Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Analiza skupa "Prijatelji Sirije" u Tunisu: anti-Assad koalicija prevođena SAD-om zaobilazi UN i vodi u sukob širokih razmjera

40 Objavljeno:

Danas (24.2.2012.) je održan skup pod nazivom "Prijatelji Sirije", predstavnici 70-ak zemalja svijeta sastali su se u glavnom gradu Tunisa kako bi raspravili daljnje korake po pitanju "sirijskog konflikta" nakon što su Rusija i Kina uložile veto na UN-ovu rezoluciju.

U danima nakon ruskog veta i za vrijeme posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Lavrova Damasku, izgledalo je kao da Sirija napokon ima konkretnu priliku okončati nasilje u zemlji.
Plan Arapske Lige je propao i još se samo čekalo na najavu dogovorenih reformi, na kojima je inzistirala legitimna opozicija u Siriji.
Čak je dogovoreno kako će u zemlju stići nova promatračka misija sastavljena od predstavnika brojnih zemalja.

Britanski ministar vanjski poslova William Hague i američka državna tajnica Hillary ClintonNakon današnjeg summita u Tunisu, ti trenutci kratkog optimizma se danas čine jako daleki, unatoč činjenici da se sve to zbilo ovoga mjeseca - posjet Lavrova Damasku bio je 7. veljače. Od tada stvari su krenule poprilično nizbrdo po pitanju mirovnog procesa u Siriji. Sve upućuje na to kako anti-Assad koalicija, na čelu sa SAD-om, jednostavno nije sposobna progutati "gorku pilulu" i prihvatiti činjenicu kako je njihov plan za Siriju doživio debakl nakon ruskog i kineskog veta pred Vijećem Sigurnosti UN-a.
U samo 20-ak dana anti-Assad koalicija uspjela je formirati paralelno političko tijelo putem kojeg će se pokušati zaobići UN-ovo Vijeće Sigurnosti u potpunosti.
Skup zvučnog imena "Prijatelji Sirije" održao se danas u glavnom gradu Tunisa. Na skupu je bilo nazočno oko 70-ak zemalja.
Idejni tvorac ovog projekta - čiji je jedini cilj zaobići UN - je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Prosvjedi i sukobi s policijom prije i za vrijeme održavanja summita

Sukobi s policijom ispred hotela gdje se održavao summitVeća skupina prosvjednika pokušala je probiti se u hotel u kojem se održavao skup.
Prosvjednici, tuniškog i sirijskog podrijetla, uzvikivali su slogane "Ne kongresu neprijatelja Sirije i neprijateljima Arapske nacije !", "Ovo je kongres američkih i cionističkih interesa !" i "Obama zašuti, Sirija nije tvoja !"

Jedan od prosvjednika rekao je za novinsku agenciju AFP: "Odbijamo dopustiti da naša država Tunis postane centar zavjere protiv arapskog svijeta"
AFP također navodi kako je uskoro došlo do sukoba s policijom koja je primijenila silu nad prosvjednicima.

AP prenosi kako je državna tajnica Hillary Clinton kasnila na sastanak jer nije mogla prići hotelu 15-ak minuta zbog žestokog sukoba policije i prosvjednika na parkiralištu.

Detalji sastanka u Tunisu i izjave predstavnika anti-Assad koalicije

Odmah po početku sastanka počele su rasprave o novim potezima protiv predsjednika Assada i njegove vlade, dok su specifične teme o humanitarnoj pomoći ostavljene za raspravu "iza zatvorenih vrata".

Francuski ministar vanjskih poslova Alan JuppeFrancuski ministar vanjskih poslova Alan Juppe najavio je - 27.veljače 2012. EU će zamrznuti svu imovinu sirijske centralne banke.
Na njegovu najavu odmah se nadovezala američka državna tajnica Hillary Clinton koja je poručila "svim državama da uvedu zabranu putovanja, zamrznu svu imovinu sirijskih dužnosnika i bojkotiraju sirijsku naftu", prenosi Reuters.

Zatim na red dolazi i konkretna prijetnja od strane Hillary Clinton sirijskom predsjedniku, u manirima koji se ne čuju često na ovakvim sastancima: "Platit ćeš visoku cijenu što si ignorirao odluke međunarodne zajednice i kršio prava vlastitog naroda".

Odmah nakon te prijeteće izjave na red dolazi Velika Britanija koja potvrđuje kako priznaje pobunjenički SNC kao jedinu legitimnu vlast u Siriji. Odluku je neposredno prije početka sastanka potvrdio britanski ministar vanjskih poslova William Hague.
Predstavnik pobunjeničkog SNC-a bio je nazočan na summit-u, ali - kako prenosi Reuters - nije bio zadovoljan ishodom - "konferencija nije ispunila sva očekivanja sirijskog naroda", naveo je, misleći pritom na već poznati stav SNC-a koji žestoko urgira za vojnu intervenciju zapadnih sila u Siriji.

Katarski premijer Hamad bin JassimKatarski premijer Hamad bin Jassim uopće nije skrivao konačni cilj ove organizacije - "Moramo osnovati arapske "mirovne" vojne jedinice i ući u Siriju, također moramo otvoriti humanitarne koridore kako bi osigurali sigurnost sirijskom narodu".

Nakon katarskog premijera riječ uzima jedna od najvažnijih zemalja anti-Assad koalicije, Turska.
Turska se žestoko zalaže za potpuni embargo na uvoz oružja u Siriju, poziva se na "pronalazak načina kako Damasku ukinuti sredstva pomoću kojih vrši teror i zločine nad vlastitim narodom".

Novinska agencija Al Arabiya prenosi kako je delegacija Saudijske Arabije revoltirano napustila sastanak pritom izjavivši kako priče o humanitarnim akcijama "nisu dovoljne", jer narod Sirije i dalje ostaje žrtva "ubilačkog stroja".

Podjele u sirijskoj opoziciji

Burhan Ghalioun, samoproglašeni vođa SNC-a (sirijski pobunjenici)Sirijska opozicijska grupa "Nacionalna koordinacija za demokratske promjene" bojkotirala je sastanak u Tunisu. Navodi se kako zapadne sile isključivo favoriziraju SNC koji se zalaže za militarizaciju konflikta. Podsjetimo, većina pripadnika sirijske opozicije žestoko se protivi bilo kakvom angažmanu strane vojske u njihovoj zemlji - pogotovo nakon što su vidjeli posljedice u Libiji, ali i u susjednom Iraku.
Organizacija SNC zahtjeva upravo suprotno - što bržu vojnu invaziju zapadnih sila. Jasno je kako SNC uopće ne predstavlja sirijski narod, pa čak ni formalnu opoziciju u zemlji. Ipak, SAD i zapadni saveznici upravo u SNC-u su pronašli svog glavnog saveznika, što uopće ne iznenađuje jer su konačne ideje u potpunosti komplementarne.

SNC uopće nije osnovan u Siriji, već u Turskoj - točnije, u Istanbulu.
Mnogi izvori govore kako je SNC tek službeni predstavnik zapadnih sila unutar Sirije.
Unatoč činjenici da ne predstavljaju opoziciju odobrenu od strane naroda, SNC ima velike zamisli - već su isplanirali cijeli ishod i poslijeratno upravljanje zemljom.
Njihov vođa, Burhan Ghalioun, već je predložio novu vladu, ali i "posebno tijelo koje će se baviti zločinima počinjenim od strane Assadovog režima", navodi Ghalioun.

Vođa sirijske opozicijske stranke "Popularni front za promjenu", Qadri Jamil, žestoko je kritizirao summit "Prijatelji Sirije"Član SNC rekao je na sastanku u Tunisu: "Organizacija 'Prijatelji Sirije' ne smije sputavati druge zemlje da naoružavaju, treniraju i opskrbljuju sirijsku opoziciju."

Vođa opozicijske stranke "Popularni front za promjenu", Qadri Jamil, žestoko je kritizirao summit "Prijatelji Sirije", navodi kako se radi o "još jednom pokušaju uplitanja u Siriju izvana".
"Ovaj sastanak nema nikakve veze sa stvarnim rješavanjem sirijske krize. To je jedna obična medijska kampanja kojom se želi sakriti poraz zapadnih sila, na čelu sa SAD-om, kojeg su pretrpili zbog uplitanja u sirijsko pitanje", prenosi Press TV.
Izjava Qadri Jamil-a u liniji je s današnjim izjavama vođe Hezbollaha koji tvrdi kako bi do dijaloga između Assada i oporbe već davno došlo kada se u Siriju ne bi ubacivali strani teroristi (vidi: Hezbollah: u Siriju se dovode teroristi koji sprječavaju svaki dijalog, SAD i saveznici žele građanski rat pod svaku cijenu).

Zaključne odluke Summit-a "Prijatelji Sirije" i predložene strategije

Skupina daje ultimatum predsjedniku Assadu - traži se da odmah prekine sva vojna djelovanja i otvori tzv. "humanitarne koridore" prema gradu Homs i drugdje. Kao okvirni rok za ispunjavanje tih uvjeta dato je 48 sati.
Anti-Assad koalicija također poziva UN da počnu pripremati "mirovnu misiju" koja bi, prema njima, trebala ući u Siriju.

Američka državna tajnica žestoko se obrušila na Assada, ali i na Rusiju i Kinu zbog podrške SirijiNo, kako prenosi New York Times, za stavljanje UN-ovih trupa na teren Sirije trebati će odobrenje UN-ovog Vijeća Sigurnosti - drugim riječima, tamo se ponovno susreću s Rusijom i Kinom, dvije države koje su već uložile veto i bojkotirale današnji summit "Prijatelja Sirije".
Podsjetimo, Rusija je eksplicitno navela kako će bojkotirati svaku odluku koja bi mogla dovesti do strane intervencije u Siriji.
Podsjetimo Aleksej Puškov, šef ruskog komiteta za vanjske poslove, rekao je danas kako "nema govora da bi Assad napustio vlast" (vidi: Šef ruskog komiteta za vanjske poslove nakon posjeta Damasku: "Assad ima veliku podršku u Siriji i nema govora da će odstupiti").

U svom završnom obraćanju, najistaknutija predstavnica anti-Assad koalicije, američka državna tajnica Hillary Clinton još je jednom Assada prozvala ubojicom, ali također uputila i upozorenje Rusiji: "Ako Assad ne dopusti da u zemlju dođe pomoć kako bi spasila civile, imati će još krvi na rukama, ali i one zemlje koje ga štite i naoružavaju".

Analiza sastanka anti-Assad koalicije u Tunisu 24.2.2012.

Već jako dugo, doslovno desetljećima, nismo imali prilike svjedočiti tolikoj globalnoj političkoj polarizaciji kao upravo u ovome trenutku.
Unatoč činjenici da se ovdje eksplicitno govori samo o Siriji, jasno je kako su tenzije diljem Bliskog istoka dovedene do usijanja.
SAD i saveznici nastoje Siriju pretvoriti u "Libiju broj 2". Na valu pobunjenika stvorenih iz bivših terorističkih frakcija nastoji se srušiti režim, ne zato što su zapadni saveznici zabrinuti za dobrobit civila - o civilima se razmišlja najmanje - već zato što im je isti režim potpuno nesklon.
Na Bliskom istoku trenutačno postoje 3 važna žarišta koja SAD nastoji destabilizirati još od prvog dana tzv. "arapskog proljeća" - Libanon, Siriju i Iran.
S time da je Iran "zadnja stanica" ove široke operacije. Napad na Iran dok Damaskom vlada Bashar al-Assad gotovo je nemoguć - zapravo, moguć je, ali neučinkovit i potpuno bezvrijedan.
Ako ovo žele izvesti točno prema planu, Sirija će morati pasti prva.

Ono na što zapadni saveznici nikako nisu očekivali to je snažna potpora Rusije aktualnoj sirijskoj vlasti. Prisjetimo se glasanja u UN-ovom Vijeću Sigurnosti - Arapska Liga i zapadni saveznici odgađali su konačno glasanje o "rezoluciji o Siriji" sve do onog trenutka dok nisu bili sigurni kako imaju Rusiju na svojoj strani.
Iz ruskih izvora potekle su pojedine informacije kako se Rusija nominalno slaže s novom, dorađenom, rezolucijom - po objavi tih vijesti više se nije čekalo ni dana, već idući dan pokrenuto je glasanja u UN-u i tada je uslijedio šok, i Rusija i Kina ipak su uložile veto.

U ovom ključnom trenutku dolazi do globalne polarizacije - već danas sa sigurnošću možemo ustvrditi tko je na čijoj strani.
Sve okolne zemlje, od Jordana, Katara, Irana pa do Gruzije, Azerbajdžana i Tajlanda - sve su već upletene u većoj ili manjoj mjeri u ovaj konflikt.
Nepogrešive stavove već ima cijela Europa, Azija, ali i Latinska Amerika.

Sada je jasno - kako su mnogi najavljivali još prije nekoliko mjeseci - veći sukob u Siriji ima potencijalni "kapacitet" da zahvati znatno širu regiju.
Teško je prognozirati u kojem pravcu će se odvijati sirijski konflikt, no u ovom trenutku Bashar al-Assad nalazi se u prednosti i još uvijek drži kontrolu u svojim rukama - razlog zbog kojeg sukobi i dalje traju nije slabost sirijske vojske ili pak "snaga" pobunjenika, već činjenica da na sirijski teritorij stalno ulaze nove naoružane skupine iz mnogih pravaca, primarno iz Turske, ali i druge granice su osjetljive (vidi: Naoružane skupine upadaju s turske granice, 10,000 libijskih pobunjenika priprema se za invaziju na Siriju iz pravca Jordana).
Takvom taktikom nastoji se "malo po malo" destabilizirati sirijska vlast, dok se u isto vrijeme primjenjuju žestoke sankcije čiji je cilj iscrpiti stanovništvo u nadi da će doći do stvarne pobune protiv Assada - jer ovo do sad nema veze s općom narodnom pobunom već isključivo sa scenarijem kojeg smo pratili u Libiji.

Trenutačno stanje u Siriji i bliska budućnost sirijskog konflikta

Bashar al-Assad pokazao je kako nije karakter koji bi napustio vlast u ovakvom trenutku i zasigurno će nastaviti s aktualnim procesom koji je dogovoren na sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova.
Proces provođenja reformi može mu samo koristiti u ovom trenutku, novi Ustav već je sastavljen i uskoro bi se trebao provesti referendum o prihvaćanju istog.
Na taj način na svoju stranu može pridobiti i velik broj stanovnika koji su u početku sirijske krize bili protiv njega - oni možda neće postati njegovi simpatizeri, ali će uvidjeti da svoje aspiracije mogu puno bolje ostvariti u aktualnom kontekstu, naspram kaosa kojeg zagovara SNC i tzv. "prijatelji" Sirije.

Bitno je napomenuti kako je prošla već skoro godina dana od izbijanja krize, to nam pokazuje kako su priče o "masovnom dezertiranju" iz redova sirijske vojske bile obična propaganda, jer u protivnom do sada, 11 mjeseci nakon izbijanja sukoba, od sirijske vojske više ne bi ostalo ništa.
Koliko god učestali bili incidenti "probijanja" granica s raznih strana, Assadova vojska sigurno je sposobna tome stati na kraj i to je možda i jedini mogući ishod ka stabilizaciji zemlje - zatvoriti državu, vratiti sigurnost u opkoljene gradove i u potpunosti ignorirati žestoku retoriku koja dolazi od strane zapadnih sila.
Bez obzira na izuzetno neukusne izjave američke državne tajnice Hillary Clinton, te izjave su u prvom redu pokazatelj opće kulture, ne i konkretna prijetnja - američka vojska, a ni lokalni saveznici, nisu u stanju napasti Siriju na konvencionalan način.
Nije za očekivati, ali - ako bi se hipotetički zaista i desio veliki vojni napad na Siriju, u obliku NATO invazije nalik na Afganistan ili Irak, to bi bez sumnje bio početak velikog vojnog konflikta u koji bi se najvjerojatnije uključila i Rusija. Takav scenarij lako bi se rasplamsao u vojni sukob takve magnitude da bi vjerojatno bio "treći" te vrste u povijesti.

Reference/izvori:

Nations Press Halt to Attacks as Evacuations Start in Syria
http://www.nytimes.com/2012/02/25/world/middleeast/friends-of-syria-gather-in-tunis-to-pressure-assad.html?_r=1

Friends of Syria: Peaceful resolution vs. intervention
http://rt.com/news/assad-summit-crackdowns-homs-083/

Head in sand: UK recognizes Syrian rebels
http://rt.com/news/britian-recognizes-syrian-opposition-143/

Tunisian Police Clash with Anti-"Friends of Syria" Protesters
http://www.novinite.com/view_news.php?id=136973

France, partners planning Syria crisis group: Sarkozy
http://www.reuters.com/article/2012/02/04/us-syria-france-idUSTRE8130QV20120204

'Friends of Syria' to call for UN to plan mission
http://www.google.com/hostednews/ap/article/
ALeqM5gmCmXg1fuD-pslb-_6YB-m0fOj-g?docId=57603030dd094f82908b6f4b061c1927

UN handed list of Syria crimes against humanity suspects
http://www.rawstory.com/rs/2012/02/23/un-handed-list-of-syria-crimes-against-humanity-suspects/

Syria has squandered every chance for peace: Clinton
http://www.google.com/hostednews/afp/article/
ALeqM5h8lJGoui3KD7jaJGamk1eIhgsp7w?docId=CNG.fc20ff94fc5a596cc955d5520cf68956.41

Pro-Syrian crowd tries to storm Tunisia meeting
http://www.khaleejtimes.com/displayarticle.asp?xfile=data/middleeast/2012/February/
middleeast_February698.xml§ion=middleeast&col=

'Friends of Syria' vow support for opposition
http://seattletimes.nwsource.com/html/nationworld/
2017582897_apsyriadiplomacy.html

Tunis police beat back protesters at Syria meeting
http://www.africasia.com/services/news_mideast/article.php?ID=CNG.334a3ab5dbbad137a80794e6ea91cb8c.5e1

Distrust between Syria, rebels blocks Red Cross evacuation of wounded journalists
http://www.washingtonpost.com/world/europe/red-cross-trying-to-reach-foreign-reporters-injured-in-syria-shelling/2012/02/24/gIQAf15aXR_story.html

‘Friends of Syria’ pledge support for Syrian opposition, Clinton blasts Russia, China for veto
http://www.washingtonpost.com/world/middle-east/friends-of-syria-to-call-for-un-to-start-planning-syria-peacekeeping-mission/2012/02/24/gIQA0LUdXR_story.html

Nations want 'tsunami wave' of pressure on al-Assad
http://edition.cnn.com/2012/02/24/world/meast/syria-unrest/?hpt=hp_t2

‘Friends of Syria’ Support Post-Assad UN Peacekeeping Force
http://www.businessweek.com/news/2012-02-24/-friends-of-syria-support-post-assad-un-peacekeeping-force.html

"Friends of Syria" condemn Assad but see more killing
http://www.reuters.com/article/2012/02/24/us-syria-meeting-tunis-idUSTRE81N16820120224

'Friends of Syria' Begin Talks in Tunisia
http://www.voanews.com/english/news/Friends-of-Syria-Begin-Talks-in-Tunis-140300153.html

U.N., 'Friends' Pursue New Tracks on Syria
http://online.wsj.com/article/
SB10001424052970203960804577240831531575666.html

WRAPUP 7-"Friends of Syria" to demand ceasefire, aid access
http://www.reuters.com/article/2012/02/23/syria-idUSL5E8DN0CL20120223

‘Friends of Syria’ to call for UN to start planning Syria peacekeeping mission
http://www.washingtonpost.com/world/europe/russian-foreign-ministry-says-moscow-beijing-reject-foreign-interference-in-syria/2012/02/23/gIQAQdWWVR_story.html

'Friends Of Syria' Will Demand Immediate Ceasefire To Allow Aid Access
http://www.huffingtonpost.com/2012/02/23/friends-of-syria-ceasefire_n_1297246.html

‘Friends of Syria’ seek immediate ceasefire and access for humanitarian aid
http://english.alarabiya.net/articles/2012/02/24/196653.html

Clinton blasts China, Russia over Syria
http://www.cbsnews.com/8301-202_162-57384576/clinton-blasts-china-russia-over-syria/

Saudi delegation pulls out of ‘Friends of Syrian People’ in Tunis citing ‘inactivity’
http://english.alarabiya.net/articles/2012/02/24/196751.html

'Friends of Syria' Seek Ways to End Assad ‘Terror’ Campaign
http://www.businessweek.com/news/2012-02-23/-friends-of-syria-seek-ways-to-end-assad-terror-campaign.html

‘Friends of Syria': Push to End Indiscriminate Shelling
http://www.trust.org/alertnet/news/friends-of-syria-push-to-end-indiscriminate-shelling

Komentari

(40):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +3
  Bajka
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:42 | 18.03.2012.
  javno su se pokazali oni koji su ustvari neprijatelji siriji.
  Prikaži cijeli komentar
 2. -11
  Vincent Vega
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:45 | 25.02.2012.
  Slazem se da je pomoc zapada bila nikakva, prekasna, jadna, dugo vremena licemjerna. Nije u tome poanta. Moja poanta je jednostavno da mi se na cinjenicu da su Rusi na strani Asada, sto se provlaci kroz test kroz pozitivnu konotaciju, bljuje. Oxygen, respect za tvojih 5 godina, I mean it.
  Prikaži cijeli komentar
 3. -1
  Abakusaba
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:44 | 25.02.2012.
  Cim se spomene akademska zajednica Republike Srbije i famozni Memorandum SANU odmah minusi stvarno se pitam tko sve ovdje obitava:-)
  Prikaži cijeli komentar
 4. +2
  kobra_sa_galaksije
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:25 | 25.02.2012.
  engleska francunska amerika ma naviklo klati ubijati ko vampiri su ne mogu bez krvi otimati prirodna bogastva sirom svijeta uz parolu daj meni samo manii hocu meniii naftu vodu soll dijamtee sve meniii dobogda izgorili sviii
  Prikaži cijeli komentar
 5. 0
  bole
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:40 | 25.02.2012.
  @Otto Skorzeny
  svaka cast, sve si rekao
  Prikaži cijeli komentar
 6. +2
  beware
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:34 | 25.02.2012.
  @mate

  za razliku od sirije i libije gradjani hrvatske i slovenije ZELJELI su samostalnost i to su jasno i deklarativno pokazali na referendumu. to pravo LEGITIMNO im je omogucavao ustav SFRJ.nema apsolutno NIKAKVE slicnosti s dogadjajima u siriji i libiji cije gradjane nikad nitko nije pitao sto zele.
  Prikaži cijeli komentar
 7. +2
  VideoGuy
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:24 | 25.02.2012.
  youtube.com/watch?v=vnC2Sc3VujE
  Prikaži cijeli komentar
 8. +2
  mate
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:20 | 25.02.2012.
  ne znam kako ostali misle ali ja mislim da je najviše pogriješila JNA kad nije intervenirala i suzbila pobunjenike odmah na početku od Slovenaca pa nadalje, može neko reć šta hoće sličan scenario dogodio se u Libiji ko i sad u Siriji, neki tamo "Prijatelji Jugoslavije" sve su dogovorili, a ovo što sad imamo uz prethodno tisuće i tisuće mrtvih i raseljenih je rezultat dogovora "Prijatelja Jugoslavije"
  Prikaži cijeli komentar
 9. +12
  Otto Skorzeny
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:59 | 25.02.2012.
  ...WW3 je pred vratima....pa to je i bilo prognozirano znatno prije....tko preživi, pričat će....ako bude imao jezik, ili ruke, s obzirom da će to većini otpasti pod utjecajem radijacije....malo crnog humora....

  ipak, vidim da vincent vega ovdje lamentira o tome da ne može biti na strani rusije, jer je ista bila (i vjerojatno još uvijek jest) na strani srbije tijekom D.rata...nije u tome poanta, stvar je dublje vrijednosne prirode....probaj malo isključit emocije i pogledaj što čini SAD i "saveznici", tj. te poltronske države, koje u nekom teleološkom smislu imaju karakteristike planetarnog analnog otvora, na koji način i kojim sredstvima i u koje svrhe vode svoju vanjsku politiku.....istu obilježva amilitarizam, hegemonija, imperijalizam, dominacija, supremacija, pljačka, nepravda, lopovluk, licemjerje itd...poanta je slijedeća, jesi li ti kao kapitalni primjerak zapadnog čovjeka, modernog i obrazovanog, spreman da svoju budućnost i svoje djece, gradiš na katastrofi, uništenju, mizeriji, mraku i beznađu drugih, možda ne tako sretnih i zadovoljnih, ljudi i djece na drugom kraju planete, KOJI TI NI NA KOJI NAČIN NISU NAŠTETILI NITI TE UVRIJEDILI NITI POSLALI VOJSKU DA TE UBIJE NITI OMALOVAŽILI TVOJE SVETINJE I TVOJU TRADICIJU, dakle, nisu učinili ništa što bi izazvalo opravdani revolt kod tebe, ans, zapadnih ljudi, uvjetno rečeno?!....NATO, što god ti mislio, provodi planetarnu militarističku kampanju otimanja resursa narodima svijeta, tobože u "naše ime" i u "ime ljudskih prava", zapravo u ime korporacija koje upravljaju ovim nakaradnim msotonističkim svijetom.....pogledaj oko sebe, sve manje vidiš primjera ljubavi, vjernosti, požrtvovnosti, samoprijegora, odricanja, uzajamnosti, empatije, sve što te okružuje je mrak, beznađe, kaos, moralna trulež i duševno osakaćenje....pitam te, vrijedi li se za ovaj naš "zapadni stil života" uopće boriti, koji trune iznutra, zar mi moramo podržavati razbojnike koji, bez da su ikoga od naroda "zapadnog svijeta" pitali slažemo li se da oni otimaju drugima da bi nama bilo "bolje"?!....ovo je najobičnija otimačina i pljačka naroda svijeta u ime bolesnih psihopata na vrhu društvene piramide, mahom sotonista i pedofila, koji svijet smišljeno vode u katastrofu, jer imaju fiks-ideju o "ujedninjenom svijetu harmonije i nirvane" pod vladavinom "jednog" u doba "univerzalne ljudske svijesti i blagostanja i mira", "doba vodenjaka".....rekoh ti da sve ovo ima dublje značenje....na praktičnoj razini, to znači slijedeće: svijet ipak nije baš tako predvidlji i određen kako su to zamislili NWO-nakarade, u tom svijetu postoji još uvijek mnogo nezavisnih varijabli ili čak nepoznatih, koji omogućavaju da bliska budućnost još nije sasvim određena....ako moram birati između vizije svijeta rockefellera i rothshilda, svijeta bijede, mizerije, duhovne praznine, emocijonalne tuposti, pornografije, pedofilije, i ostalih društewvnih abominacija, pa i da me obasipaju svilom i tantijemom, radije biram stranu onih, koji možda i nisu sasvim "good guys", ali sasvim sigurno nisu bolesni psiopatski psi rata i uništenja koji prijete egzistenciji mene i moje obitelji....i zato jesam i za rusiju i za siriju i za iran, jer dok god oni pružaju otpor ovim luciferijancima, SAD-u i "planetarnim analnim otvorima", dotle svijet ima neke šanse, inače nam slijedi "sin uništenja i patnje", pa kad budemo svi stenjali pod pritiskom, zasad samo neke retoričke, ali i vrlo realne, "policijske države", u kojoj ćemo biti svedeni na razinu roba, tada će i tebi i svima ostalima, koji podržavaju ovu nečuvenu, duboko nepravednu vojno-političku i psihološko-subverzivnbu kampanju pljačke i otimačine, s ciljem stvaranja unificiranog svijeta "korporacija" na vrhu, i "roblja" na dnu društvene piramide, biti jasno da je bolje i časna smrt nego život kao bijedni rob....oni očekuju da i ti, i ja, i svi mi, barem 6,5 milijardni ljudi odu tiho u zaborav, da nestanu....ELITA mrzi ljudski rod i želi ga oblikovati po svojoj mjeri, smatraju da im je potrebno stanovništvo od svega 500 milijuna ljudi da uspoostave "idealno društvo"...uguglaj "georgia guidestones", pa sam prouči...postoji tajna povijest, koju nitko od nas ne zna, "oficijelna" povijest puna je neistina, poluistina pa i otvorenih laži obmana....ipak, a to vrijedi i za mene, za sve nas, "i kad misliš da sve znaš zapravo ne znaš - ništa"...hoću samo da svatko od nas razmisli dobro o našoj esenciji, da posegne duboko u svoju dušu, i sam shvati koje su to vrijednosti koje želimo živjeti....ovo nisu vrijednosti koje bi želio da živim ja, moja djeca ili bilo tko drugi....moja riječ možda ovim "sljedbenicima bafometa", ELITI, ništa ne znači no svejedno ću reći: NEMATE LEGITIMITET DA UBIJATE I UNIŠTAVATE U MOJE IME!!!!...
  Prikaži cijeli komentar
 10. +2
  beware
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:37 | 25.02.2012.
  Hrvatsku samostalnost možemo zahvaliti iskljućivo samo dvjema stvarima;

  Vukovarskom otporu i ustavu iz 1974.

  Da 1991. nije bilo jedne od te dvije stvari, danas ne bi pisali komentare na advance.hr!
  Prikaži cijeli komentar
 11. +13
  oxygen
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:00 | 25.02.2012.
  @Vincent Vega
  daj molim te u čemu nam je to zapad pomogao,bio sam 5 godina u tom sranju ,izrežiranom od tog istog zapada vidiš li koju smo cijenu platili i još uvijek plaćamo,dobili smo taj bajni kapitalizam (neoliberalizam)i 5-6 banana država s kojima se sprdaju i mamipuliraju kako im se digne
  Prikaži cijeli komentar
 12. +1
  Vincent Vega
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:30 | 25.02.2012.
  beware, slazem se da je bilo prekasno, samo kazem da nam je na kraju zapad pomogao (neki, kao Njemacka, i prije same intervencije), a Rusija je, po mom msiljenju, odmagala miru u Hrvatskoj.
  Prikaži cijeli komentar
 13. +6
  oxygen
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:25 | 25.02.2012.
  @mate
  pozpisujem kritička misao u akademskoj zajednici umrla je bar na ovim našim prostorima devedesetih ,a na zapadu i davno prije
  Prikaži cijeli komentar
 14. +1
  beware
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:02 | 25.02.2012.
  @Vincent Vega

  UNSC rezolucija br. 713

  TO je bila pomoc svijeta ukljucujuci zapad Hrvatskoj 1991.
  embargo na uvoz oruzja; nitko nije ni pomislio stavit veto!

  Zatim UNPROFOR i europski promatraci za koje je svojedobno Sinisa Glavasevic lijepo rekao da doista samo promatraj.


  Tek kad se zahuktao bosanski lonac ameri uskacu...
  Prikaži cijeli komentar
 15. +4
  mirko
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:01 | 25.02.2012.
  usad ubija vlastiti narod''a gospođo klinton gdje su vam indijanci u vašoj zemlji,,,ps ako se vi uopšze možete nazvati gospođa
  Prikaži cijeli komentar
 16. -12
  Vincent Vega
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:29 | 25.02.2012.
  Ovo me podsjeca na vremena kad su Rusi podupirali beogradski rezim za vrijeme rata u Bosni i Hrvatskoj. Ne znam za vas, ali ja sam tada bio sretan sto je zapad pomogao Hrvatskoj, samo bih volio da je to bilo puno ranije. Pogledajmo samo rezim u Rusiji. Kao, oni su ok i ja bih trebao biti na strani Asada zato sto je to i Lavrov?
  Prikaži cijeli komentar
 17. +5
  april
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:36 | 25.02.2012.
  @fredii
  Da, spremaju iznenadjenje, treci svjetski rat.
  Prikaži cijeli komentar
 18. +6
  JKD
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:35 | 25.02.2012.
  Uz ovakve "prijatelje", kome trebaju neprijatelji...
  Prikaži cijeli komentar
 19. +1
  Abakusaba
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:37 | 25.02.2012.
  Nekolicina spomenu akademsku zajednicu i sav se najezih!!Ne znam zasto ali se odmah sjetih Memoranduma SANU!!
  Prikaži cijeli komentar
 20. +9
  ILIRSKI PREPOROD
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:33 | 25.02.2012.
  Svi ovi koji su bili na skupu i oni za koje rade a to svi znamo,trebaju odgovarat za to što prije,odmah sada, zbog toga što šire licemjerje i ogavnost,ovo je nemoralno i autokratski , ne humano . Kako to spriječit????Kako???
  Prikaži cijeli komentar
 21. +8
  proleter
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:56 | 25.02.2012.
  Dennis Kucinicha, pogledalo 56 000 ljudi, koliko je procitalo Thomas Kuhna...ne znam, ali sigurno ne puno. U isto vrijeme su falsifikatori i historijskih i znanstvenih činjenica jako agilni, reklo bi se pokrenuli pravu revoluciju na svim dostupnim mrežama interneta, pa evo... wikipedija koja je nekima najutjecajniji izvor informacija se koristi za ogavnu političku propagandu - to je samo jedan primjer zvijeri koju niko neće uspjet stavit pod kontrolu
  Prikaži cijeli komentar
 22. +7
  MC
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:53 | 25.02.2012.
  A ratni zlocinac "Killary" se smijucka i prijeti.
  Bas se pitam hoce li ono smece od "haskog tribunala" - pozvati i ovog osvjedocenog ratnog zlocinca i ubicu civila.
  (Pogledajmo samo Libiju i poziv fasite "Killary" da se ubije Pukovnik)
  Prikaži cijeli komentar
 23. +4
  beware
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:51 | 25.02.2012.
  kako postoje maistream mediji, postoje i mainstream intelektualci i mainstream znanstvenici. ovi potonji su najgore vrste, ali srecom znanost kao takva barem ima hrabrosti samoj sebi pogledati u lice:
  philosophy.wisc.edu/forster/220/kuhn.htm

  koliko god UN bio rasadiste korupcije, a vijece sigurnosti privid jednakosti, ipak je predstavljao sigurnosni mehanizam koji je sprijecavao pomahnitale kolonijaliste tipa klintonice da rade sto ih volja.
  ako je ovo pokusaj da se taj sigurnosni mehanizam zaobidje i akteri istog u tome uspiju, barem ce pasti maske, no polarizirani svijet tog trenutka ostace bez ikakve zastite i.....
  Prikaži cijeli komentar
 24. +4
  fredii
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  08:48 | 25.02.2012.
  Mislim da Kina i Rusija nisu dovoljno uplašile "Prijatelje Sirije", ali opet možda i oni pripremaju iznenađenje...
  Prikaži cijeli komentar
 25. +7
  lacius
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:50 | 25.02.2012.
  akademska zajednica kao preteča kritičkog razmišljanja...u kojem to filmu??? pa ti silni akademici, koji bi po prirodi stvari trebali o drušvu ne samo razmišljati kritički nego se i aktivnije uključiti u svaki moguči problem na koji društvo nailazi, razmišljaju samo o svojim guzicama. to se jako dobro vidi na hrvatskom primjeru, gdje su u sve upučeni ali kao ništa neznaju i nebi se htjeli nikome zamjeriti...čast izuzecima. jedini koji su u stanju nešto pokrenuti su studenti! međutim, oni su izgleda najzatupljeniji i njima taj i takav zapad odgovara jer će moći ići na neznam kakve sve ne silne škole, koje će ih još više zatupljivati...
  sirija je gotova...zderat će ju gadovi bez obzira na sve!
  američki i britanski krvopije će nanizati još jednu u nizu perli! a gdje je granica, do koje će rusija i kina to dozvoliti, možemo samo nagađati.
  jedno je sigurno, a to je, da je ovo tek početak!
  Prikaži cijeli komentar
 26. +3
  mate
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:45 | 25.02.2012.
  p.s. ko ne vjeruje, nek im malo bolje pogleda face, većini vidiš iz očiju i izraza da su tupi ko noć
  Prikaži cijeli komentar
 27. +5
  mate
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:42 | 25.02.2012.
  Da obrazovanje nema ama baš nikakve veze s inteligencijom i logičkim razmišljanjem, vjerovatno su se oni pametni bezbroj puta uvjerili. Radim na takvom mjestu gdje se u to uvjeravam svakodnevno i to po više puta na dan. Oni koji znaju da ih je priroda dobro zakinula po pitanju inteligencije kreću u "štrebere" od malih nogu i na kraju priče s ogromnom disciplinom koju su si sami nametnuli da ostvare cilj, dolaze s adekvatnim papirima u - akademsku zajednicu.
  Ali "štreber" uvijek ostaje isto što je i na samom početku bio - jadnik kojeg je priroda zakinula po pitanju inteligencije još pri rođenju. Ali zato idealan čovjek za sistem koji će mu predano služiti ne zato da bi se okoristio ili obogatio, već zbog vlastite gluposti, jer u nedostatku kritičkog razmišljanja možeš mu žmikati mozak kolko hoćeš.
  Od takvih lumena sastoji se naša sadašnja akademska zajednica kojoj se priključuju friški lumeni svake godine. Takvi podobni lumeni postavljeni su u vladama skoro svih država svijeta, u EU su na vodećim pozicijama... u vojsci, na sveučilištima....itd.itd.
  Njima upravlja šačica ( vrlo mali broj) hiper inteligentnih poremećenih manijaka koji su se umjesto znanosti ( kao npr. Tesla ), prodali bankarima i kriminalu koji je usko vezan uz drogu, prostituciju i trgovinu ljudima.
  Ti banditi sad imaju kapital kojim pokreću ogromne mase ovih akademika u svojoj službi "demokratije" koja će objasnit masama "istinu i samo istinu". Varate se vi koji mislite da su oni koji truju i ispiru mozak širokim masama njihovi plaćenici. Situacija je daleko, daleko teža i ozbiljnija - na ključnim pozicijama postavili su si poluretardirane akademike.
  Oni će najlakše uvjeriti ljude u njihov program jer su i sami uvjereni da je to ispravno (kako za GMO, tako i za uklanjanje Gadafija, Assada i sl.) i pomoću tih retardoša zavladat će svijetom.
  Prikaži cijeli komentar
 28. +8
  bole
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  04:14 | 25.02.2012.
  dodjem iz islaska i idem citati vesti na advance.hr.. ljudi, svaka vam cast.
  svima sam vas preporucio, samo ovako nastavite
  Prikaži cijeli komentar
 29. +4
  croaceix
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:26 | 25.02.2012.
  Ipak ima nade. Poslušajte kako razmišlja Dennis Kucinich, američki kongresmen hrvatskih korijena ...

  youtube.com/watch?v=mShdimN9Tl0&feature=related
  Prikaži cijeli komentar
 30. +3
  edintheking
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:42 | 25.02.2012.
  ma nemoj: "samo se živciram kad ovo čitam. jednostavno više nemam riječi."
  -Dijelim isto misljenje,razocaran sam.
  Prikaži cijeli komentar
 31. +9
  croaceix
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:29 | 25.02.2012.
  @drug_che, nemoj misliti da degradiram ljude koji nemaju višu stručnu spremu ili glorificiram ove druge, međutim ja osobno sam često ulazio u filozofske, ekonomske i geopolitičke debate sa obrazovanim i educiranim ljudima. I dobar dio jednostavno ima krivu usađenu predodžbu o svemu (od društva do države). Jednostavno sustav je odigrao svoje, gdje je idealan građanin onaj koji poštuje državu i slijepo sluša mainstream. Stvar je u tome da je uvijek akademska zajednica bila preteča nekakvog kritičkog razmišljanja. Međutim, svjedoci smo da toga jednostavno više nema.
  Prikaži cijeli komentar
 32. +6
  patkovic
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:22 | 25.02.2012.
  uf al je strašna , sumnjam da je osto ispravan taj foto aparat
  Prikaži cijeli komentar
 33. +8
  drug_che
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:20 | 25.02.2012.
  @croaceix, čovjek ne treba biti visoko obrazovan, znanstvenik ili 'nuklearni fizičar' da shvati što se događa i tko tu koga maltretira. S druge strane, može biti maksimalno obrazovan, pa da opet bude 'slijep pored zdravih očiju'. Jednostavno, čovjek mora u sebi imati jednu 'iskru' svjesti, od malih nogu posađenu klicu razuma, pravilnog odabira, poštenja, pravilnog rasuđivanja i sl. Ako to izostane u početku, nikakve knjige i studiji to čovjeku neće nadoknaditi.
  Prikaži cijeli komentar
 34. +4
  ma nemoj
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:17 | 25.02.2012.
  ljudi, a što je bilo s onih stotinjak tisuća vojnika (ne znam točan broj) koje je iran poslao u siriju? više se ništa o tome ne piše. zar im nisu trebali pomoći maknuti te teroriste?
  i što biješe s onom lizzie phelan? zašto se ona više ne javlja iz sirije?
  Prikaži cijeli komentar
 35. +8
  mikonjan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:01 | 25.02.2012.
  @croaceix
  Dobar osvrt i ja sam primjetio takav stav kod brojnih ljudi, pametnih, učenih... mislio bi da će oni prvi progledati kad ono ... ništa. Kao da jednostavno ne mogu slomiti tu "barijeru" u vlastitim glavama, percepcija im je zatrovana maisntream izvorima vijesti.
  Ali je i činjenica, bar do pojave advance.hr, da ti ljudi jednostavno nisu imali gdje pročitati kvalitetne novinarske izvještaje koji prikazuju pravu sliku. Žao mi je šta advance nije najčitaniji medij, ali nažalost nikad neće ni biti.. u prvom redu jer nemaju "guzice i sise" na svakom koraku.
  Prikaži cijeli komentar
 36. +9
  croaceix
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:56 | 25.02.2012.
  @drug_che, ne bih se bas slozio sa tvojim zaključkom o manjini.

  Danas pričam sa svojim ocem, koji je visokoobrazovan, intelektualac i kreće se konstantno u krugu pametnih ljudi i poduzetnika. Po prirodi je ljevičarske orijentacije. I on ne shvaća da su Assad i Gaddafi humanisti naspram zapadnih hulja. Onda zamisli kako razmišljaju oni needucirani ljudi ?
  Činjenica je da su ljudi počeli slijepo vjerovat mainstreamu. U udarnom terminu na novoj TV, u dnevniku voditelj kaže očitu laž, o ubijanju mirnih prosvjednika u Homsu. Oni koji kritički razmišljaju i koji su upućeni znaju istinu, ali koliko nas je takvih ?

  Prikaži cijeli komentar
 37. +5
  drug_che
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:50 | 25.02.2012.
  I da, svaka vam čast na članku. Ja doista ne znam da li se uopće na ČITAVOM internetu mogu pronaći ovako istiniti i kvalitetni članci, doista ne znam.
  Prikaži cijeli komentar
 38. +6
  drug_che
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:46 | 25.02.2012.
  Uz ovakav razvoj situacije, i ovakvu sotonizaciju društva i svih vrijednosti, mislim da oružani sukob globanih razmjera nije daleko. Ovako jednostavno neće moći dugo. Ne može manjina toliko dugo i na tako drzak i nevjerojatno pokvaren način maltretirati većinu.
  Prikaži cijeli komentar
 39. +3
  mikonjan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:45 | 25.02.2012.
  Baš kako sam i pretpostavio, od Bašara se traže "humanitarni" koridori da se još terorista dovuče u zemlju... rok od 48 sati? Bašar neće ni malim prstom mrdnuti na ovaj "ultimatum", ali ostaje pitanje - šta antiAssadovci spremaju iza toga?
  Prikaži cijeli komentar
 40. +3
  ma nemoj
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:42 | 25.02.2012.
  samo se živciram kad ovo čitam. jednostavno više nemam riječi.
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.