima, brutalno otimanje radničkih prava i rušenje socijalne države u interesu krupnog kapitala, primarno onog financijskog - točnije, bankarskog.
Ističe kako "mjere štednje" nisu prolazno stanje jer se ne radi o ekonomskom, već o političkom - ideološkom - potezu.

Kao konkretan dokaz ukazuje na činjenicu da na ovom principu ne inzistiraju ekonomisti - koji su mahom mjere štednje proglasili kao promašaj - već u prvom redu političari. Glavna struktura, ističe Whitney, koja želi radikalno promjeniti Europu i pretvoriti je u "bankarsku uniju" nalazi se u tzv. "Trojci" - Europska Komisija, Europska Centralna Banka i MMF.

"Europa na korak do bankarske diktature"


"Prinosi na 10-godišnje riznice pali su na rekordnih 1,56% ovog četvrtka ujutro nakon što su investitori u panici pobjegli s europskih financijskih imovina u njemačke i američke državne obveznice.
Pogoršanja kreditnih uvjeta, smanjenje kreditnih rejtinga i masovno povlačenje novca iz banaka u Španjolskoj i Grčkoj, sve to je rezultiralo "bijegom na sigurno" što je pak dovelo do najnižih brojki po pitanju prinosa u zadnjih 10 godina.
Padajući prinosi pokazuju da su investitori izgubili povjerenje u mogućnost EU zakonodavaca da razriješe trenutačnu dužničku krizu, pogotovo po pitanju sve većih problema u Grčkoj i Španjolskoj.

Ova kriza, koja je velikim djelom proizvod pretjerane ekspanzije kredita i slabog upravljanja rizicima od strane EU banaka, koristi se od strane Europske Komisije i ECB-a (Europska Centralna Banka) za stvaranje velike europske "bankarske unije" i uvođenje divljačkih rezove u socijalne programe, zdravstvo i mirovine. Odgovor EU zakonodavaca je bio socijalna kontra-revolucija stvorena u svrhu transformacije 17 članica monetarne unije u "permanentnu zonu mjera štednje" kojom će upravljati korporativna i financijska elita.

Evo jedan detalj s Reutersa:

"Eurozona mora povećati rast i srezati dug kako bi povratila povjerenje investitora, ali bi se također trebala kretati ka stvaranju bankarske unije, uvesti euroobveznice i direktno re-financirati banke iz trajnih fondova za spašavanje, istaknuli su dužnosnici Europske Komisije ove srijede u sklopu predstavljanja godišnjeg plana.

'Veća integracija između država članica eurozone, nadzor struktura i praksi, prekogranično upravljanje krizom, raspodjela tereta i kretanje prema bankarskoj uniji bio bi važan korak u aktualnoj strkturi europske ekonomije i monetarne unije', proučili su iz Europske Komisije.

'Na isti način, kako bi se raskinula vezu između banaka i državne vlasti, bio bi stvoren izravni Europski Mehanizam za Stabilnost (ESM: European Stability Mechanism) putem kojeg bi se vršila direktna dokapitalizacija banaka', stoji u dokumentu Europske Komisije ("EU calls for eurozone banking union, direct bank recapitalisations", IFR, Reuters)


Permanentni fond eurozone za spašavanje, ESM, još uvijek nije ratificiran od svih 17 članica, no, već sada Europska Komisija želi promjeniti ulogu istoga da uključuje i direktno spašavanje banaka. Direktno spašavanje posrnulih banaka je otvorena grabež moći, pokušava se stvoriti povlašteni položaj banaka na isti način kako je to učinio TARP (op.a. američki program "Troubled Asset Relief Program" u kojem država direktno intervenira) u SAD-u stvorivši koncept "Preveliki da propadnu" (eng. "Too Big To Fail" ili kraticom TBTF). TBFT znači da su se banke spojile sa državom i da od sada porezni obveznici služe kao jedina garancija njihovog opstanka. Europa se ubrzano kreće prema ovom modelu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se za sada protivi ideji da ESM rekapitalizira španjolske banke, ali zasigurno će popustiti ako se kriza produbi. Ako popusti, onda se od posrnulih banaka neće tražiti da provedu restrukturiranje dugova, izbrišu vlasnike dionica i obveznica, maknu lošu imovinu i zamjene rukovodstvo. Sav trošak bi tada pao na leđa poreznih obveznika, a to je upravo ono što žele vođe Europske Komisije i Europske Centralne Banke. U isto vrijeme, rastuća kriza će se iskoristiti za nametanje dodatnih fiskalnih reformi, koje su već sada stvorile najvišu stopu nezaposlenosti u posljednjih 20 godina, a jug Europe gurnule u snažnu recesiju.

Evo još malo s Reutersa:

"... ministri u privatnosti ne skrivaju svoje ambicije da žele veliki europski bankovni depozit koji bi garantirao da će se mjere implementirati s velikom brzinom bez rizika od nekih katastrofalnih događaja. Ovo je znak da Europska Centralna Banka favorizira depozitne garancije. Problemi se stvaraju na drugoj fronti. Uz cijenu zaduživanja koje se ubrzano kreće prema 7% i uz većinu investitora koji već sada izbjegavaju Španjolsku, tamošnja vlada će sve teže pronalaziti način kako refinancirati 98 milijardi eura duga i kako pritom smoći dodatnih 52 milijarde eura za financiranje deficita ove godine. Lokalne banke jedva da posuđuju, ili pak daju kredite po nevjerojatno visokim kamatama, tako da kompanije sve lošije stoje i sve je veći rizik od lančanog bankrota koji bi mogao ekonomiju poslati ravno na dno. Poslovanjima je ukupno izdano 44,6 milijardi eura kredita krajem ožujka, to je čak duplo manje nego u istom tromjesečju 2007, a kontrakcija se povećava iz mjeseca u mjesec, prema podacima španjolske državne banke. Potrošači se klone od velikih kupnji i smanjuju potrošnju. Stalni rast cijena zaduživanja postali su veliki problem za Španjolsku od početka krize... Vlada je službeno priznala kako je situacija kritična."
("Spain cries for help: is Berlin listening ?", Reuters)

Europska Komisija i ECB dopuštaju da kriza raste, kako bi ostvarili svoje ciljeve - stvaranje fiskalne unije koju bi kontrolirale banke koje bi pak imale pristup neograničenim sredstvima financiranja kao i moć nametanja politike ("mjera štednje") kroz prisilu.

Evo jedan isječak ekonomista Mark Weisbrota koji vidi politički motiv iza aktualne dužničke krize:

"Već neko vrijeme argumentiram da kriza, koja se ponavlja u eurozoni, nije vođena financijskim tržištima i zahtjevima za mjerama štednje u vrijeme recesije, kao što se inače napominje.
Primarni uzročnik krize i njene prolongacije je politička agenda europskih autoriteta - na čelu s Europskom Centralnom Bankom i Europskom Komisijom. Ovi autoriteti (u koje treba ubrojiti i MMF, svi zajedno čine "Trojku" koja određuje ekonomsku politiku eurozone) žele silom nametnuti političke promjene, pogotovo u slabijim ekonomijama gdje stanovnici nikada ne bi dali glas za takve promjene."
(“Europeans’ economic future has been hijacked by dangerous ideologues”, The Guardian)

Da, sve je to politika i to desničarska politika. 100% uglednih ekonomista koji su dali svoj komentar na aktualnu dužničku krizu kritizirali su način na koji se ista sprovodi, pogotovo po pitanju mjera štednje. Zar zaista mislite da Merkel ili Mario Draghi (op.a. predsjednik Europske Centralne Banke) misle da su pametniji od ekonomista kao što su Stiglitz, Krugman, Reich, Eichengreen, Thoma, Weisbrot, Galbraith, Baker, Roubini i drugi?
Ne, Merkel nema nikakvu pozadinu u ekonomiji, dok je Draghi bio investicijski bankar za Goldman Sachs.

Ovi ljudi nisu zainteresirani za popravljanje europske ekonomije. Oni rade na tajnoj kampanji koja za cilj ima radikalno restrukturirati europsko društvo, uništiti sva socijalna prava i beneficije, ukinuti sve progresivne napretke ostvarene za vrijeme prošlog stoljeća i u konačnici većinu kontinenta svesti na raznu siromaštva 3. svijeta. Bankarska unija će dodatno ojačati moć financijske elite nad pojedinim državama, a to i jest glavni i jedini cilj."

Slobodni prijevod na hrvatski: Marko K. (advance.hr)
Direktan link na original:
http://www.counterpunch.org/2012/06/01/europe-moves-closer-to-banktatorship/
datum objave originala: 1.6. 2012

Izvori i reference:
counterpunch.org

Komentari

(25):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +1
  teodorica
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:24 | 12.07.2012.
  @karantanac, ne,nekasnis nikamo, tek smo na pocetku"novog doba" post industrijsko drustvo se urusava jer se novim tehnologijama urusava stari industrijski sistem a novi jos nije uspostavljen.Odnosno nastao je informacijski SOK jer je 2/3 planete informaticki nepismeno, nije to financijski kapitalizam vec INFORMATICKI.Znaju to bankari jer su mocni i imaju sve znanje svijeta, mi nepismeni lutamo od svijetske vlade do okruglog stola Bilderberga itd. Naravno da se sastaju i utvrdjuju znanje,kako vise zaraditi, zar i mi tu nekukamo zbog novca kojeg nemamo.No ta se tema moze razradjivati i dalje ,ali rezime je PRIMJENITI NOVE TEHNOLOGIJE I INFORMATIKA, brza zarada, tek sto pomislis ukucas i zarada je tu tj mislim kroz znanje . FALI NAM ZNANJE KOGA NEMAMO.I tu je nastao jaz izmedju bogatih i onih drugih koji su radili u rudniku tvornici, bolnici, a pojma nisu imali sta informatika i nove tehnologije donose. Na primjer lijecnik preko linka sa drugim operira pacijenta, e pa ko zna zna, njemu dva.Nego treba biti junak radnicke klase pa u skole ko partizani kada je pocinjala industrijalizacija koje je to bilo opiranje opismenjavanju. Tako je i danas svi bi stecene privilegije zadrzali i uzivali. E neide to tako NOVO DOBA trazi NOVE NAPORE DA SE JOS VISE STEKNE NOVCA, OD KUKANJA NEMA NISTA.I djecu su nam na zalost vecina nepismena surfaju internetom i igraju igrice, a lova je svuda oko nas. POZ.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +3
  karantanac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:36 | 29.06.2012.
  Kasnim mesec dana ali nije važ[email protected],u potpunosti se slaže sa Tobom: Zna se za šta služe legitimni ciljevi.Kao prva faza treba da se prave spiskovi legitimnih ciljeva na primer:
  -kompletno rukovodstvo ECB
  -kompletno rukovodstvo MMF
  -Kompletna Evropska Komisija
  -sve krunisane glave i njihovi naslednici
  -kompletna grupa Bildeberg
  -predsednici država EU,SAD,Kanade,Australije...
  -kompletne vlade država EU;SAD;Kanade,Australije...
  -
  -
  Spisak je otvoren i treba ga ažurirati
  Prikaži cijeli komentar
 3. +1
  RamYam
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:14 | 4.06.2012.
  @dylandog
  slazem se sa tobom u potpunosti,ali kod mog poslodavca placa mora ici preko tekuceg racuna,nema love na ruke,jedino sto mozes je ne koristiti kreditne kartice. bojim se da se jedino nasilnom revolucijom mozemo suprostaviti sustavu.
  Prikaži cijeli komentar
 4. +3
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:32 | 3.06.2012.
  Naš neprijatelj broj 1. je privatni novac bankara u vidu ekspanzije kredita. Preko njega vladaju sa svima. Dok se ne riješimo upotrebe privatnog novca i manipulacija kojima se novac ili dug multiplicira nećemo se osloboditi tih krvopija.
  scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac
  Prikaži cijeli komentar
 5. +3
  ILIRSKI PREPOROD
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:21 | 2.06.2012.
  International Thief Thief , stari dobri Fela Anikulapo Kuti je još sedamdesetih ispričao cjelu ovu priču i dao rješenje, naravno terorizmom su ga uništavali samo jedan od primjera kad je osnovao zajednicu u kojoj su ljudi naravno živili od glazbe i postao politički opasan radi iznošenja činjenica, nigerijska policija uletila je u zajednicu žene silovala i tukla, trudne također, sve ih pretukla i pred njim je bacila njegovu majku kroz prozor , njega su žigosali po cjelom tjelu itd itd sve šta je on rekao na to je bilo U can beat me but u cant kill Me.I još nešto ovo je bilo najvažnije: Statemant no.1 was Music is a weapon :)
  Prikaži cijeli komentar
 6. +4
  MarioB
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:23 | 2.06.2012.
  Ukratko. Oni će dobivati lovu od poreza kojeg mi plaćamo. Mi ćemo tu lovu posuđivati i plaćati kamate. Pa će se oni od toga još malo bogatit! Revolucija će biti jedini izlaza iz toga.
  Prikaži cijeli komentar
 7. +2
  Gray Fox
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:05 | 2.06.2012.
  Bankari su samo produžena ruka Elite, a ne sama Elita, to vam kažem tako da ih razlikujete.
  Oni su samo "alat" Elite.
  Sad da recimo uništimo banke, a s njima i bankare, opet će Elita opstati jer uvijek imaju nekoga u svojim redovima.
  Opstaju tako da su 13 familija (Illuminati) podijelili se u bezbroj manjih skupina (K300, Okrugli stol, Jezuiti, Masoni, Templari) koje dalje kontroliraju svjetske unije poput Europske unije, Pacifičke unije (uskoro će se stvoriti), Afričke unije (isto uskoro), Američke unije (savez između SAD, Kanade i Mexica).
  Te unije kontroliraju države, a države tek na kraju kontroliraju narod.
  Prikaži cijeli komentar
 8. +9
  Souljah
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:37 | 2.06.2012.
  Ljudi moji, vrtimo se u krug... Neprijatelj je već dugo poznat, a tvrditi da u to samo banke ili korporacije je, smatram osobno, u najmanju ruku opasno. Tako je i Hitler tvrdio da su za sve krivi Židovi, a rezultat nam je poznat. Neprijatelj se nalazi u samoj suštini prirode modernog čovjeka. Moderni čovjek je u pravilu urbano stvorenje. Takav se nužno mora začahuriti u kompleksne obrambene mehanizme sastavljene od opsjene, laži i manipulacije kako bi "preživio". Da se razumijemo, nije riječ o stvarnom preživljavanju, nego o preživljavanju predurbanog načina života. Željeli bi privatnost, sigurnost i samostalnost kakvu ima osoba koja živi barem 3 km udaljena od sljedeće osobe, a životni standard urbanog čovjeka. Nije li vam interesantno kako je svaki sustav vladavine proizišao iz urbanog svijeta? (Urbani svijet shvatite kao bilo koju naseobinu gdje su ljudi odmakli od svog "samotnjačkog" načina života.)
  Ne propagiram rješenje "Svi na selo!", nego konačnu evoluciju čovjeka u istinsko društveno biće. Društvo u kojem ćemo "pristojnost" zamijeniti ljubavlju prema istini, pojedinačni interes zajedničkim, "kulturu smrti" "diktaturom života"
  Dokle se naš mentalitet svodi na "u se, na se, poda se" ne možemo očekivati istinski napredak, nego samo prividnu transformaciju postojećih interesnih skupina u jednake takve, pod drugim imenom...
  Prikaži cijeli komentar
 9. +5
  Taranis
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:41 | 2.06.2012.
  Jedva cekam da dodje do "bankarske diktature". Tada ce i najgluplji shvatiti tko je lopov - i onda krenuti u otvoreni lov. Ovako, dok bankari iza zavjese vuku konce i kroz medije prodaju price, glupani se pale na pogresne stvari.
  Prikaži cijeli komentar
 10. +3
  Slobilly
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:40 | 2.06.2012.
  DylanDog: 22:52 01.06.12'
  Tako je, svatko praktički može ovo učinit. Od davka državi samo još su ceste one koje koristimo vsi, pa jih još onada još jednom naplatimo, zravstvo platimo sami, školovanje platimo sami, vrtiče za djecu platimo sami, država isto kao banke samo razpoređa ovaj naš novac, pa još i uzimo golem kamat, baš kao i banke za svoje usluge.
  DA NE MOŽEMO BEZ NJIH? MOŽE SE. Uvijek treba neke organizacija svake stvari koja uklkjučuje hiljade osoba ali kamati banaka i države su bogami oderuški, nepraveni, ... i još bi mogao da kažem. Pitanje? Koji je novi sestem? Koje je novo vladanje? Ili šta če biti novo uopšte?
  Prikaži cijeli komentar
 11. +1
  R.W.R.
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:22 | 2.06.2012.
  ''Na tržištu imamo oko 200.000 milijardi dolara u novčanicama.....''

  ??

  A voli ovaj Kulić lupetat nebulozno astronomske cifre; nije mu p; nije mu prvi put!

  200.000 milijardi, pa toliko nama listića wc-papira u ''opticaju'', kamoli dolara.......
  Prikaži cijeli komentar
 12. +2
  R.W.R.
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:48 | 2.06.2012.
  još mi nitko nije objasnio kakvi su to ''progresivni listovi''???

  Je l' to nešto kao ''poštena inteligencija''??
  Prikaži cijeli komentar
 13. +13
  orwell_planet
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:28 | 1.06.2012.
  Jos samo ovo nocas:
  "Na tržištu imamo oko 200.000 milijardi dolara u novčanicama, a od toga je samo 800 milijardi pokriće u zlatu, dakle tek 0,4 posto. Javni i privatni dug svijeta je 187 tisuća milijardi, a bruto proizvod svijeta je 78.000 milijardi."
  "Proizveli smo oružje za uništenje 50 milijardi ljudi, a hrane niti za sedam."
  DR. SC. SLAVKO KULIĆ
  Prikaži cijeli komentar
 14. +2
  orwell_planet
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:27 | 1.06.2012.
  @imota
  U svakom pitanju je pola odgovora, tako i u tvom. Nazalost kume to je tako.
  Stvarno mislis da Todorici, Kerumi i ini posjeduju svoje bogatstvo zahvaljujuci inteligenciji, prirodjenom talentu i dobrom osjecaju za biznis?
  Prikaži cijeli komentar
 15. 0
  imota
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:20 | 1.06.2012.
  @orwell Kako se u tih par svjetskih korporacija uklapa svaka šuša-buša iz Hrvatske koja trčeći za ekstra profitima svoje bijedne proizvodnje umjesto u Hrvatskoj realizira u Kini?
  Prikaži cijeli komentar
 16. +6
  orwell_planet
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:03 | 1.06.2012.
  @DylanDog
  Istina je sto zboris.
  Negdje sam procitao da su cak i u feudalno doba ljudi imali vise vremena za sebe od danasnjeg covjeka, o porezima da ne govorimo ...
  Prikaži cijeli komentar
 17. +8
  orwell_planet
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:59 | 1.06.2012.
  @imota
  Znam da je zamorna materija, ali preporucam ti da najprije proucis materiju prije nego sto prerano zakljucis da su tamo negdje neki pametniji ljudi od nas zapadnjaka pa je eto zato kriza dosla.
  Kad zaronis malo jace shatit ces nadam se da ekonomija koja se uci u skoli zamalo nema nikakve veze sa stvarnoscu u kojoj se cijela svjetska privreda svodi na 15-20 korporacija koje po svom nahodjenju odlucuju gdje ce cvasti cvijece i koliko dugo.
  Prikaži cijeli komentar
 18. +28
  DylanDog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:52 | 1.06.2012.
  Nemojmo se zavaravati - ovo što se događa u svijetu nije kriza. Ovo je novo trajno stanje! Ovo je novi svjetski poredak.
  Ono što mi mali možemo napraviti, i to već danas - zatvoriti bankovni račun, plaću primati na ruke, vratiti im njihove kartice, ne korstiti kredite. Zvuči nemoguće? Nije. Ja sam napravio mali eksperiment na sebi i napravio baš to. Sada se kao neki ovisnik navikavam na takav novi način života. Ide teško, ali ide. I veliko mi je zadovoljstvo kad pomislim da nisam više bankin rob. Na meni više neće zaraditi ni lipe. Znam, sad mislite kako vi to ne možete, vezani ste kreditom, trajnim nalogom, mislite da ne možete bez kartica... Varate se. Utuvili su vam u glavu da mislite tako. Osjećali biste se nesigurni bez vaših kartica. To su nam namjerno napravili. Na to su računali kad su nam svoj novac učinili dostupnim. Ali koji novac? Pa banke ga ni nemaju! Imaju samo brojke na računalima.

  Osim banaka guli nas još i država, ali mi skloni anarhističkoj ideji znamo ili bar vjerujemo da su ovo posljednji dani države. Ona odumire. Što vam država daje, što bi vam uopće mogla dati? Ništa što si već sami niste dali! Ali vam oduzima, i to jako puno. Nekad je desetina bila veliki porez. A što je onda četvrtina? Što dobijem za uzvrat? Stan? Sigurnost? Kredit? Bolje uvjete, ljetovanje, hranu, medicinsku brigu... Ništa! E pa kad ljudi shvate da je država ustvari skupi suvišak, onda ni biti anarhist neće zvučati tako strašno.
  A i demokracija ionako odumire. Nova vlada, novi svjetski poredak stvara se izvan svih parlamenata, u staklenim neboderima korporacija i financijskih magnata.

  "... There is no democracy. There is only IBM and ITT and AT&T, and DuPont, Dow, Union Carbide and Exxon. Those are the nations of the world today". (iz filma The Network, 1976. godina!!!)
  Prikaži cijeli komentar
 19. +6
  otto12
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:27 | 1.06.2012.
  A MI SE SRETNO GURAMO U KOLAPS!
  Prikaži cijeli komentar
 20. +1
  [email protected]*
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:50 | 1.06.2012.
  Strasno.
  Prikaži cijeli komentar
 21. +14
  Triceratops
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:50 | 1.06.2012.
  Nakon industrijskog kapitalizma dolazi vladavina financijskog kapitalizma - a meni se razni hohštapleri rugali jer čitam Marxa i Lenjina, svašta.
  Prikaži cijeli komentar
 22. -12
  imota
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:41 | 1.06.2012.
  Cijela ova štorija je malo prenapregnuta! Tendencije ka čvršćoj povezanosti europskih zemalja sigurno postoji, ali je kontrakcija europske ekonomije, sa svim posljedicama koje je prate, prvenstveno rezultat jačanja nekih drugih ekonomija u drugim dijelovima svijeta.
  Prikaži cijeli komentar
 23. +16
  cenzor
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:04 | 1.06.2012.
  Ljudi, jedno je sigurno; političari i bankari su legitimni ciljevi. Sve ostalo je samo pusta priča....
  Prikaži cijeli komentar
 24. +17
  sokolovich
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:52 | 1.06.2012.
  Trojka. Sigurno su na sastanku Bilderberga...
  Nas je više...
  Prikaži cijeli komentar
 25. +7
  čovjek leptir
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:49 | 1.06.2012.
  Odnosno korak do Novog Svjetskog Poretka
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.