Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Burakumin i Jakuza: Kako neumoljiva diskriminacija u Japanu hrani najveću mafijašku organizaciju na svijetu

PIŠE:
5Objavljeno:
Jakuza je međunarodna kriminalna organizacija proizašla iz Japana. Procjenjuje se kako danas diljem svijeta - dakako, najviše u Japanu - ima oko 102,000 članova. Organizacija je poznata po svojim striktnim pravilima i organiziranosti.

Japanska policija i mediji nazivaju ih "boryokudan" ("nasilne skupine"), no Jakuza sama sebe naziva "ninkyo dantai" ("viteške organizacije").

Teško je reći kada je zapravo nastala Jakuza. Smatra se da proizlazi iz krijumčara i skupina koje su se bavile kockanjem za vrijeme Edo perioda u Japanu (1603–1868). Znamo da je Jakuza nastala negdje u tom periodu jer pojedini rituali sežu iz tih vremena.

Jakuza je počela tipično kriminalno - bili su to uglavnom delikventi koji su lokalnim prodavačima davali svoje usluge osiguranja. No, kasnije će se organizacija razviti u nešto znatno veće i moćnije. Pripadnici Jakuze postali su međunarodno poznati po svojim brojnim tetovažama Za vrijeme Drugog svjetskog rata Jakuza je nakratko gotovo u potpunosti nestala sa scene jer japansko društvo je u tom periodu bilo potpuno podređeno striktnoj vojnoj vlasti. No, nakon završetka rata doći će do pono...
Poštovani, za nastavak čitanja trebate biti pretplatnik.
Ako već jeste advance.hr pretplatnik, ulogirajte se