Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Analiza: Njemački plan u šest točaka

PIŠE:
30 Objavljeno:

Približava se 28.lipanj kada bi se u Bruxelessu trebao održati summit članica Europske unije i doći do konsenzusa o monetarnoj politici, a koliko je to bitno liderima zemalja eurozone govori i poruka Maria Montija od prošlog tjedna u kojoj zaključuje da od ovog summita zavisi politička i ekonomska stabilnost Europe. [1] Kao da sama kriza nije dovoljna, situacija se dodatno komplicira i rivalitetom između Francuske i Njemačke čije je rješenje da pomogne dodvoravanju tržišnim spekulantima i konačno dovede do oporavka. Naime, francuski novi predsjednik Hollande tvrdi da je rješenje u gospodarskom rastu, dok njemačka kancelarka Merkel i dalje pokušava uvjeriti u mjere štednje. Krug političara koji i dalje podržavaju Merkel se sve više sužava na neoliberalne desničare poput španjolskog premijera Rajoya i portugalskog premijera Coelha, dok francuski pristup uživa sve veću podršku naročito od političara poput Montija koji se boje većih nemira u slučaju dubljih “strukturnih reformi” po njemačkom receptu.

Prema pisanju njemačkog lista Der Spiegel, kancelarka Merkel ima već pripremljen plan od šest točaka čiji je cilj transformirati ekonomije zaduženih europskih zemalja po njemačkom modelu. Konkretno, radi se o olakšavanju i pojeftinjenju otpuštanja; mini-poslovima sa nižim poreznim stopama i doprinosima; reformi školstva poradi uvođenja šegrtovanja koje bi smanjilo nezaposlenost među mladima; privatizacija državnih poduzeća po istočnonjemačkom modelu; uvođenje posebnih ekonomskih zona po primjeru Kine, kao i smanjenje poreznih stopa, stimuliranje zemljopisne mobilnosti radnika i sličnim mjerama koje bi povećale kompetitivnost Europe.[2] Ako na prvi pogled nije očigledno da se radi o pritiscima na radničku klasu radi obaranja cijene njene radne snage, pogledajmo izbliza što je zapravo njemački model.

Treuhand

Tradicionalno rješenje neoliberalnih konzervativaca za smanjenje državnog deficita je privatizacija državne imovine. Njemački plan privatizacije za mediteranske zemlje predviđa uvođenje agencije koja bi je sprovodila po modelu privatizacije državnih poduzeća bivše Istočne Njemačke. Iako Angela Merkel ovaj plan smatra uspješnim, stanovnici Istočne Njemačke se ne bi s njom složili.
Za svrhu upravljanja privatizacijom istočnonjemačke industrije, Savezna republika Njemačka je stvorila agenciju Treuhandanstalt koja je raspolagala s preko 12000 poduzeća i 4.500.000 radnika. Pripajanje Istočne Njemačke Zapadnoj je otpočelo uvođenjem jedinstvene valute, pri čemu je tečaj bio potpuno proizvoljan, po riječima tadašnjeg guvernera istočnonjemačke banke[3], što je tu regiju dovelo do potpunog sloma. Poduzeća su se prodavala ispod vrijednosti i masovno zatvarana, da bi na kraju procesa ostalo svega oko 500.000 radnih mjesta.[4] Čak i danas, dva desetljeća kasnije, nezaposlenost je preko 20% u istočnim krajevima. Teret obnove Istoka, opustošenog što zatvarenjem industrije, što masovnom emigracijom, snose porezni obveznici zapadnog dijela države. Gdje je, dakle, taj uspjeh o kojem govore konzervativci? Svakako ga treba tražiti u činjenici da se nakon privatizacijskog procesa broj milijunaša povećao za 40%.[5]

Relativno je lako pretpostaviti da bi ovakav scenario dalje potčinio ekonomije juga Europe krupnom (njemačkom?) kapitalu rasprodajući mu ključne industrije.

Hartz IV

Ključ njemačkog ekonomskog "čuda" je u reformi radnih odnosa čiji je cilj povećanje konkurentnosti. Suština radnih odnosa se ogleda u zakonu poznatom pod nazivom Hartz IV koji regulira pomoć nezaposlenima. Po ovom zakonu nakon godinu dana bez posla, gubi se pravo na naknadu za nezaposlenost i prelazi u nižu kategoriju - nezaposlenost II, koja se svodi na socijalnu pomoć u visini od 364€ mjesečno, ali tek nakon što se potroši sva ušteđevina. Ova pomoć važi samo za starije od 25 godine i za obitelji u kojima nitko ne radi. Ako se ne ispuni ni jedan od ovih uvjeta, osim što se ne dobija nikakva pomoć, takođe se briše iz spiska nezaposlenih.

Nezaposlene država detaljno prati: od stanja na bankovnom računu, pa do neočekivanih kućnih posjeta. Ako državni službenik posumnja da postoji alternativni izvor zarade, sva prava na državnu pomoć se gube. Takođe se gubi ako se ne prihvati svaki posao koji država ponudi, potpuno u skladu s izjavom kancelara Schrödera tijekom čijeg mandata je ovaj zakon donijet, da se "neće dozvoliti život na račun društva".

Iako ovo može djelovati primamljivo onima koji smatraju da su većina nezaposlenih lijenčine koji žive na grbači ostatka društva, treba pogledati ovaj sistem izbliza kao i društvene posljedice koje je donio sa sobom. Naime, poslovi koji se nude onima koji žive od nezaposlenosti-II se plaćaju najviše 1.5€ na sat i dopušta se privatnim poduzećima da koriste ovaj sistem. Na taj način, osim što poduzeće dobija radnika po izuzetno niskoj cijeni, ne mora otvarati nova stalna radna mjesta. Država ovim zakonom problem i teret nezaposlenosti prebacuje na nezaposlene, istovremeno šminkajući statistike (procjenjuje se da bi bez Harta IV nezaposlenost iznosila oko 15%[6]), dok hartzeri, kako se pogrdno nazivaju radnici na ovoj vrsti pomoći, gotovo da gube mogućnost da se ponovo integriraju u sistem normalnih radnih odnosa[7] i bivaju osuđeni na preživljavanje u siromaštvu. U prilog tome govori i zaključak do kojeg je došla Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OCDE): "Od 2000. godine, nejednakost u primanjima i siromaštvo su se povećale u Njemačkoj mnogo brže nego u bilo kojoj drugoj zemlji OCDE-a. Respektivni indikatori u petogodišnjem periodu od 2000 do 2005 su se uvećali brže nego u proteklih petnaest godina".[8]

Mini poslovi

Njemačka je jedna od zemalja koja nema zakonski reguliran minimalac, što je omogućilo uspostavljanje takozvanih mini poslova koji se svode na skraćeno radno vrijeme i plaće do 400€. Poslodavcima je ovaj modalitet naročito privlačan jer ne moraju uplaćivati socijalnu sigurnost.

Posljedica ove mjere je slična kao i u slučaju privatnih firmi koje se koriste o Hartz IV sistem: jeftina radna snaga, manja davanja i veći profit. Prema Eurostatu, Njemačka je izgubila preko 180.000 stalnih radnih mjesta, a istovremeno stvorila preko 2.700.000 privremenih radnih mjesta. S obzirom da se u Njemačkoj računa kao zaposlen bilo tko ko radi makar 1 sat dnevno, službeno gledano nezaposlenost je vrlo niska. Kvalitet poslova je s druge strane nešto o čemu se ne govori. O kvalitetu svjedoči činjenica da je sve više ljudi primorano pored stalnog zaposlenja tražiti i dopunski mini posao da bi preživjeli.[9] Prema izvještaju Ujedinjenih Nacija, 13% njemačkog stanovništva živi ispod granice siromaštva.[10] Konfederacija njemačkih sindikata upozorava da je verojatnost padanja u siromaštvo za privremene radnike od 4 do 5 puta veća nego za radnike sa stalnim radim mjestom, kao i da im je plaća upola niža od prosječne plaće u zemlji.[11] Pred ovakvim nezadovoljstvom sindikalnih organizacija, ne iznenađuju izjave Wolfganga Franza, predsjednika ekonomskih savjetnika Merkelove vlade, da treba ograničiti pravo na štrajk ukidanjem štrajkova solidarnosti i štrajkova upozorenja.[12]

Zaključak
Kada se priča o njemačkom ekonomskom čudu i šampionu izvoza, priča se o kapitalu i privrednom rastu, a da se pri tome vješto prešuti činjenica da se ne radi o društvenom sistemu koji pravilno raspoređuje svoja bogatstva. Uvjet privrednog rasta baziranog na izvozu je konkurentnost koju je Njemačka postigla obaranjem cijena radne snage, vrijednosti valute i niskih kamatnih stopa.[13] Žrtva ovakvog privrednog rasta je prije svega njemački radnik, a potom i ostatak zemalja EU čiju je industriju i radna mjesta Njemačka znatno ugrozila svojim agresivnim planom s jedne strane, a s druge predstavlja tržište za 65% njemačkog izvoza.[14] Svakako, nemogućnost zaduženih zemalja da isplate kredite bi u velikoj mjeri utjecalo da tih 65% drastično opadne.
Zato i ovaj njemački plan od šest točaka treba gledati kao spas njemačke ekonomije i dalji rast njemačkog kapitala preko leđa, ovog puta, radnika drugih zemalja.

analiza: Nemanja Lukić
________________
[1] http://www.advance.hr/vijesti/apokalipticne-poruke-iz-susjedstva-mario-monti-imamo-samo-tjedan-dana-da-spasimo-eurozonu/
[2] http://www.spiegel.de/international/europe/merkel-preparing-to-strike-back-against-hollande-with-six-point-plan-a-835295.html
[3] http://jaimelago.org/node/28
[4] http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1137852/Frontal21-Dokumentation-Beutezug-Os
[5] “East German Revolution of 1989”, Gareth Dale, Manchester University Press, 2006
[6]“Informe coliflor”, Fernando Herráiz Sánchez,
[7] Werklozen betalen het gelag », Vacature Magazine, 13 novembar 2010.
[8] OCDE, « Croissance et inégalités : distribution des revenus et pauvreté dans les pays de l’oCde », oktobar 2008. www.oecd.org
[9] « Der trend geht zum Zweitjob », Junge Welt, 19 septembar 2011, p. 2.
[10] Un Committee on economic, social and Cultural Rights, Conclusions on Germany, 20 maj 2011.
[11] http://www.humanite-en-espanol.com/spip.php?article862
[12] http://www.bloomberg.com/news/2012-05-02/merkel-adviser-calls-for-changes-in-german-strike-rights.html
[13] Pierre Huylenbroeck, « duitse pot verwijt Griekse ketel », De Tijd, 2 julio 2011, p. 13.
[14] Andreas Wehr, Griechenland, die Krise und der Euro, Papyrossa, Köln, 2010, p. 15.

Komentari

(30):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. 0
  Riki Rič
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:42 | 30.06.2012.
  vau, vau, vauuuu..
  odoh preplašen
  Prikaži cijeli komentar
 2. -1
  TOLIŠ
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:52 | 30.06.2012.
  POŠTOVANI= RIKI-RIČARDE LAVLJEG SRCA.=
  NISAM JA PROSVIJETNO-OBRAZOVNI INSPEKTOR DA UTVRĐUJEM STUPANJ NEČIJEG OBRAZOVANJA,ALI VAŠE PREDICIRANJE NA OVOM PORTALU VAS ODAJE I MOLIM VAS ,NE MOJTE MI ODVRAĆATI GLUPIM PRIMJEDBAMA ,TIČUĆI SE GRAFIČKOG IZGLEDA MOJIH KOMENTARA ,TO SMETA NEPISMENIM KAKVI STE VI I MNOGI DRUZGI KOJI NE ZNAJU ILI NE RAZUMIJU SADRŽAJ,ŠTO JE SUŠTINA SVAKOG JAVNOG NAPISA.ZATO BI VAS ZAMOLIO DA SE SKLONITE SA OVOGA PORTALA .NIJE ZA VAS PISANJE ,ZA VAS JE SVIRANJE,MOŽDA.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +1
  Riki Rič
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:45 | 30.06.2012.
  Tolišu, o mojem obrazovanju neznaš ništa pa molim te nemoj komntirati što neznaš.
  Osnove komunikacije na forumima i news grupama si trebao davno proučiti pošto si toliko načitan.
  Molim pozovi servisar računala da ti isključi velika slova, nešto ti se pokvarilo.
  Prikaži cijeli komentar
 4. +2
  TOLIŠ
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  03:11 | 30.06.2012.
  POŠTOVANI= RKI- RIČ= NIJE ZA VAS OVAJ PORTAL JER VI NEMATE DRUŠTVENO POLITIČKO OBRAZOVANJE PA VALAJTE BUKVE UMJESTO SUVISLIH REČENICA KOJE IMAJU SVOJE ZANAČENJE,A ZA TO TREBA IMATI OBRAZOVANJE .ZATO ,POŠTOVANI GOSPODINE NEMOJTE NAM OVDJE PRIČATI MARKOVE KONAKE .
  Prikaži cijeli komentar
 5. -3
  Riki Rič
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:19 | 29.06.2012.
  Prvo djelomično se slažem s Merkalicom, tko ne želi raditi rezati prava do maximuma jer svjedoci smo u našim krajevima da nitko ne želi raditi, a posla ima... Ovo 1EUR/h je stvarno smiješno i naravno vodi u iskorištavanje..., ali ne vidim razlog zašto takav čovjek ne potražio neki drugi bolje plačeni posao, naravno ako je radno sposoban. Danas socijala ne postoji i ja isto ne želim raditi i plačati poreze da bi drugi dobijali socijalnu pomoć i cijeli dan visili u kladionici...
  Bez brige, Evropa je rasturena i više nije konkurencija US-u, fino su to izveli prodajom AAA obaveznica AIG-a pohlepnim eu bankarima...
  Ovo sada su samo posljedice i skretanje pažnje s Afrike.
  Očito je da u sljedićih 5 god. ako ne i prije sljedi masovni rat u Africi, svi znamo u čijoj režiji. Taktika se pokazala odlično više puta. Nakon cca. 10 god. rata resurse će podjeliti kolovođa, EU će dobiti mrvice ako se ne pridruži, onda slijedi obnova Afrike, pa krediti, pa dizanje standarda, treba si stvoriti tržiše ne?
  Pitam se samo kome to treba? Što čovjek radi s milijardom ili 10, 100 mil. Eur dolara ili čega već?
  Možda ih stvarno nosi (e) sa sobom kad dođu pred Sv. Petra ;)
  mmfjeblef vam dobro veli !
  Prikaži cijeli komentar
 6. 0
  TOLIŠ
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  01:23 | 29.06.2012.
  OČITO ZAPAD MISLI DA SE OVA KRIZA ,KOJA NE JENJAVA I KOJA SVAKOG DANA SVE VIŠE PARALIZIRA PROIZVODNJU I RAZMJENU MOŽE ZAUSTAVITI NEKOM REFORMOM,NEKIM NOVIM FINANCIJSKIM INJEKCIJAMA U ZEMLJE DUŽNICE. TO SU NA VRBI SVIRALE.KRIZA JE NEZAUSTAVLJIVA JER ,SVAKI DAN SVE VIŠE PROIZVODNIH RESURSA SE ZATVARAJU ,JER ,KAKO REČE MARX , KAPITALISTI NE ZANAJU I NE MOGU UPRAVLJATI NOVOM SVEMIRSKOM TEHNOLOGIJOM ,JER JE ONA POSTALA OPĆE SVIJETSKA,OPĆE NARODNA TEKOVINA I ONA JE TAKVE PRIRODE KOJOM NEĆE UPRAVLJATI MANAĐERI,NAJPRIMITIVNIJI DIO UPRAVLJAČKOG SEKTORA KAPITALA.
  TAJ DIO STRUKTURA NISU NIKADA DRUŠTVENO OBRAZOVANI ,ONI SU VOJNIČKI STRATEZI KOJI RAT VODE DOK IMAJU NEPRIJATELJA ,ALI IH SE MORA SNABDJEVATI SVIM POTREPŠTINAMA AKO STRANE U RATU ŽELE PREMOĆ ILI ODRŽANJE. TAKO JE I NA TRŽIŠTU. MANAĐER NE VODI RAČUNA DA LI JE ONAJ DOLJE PROIZVOĐAČ ZADOVOLAJN NA SVOM RADNOM MJESTU A POSREDNO DA LI JE ZADOVOLJAN RATOM JER JE TOLIKO SVIJESTAN SEBE I SVOGA POLOŽAJA DA GA RAT MOŽE SAMO OSIROMAŠITI A NE NIKAKO DA MU PERSPEKTIVNO OSIGURA EGZISTENCIJU BOLJU OD POSTOJEĆE.A SADAŠNJI UVJETI SU RATNI JER DRUGOG IZLAZA NEMA
  .
  EVO PRIMJERA DANAŠNJE NJEMAČKE KOJA JE U OVOJ KRIZI BILA I OSTALA GALVNI KREATOR NEZAPOSLENOSTI ;GLAVNI KREATOR ZADUŽENOSTI DRŽAVA KOJE DANAS OPTUŽUJE ZA NEVRAĆANJE DUGOVA ;KOJIMA ŠALJE PORUKE KAKO SE TREABAJU TE DRŽAVE ORGANIZIRATI DA BI ŠTEDJELE ,DA BI VRAĆALE DUGOVE.
  TA OGROMNA TEHNOLIGIJA ČIJI JE SUVLASNIK SA NAJVEĆIM PROCENTOM U UKUPNOJ VRIJEDNOSTI ,NJIHOV STARI GOSPODAR ,PENTAGON ;JOŠ IZ DOBA 1945 -TIH GODINA KADDA JE NJEMAČKA BILA OKUPACIONA ZONA PENTAGONA ;KADA JE BILA GALVANI PROJEKT NOVE PROIZVODNE I TEHNOLOŠKE DESTINACIJE AMERIČKOG OGROMNOG PROFITERSTVA ZARAĐENOG U II SVIJETSKOM RATU,A NJEMAČKA STVORENA ZA ULAGANJE ZBOG DOBRE OBUĆENOSTI RADNE SNAGE , INDUSTRIJSKE TRADICIJE ,JEFTINE RADNE SNAGE KOJA JE TOTALNO OSIROMAŠENA RATOM; VOLJNA UZ NAJVEĆE NAPORE DA KAPITAL OPLODI ,U PRVOM REDU ZBOG SVOJE EGZISTENCIJE I PERSPEKTIVE DA TOTALNO ZABORAVE RATNO SIROMAŠTVO.
  EVROPA RAZORENA RATOM ;AMERIKA U NAJVEĆEM ZAMAHU TEHNOLOŠKOG NAPRETKA ;EVROPA BUDUĆE VELIKO I SOFISTICIRANO TRŽIŠTE I BAZA AMERIČKE EKSPANZIJE NA ISTOK DA SE SRUŠI NOVI KOMUNISTIČKI REŽIM KOJI JE U RATU OJAČAN DO PRIJETNJI KAPITAL ODNOSIMA I AMERIČKOJ TRŽIŠBNOJ EKSPANZIJI,A NIMALO OBLJUBLJEN U KATOLIČKOJ EVROPI;VELIKA ŠANSA DA SE SVE TO DOGODI, UPRAVO U BAZI,U NJEMAČKOJ , IZ KOJE TREBAJU KRETATI SVI OFENZIVNI PLANOVI NA ISTOK; TU SE TREBA REALIZIRATI AMERIČKI TEHNOLOŠKI ZAMAH KOJI TREABA DA PROMJENI GEOPOLITIČKU I GEOSTRATEŠKU KARTU EVROPE; DA JU SVU PRETVORI U AMERIČKU BAZU PROFITA I ODSKOČNU DASKU MIJENJAJNA AZIJE KOJA VEĆ DOBRANO STENJE POD PRITISKOM MAUCE-TUNGOVIH ARMIJA DA JU PROMJENI U SASVIM DRUGAČIJEM OBZORU.MARŠALOV PLAN JE BIO SMIŠLJEN DA NA JEDAN MIRAN NAČIN KOLONIZIRA OSIROMAŠENU EVROPU ,NE SAMO ZAPADNU,NEGO I BALKAN,A POSTEPENO SE INFILTRIRA I U RUSIJU,ODNOSNO SSSR.
  SVE JE OSTALO NA NJEMAČKOM PODRUČJU ,ČAK I MARŠALOV PLAN ,JER JE EVROPA ,POSLIJ II SVIJETSKOG RATA BILA SVA U PREVIRANJU I NIKAKO JOJ SE NIJE SVIĐAO PLAN POMOĆI AMERIČKOG MARŠALOVOG PROGRAMA.EVROPA JE ODISALA VIŠE SOCIJALISTIČKO-KOMUNISTIČKIM IDEJAMA NEGO ŠTO JE TO AMERIKA SA VATIKANOM PLANIRALA PROMIJENITI.
  DANAS NJEMAČKA TRPI NAJVEĆE ŠTETE,I NIJEDAN STRUČNJAK ,TE EKONOMSKO ŠPEKULETIVNE PRAKSE NEĆE DA OTVORI TO PITANJE ILI GA NE ZNA.OTKUDA NJEMAČKOJ TOLIKI NOVAC DA JE KUPILA SVE DRŽAVNE TREZORE :GRČKE ŠPANIJE, PORTUGALA ,CIPRA, IRSKE ,I SVIH BIVŠIH SOCIJALISTIČKIH DRŽAVA, PA NA KONCU I UGROZILA FINANCIJSKU STABILNOST FRANCUSKE , NIZOZEMSKE I BELGIJE.
  NEŠTO NIJE UREDU? ? JEST. NJENA MODERNA TEHNOLOGIJA UZ POMOĆ AMERIČKE TEHNOLOGIJE KOJA JE VEĆINSKI VLASNIK NJEMAČKE TEHNOLOGIJE,I NJIH DVIJE UDRUŽENE, POSTALE SU DOMINANTNE NA TRŽIŠTU ROBA I KAPITALA . SVOJOM EKONOMSKOM I TEHNOLOŠKOM EKSPANZIJOM SVE NAVEDENE DRŽAVE SU POSTALE OVISNE O NJEMAČKOM ,ODNOSNSO ,AMRIČKOM KAPITALU I TEHNOLOGIJI, DA SU POSTALE ,OD PROIZVOĐAČA ,SAMO POTROŠAČI,USTVARI TRŽIŠTE NJNJEMAČKE TEHNOLOGIJE.
  SVOJOM FINANCIJSKOM MOĆI OSIROMAŠILI SU TE NAVEDENE DRŽAVE ,KOJE SU, DA BI SANIRALE DRŽAVNE DEFICITE ,UZIMALE ZAJAM OD NJEMAČKIH BANAKA JER SU TREBALE PLAĆATI DRŽVU I SVE NJENE OBAVEZE ,SAD I NEZAPOSLENE RADNIKE.
  I , ŠTA SADA ??? NJEMAČKA TRAŽI OTPLATU DUGOVA A GRCI I SVI OSTALI NEMAAJU NOVACA NI ZA GOLO PREŽIVLJVANJE. PA SE POSTAVLJE NAJOBIČNIJE PITANJE ???: QUVO VADIS GERMANIJO ????

  GOSPODO FINACIJERI,PENTAGONA I VAŠA SLUŠKINJA NJEMAČKA,OTKUDA DA VAM SE DUŽNICE VRATE ZAJMOVE KADA STE IH TEHNOLOŠKI TOTALNO UNIŠTILI ; NE PROIZVODE, NEMAJU OTKUDA PLAĆATI SOCIJALNA DAVANJA I PENZIONERE;NEMAJU OTKUDA PLAĆATI POLICIJU,VOJSKU, RADNICIMA NEZAPOSLENIM HRANARINU; SVOJOM TEHNOLOGIJOM KOJOM STE NASTUPALI UNIŠTILI STE NJIHOVU POSTOJEĆU TEHNOLOGIJU,NIJIHOVO TRŽIŠTE, NJIHOVE PRIHODE ,NJIHOV STANDARD ŽIVLJENJA I IZ TOGA UGRABILI ,NA NJIHOVOJ NEVOLJI OGROMNI PROFIT KOJIM STE IH POSLIJE ,SAMO JEDNIM DIJELOM ZADUŽILI .DAKLE, ZADUŽILI STE IH ONIM PROFITOM KOJI STE ZGRABILI NA NJIHOVOM TRŽIŠTU A NJIH OTJERALI U SIROMAŠTVO.
  KOME ĆETE PRODAVATI ,SADA,SVOJU OGROMNU PROIZVODNJU ????:OD AUTOMOBILA, PREKO MAŠINSKE INDUSTRUIJE ,KEMIJSKE ,PREHRANBENE I TEKSTILNE,??? KOME ??? MA O KAKVOJ TO NOVOJ EVROPI GOVORITE ???,O KAKVOM TO JEDINSTVU GOVOPRITE??? ,MA O KAKVOM TO FISKALNOM JEDINSTVU MOŽE BITI RIJEČI KADA OSIROMAŠENE ZEMLJE I NEMAJU FISKALNIH PRIHODA.NJIHOVI PRIHODI SU ZA PPOKRIVANJE EGZISTENCIJALNIH POTREBA ,VAŠI ZAJMOVI ,NOVI,ZAJMOVI,GOSPODO.PA KUDA TO VODI???
  VODI U REVOLUCIJU RADNIČKE KLASE DA SE SRUŠE KAPITAL ODNOSI KOJI VIŠE NAMAJU NIKAKVIH UVJETA ZA EGZISTENCIJU ,JER SU SE TEHNIČKI I TEHNOLOŠKI UVJETI TOTALNO PROMIJENILI,PA PREMA TOM SE TRABJU MIJENJATI I DRUŠTVENI ODNOSI KOJI SU SUPERIORNI DATOSTIMA VREMENA.
  NEMA DRUGOG RIJEŠENJA OSIM DA EVROPA ,A U NJOJ SVAKA ZAJEDNICA BUDE SAMOUPRAVNA ZAJEDNICA KOJA ĆE ZNATI POSTOJEĆI STUPANJ TEHNIČKOG I TEHNOLOŠKOG NAPRETKA PRETVORITI U OPĆE DRUŠTVENO DOBRO ,U RAZVOJ I NAPREDAK SVIH EVROPLJANA ČIJI ĆE SE ODNOSI PRENOSITI U AZIJU ,AFRIKU I SOTALE DIJELOVE SVIJETA JER JE DOŠAO TAJ TRENUTAK NAPRETKA LJUDSKOG UMA KAD JE SVIJESTAN SEBE SVOJIH MOĆI DA VLADA PRIRODOM I PRIRODNIM RESURSIMA ZA OPĆE DOBRO ČOVJEKA .
  ANGELA MRKEL ĆE U DRUŠTVENOM SJEĆANJU OSTATI KAO NESTAŠNA I NESPOSOBNA ,B A R B I K A !!!
  Prikaži cijeli komentar
 7. +1
  zac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:13 | 28.06.2012.
  GRESKA MOJA POGLEDAJTE OVAJ SAIT ISPOD I BIT CE VAM SVE MNOGO JASNIJE,,,,
  Prikaži cijeli komentar
 8. +1
  zac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:12 | 28.06.2012.
  facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.cia.gov%2Flibr...
  Prikaži cijeli komentar
 9. 0
  zac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:10 | 28.06.2012.
  facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.cia.gov%2Flibr... MERKELICA SE BOJI TUDJIH DUGOVA A SADA BIH VAS MOLIO DA POGLEDATE NJIHOV I DUGOVE SVIH DRZAVA NA SVIJETU,,,,
  Prikaži cijeli komentar
 10. +4
  mate
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:38 | 28.06.2012.
  Rudi, hvala na odličnom komentaru i upoznavanju sa situacijom iz prve ruke
  Prikaži cijeli komentar
 11. +16
  Rudi
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:15 | 28.06.2012.
  Clanak je istinit.Zivim u istocnom dijelu Njemacke.Nije Merkel taj sistem uvela nego Schröder i "zeleni" koji su 98. dosli na vlast i smijenili Kohla i CDU koji su vladali punih 16 godina do tada.Da su konzervativci CDU i FDP ostali na vlasti tada desili bi se jos drasticniji rezovi socijalne drzave.No Merkel uspjesno nastavlja tu politiku kao i ostale stranke osim ljevicara (LINKE) sa Gregor Gysijem kao najtransparentnijim politicarom i izvrsnim govornikom...Treba jos dodati da tkzv. "harzeri" moraju za svoju lovu od drzave tj. socijalnu pomoc ispunjavati mnostvo obaveza.Institucija Jobcenter ima uvid u sve bankovne racune,kontroliraju i stanove da slucajno neka samohrana majka na socijali nema partnera koji se tu zadrzava.Kontroliraju ormare i frizidere itd...Harceri su takodjer duzni mjesecno dokazati crno na bijelo da su se potrudili naci posao (kojeg ruku na srce bas i nema), duzni su ucestvovati u kojekakvim programima "uvrstavanja u radne odnose" koji sluze samo lokalnim tajkunima da stave drzavnu lovu u dzepove.E u ovu zadnju kategoriju spada i "1 euro Job".Tko odbije posao koji mu je dodijeljen od Jobcentra za placu od 1 eura po satu, uskracuje mu se lova na tri mjeseca.Vecinom su to besmisleni poslovi i jebanje(izvinite na izrazu) u zdrav mozak.I kao vrh svega.Harceri ne smiju putovati nigdje bez dozvole Jobcentra.Imaju 30 slobodnih dana u godini za to.Zamislite ljudi su nezaposleni a moraju napisati molbu za odmor Jobcentru...Ova politika dovodi i do izumiranja obitelji.Mladi ljudi se sve manje vezu u bracne ili slicne zajednice.To je i cilj neokapitalisticke politike kako bi svi bili "fleksibilniji" i spremni na rad pod svim mogucim uvjetima i na selidbu kada to industriji treba.Prije je dio roditelja smio ostati kod kuce do tri godine kada je u obitelj dosla prinova.Danas su duzni svi poslije 14 mjeseci da se staraju oko moguceg radnog odnosa ili nastave radni odnos.Znaci djeca idu od 14 mjeseci u djecije vrtice...Ovoj familijarnoj politici zadnjih godina se protive najkonzervativnije struje iz Bavarske CSU koji su u koaliciji sa vladajucim strankama CDU i FDP.Takodje se LINKE protivi ovakvoj politici a pogotovo tome da doprinos za djecu od drzave je trenutno skrojen nepravedno za siromasne...Tkzv. Elterngeld se dobije od drzave za narastaj do 14 mjeseci i to procentualno prihodima roditelja(sad sam kratak moram na posao).Ovaj zakon je donesen da se, bogatiji motiviraju na dobivanje narastaja...
  Prikaži cijeli komentar
 12. +2
  velcrotop
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:11 | 28.06.2012.
  predobri su mi ovi psihotični luđaci :))
  dakle, mi smo srezali radnička prava našim ljudima i time postali "konkurentniji", sjebali sve vas ostale. Sad vi smanjite prava vašim radnicima da postanete "konkurentniji".. da malo sjebete nas. pa ćemo onda mi našima još malo smanjiti prava da se borimo na ovom konkurentnom tržištu. jer.. pa ne smijemo izgubiti konkurentnost, zar ne? ali ne smijete ni vi, pa ćete onda i vi još malo morati smanjiti prava radnika da zadržite vašu novostvorenu konkurentnost...
  hmm... koliki debil moraš biti da ne budeš u stanju nastaviti niz?!?!
  Prikaži cijeli komentar
 13. +4
  radnik
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  07:19 | 28.06.2012.
  SVI koji su pjevali Danke Dojčland...MARŠ U NJEMAČKU!!!!
  Suština radnih odnosa se ogleda u zakonu poznatom pod nazivom Hartz IV koji regulira pomoć nezaposlenima. Po ovom zakonu nakon godinu dana bez posla, gubi se pravo na naknadu za nezaposlenost i prelazi u nižu kategoriju - nezaposlenost II, koja se svodi na socijalnu pomoć u visini od 364€ mjesečno, ali tek nakon što se potroši sva ušteđevina. Ova pomoć važi samo za starije od 25 godine i za obitelji u kojima nitko ne radi. Ako se ne ispuni ni jedan od ovih uvjeta, osim što se ne dobija nikakva pomoć, takođe se briše iz spiska nezaposlenih.

  Nezaposlene država detaljno prati: od stanja na bankovnom računu, pa do neočekivanih kućnih posjeta. Ako državni službenik posumnja da postoji alternativni izvor zarade, sva prava na državnu pomoć se gube.
  Prikaži cijeli komentar
 14. +5
  mmfjeblef
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:51 | 28.06.2012.
  U Skandinaviji svake, svake, svake godine radnici dobivaju povisicu i na osnovu "consumer price index" i na osnovu onoga za sto se pojedini sindikat izborio...i sve funkcionira, a kriza se osjeti vrlo malo, skoro da se niti ne spominje.Smanjenje prava radnicima ne dolazi u obzir.To znaci: ako zelis imati krizu - imati ces je ako zelis da sve funkcionira - funkcionirati ce dobro. Ovo, u cemu je EU sada, je dio vecega globalnog plana i drzave su tu sada na ispitu.Moje misljenje je da ce zemlje poput Poljske, Ceske i Madjarske ovdje odigrati kljucnu ulogu do razine izlaska iz NATO-a i da ce EU i cijela ova zavjera puknuti kao balon od sapunice. A onda krece ciscenje...
  Prikaži cijeli komentar
 15. +4
  Pajce - ZD -
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:43 | 28.06.2012.
  Sto sad kukate ... Od vas 15 sto se komentirali ovaj clanak sigurno je desetorica od vas zaokruzilo na referendumu ZA EU ... Znate onu pismu " Sad je kasno da se kajem "
  Prikaži cijeli komentar
 16. +2
  zlatna grana
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  23:04 | 27.06.2012.
  AlenD, citat iz one knjige ti je izvanredan, prepoznao sam se u njemu, ali me tesi sto sam veoma blizu individualnom resenju koje pominje mmfjeblef.
  U prirodi coveka je da se ne miri sa situacijom, posebno kad je nepravedna. Ne znam kako konkretno zapoceti, ali znam da vremena vise nema. Ovaj svet je uvek svoje konflikte resavao oruzjem. Vidi se kako ih je resavao kad su se konflikti uvek iznova stvarali, ali, tako valjda jedan civilizovani Homo Sapienes Sapiens resava svoje probleme.;-)))
  Prikaži cijeli komentar
 17. +1
  Alen D.
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:50 | 27.06.2012.
  heheh zlatna grana, dobro, onda izgleda da ce nam trebat puno oruzja:)
  Prikaži cijeli komentar
 18. +7
  zlatna grana
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:45 | 27.06.2012.
  AlenD, pravo da ti kazem, tekst me je sokirao iako sam vise-manje znao sve ove podatke. Valjda smo toliko svakodnevno bombardovani masom novih, strasnih informacija, da ne uspevamo ni da ih pravilno vrednujemo, o prilagodjavanju nema ni govora, kao da smo oguglali na sve to, valjda taj osecaj dezorijentisanosti i bespomocnosti, a nesto mora da se ucini i to odmah jer svakim danom kasnimo sve vise u pocetku nase reakcije. Ovaj moj predlog je u stvari spontana reakcija, afekt u kojem bih bukvalno vijao po ulici sve kapitaliste i sve njihove potomke (do beba) i presudio im.
  Napravio sam malu pauzu da se saberem i vidim da bih opet uzeo oruzje i SVE IH POMLATIO.
  Prikaži cijeli komentar
 19. +2
  Alen D.
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:31 | 27.06.2012.
  zlatna grana, ja bas ne vidim cilj u oruzju, recimo da i uzmemo oruzje i da dobijemo bitku, premda ne znam kad bih je ostvarili, jer protiv koga bi se borili?sta bi trcali za svakim kapitalistom?uostalom tko je kapitalist?kak ti to zamisljas?uzmemo oruzje i napadamo tocno gdje?
  Prikaži cijeli komentar
 20. +6
  zlatna grana
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:27 | 27.06.2012.
  Bravo Nemanja !!! Zaista zastrasujuce orvelovsko drustvo. Mi kasnimo u proceni situacije, zateceni smo, nesvesni, neorganizirani, . . . . ja ne vidim druge nego oruzje u ruke do KONACNOG UNISTENJA I ZABRANE KAPITALIZMA ZA SVA VREMENA.
  Bilo je i zaista odlicnih komentara.
  Prikaži cijeli komentar
 21. +5
  Bašo
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:52 | 27.06.2012.
  Neka Nijemci tako žive i neka radnici budu i ispod nivoa nekadašnjih robova (jer tako ispada po ovoj analizi u koju vjerujem), ako nisu u stanju da se organiziraju i razjebu i Merkelicu i njenu politiku. Samo je problem što će ovi naši podrepani ližući skute birokracije iz Brisla i raznih merkelica, holandea (jeste li vidijeli kako se naš Milanović kočoperi pored Holandea i Merkelice kao da je ugledao svog prethodnika Račana???) i drugih bjelosvjetskih probisvjeta te Evropske birokracije i imperijalističke "kreme", prihvatiti sve što oni predlažu. Baš njih briga za radnike u svojoj domovini (koju tako vole) mogu činiti s njima što god hoće, pa i pretvarati ih u "niže roblje". Ali nisam baš siguran da i ovi naši radnici (koji su za usput da kažem, naučili u socijalizmu lijepo živjeti i uživati sva prava dostojna čovjeka) baš sve to prihvatiti, i ako nema druge morat će prihvati tešku borbu za očuvanje bar ovih jadnih prava kakva sada imaju, a da i ne govorim o onima koja su imali u socijalizmu. Suzuje se mogućnost sindikalnog djelovanja i našim radnicima (po prijedlogu Vlade sa današnje sjednice) i ako se oni sami ne organiziraju u zajednici sa ostalim slojevima društva, kao što su studenti, đaci, inteligencija, polioprivredici, umirovljenici, nezaposleni, onda neka trpe ponižavanje do "kupljenja mrvica ispod stolova bogataša". Samo će imati problema i sa psima jer oni će imati prednost. Kod nas sada psi imaju veća prava nego ljudi???
  Prikaži cijeli komentar
 22. +14
  Alen D.
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:49 | 27.06.2012.
  Iz knjige proces prisutnosti, dobra knjiga

  Paradoks života u vremenu sastoji se u tome što dobrobiti, ishode i
  posljedice onoga što dovršimo želimo vidjeti istog trenutka. Kad dovršimo
  nekakav posao, odmah želimo dobiti plaću. Kad postignemo nešto što nam je
  važno, istog trenutka želimo dobiti priznanje. Takav je naš mentalitet brze
  prehrane i brzog ritma. Ne štedimo novac kako bismo kupili prvi automobil,
  nego odemo u banku i kupimo ga na kredit. Tinejdžeri očekuju da će preko
  noći postati odrasle osobe, a odrasli očekuju da će tijekom jednogodišnjeg
  izvanrednog studija moći savladati četverogodišnji fakultet. Suvremene
  majke i očevi više ne čekaju da im se djeca rode na prirodan način. Cesto
  se dogodi da majka svrati u bolnicu istog dana kad joj je termin za porod i
  traži da joj »izvade« dijete između dva sastanka. Čak se i povrće i voće
  proizvodi uz pomoć genetskog inženjeringa da bi brže raslo. Ako ono što
  želimo ne možemo dobiti istog trenutka, potražit ćemo to negdje drugdje.
  Ovisni smo o trenutačnom zadovoljenju želja. Međutim, nikada ne
  osjećamo zadovoljstvo, jer iako se trudimo da sve dobijemo istog trenutka,
  nikada nismo prisutni u sadašnjem trenutku da bismo u tome mogli i
  uživati. Onog trenutka kad dobijemo što želimo, pažnja nam istoga trenutka
  napušta sadašnji trenutak i upušta se u planiranje sljedećeg pothvata. Time
  smo stvorili svijet u kojemu nije nezgodno živjeti u dugu, u posuđenom
  vremenu, na račun nečije tuđe energije. Više ne posjedujemo ni svoje kuće,
  ni automobile, pa čak ni svoju odjeću. Oni
  su vlasništvo banke. Oduzeli smo samima sebi zadovoljstvo postignuća. Više
  ne postoje »obredi prelaska«, nego sve ide ubrzanim ritmom. Djeca žele
  biti tinejdžeri, tinejdžeri žele biti odrasli, odrasli žele prije tridesete postići i
  ostvariti svoje životne ciljeve. Neprestano jurimo korak-dva ispred samih
  sebe, uvjereni da postoji odredište na kojemu će nas dočekati beskonačna
  sreća, priznanje, ugodan i raskošan život. Neprestano bježimo od nečega i
  prema nečemu, a budući da se svi tako ponašaju, takav pristup i ponašanje koje
  ga potiče prihvaćamo kao nešto posve normalno. U svemu što činimo u
  mislima iskačemo iz vječnosti sadašnjeg trenutka. Ne obraćamo pozornost
  na tijek života.
  Prikaži cijeli komentar
 23. +3
  hana74
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:32 | 27.06.2012.
  Ova Merkelica je degutantna i likom i djelom i jezikom, a uvijek nadje nacina da nadvisi samu sebe. I Hitler mi izgleda sve simpaticnije u usporedbi s njom
  Prikaži cijeli komentar
 24. +10
  mmfjeblef
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:03 | 27.06.2012.
  Ljudi se bune jer zele da im se vrate ona bolja vremena, a rijetki su koji uvidjaju da drustvena uredjenja bazirana na proizvodnji i ekonomskom rastu su promasena igra. Pa niti socijalizam niti pravedni kapitalizam ne mogu uciniti covjeka sretnim. Sve usluge i svi proizvodi moraju postati besplatni i svima dostupni.Novac i ekonomija su jos jedan glupi covjekov izum koji zapravo sluze za manipulaciju masama.To treba organizirano bojkotirati i uvesti robnu razmjenu kao u onim grckim mjestima.Malo zemljice, kucica od slame, struja na malu vjetroturbinu, dva-tri pomidora, krastavci,domace mlijeko, putar,kruh pod pekom, mozda koja ribica i nema straha.Pa nek onda Merkel i ekipa prodaju filozofiju svojoj mami doma.Dok je covjek u sistemu i ima otvoren racun u banci ovakvi tekstovi ce ga ljutiti.Cilj je ne reagirati a to mozes samo onda kada te se ne tice.
  Prikaži cijeli komentar
 25. +10
  Bizon
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:18 | 27.06.2012.
  Vrhunski tekst, bravo Nemanja !
  Prikaži cijeli komentar
 26. +11
  salter
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:14 | 27.06.2012.
  Pad Njemaca kao gostiju u HR već se osjeti 10ak godina. Vlasnici privatnih apartmana su većinom rezidenti dok vlasnici luksuznih hotela su većinom stranci. Kako raste sve veća razlika bogatih i siromašnih tj nestaje srednje klase koja bi popunila privatne apartmane od kojih živi skoro cijela Dalmacija. A hoteli su ionako strani. Dakle kupili su nam obalu jer ako je njemac vlasnik hotela i gost mu je njemac novac ostaje u njemačkoj. Porezi koje hotel plaća državi opet ide na otplatu duga zemlje koji je opet strani. Država diže poreze i školarine te smanjuje plaće. Radnici teže dobivaju kvalitetna radna mjesta jer se ne mogu školovati dok bogati ostaju na vrhu. Policija i organi reda jačaju dok se nama ukidaju prava na štrajk, okupljanje, sindikat...Radnik s vremenom mora dizati kredit za najosnovnije stvari jer su plaće takve da nisi u stanju ništa za gotovinu. Taj kredit ga koči da išta na drugo misli. Hrana ide sve bolesnija i ljudi su sve bolesniji zbog GMO i zbog neimanja za zdravstvene troškove. Žene se snađu kao kurve što njima paše tako da im i to ide na ruku jer su ružni... :).za 5g siromašni je toliko siromašan da nezna di mu je glava a bogat se ionako skloni kad zagusti, a i tu je policija...Sve su oni to lijepo isplanirali i samo glupan ne vidi da je to predivno isplanirano
  Prikaži cijeli komentar
 27. +6
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:08 | 27.06.2012.
  Slobodno tržište je igraonica bogatih gdje oni tjeraju radnike da rade za što duže za što manje plaće da bi bili "konkurentni" i da bi se pri tome bogataši dalje bogatili. :-)) scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac
  Prikaži cijeli komentar
 28. +13
  zac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:05 | 27.06.2012.
  da u NJEMACKOJ postoje i radna mijesta sa 1 eurom na sat ,,svaka cast kancelarki ,,MERKEL,,KOJA JE TO SRAMOTA,,,,,,,AKO UVEDU I PRIHVATE OVAJ ROBOVLASNICKI SISTEM MERKEL HARTZ 4 ETO NAM REVOLUCIJE , pa onda da vidimo imaju li policajaca koliko je i radnika,, iovako samo prezivljavamo na jedvite jade SRAMOTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Prikaži cijeli komentar
 29. +14
  mate
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:35 | 27.06.2012.
  izuzetno poučno i zastrašujuće istovremeno
  Prikaži cijeli komentar
 30. +22
  Denzel73
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:25 | 27.06.2012.
  Hvala Nemanja, ova analiza otvara oči!
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.