Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Chris Hedges: "Implozija kapitalizma"

32 Objavljeno:

Chris Hedges (rođen 18.9.1956.) je poznati novinar i ratni korespondent. Gotovo 20 godina proveo je kao izvjestitelj iz Centralne Amerike, Bliskog istoka i Afrike. U svojim tekstovima često kritizira američki imperijalizam kao i kapitalistički ekonomski model. Iza sebe ima preko 10 iznimno popularnih knjiga.

Hedges je jedan od onih autora koji ne promatra svijet iz striktno ekonomsko-političke perspektive, već nastoji učiniti korak dalje prema esenciji koja nadilazi klasne konflikte i probleme s kojima je svijet danas suočen.
U svojoj analizi Hedges je svjestan činjenice da promjenama globalnih razmjera mora prethoditi promjena svijesti. Materijalističko društvo koje je još uvijek opsjednuto isključivo potrošnjom, trivijalnom zabavom i površnim shvaćanjem svijeta, nije u stanju sudjelovati u promjenama - takvo društvo, ističe Hedges, osuđeno je na potpunu propast.
U svojem najnovijem tekstu Hedges također pokazuje da je itekako upoznat s onom "drugom stranom" lika i djela Karla Marxa, kada govori o temama koje nisu esencijalno ekonomske naravi.
Hedges primjećuje kako je i Marxova vizija dobrim djelom zasnovana na stvarnim primjerima kao što su bili Američki Indijanci prije porobljavanja od strane europskih okupatora.

No, možda i vrhunac aktualne kolumne Chrisa Hedgesa je prepoznavanje aktualnog sistema kao rušitelja svih onih vrijednosti koje u modernom kapitalizmu više nisu "produktivne", kao što je mašta, pjesma, umjetnost, filozofija, ali i religija i novinarstvo.

Chris Hedges: "Implozija kapitalizma"


"Kada civilizacije počinju izumirati, kao da polude. Neka se ledeni pokrovi na Arktiku otope. Neka temperature rastu. Neka se zrak, zemlja i voda otruju. Neka šume izumiru. Neka nestane život u moru. Neka se vode besmisleni ratovi, jedan za drugim. Neka mase budu bačene u ekstremno siromaštvo i neka budu ostavljene bez posla, dok u isto vrijeme elite, pijane od hedonizma, gomilaju ogromna bogatstva kroz eksploataciju, spekulaciju, prevare i krađu.

U konačnici, stvarnost se jednostavno ugasi. Živimo u doba kada se vijesti sastoje od toga koja je starleta trudna s kime i čija je snimka seksa završila u javnosti. Političari, uključujući i predsjednike, gostuju u zabavnim talkshow emisijama i zabavljaju narod.
"U vrijeme kada se stranica okreće...", zapisao je Louis-Ferdinand Celine u svojem djelu "Dvorac do dvorca", "kada povijest okupi sve luđake zajedno, onda se otvaraju fascinantne plesne dvorane ! Šeširi i glave bacaju se u vihor ! A gaćice preko palube !"

Potraga u kojoj bankrotirane elite, u zadnjim danima carstva, nastoje akumulirati sve veće i veće količine bogatstva je - baš kako je to primjetio i Karl Marx - moderna verzija primitivnog fetišizma. Ova potraga, jer bogatstva ima sve manje i manje, rezultira ogromnom represijom, velikim ljudskim patnjama, kolapsom infrastrukture i u konačnici - kolektivnom smrću.
Oni koji obmanjuju sami sebe, iz redova Wall Street-a ili iz političkih elita, oni koji nas zabavljaju i informiraju, oni koji jednostavno nemaju kapaciteta preispitivati žudnje koje nas vode u propast - oni nam se nude kao pravi primjeri inteligencije, uspjeha i progresa.

Zdravstvena organizacija WHO (World Health Organization) izračunala je da svaki četvrti stanovnik SAD-a pati od anksioznosti, promjene raspoloženja ili depresije - što je zapravo sasvim prirodna reakcija na naš zajednički marš prema kolektivnom samoubojstvu. Dobrodošli u ludnicu.

Kada se osnovni elementi života svedu na novčani proizvod, život zapravo više niti nema neke unutarnje vrijednosti. Uklanjanjem "primitivnih" društava, onih koja su bila definirana animizmom i misticizmom, društva koja su slavila dvoznačnost i misterioznost, ona koja su poštovala ljudsku maštu, uklanjanjem istih uklonjena je i svaka ideološka protuteža ideologiji kapitalizma koja proždire samu sebe.

Oni koji se vodili pred-modernim vrijednostima, kao što su bili američki Indijanci, koji su se organizirali oko zajedničkog života i samopožrtvovnosti naspram divlje radničke eksploatacije, nisu se mogli adaptirati na etiku kapitalističkog izrabljivanja, kulta koji slavi samo sebe i žudnju za imperijalističkom ekspanzjom.
Prozaičano je stavljeno u sukob s alegorijskim. Kako jurimo prema kolapsu ekosustava ove planete, moramo vratiti viziju ovog nekadašnjeg života ukoliko želimo preživjeti.

Rat protiv američkih Indijanca, baš kao i svaki rat kojeg su vodili kolonijalisti diljem svijeta, nije bio samo rat čiji je cilj uništiti ljude, već i konkurentu etiku. Stariji sistemi bili su izuzetno oprečni kapitalizmu, ulozi tehnološke države i potrebama imperija.
Borba između ovih sistema nije promakla Marxu. U djelu "Etnološki zapisi Karla Marxa", on grupira svoje znanje koje je proizašlo iz proučavanja radova brojnih povjesničara i antropologa.
Marx je napravio brojne zabilješke o tradiciji, praksi, socijalnim strukturama, ekonomskim sistemima i vjerovanjima brojnih autohtonih kultura koje su bile predodređene za uništavanje od strane kolonijalista. Marx je proučavao život američkih Indijanaca i pritom zabilježio kako je "zemlja bila u kolektivnom vlasništvu plemena, dok je vlasništvo nad kućama bilo u rukama stanara". Po pitanju Asteka zapisao je: "zajedničko vlasništvo nad zemljom, život u velikim domaćinstvima sastojao se od povezanih obitelji".

Američki Indijanci, naročito pleme Irokezi, bili su vitalan primjer za formaciju Marxove i Engelsove vizije komunizma.
Marx, koji je glavno težište stavio na snažnu državu koja bi trebala stvoriti radničku utopiju i pritom se primarno usredotočio na ekonomiju, ne na socijalne i kulturološke elemente - bio je također izuzetno svjestan činjenice da je nešto esencijalno za ljudsko dostojanstvo i slobodu izgubljeno pri uništavanju pred-modernih društava.

Centralno vijeće indijanskog plemena Irokeza bilo je okupljanje, kao i u vrijeme drevne Atene, gdje se čuo svačiji glas, Marx je zapisao da se radilo o "demokratskom skupu gdje su svaki odrasli muškarac i žena imali pravo glasa o svim bitnim pitanjima". Marxa se posebno dojmila činjenica da su žene bile ravnopravne s muškarcima pa je tako zapisao - "Žene su imale pravo glasa i mogle su iznijeti svoje želje, ideje i mišljenja. Apsolutno pravo glasa je bio fundamentalni zakon koji je vladao među Irokezima". U isto vrijeme, žene u Europi i ostalim kolonijama nisu imale takva prava.

Ponovna izgradnja ovakvih društava, s ovakvom vizijom, društva koja su bazirana na suradnji, a ne na eksploataciji, biti će nužna za naš opstanak u istoj mjeri kao što je nužna i promjena u našim navikama potrošnje, lokalni uzgoj hrane i prestanak ovisnosti o fosilnim gorivima.

Pred-moderna društva u doba "Bika koji sjedi" i "Ludog konja" - unatoč činjenici da nisu uvijek bila idilična, bilo je tu i okrutnosti, nasilja i egzekucija zarobljenika - no, ta društva nisu nikada podređivala sveto prema tehničkom. Božanstva koja su štovali nisu bila izvan ili odvojena od prirode.

S druge strane, europska filozofija 17. stoljeća i prosvjetiteljstvo, zagovarali su separaciju čovjeka od prirodnog svijeta, vjerovanje koje je također prisutno i u Bibliji. Prirodni svijet, kao i društva koja su živjela u skladu s njime, iz perspektive industrijskog društva u doba prosvjetiteljstva bila su samo predmet eksploatacije. Tako je primjerice Descartes tvrdio da - maksimalna eksploatacija tvari u bilo koje svrhe jest dužnost čovječanstva.
Divljina je postala, u religijskom rječniku Puritanaca - sotonistička. Stoga je morala biti pokrštena i porobljena.

U konačnici uveden je novi poredak, kako je i zapisao Richard Slotkin u knjizi "Regeneracija kroz nasilje", kojim dominira "zapadni čovjek, spekulator i bogati bankar". Davy Crockett i kasnije George Armstrong Custer, piše Slotkin, postaju "nacionalni heroji koji definiraju nacionalne aspiracije kroz ubijanje životinja, pražnjenje zemlje, sječu drveća dok je nebrojeno mrtvih Indijanaca i Meksikanaca pretvoreno u prah".

Bolesni projekt beskonačne kapitalističke ekspanzije, manijakalne potrošnje, bešćutnog izrabljivanja i industrijskog rasta sada implodira. Korporativni mešetari potpuno su slijepi prema posljedicama njihovog uništavanja - isto kao što je bio i Custer, lovci na zlato i željeznički tajkuni. Oteli su zemlju Indijancima, poubijali krda bizona i porušili šume. Njihovi nasljednici danas vode ratove diljem Bliskog istoka, zagađuju mora i vode, uništavaju zrak i zemlju i kockaju se s resursima dok pola svijeta tone u potpuno siromaštvo i bijedu.
Knjiga Postanka definira ovaj jednoumni nagon za profitom kao predaju vlasti "zvijeri".

Tehnološki napredak doveo je do samo-obožavanja. Razum je taj koji stvara kalkulacije, znanstvene i tehnološke napretke industrijske civilizacije, no razum nas ne može povezati s snagama života.
Društvo kojem više ništa nije sveto, društvo koje više nema snagu ljudske mašte i ne zna iskazati empatiju, takvo društvo si u konačnici osigurava vlastitu propast.
Američki Indijanci su znali kako postoje snage koje nikada nećemo moći kontrolirati i zato ih moramo poštivati. Oni su znali, baš kao i antički Grci, da je oholost najveće prokletstvo ljudske vrste. Ovo je lekcija koju ćemo vjerojatno morati i mi naučiti pod cijenu strašne patnje.

U drami Williama Shakespearea, "Oluja", Prospero je nasukan na otoku gdje postaje apsolutni vođa i gospodar. Porobi primitivno "čudovište", Calibana i upotrijebi magične moći koje mu daje duh Arijel. Ta moć koju je Prospero uveo u divljinu, govori nam Shakespeare, mogla je biti iskorištena za dobro, kada bi samo imali kapacitet samokontrole i poštovanja.
No, ta moć nas također može gurnuti u monstruozno zlo, jer nema nikakvih ograničenja koja bi spriječila pljačku, silovanja, ubijanje, pohlepu i moć. Joseph Conrad je također govorio o intoksikaciji barbarstvom.

Antropolog Lewis Henry Morgan pisao je u svojoj knjizi "Drevna društva" i o socijalnoj evoluciji kod američkih Indijanaca. Karl Marx se osvrnuo na njegova istraživanja s odobrenjem i pritom zapisao kako je "mašta glavna sposobnost koja dovodi do elevacije čovječanstva".
Harold C. Goddard, proučavatelj Shakespearea, istaknuo je - "mašta nije niti jezik prirode niti jezik čovjeka, nego sve u jednome. Mašta je medij komunikacije između prirode i čovjeka... mašta je elementarni govor svih osjetila, prva i zadnja, od primitivca do pjesnika".

Sve ono što je vezano uz ljepotu i istinu, uz one sile koje nas mogu promjeniti, sve to je sistematski uništavano od strane korporativne države. Umjetnost, obrazovanje, književnost, glazba, kazalište, ples, pjesništvo, filozofija, religija, novinarstvo... nijedna od ovih disciplina ne vrijedi ništa u korporativnoj državi. Ovo su vrednote koje se, čak i na našim sveučilištima, prikazuju kao nepraktične. Ali upravo kroz "nepraktično", kroz ono što može obogatiti našu maštu, upravo kroz to ćemo biti spašeni kao vrsta.

Prozaični svijet dnevnih vijesti, zbirka znanstvenih i činjeničnih podatka, burzovne statistike i sterilno zapisivanje povijesti koje nam ne dopušta da shvatimo osnove.
Nikada nećemo otkriti tajne stvaranja ili smisao našeg postanka, ukoliko ponovno ne otkrijemo one stare jezike. "Poezija pokazuje čovjekovu dušu", zapisao je Goddard - "kao što zrcalo pokazuje čovjekovo lice". I to je ono što kultura imperijalizma, biznisa i tehnologije želi uništiti - našu dušu.

Walter Benjamin je argumentirao kako kapitalizam nije samo formacija "uvjetovana religija", već je "esencijalno i religijski fenomen" - onaj koji više ne traži povezivanje čovjeka sa misterioznim silama života.
Kapitalizam je, kako je Benjamin primjetio - "neprekidno i uzaludno traganje za novcem i sredstvima". Taj sistem, navodi Benjamin, je sistem u kojem dominira osjećaj krivnje, neadekvatnosti i samo mržnje. To je sistem koji porobljava sve kulture nametanjem pokornosti, robovanja novcu i dugovanju.

Kada su zapadni ekspanzionisti porobili Indijance, okrenuli su se dalje, prema Filipinima, Kubi, Nikaragvi, Vjetnamu, Iraku, Afganistanu... u zadnjem poglavlju ovog tužnog eksperimenta ljudske povijesti biti ćemo žrtvovani i mi, kao što su žrtvovani i oni na samim granicama ovog carstva.
Ima i neke pravde u svemu ovome... mi smo profitirali kao država koja je nametnula ovu bolesnu viziju, bili smo pasivni i tihi kada smo morali glasno osuditi kriminal koji se odvija u naše ime, i sada kada je igra završena, svi ćemo potonuti zajedno."

Slobodni prijevod na hrvatski: Marko K. (advance.hr)
Preuzeto s originala: http://truth-out.org/opinion/item/8808-when-civilizations-die
datum objave originala: 30.4.2012

Izvori i reference:
truth-out.org

Komentari

(32):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  hanuma
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:17 | 4.05.2012.
  @Remedy- tako je. Ali nezgodno je pretjerano objašnjavati paralele knjige Otkrivenja i ovog teksta jer se to ljudima ne sviđa.
  Prikaži cijeli komentar
 2. +3
  Remedy
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:02 | 4.05.2012.
  Mala ispravka texta: Knjiga Postanka definira ovaj jednoumni nagon za profitom kao predaju vlasti "zvijeri". Nije knjiga Postanka, nego knjiga Otkrivenja (Revelation). Inače, odličan tekst, odličan sažetak vremena u kojem živimo, vremena koji rapidno juri prema svom kraju !!!!!
  Prikaži cijeli komentar
 3. +3
  kombajn
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:54 | 3.05.2012.
  aragon
  nepostoji nešto takvo što se može nazvati karakter ljudske
  vrste.
  ljudi su ono što ih se nauči ako ih odmalena učiš dobru i oni će biti dobri. oni na pacifičkom otoku koji ne poznaju
  nikakvo nasilje su takvi zato što su ih tako naučili.
  uzmi jedno njihovo novorođenće i odgoji ga u gazi postoji
  velika mogućnost da će se raznijeti bombom ili slično.
  dakle onaj ko plasira ideje je odgovoran za rezultat.

  inače chris hedges podupire moje mišljenje da mi samo umišljamo da smo civilizirani , jer nije civiliziranost
  naša tehnologija niti tošto se peremo svkodnevno ni što imamo 10000 vrsta pasti za zube.

  ecco
  bravo za ovo
  "A što ako sve nabrojeno nisu nastojanja da se uspostavi totalitarna vlast nad ljudima, nego da je se zadrži?"
  sve se događa po istom planu od početka tzv civiliziranog
  društva
  Prikaži cijeli komentar
 4. +2
  Dragan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:23 | 3.05.2012.
  @BackToMotika
  nikada nisam imao proizvod aple-a, niti osećam potrebu za tim. ljudi su živeli bez svih tih stvari koje su nam gurnuli pod nos kao "neophodne", a ko god je živeo u svetu pre 80-tih (bio odrastao, ne znam koje si ti godište), reći će ti da su živeli puno lepše i srećnije nego sada, bez svih tih andrmolja i bez obzira da li su živeli u kapitalizmu ili sfrj.
  Prikaži cijeli komentar
 5. -2
  BackToMotika
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:25 | 3.05.2012.
  neka idealnog i sretnog drustva i sl. ali ljudi moraju imati slobodu. kad je sloboda onda se neki profiliraju kao kapitalisti a drugi kao najamni radnici. wozniak i jobs nikad ne bi stvorili apple da su svakoj cistacici dali suvlasnicka prava. da se nje pitalo apple bi prodavao jabuke. toliko je primjera u svijetu o uspjesnim kapitalistickim poduzecima a gdje su uspjesna komunisticka poduzeca? zasto su uvijek trazi od kapitalista da predaju sto su stvorili? zasto komunisti ne bi stvorili poduzece pa podijeli vlasnicka prava na stare i nove radnike? radi se o mogucem modelu koji bi navodno trebao funkcionirati. valjda prvo napravimo prototip, eksperiment, da utvrdimo da li takav model funkcionira. ajmo komunisti, otvorite our. svi ste komunisti pa je preduvjet o kojem govorite, svijest, vec tu. kad i ako se pokazete uspjesnima, kopirat cemo vas.
  Prikaži cijeli komentar
 6. +3
  Dragan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:09 | 3.05.2012.
  Odličan tekst i većina komentara, pogotovu je mate lepo prokomentarisao! Naravno tu je ona motika&co, ali ako, kako bi bili sigurni da je tekst stvarno dobar, ako ne vidimo da su komentari protivnika isključivo glupi i pogrešno argumentovani
  Prikaži cijeli komentar
 7. +1
  beware
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:36 | 3.05.2012.
  jos jednom podsjecam na algoritmov prijevod Hedgesova "Carstva opsjena"....
  Prikaži cijeli komentar
 8. +3
  Profesor Woland
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:22 | 3.05.2012.
  Kopilad, "Oni znaju cijenu svega, ali ne znaju vrijednost ničega." - Oscar Wilde

  Povijest čovječanstva - bespregledni niz brojeva, nula na nulu, more podataka bez kapi mudrosti. Analitičko bez duševnog. Razvili smo društvo u kojem su pohlepa i beskrupulnoznost poželjni načini ponašanja, i malo dijete zna da ako ne zaje..š bližnjega svoga da će on tebe. Amen.
  Prikaži cijeli komentar
 9. +7
  dinamomax
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:53 | 3.05.2012.
  Ovo je jedno od najljepsih razmisljanja koje sam u zadnjih 10 godina cuo (vidio).
  Zadnjih deset godina razmisljam isto i u zadnje vrijeme je sve ocitije.
  Kapitalizam ce pasti, a svijet ceka nekog novog marxa, nekog tko ne razmislja kao zombi nego daje konkretna rijesenja.
  Prikaži cijeli komentar
 10. +3
  mario110
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:56 | 3.05.2012.
  fenomenalan tekst!!!
  Prikaži cijeli komentar
 11. +1
  Aragorn
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:37 | 3.05.2012.
  @Marko, lijep tekst. Jako dobar prikaz upravo ljudskog karaktera, samo što ti npr. smatraš da je tako nešto izvedivo na duži rok, ja npr. smatram da nije zbog nesavladive pohlepe pojedinaca za novcem i moći.
  Prikaži cijeli komentar
 12. +6
  marko frendić
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:23 | 3.05.2012.
  Moguće je, Motika. Razmisli ovako - i sada mnoge tvrtke u svojim začecima počinju djelovati u prilično komunističkom uređenju. Nezadovoljni recimo bivšim poslodavcem, a puni iskustva iz bivše firme, ti i tvoja 4-5 pajdaša odlučujete pokrenuti vlastitu. Jedan od vas je stručan u marketingu i "promidžbi", dvojica ćete biti inženjerska okosnica tvrtke, itd. Svatko ima svoju ulogu, a profit dijelite više-manje jednako. Ako je netko od vas bitniji, ili se svi slažete da radi zahtjevniji posao, isplaćujete se po koeficijentu. Na taj način, porastom poslovanja SVIMA rastu primanja. Dakle, evo ti potpunog komunizma u poslovanju, i kome šta fali? U toj fazi nema ekipe koja ubire vrhnje, a ostalima isplaćuje "plaću". Koja je cijelo vrijeme ista (samo ju je s godinama malo nagrizla inflacija) iako je tvrtka u 10 g. npr. učetverostručila poslovanje. Btw, ovo što ti opisujem je način na koji su nastale gomile tehnoloških tvrtki koje danas drmaju svijetom. Pola silicijske doline. Problem kreće kad posao krene i vas nekoliko koji ste pokrenuli tvrtku postanete gramzivi i odlučujete svakom novom zaposlenom isplatiti plaću. Jer on ne zaslužuje da mu porastom prihoda tvrtke rastu osobni prihodi. Jer, vi novopečeni šefovi i menadžeri, sada smatrate da firma napreduje isključivo zbog vašeg upravljanja i nimalo zbog rada vaših novih parsto zaposlenih. Udvostruči li se promet, oni zaslužuju plaću s kojom su i krenuli, a vama ide sav porast prihoda. Preko noći ste zaboravili fair play s kojim ste krenuli, i odali se prljavom kapitalističkom izrabljivanju iz čiste gramzivosti.
  Dakle, moguće je napraviti da nam je svima lijepo, pa da oni koji nemaju nikakve ambicije za poduzetništvom svejedno žive dostojanstveno i mogu svojoj djeci priuštiti lijepo djetinjstvo. Istovremeno, oni koji imaju ambicije zaraditi, mogu zaraditi za luksuzan život ako žele. Ali dijeleći jedan dio svoje dobiti s ostalima u firmi, umjesto da ubiru ogroman postotak od tuđeg rada, te istima isplaćuju minimalac, neće zaraditi tolike milijarde da otkupljuju čitave sabore, parlamente i kongrese koji tada izglasavaju ukidanje radničkih prava i pogoduju kapitalistu koji ih plaća. Ja sam protiv kapitalizma čiji je interes da dijete ne vidi roditelje jer ovi za minimalac rade 12 sati dnevno, bez subote, uskoro i bez nedjelje i bez godišnjeg, bez zdravstvenog... To je ono prema čemu se ovaj model kreće i ako ti tvrdiš da drukčije nije moguće, ja ti kažem da si u krivu.
  Prikaži cijeli komentar
 13. +3
  Aragorn
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:13 | 3.05.2012.
  Dobar tekst, nema što. I opet dolazimo do temeljnog, a to je karakter vrste Homo Sapiens. Autor teksta daje prijedlog rješenja, to i jest upravo stvarno rješenje, ali pohlepa, zavist, nagon za "profinjenom" ili otimačinom silom, iracionalna mržnja, iskrena želja da susjedu crkne krava - to su iskonske nagonske sile, formirane kroz 4 milijuna godina mučne ljudske evolucije i jedan manji dio ljudi ih ima razvijene do zvjerskih razmjera. Oni im se ne mogu oduprijeti, a takvi ljudi su glasniji od većine. Autor dodaje kako bismo se svi sada trebali okrenuti za 180 stupnjeva, međutim kako da se okrenemo kad se i dalje ubijamo, teroriziramo.... Krasan tekst, ali bez podloge za stvarno rješenje. Svaka civilizacija u povijesti je propala kad je dosegla krajnju granicu dekadencije i hedonizma svojih "elita". Tako će i ova.... Da li će to biti prije ili kasnije, vrijeme će pokazati.
  Prikaži cijeli komentar
 14. -11
  BackToMotika
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:48 | 3.05.2012.
  to stoji u vezi duhovnog stanja svijeta i odnosa prema prirodi ali nije mi jasno kako itko zamislja svijet bez kapitalizma. ako postoji sloboda a sloboda mora postojati neki ce se poceti baviti poduzetnistvom i postati kapitalisti. drugi ce slobodno odluciti da im se pridruze kao najamni radnici. cak da poduzetnici pocnu od nule kao sto su mogli nakon sto im je imovina oduzeta 1917. ili 1945. opet ce postati kapitalisti. kako je moguce nekapitalisticko drustvo ako ljudi imaju slobodu?
  Prikaži cijeli komentar
 15. -9
  RepublikanacHR
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:15 | 3.05.2012.
  Je li ikome ovdje jasno da KAPITALIZAM NE POSTOJI igdje u svijetu danas?? I da je općerašireno rastajanje od slobode pojedinca, individualizma i vladavine prava pod REPUBLIKOM dovelo do ovih problema u svijetu.

  Nitko tko je intelektualno iskren i razumije zašto je došlo do krize ne može tvrditi da je "kapitalizam" kriv.

  Ova kvazifilozofska naglabanja su mi presmiješna a žalosno je to što ljudi puše te stvari. Nitko ne shvaća da smo svi indoktrinirani cijeli naš život kroz javni obrazovni sistem.

  RON PAUL R[̅_ə̲̅٨̲̅٥̲̅٦̲̅]ution 2012.

  youtube.com/watch?v=QvvUEuMGVJA

  Prikaži cijeli komentar
 16. +10
  mate
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:51 | 3.05.2012.
  OVO JE TOLIKO GENIJALAN TEKST DA SAM GA OPET ISPRINTAO I DIJELIM GA POZNANICIMA.
  Bravo advance za postavljanje ovakovih izuzetnih članaka... hvala Chrisu Hedgesu!

  Živimo u doba kada se vijesti sastoje od toga koja je starleta trudna s kime i čija je snimka seksa završila u javnosti. Političari, uključujući i predsjednike, gostuju u zabavnim talkshow emisijama i zabavljaju narod.

  Neka mase budu bačene u ekstremno siromaštvo i neka budu ostavljene bez posla, dok u isto vrijeme elite, pijane od hedonizma, gomilaju ogromna bogatstva kroz eksploataciju, spekulaciju, prevare i krađu.

  "kada povijest okupi sve luđake zajedno, onda se otvaraju fascinantne plesne dvorane ! Šeširi i glave bacaju se u vihor ! A gaćice preko palube !"

  Sve ono što je vezano uz ljepotu i istinu, uz one sile koje nas mogu promjeniti, sve to je sistematski uništavano od strane korporativne države. Umjetnost, obrazovanje, književnost, glazba, kazalište, ples, pjesništvo, filozofija, religija, novinarstvo...
  IZUZETNO !!!
  Prikaži cijeli komentar
 17. +3
  primjedba
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  06:39 | 3.05.2012.
  @salter: 23:29 02.05.12'
  u periodu sam života kad bi trebao imati djecu, jer sam oduvik i želio obitelj, al me sve više strah imati obitelj jer im ne želim zlo koje će se desiti.
  ~~~~~~~~~~~~~~~
  Dobro razmisljanje, salter. Ljudi kazu... nikada nije bilo tako, da nekako ne bi bilo. No dani su teski.
  I vjerujem da si posve u pravu. Bit ce puno gore.
  Prikaži cijeli komentar
 18. +4
  bakunjin
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  05:56 | 3.05.2012.
  Paradoksalno, u današnjim trivijaliziranim zapadnim društvima upravo ovako bitan sadržaj vrlo vjerojatno može od večine biti okarakteriziran neozbiljnom lamentacijom zanesenjaka.
  Prikaži cijeli komentar
 19. +9
  entergov
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:51 | 3.05.2012.
  Svaka čast na prijevodu Marko K.
  Prikaži cijeli komentar
 20. +5
  FlokithesilentDog
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:15 | 3.05.2012.
  Kapitalizam je usavršio doktrinu Rimskog carstva: "Kruha i igara!" nažalost većini ljudi je bitno da ima za pojest i popit, i par "svjetskih evenata"(nogomet i ostale pizdarije) na Tv-u! Većinom ljudi koji misle svojom glavom obraćaju pozornost na ovakve stvari, ali to je možda 5% stanovništva svijeta (skupa s onima koji žele opstanak kapitalizma)! Dakle NI DOBRO!!!!!
  Prikaži cijeli komentar
 21. +11
  salter
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:29 | 2.05.2012.
  bez kraja neće biti početka.
  ovo se mora završiti ali će na žalost biti biblijskih razmjera.
  ovo se kuha više od tisuću godina i sad kad još malo pukne bit će nešto strašno. ljudi su danas odgojeni bez i malo empatije i susjećanja, ništa ti mladi danas ne osjećaju, a mrze više no iko ikad.Kad dođe do rata, radit će se takvi zločini da me strah i zamisliti, jer danas ljudi ne vjeruju u ništa i ničeg se ne boje.u periodu sam života kad bi trebao imati djecu, jer sam oduvik i želio obitelj, al me sve više strah imati obitelj jer im ne želim zlo koje će se desiti.
  Prikaži cijeli komentar
 22. +13
  R.Luxemburg
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:45 | 2.05.2012.

  Voljela bih da je autor ostavio bar malo nade za budućnost, no na žalost ne mogu a da se ne složim s konstatacijom
  da promjenama globalnih razmjera mora prethoditi promjena svijesti. No imamo li snage za promijeniti svoju svijest, imamo li snage da više ne zatvaramo oči nad svim ovim nemoralom,nepravdom i patnjom većine ili je "nesvjesnost" naš izbor?

  Članak je sjajan i nadam se da će pokrenuti neki mali kotačić u svijesti svih nas.
  Prikaži cijeli komentar
 23. +6
  Vandal
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:31 | 2.05.2012.
  ah... nema se kaj dodat na članak...
  Prikaži cijeli komentar
 24. +5
  amirhasho
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:30 | 2.05.2012.
  Eto sad svi znamo,reče nam Chris.
  Sad samo dignuti visoko radničke ruke i glasno zapjevati.
  Svih 99% ,istu.
  Prikaži cijeli komentar
 25. +4
  imota
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:27 | 2.05.2012.
  Gornja trećina klasne piramide, sa snažnim i mnogobrojnim vezama u donjim dvjema trećinama, raspolaže resursima kojima prijeći, i može spriječiti, svaku promjenu stanja u kretanju. Promjena bi mogla nastupiti samo u slučaju da jedna od sastavnica gornje trećine piramide(bankari, crkve, vojske, vlade, birokrati) zbog nekog razloga "okrenu ploču" i odluče se za neku novu paradigmu. Bojim se da smo daleko od takvog scenarija.
  Prikaži cijeli komentar
 26. +7
  ecco
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:26 | 2.05.2012.
  Svijet kakvog su iluminati stvorili za svoje potrebe i u skladu sa svojom prirodom RASPADA SE, iako to u ovom trenutku nije vidljivo, - osim što je dobro vidljivo upravo u intezitetu i opsegu njihovih aktivnosti.


  Chemtrailovi, mikročipiranje, financiska okupacija, ratovi....?
  A što ako sve nabrojeno nisu nastojanja da se uspostavi totalitarna vlast nad ljudima, nego da je se zadrži?
  Prikaži cijeli komentar
 27. +11
  martha
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:21 | 2.05.2012.
  fantastičan članak, pročitala sam ga dvaput...odlično
  Prikaži cijeli komentar
 28. +10
  maret
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:56 | 2.05.2012.
  Mislim da nam je potrebna kolektivna katarza, jer sve ovo će dovesti do sve ukupnog uništenja čovječanstva, ako i nismo zaslužili da nam se to dogodi,jer ne činimo ništa da bilo što promjenimo. Robovi krupnog kapitala. Ako je ovo sloboda kojoj smo težili,onda smo gadno pogriješili.
  Prikaži cijeli komentar
 29. +7
  Orion89
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:47 | 2.05.2012.
  Život uvijek nađe način opstanka ;)
  Prikaži cijeli komentar
 30. +18
  marko frendić
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:01 | 2.05.2012.

  Sviđa mi se zaključak. Nestanemo li kao civilizacija, možda ima neke više pravde u tome. Jer gledano u globalu, svi smo dio disfunkcionalne civilizacije koja je počinila neviđeno uništavanje planete. Koja se temelji na ubijanju "onih drugih" i otimanju njihovog. Koja eksploatatore i etiku eksploatacije veliča i diže na pijedestal. I ne uspijevamo to promijeniti. Podliježemo indoktrinaciji kao kolektiv. A glupost nije izgovor. Glupost omogućava zlu da postoji. Nestanemo li, možda je to pravedan "reset" jednog neuspjelog pokušaja, koji prepušta mjesto novom.
  Prikaži cijeli komentar
 31. +9
  patkovic
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:57 | 2.05.2012.
  uzmi samo sliku našeg kirbaja npr neki dan za 1 maj u vukovaru na adici - vrte se ringišpili,vrti se šećer za svileni sladoled,vrti se preglasna muzika, debeli birtaši trče da prodaju sve po duplo a tu sadržaja nema, ljudi zuje i polako se dotjerani kreću , većinom debeli
  Prikaži cijeli komentar
 32. +18
  Jung-fu
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:57 | 2.05.2012.
  ...jeste, pomalo je pesimizam dignut na razinu sistema, pomalo nam se događa kao strašna prirodna kazna, kao da je kolaps na vratima, a to je kompenzacija za svu nesvjesnost i nemoral kojeg čutke predugo gledamo.
  Ali ima u bilu naroda još iskonskih ljudi, još u nama postoji makar i duboko potisnuti, ali iskren osjećaj poštenja, časti i ponosa.
  Taj osjećaj je garancija da će iza sloma kreditno-monetarnog sustava, ipak niknuti jedna humanija metodologija društvenih odnosa.
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.