Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Analiza: Kako izgleda "Europa budućnosti" iz perspektive vladajućih elita - velikim koracima prema Sjedinjenim Europskim Državama

31 Objavljeno:

Njemački list Der Spiegel objavio je zanimljivu analizu u kojoj se nastoje izložiti planovi na kojima trenutačno rade vodeće EU elite. U tekstu "zavirimo u sutrašnju Europe", autori Konstantin von Hammerstein, Christoph Pauly i Christoph Schult spekuliraju o planovima koji bi se mogli realizirati u bliskoj i daljoj budućnosti EU projekta.

Naravno, valja uzeti u obzir da je analiza pisana iz posebne, pristrane, perspektive - ipak, daje jednu kristalno jasnu sliku i odgovore na pitanja gdje se Europa kreće i kakvu sudbinu joj predviđaju one snage koje već dugo vode glavnu riječ. Plan za stvaranjem Sjedinjenih Europskih Država je postojao već dugi niz godina, no, uvijek se smatralo kako će do njegove implementacije proći još puno vremena, prije svega zbog činjenice da države - ponajviše sami stanovnici - neće biti spremni žrtvovati svoj suverenitet, pogotovo ne za političku i fiskalnu uniju kojom će nominalno vladati Bruxelles, no sasvim je jasno da bi takva unija bila skrojena prema njemačkoj "tradiciji stabilnosti".
No, u jeku velike ekonomske krize, pojedini procesi se naglo ubrzavaju, a stanovnicima se referendumi nude kao ultimatumi.

Autori analize odlično zapažaju i specifičan proces kojime se već vrši implementacija ove nove konstrukcije - polako, odmjerenim izjavama, teren se priprema za veliku, mnogima još uvijek nezamislivu, europsku revoluciju.
"Revolucija" u ovom kontekstu nema nikakve pozitivne konotacije, već predstavlja nametanje jedne sasvim druge Europe, potpuno nove političke tvorevine koja će imati tek male veze s aktualnom unijom.

Financijska tržišta su "nemirna" i napraviti će se sve kako bi se ista pod svaku cijenu umirila. Imajući u vidu sve veću "nervozu" koja vlada, pogotovo zbog Španjolske, Italije i Grčke, nove - "šokantne" - prijedloge bi mogli čuti jako skoro, sastanak G-20 u Meksiku, samo dan nakon grčkih izbora, mogao bi biti mjesto na kojem će se i javno, bez zadrške, progovoriti o detaljima stvaranja političke unije.

Skupina četvorice eurokrata koji, prema izvještaju Der Spiegela - od nedavno svakodnevno razgovaraju o strukturi stvaranja nove europske političke unije.
S lijeva na desno: Predsjednik Europske Komisije, José Manuel Barroso / Predsjednik Europskog Vijeća, Herman Van Rompuy / šef Euro-Group-e, Jean-Claude Juncker / šef Europske Centralne Banke, Mario Draghi

Konstantin von Hammerstein, Christoph Pauly i Christoph Schult: "Zavirimo u sutrašnju Europe"


Politika je čudna stvar, a jedna od najčudnovatijih stvari u njoj je činjenica da se monumentalne promjene događaju bez velikih govora. Obznana promjene smjera nije izvedena u vizionarskom stilu. A pozornost publike na ova zbivanja, koja će imati velike dalekosežne posljedice, gotovo je minimalna.

Zapravo, često se radi samo o malim verbalnim izmjenama koje upućuju na velike promjene. Ili pak samo malo drugačiji ton u predstavljanju novih direkcija. Slušajući pozorno što govori Angela Merkel proteklih tjedana mogli smo uočiti upravo tu laganu promjenu u tonu. Bila je to oprezna promjena, ekstremno odmjerena. No, postalo je jasno kako njezina poznata melodija nije neka nova.

"Treba nam tzv. fiskalna unija", rekla je Merkel gostujući na njemačkom radiju ARD prošlog tjedna. "A to znači više zajedničke proračunske politike", do te točke Merkel je samo ponavljala ono što je oduvijek tražila. Ali, onda dolazi jedan novi ton: "No, više od svega, treba nam politička unija", kaže Merkel. "To znači da moramo, korak po korak u ovom procesu, dati sve veću moć Europi i omogućiti Europi mogućnost nadzora".

Merkel na ovaj način oprezno priprema publiku na mogućnost dolaska velikih promjena i kako etablirane činjenice više ne važe. Njezina poruka je da Europa ima budućnost samo kada i Nijemci predaju velik dio svog nacionalnog suvereniteta. To je njena poruka i jako je značajna.

Nadolazeća bezdan

Ovo pokazuje kako Merkel sada vjeruje u magnitudu opasnosti koju predstavlja europska kriza. Kancelarka nije glasnogovornik apokalipse u stilu Joschka Fischera iz Zelene stranke, koji je izjavio početkom mjeseca kako je "Europska kuća u plamenu". Ovo zasigurno nije Merkelin stil nastupanja, ali ona je itekako svjesna da bezdan više nije jako daleko.

Iduće nedjelje, parlamentarni izbori u Grčkoj odlučiti će da li će jedna zemlja, po prvi puta, biti prisiljena napustiti eurozonu. U Španjolskoj je situacija postala ozbiljna, Madrid je tijekom vikenda formalno zatražio asistenciju iz europskog fonda za spašavanje. Ministri financija eurozone obećali su kako će osigurati svotu od 100 milijardi eura, što je više nego se očekivalo. I Španjolska nije ekonomski patuljak - govorimo o četvrtoj najvećoj ekonomiji unutar eurozone.

Dužnička kriza se pretvorila u krizu povjerenja. Malo opcija je preostalo vođama Europske Unije i vođama država. Ili će uspjeti popraviti defekte kojima je pogođena zajednička valuta posljednjih godina, ili će Europska Unija - najveća ekonomska zona na svijetu - potonuti u blatu posrnulih banaka, bankrota i kolapsa. Takav razvoj bi značajno zasjenio kaos koji je izbio nakon bankrota Lehman Brothers-a 2008, predviđa The Economist. "Nešto se mora dogoditi", zahtijevaju britanski povjesničar Niall Ferguson i američki ekonomist Nouriel Roubini u dramatičnom apelu njemačkoj kancelarki.

Što se treba napraviti? Valutna unija mora postati politička unija. Po tom pitanju barem se svi navodno slažu. No, što bi to zapravo značilo, predmet je debate između Berlina, Pariza, Helsinkija i Rima.

Zemlje poput Francuske i Italije bi voljele vidjeti euro obveznice, koje bi udružile europski dug. Njemačka se protivi takvoj ideji zbog straha da bi u konačnici baš oni morali biti ti koji će platiti račun. S druge strane, Berlin je spreman dati državne nadležnosti Bruxellesu, nešto na što Pariz ne pristaje.

Što bi mogla donijeti budućnost

Pošto nisu uspijeli doći do dogovora, europski državnici su zatražili od vrhovnih eurokrata da sastave plan, a eurokrati u pitanju su: Predsjednik Europske Komisije, José Manul Barroso, Predsjednik Europskog Vijeća, Herman Van Rompuy, šef Euro-Group-e, Jean-Claude Juncker i šef Europske Centralne Banke, Mario Draghi.
Inicijalni prijedlozi biti će predstavljeni već na EU summitu koji se održava krajem ovog mjeseca. Konkretan plan trebao bi biti spreman do jeseni.

Četvorica navedenih eurokrata počeli su razgovarati telefonski gotovo svakog dana. Ovog tjedna će se sastati kako bi usuglasili zajednički prijedlog koji će tada biti dostavljen u europske glavne gradove.

U ovome trenutku, plan je samo skeč po pitanju kako bi europska konstrukcija mogla u konačnici izgledati. Ideje koje se šalju naprijed i natrag od Bruxellesa, Luxembourga do Frankfurta za sada nisu dovršene, no, već sada se u njima nazire koncept koji nije ništa manje nego Europska revolucija.

Četvorica planiraju valutnu uniju pretvoriti u neponištivu i proširivati je tako da postane politička unija. Jedna sasvim nova, druga Europa proizašla bi iz ovog procesa.

Plan predviđa da zemlje članice odustanu od znatnog djela vlastitog suvereniteta koji bi došao pod nadležnost europskih institucija. To znači da bi Europski Parlament bio u borbi za relevantnost pred novim tijelom koje bi bile date važne funkcije nadzora. Rezultat bi bio Europa koje se kreće u dvije brzine, dok bi sama jezgra bila valutna unija.

U srcu ovog vijećanje je stvaranje prave fiskalne unije, koja bi zabranjivala pojedinim članicama da smiju uzimati dug na svoju ruku. Vlade bi imale kontrolu samo nad fondom koji je pokriven prihodima od poreza.

Komunalna odgovornosti

Oni kojima bi trebalo više novca no što ga proizvode morali bi svoje potrebe podnijeti pred euro grupom, koja je sastavljena od ministara financija eurozone. Ministri bi tada analizirali financijske zahtjeve i količinu novca koju traže pojedine države prije nego bi donijeli odobrenje da li će se novac izdati ili ne. Euro obveznice bi se tada izdavale u svrhu financiranja dugova.

Grupu ministara financija bi predvodio stalni predsjednik, a ne kao sada, jedan od ministara financija. Predsjednik bi tada doslovno postao europski ministar financija.

Novo tijelo, sastavljeno od predstavnika Europskog Parlamenta, bilo bi zaduženo za nadzor nad ministrima. To znači da bi Euro Parlament morao odustati od ambicija da će jednom imati veću moć po pitanju financija, ali druge kompetencije ne bi im se dirale.
U konačnici model koji favorizira europska četvorka je konstrukcija kojoj se Njemačka dugo vremena opirala: europski klub u kojem bi svaka članica odgovarala za zaduženje svih drugih članica. Ali postoji važno ograničenje: ta odgovornost bi se odnosila samo na nove dugove.

Stari dugovi, koji su sada samo srce aktualne krize, ostali bi i dalje odgovornost pojedinih članica. No, ostaje otvoreno pitanje, kako se ta hrpa dugova ikada uopće može smanjiti. Već sada velik broj članica mora odvajati znatan dio poreznih primanja na servisiranje dugova.

Sjedinjene Europske Države

Ideja koju sklapaju eurokrati bi prisilila vlade da žive unutar svojih mogućnosti i da troše samo onoliko novca koliko i zarađuju. Tek tada bi te vlade mogle imati kontrolu nad troškom. Ukoliko bi koncept funkcionirao, trenutačna unija duga mogla bi postati unija stabilnosti.

Model zvuči pomalo predobar da bi bio istinit. Do sada, čak ni Njemačka - koja ima izuzetno niske kamatne stope i snažnu ekonomiju - nije uspjela poslovati bez da uzima nove dugove. To znači da bi čak i najveći zagovaratelji fiskalne odgovornosti mogli u jednom trenutku morati pitati Bruxelles za pomoć u slučaju rastuće kamatne stope i ekonomskog usporavanja.

Kao rezultat, jedna značajno ublažena verzija ovog plana već je na putu prema europskim glavnim gradovima. Prema tom planu, samo novi dug koji prelazi 3% ekonomske proizvodnje bio bi obilježen od strane grupe ministara financija.

Daljnji razvoj ovog koncepta kojeg stvaraju 4 eurokrata oslovio bi i potrebu za implementacijom više demokracije u europskim rezolucijama. Predsjednik Europske Komisije, Barroso, je napomenuo kako politička unija mora biti u skladu s demokratskim legitimitetom. Prema jednoj od tih ideja, predsjednik Europske Komisije bi bivao izabran direktno od strane europskih građana. Drugi koncept koji se upravo razmatra, navode izvori u Bruxellsu, udružio bi ured predsjednika Komisije i predsjednika Europskog Vijeća u jedan - stvarajući time "Predsjednika Europe".

Osiguranje depozita

Neke od ideja već su ušle u javni diskurs, kao što je europsko osiguranje depozita. Prijedlog poziva na stvaranje fonda za osiguranje depozita koji bi se stvarao tijekom idućih 10 godina, a bio bi veličine oko 1% svih europskih štednih računa, znači negdje oko 100 milijardi eura.

Snažno, EU bankarsko nadzorno tijelo, također je u planu. To tijelo ne bi držalo oko samo na sistematski relevatnim finacijskim institucijama, već na svim bankama. Posljednje godine su pokazale kako su neke od poprilično beznačajnih banaka u Europi stvorile najveće probleme. To se pokazalo u slučaju njemačke IKB Deutsche Industriebank, a i sada se ista stvar dešava s španjolskim štedionicama.

No, čak i prije no što je službeno predstavljen, novi Euro Pakt je suočen s izuzetno teškim preprekama. Nacionalnim parlamenti bi morali biti izmijenjeni diljem kontinenta, a u nekim državama morao bi se održati referendum. Takav referendum bi možda morao biti nužan i u Njemačkoj, kako je i nagovijestio Ustavni Sud po pitanju Lisabonskog ugovora. Kada bi Berlin odlučio prebaciti više ovlasti na Bruxelles po pitanju financija, prema uobičajenoj interpretaciji sudske odluke, referendum bi bio nužan.

Nio bi to važan izbor za njemačke birače. Kada bi glasali "NE", to bi vjerojatno bio kraj eura i cijeli kontinent bi pao u duboku recesiju. Ukoliko bi glasali "DA", buduća njemačka financijska politika bila bi krojena u Bruxellesu.

To bi bio početak Sjedinjenih Europskih Država. Njemački birači bi odobrili ovu konstrukciju samo u slučaju da postoje garancije kako će se nova politička konstrukcija voditi idealima njemačke kulture stabilnosti.

"Apsolutno odlučni"

U ovom trenutku, četiri europska arhitekta grade novi europski koncenzus. Njemačka bi morala preuzeti dodatni rizik unutar eurozone. Zauzvrat, južni Europljani bi morali Bruxellesu dati kontrolu nad svojim državnim proračunima - prema njemačkim principima.

Bio bi to eksperiment s nesigurnim rezultatima. Mogao bi, u konačnici, spasiti europsku zajedničku valutu - ili bi mogao dovesti do implozije Europe. Takav plan bi zasigurno mogao umiriti međunarodna financijska tržišta. No, može se dogoditi i to da ga Europljani ne prihvate. Ipak, to bi mogla biti i posljednja šansa da se spasi euro.

Idućeg ponedjeljka, vođe država najvećih svjetskih ekonomija sastati će se u Meksiku na summitu G-20. Summit počinje jedan dan nakon parlamentarnih izbora u Grčkoj - i ostatak svijeta će željeti znati kako Europa planira spasiti svoju zajedničku valutu. Na prošlogodišnjem summitu G-20 u Cannesu, ekonomije u razvoju kao što su Meksiko i Brazil održale su lekciju Europi po pitanju što bi se trebalo napraviti. Merkel, Van Rompuy i drugi željeli bi izbjeći tu sramotu i ove godine.

Na sastanku Europskog gospodarskog i socijalnog odbora u Bruxellesu prošlog četvrtka, šef Euro Grupe, Jean-Claude Juncker, rekao je kako mu partneri u SAD-u i Kini često kažu kako Europa "zaostaje". Na što je Juncker nadodao: "Kasnimo s razvojem. Vrijeme je da razmotrimo korake za koje se do sada smatralo kako su nezamislivi. Svijet mora znati kako smo apsolutno odlučni"

Prijevod na hrvatski: Marko K. (advance.hr)
Autor(i): Konstantin von Hammerstein, Christoph Pauly i Christoph Schult
Naslov originala: Planning for the Future: A Sneak Peek at Tomorrow's Europe
Direktan link na original:
http://www.spiegel.de/international/europe/europe-looks-at-plans-for-poltical-union-and-budgetary-oversight-a-838142.html
Datum objave originala: 11.6. 2012

Izvori i reference:
Der Spiegel

Komentari

(31):
» Objavi komentar
Napomena: komentari čitatelja ne predstavljaju ni na bilo koji način stav uredništva portala advance.hr. Za sadržaj i točnost komentara čitatelja ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Advance.hr zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.

Uvjeti komentiranja: Poštovani, pri objavi komentara molimo za kulturno izražavanje. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Sortiranje: | Prikaz:
 1. +1
  pleniglacial
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  09:28 | 28.09.2012.
  ove potencijalne SED su smrt za Europu!
  pa nije europa SAD....europu čine mnogobrojne države, koje su sve specifične....sve imaju svoju dugu povijestu, kulturu, različite mentalitete, različite poglede na svijet, različite ekonomije....previše je tu razlika za formiranje SED!
  europa se mora vratiti na EEZ, jer je ova EU ili ptencijalna SED katastrofa!
  Prikaži cijeli komentar
 2. +5
  Alojzije
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:41 | 13.07.2012.
  @Zuma

  Ima li i jedan pokret u Lijepoj Našoj koji bi mogao organizirati općenarodni protest protiv EU i NATO i preuzimanje vlasti od strane naroda i za narod (kao što je to bio slučaj na Islandu)?
  Ja ga do sada nisam vidio,a rado bi opet dosao na stari kontinent i prikljucio se oslobadjanju domovine po drugi puta.
  Pratim zbivanja kod nas,kao i u regionu i stalno mi na pamet padaju riječi od naseg naj karizmaticnijeg (neko ce reci,kao sto sam i ja mislio, zlikovca,neko Masona,ali kad pogledam sto nam je donijela a u stvari odnijela ova demo(n)kracija,reci cu....)Vizionara.
  ''Niti jedna nasa republika ne bi bila nitko i nista,da nismo svi zajedno''.Ovo naravno vise ne vrijedi ali se u danasnje vrijeme odnosi na sve potlacene narode,samo ujedinjeni ih mozemo pobijediti(naravno ne mislim ujedinjeni u totalitarni sistem kakav je u EU)i spasiti nas i nase potomstvo od trovanja GMO hranom,vakcinama,medikamentima,osiromasenim uranijumom,raznim vrstama otrovnih kemikalija i teskih metala koje se ispustaju iz specijalnih zrakoplova iznad svake clanice NATO pakta.
  Mislim da je dovoljno prouciti Codex Alimentarius,da se vidi koliko nama Goyim-ima dobroga zele.
  Ovdje u Americi je zabranjeno uzgajati biolosko povrce u vlastitom vrtu i dati susjedima i njihovoj djeci da ga i oni jedu.To smatraju nesigurnom i po zdravlje opasnom hranom (zbog toga sto nije kontrolirana),ali hrana koja dolazi od velikih korporacija kao sto je Monsanto,je kontrolirana i sigurna(naravno svi koji smo na ovakvim mjestima po netu smo upuceni u stvarnu zdravstvenu ispravnost te hrane i planove ljudi koji stoje iza odobravanja i proguravanja takvih otrova na duge staze).
  Nasim politicarima na vlasti bi samo taj Codex Alimentarius trebao biti dovoljna opomena da se ne ide u EU,unistit ce nam naciju.
  Iskreno se nadam da ce narod ubrzo nauciti vise od ove dvije rijeci MEEEEE i BEEEEEE,na ovom putu prema klaonici.
  I za kraj da citiram Ivu Andrica:''DODJU TAKO VREMENA KAD PAMETAN ZASUTI,BUDALA PROGOVORI A FUKARA SE OBOGATI.
  Prikaži cijeli komentar
 3. +1
  patkovic
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  10:53 | 25.06.2012.
  sto mi je drago da se merkelica umastila, poslo bi joj dzabe jednu sunku i slaninu samo da znam da ce ona pojest
  Prikaži cijeli komentar
 4. +1
  Bob-Kanada
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:42 | 22.06.2012.
  Evropa se jako udaljila od svoje svjetske misije (pol sredine, između Istoka i Zapada), izgubila svoju duhovnu suštinu (Srednja Evropa, geteanizam)koju su htjeli da uobliče svojevremeno vitezovi templari u idealu ujedinjene, Hristove, Evrope kao kulturno-duhovne cjeline, a ne ekonomske ili političke zajednice... Ovo je suština. "Tročlano socijalno uređenje" jeste jedino rješenje za krizu Evrope. Ovome se snažno opire duh materijalizma koji zapljuskuje Evropu iz Amerike. O svemu ovome, ponešto po prvi put pod južnoslavenskim nebom, u knjizi sarajevskog izdavača Buybook, "Ideje za novu Evropu" dr Rudolfa Steinera (2011).
  Prikaži cijeli komentar
 5. +2
  imota
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:27 | 20.06.2012.
  Od šume se ne vide stabla.
  Novac i dug su samo dio problema i to manji dio. Ništa se ne bi promjenilo ni kada bi se otpisali svi dugovi. Problem je u vladajućoj ekonomskoj paradigmi koja se bazira na eksploataciji i uvijek iznova proizvodi antagonizme među ljudima. U toj priči novac je samo supstrat koji na najbolji način oslikava bit sustava.
  Da li je drugi pristup uopće moguć?
  Prikaži cijeli komentar
 6. +4
  karantanac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:49 | 18.06.2012.
  Umalo da zaboravim,i ovu četvoricu svetskih probisveta treba staviti na onu listu za odstrel,ko zna kad će zatrebati .Neka se nađu.
  Prikaži cijeli komentar
 7. +2
  karantanac
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:46 | 18.06.2012.
  Ne trebamo se plašiti da će ove ideje proći.Ni nemci ni francuzi ni englezi neće dati zeleno svetlo da dobar deo suvereniteta prebace u Brisel. Sada su se u Grčkoj izvukli za malo, ali to ne znači daće se stalno provlačiti.Nadajmo se da euro i EU neće proživeti još jednu najviše dve godine.Raspad eu je jeedina šansa malih evropskih naroda da prežive.
  Prikaži cijeli komentar
 8. 0
  Veliki_Mestar
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  00:24 | 18.06.2012.
  Stvarno ce Amerika izgubiti dominaciju nad svijetom,tocno kako su upozoravali Americki analiticari da je EU antiamericki blok neokolonijalnih sila koje zele vratiti sve ono sto su izgubile nakon kolonijanog doba.Sve se dogada tocno kako su upozoravali Europa je pokupovala vecinu americkih korporacija od Cryslera sve do nuklearnih centrala.Kina masovno rasprodaje dolare i americke obaveznice,kupuje euro i investira u europske dionice.Arapske drzave su pocele naftu prodavati u eurima i kupovati oruzje iz Europe na stetu Americkih korporacija.Stari gospodari svijeta se vracaju na globalnu scenu youtube.com/watch?v=2B5xgtwu9yw
  Prikaži cijeli komentar
 9. +3
  TP
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:10 | 17.06.2012.
  @Patriot pokret
  100000 ljudi bi zaposlili u godini dana??? Bilo bi jako lijepo da kažete kako jer bez tog podatko svako normalan će reći da pričate gluposti.
  U 3 godine 300000?
  Danas se grade tvornice koje imaju recimo 200 zaposlenika. Neka su i sa 1000. U 3 godine 300 tvornica (ili slično)?
  Toliko nema čelika, betona, zidara, inženjera, kanalizacija, niti električne infrastrukture da to sve ostvarite.
  Dakle kako?
  Prikaži cijeli komentar
 10. +5
  TP
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  22:02 | 17.06.2012.
  "Oni kojima bi trebalo više novca no što ga proizvode morali bi svoje potrebe podnijeti pred euro grupom"

  Kako ne vidim da Hrvatska ikada može imati suficit proračuna to znači da ćemo kada uđemo u EU konstantno puzati pred tom grupom i moljakati još novca. A kada odbiju onda jedino preostaje rezanje prava radnika. Ako do tada koje pravo i ostane.
  Prikaži cijeli komentar
 11. +5
  laira
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:10 | 17.06.2012.
  Gmaz do gmaza ova četvorica!
  Prikaži cijeli komentar
 12. +6
  salter
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  04:33 | 14.06.2012.
  Dok je god banaka i privatnih korporacija i glupih ljudi mira neće biti
  Prikaži cijeli komentar
 13. +15
  Taranis
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  02:04 | 14.06.2012.
  Pitate gdje su fasisti? Eno ih sjede u vrhu EU, u vrhovima drzava EU, a sjede i u Vatikanu. Probali su sa Hitlerom, nije islo, sada idu ne ovaj nacin. Fasizam nikad nije ni umro, a antifasizam nije ni postojao. Postoji samo sloboda, a to nije ova nakaza koju nam prodaju.
  Prikaži cijeli komentar
 14. 0
  Sikert
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:29 | 13.06.2012.
  [email protected]
  Mi trebamo evoluirati!!!OK, međutim veoma olako tumačite
  stav i cilj pokreta Patriot bez ikakvih argumenata, čime dajete do znanja da ili stranice niste posjetili ili ništa ne razumijete. Dakle, da ste malo proučili materijale na patriotpokret.com.hr/ shvatili bi da primjenom programa PATRIOT privatne banke ili nestaju, ili prelaze u državno vlasništvo. Niste shvatili da je najvažnija stavka našeg programa radnik, tj. min.prihod u visini koja GARANTIRA podmirenje svih životnih troškova.I malu uštedu.
  I sigurnu mirovinu dovoljnu za normalan život. I besplatno zdravstvo za nezaposlene. I besplatno školstvo za sve.
  Je li ovo dovoljno lijevo. Neke stvari ne mogu ovdje iznijeti, međutim nemoguće je na bilo koji drugi a mirni način postići više pravednosti u jednom društvu od one koja bi se u kratkom roku mogla postići implementacijom programa Patriot u hrvatsko društvo.Evo jedan podatak ću vam ipak iznijeti. Uz primjenu našeg programa garantiramo zapošljavanje stotinu tisuća ljudi u godinu dana, s prosječnom netto plaćom od 6 tisuća kuna mjesečno, a u roku od tri godine u hrvatskoj ne bi bilo ni jednog radno sposobnog a nezaposlenog čovjeka. Osim onih koji stvarno ne žele raditi.

  Prikaži cijeli komentar
 15. +5
  Marinianis
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  21:25 | 13.06.2012.
  Čak i ako im se ostvari takav plan o ujedinjenju uvijek će postojati podjela između "istoka i zapada" Sjedinjenih Europskih Država, kao što je SAD podjeljen na sjever i jug.
  Tu nema dvojbe. Ali dao bog da im se svi planovi raspadnu!
  Prikaži cijeli komentar
 16. +15
  Zuma
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  20:39 | 13.06.2012.
  @Sikert @Nostradurus
  Dečki, ukratko - kapitalističkom načinu proizvodnje je odzvonilo. Nije problem samo bankarski sektor i slični elementi, cijeli sistem je do boli nehuman, nepravedan i zločinački. Vrijeme je da i vi evoluirate i iskoristite svoje ekonomsko znanje u razmatranju konkretne alternative, društva koje će biti socijalno, radničko, a u isto vrijeme podržavati inovativnost. Radničko samoupravljanje sponzorirano od strane države (koju moramo osvojiti) je najbolje rješenje. Plus toga: izlazak iz NATO i EU.
  Prikaži cijeli komentar
 17. 0
  Sikert
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  19:18 | 13.06.2012.
  [email protected]
  Cijenim tvoju odluku, međutim možeš li mi pojasniti iz koje riječi ili rečenice si shvatio da mi podržavamo nekakav libertarijanizam!!! Ako si bio na našim stranicama, molim te napiši rečenicu iz koje si (toliko pogrešno) shvatio cilj za koji se zalažemo. Patriotizam koji naglašavamo u nazivu pokreta, nema apsolutno nikakve veze s nacionalizmom. No, nema potrebe za nikakvim dokazivanjem. Žao mi je što nam se nećeš pridružiti, ali ću te ipak zamoliti da stvarno na kratko posjetiš stranice pokreta i doneseš vlastiti zaključak, jer ovaj koji si iznio nije mogao nastati od informacija iznesenih na patriotpokret.com.hr/
  Prikaži cijeli komentar
 18. +5
  Dragan
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  18:21 | 13.06.2012.
  Videli smo šta su celom svetu donele sjedinjene američke države, a tek ćemo videti šta će doneti sjedinjene evropske države. Obzirom da vojno nisu jaki, doneće zlo samo svom narodu, a ne i drugima, što je napredak u odnosu na sad... A da će se napraviti, hoće, jer čim počne da se priča, to znači da je odluka donesena (svakako ne u samoj evropi, već tamo gde se takve odluke jedino donose).
  Prikaži cijeli komentar
 19. +4
  Bački agronom
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  17:28 | 13.06.2012.
  Evropa je dugoročno veliki planetarni problem??
  Proizvodnja u Evropi je na nivou Indokine!?!?
  Plate, penzije,socijala, potrošnja energije, potrošnja hrane, materijalna potrošnja, ..., ne može da se namiri iz takve proizvodnje!!?? Trenutno živimo od "stare slave". I kredita:)
  Dokle ??
  I šta nam je činiti ??
  Prikaži cijeli komentar
 20. +3
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:58 | 13.06.2012.
  @velcrotop, na žalost, stekli ste krivi dojam o pokretu Patriot. Post patriotpokret.com.hr/forum/index.php?topic=18.msg447#msg447 koji sam napisao prije nekoliko dana kritizira libertarijance (lberale i neoliberale). A i malo istraživanje koje sam radio o Transparency Ineternationalu, MANS-u, Adriatic Institutu Nataše Srdoč, pokazalo je da postoji velika sumnja da je ta udruga prikrivena maska za reklamiranje neliberalni i libertarijanskih ideja. A sumnja je potvrđenja time što T.I.Hrvatska uopće ne odgovara na prijavu korupcije svih korupcija u državi.
  Pokert Patriot ne gaji nikakve iluzije o potpuno slobodnom tržištu, mainimiziranoj državi, malom deficitu državnog proračuna i ne podržavamo privatizaciju. Dakle, jedina moguća poveznica je borba protiv korupcije. S time da je ona kod liberala samo deklarativna. Jer kako može većina stalno birati parlament koji zakonima pogoduje bogatoj manjini. Očigledno je sustavna korupcija u pitanju. Moja podrška Pernaru je bila samo na programu ukidanja kreditnog novca. A istina je da ostatak Pernarovog deklarativnog programa izgleda kao prepisan sa kluba libertarijanaca (libek.org.rs/sr/o-nama). Međutim, kako i nije bilo baš velike šanse da Pernar osvoji vlast, nije bilo razloga da mu kontriram u dijelovima programa koji su čista iluzija. Pa je stoga tu i možda neka zabuna oko programa Patriot.

  Prikaži cijeli komentar
 21. +4
  sumeranin
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  16:18 | 13.06.2012.
  Svi su narodi obična rulja.....!!??? sad kad im je "ekipa" složila krizu, nudi im "rješenje".... ma bravo...!!!
  nije ljude više briga za svoju državu... već za svoju guzicu...!!??? dakle dobar život, radna mjesta, i ostale beneficije kapitalizma, "ekipa" to dobor zna i ovo sve što do sada izvode nije ništa drugo već stvaranje SED-a ( sjedinjenih evropskih država)
  Prikaži cijeli komentar
 22. +7
  velcrotop
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:54 | 13.06.2012.
  @Sikert
  Hvala na pohvali, ali bez zamjere, morati ću odbiti. Naime, nisam nimalo nacionalistički (patriotski) nastrojen. Ideološki sam naime radikalni ljevičar, dakle miljama daleko od američkog libertarijanizma kojeg propagira taj vaš pokret.
  Iako se naravno slažemo oko prvog koraka kojeg treba odraditi u nekvoj ekonomskoj revoluciji a to je, s vaše strane ukidanje kreditnog novca, a s moje ukidanje cjelokupnog privatnog bankarstva.
  Prikaži cijeli komentar
 23. 0
  Sikert
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  15:28 | 13.06.2012.
  [email protected]
  Svaka čast majstore.
  Pridruži se ovdje:http://patriotpokret.com.hr/ i ovako dobrim
  postovima pomogni edukaciju građana ove zemlje. Imamo još godinu dana vremena i ovakvi postovi pokazuju da za Hrvatsku još ima nade. Rješenje postoji patriotpokret.com.hr/?page_id=26, samo se moramo izboriti za njegovu primjenu.
  Prikaži cijeli komentar
 24. +14
  velcrotop
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  14:51 | 13.06.2012.
  dakle, da rezimiramo... bezkarakterni bezveznjaci postavljeni na svoje položaje direktno od strane bankarske oligarhije rade sve kako bi zaštitili cjelokupni bankarski sustav od implozije. nemojmo se zavaravati, ne radi se o nikakvom spašavanju eurozone, spašavanju gospodarstva, borbi protiv recesije ili bilo koje druge floskule koja nam se želi nametnuti. radi se isključivo o (privremenom) SPAŠAVANJU BANKARSKOG SUSTAVA - ogromne ponzi sheme za koju se vrlo lako može matematički dokazati da je pred pucanjem.
  ovo što danas rade ne samo da graniči nego je već debelo u fazi psihotičnog ludila. naime, nesolventne države stvaraju fond za spašavanje drugih nesolventnih država i banaka na način da se zadužuju kod nesolventnih banaka, koje financiraju novi kapital od strane nesolventnih država. iliti, laički objašnjeno, konstantno se bave pokušajima da sami sebi zabiju glavu u guzicu!
  a zašto to rade? zašto je bitno da bankarska aktiva ostane nedirnuta? zašto treba spriječiti bankrote i otpise debelo neotplativih dugova?? naravno, zato da ne bi došlo do otpisa bankarske pasive, ili depozita.
  samo, onda se postavlja pitanje, pa što ako se otpišu miljarde i miljarde depozita?? u krajnjoj liniji čemu služe ti depoziti? to su samo brojke koje su u najvećoj mjeri pripisane minornom dijelu svjetskog pučanstva i koje ne služe apsolutno ničemu. (osim da se pojedinci osjećaju bogovski nadmoćno i da im se lakše digne kad pogledaju svoje bankovno izvješće. što će nekome pusti milijuni ili miljarde!??! nemoguće ih je potrošiti ali ih se elite svejedno ne žele odreći.
  povremeno netko zaprepašteno postavi pitanje kome su to sve države, korporacije, pojedinci dužni? vrlo je jednostavno. sav novac je izdan kao dug nekome, te putem bankarskog sustava završava kao depozit nekog drugog. npr. ako se divimo nekom multimiljarderu onda moramo biti svjesni da jedna veća grupa ljudi negdje stenje pod teretom tih istih miljardi koje mu je dužna (a koje u krajnjoj liniji multimiljarderu uopće ne trebaju!!)
  Prikaži cijeli komentar
 25. +8
  hana74
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:45 | 13.06.2012.
  Od 2.svj.rata svima su puna usta antifasizma, a gdje su sada ti antifasisti i tko su oni zapravo kada nam se pred ocima radja fasisticka drzava?
  Prikaži cijeli komentar
 26. +5
  mickey je bobjedio
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  13:02 | 13.06.2012.
  Tko više želi živjeti u Americi, nije to ona socijalistička Amerika sa 90% poreza na sve, prosperitativna i bogata mislima i idejama, sad je tu ''Occupy pokret''iz ''čiste objesti'', slom financijskog sektora, a time i društvenog života svih ostalih radnih ljudi i njihovih građana. E taj model se nudi i Europi, i isto kako kaže Nostradamus, ova ''New-Tvorevina'' TN ili EU pravi se za interes krupnog kapitala. Kapital bi po ovome u užem smislu bio nešto poput spojenih posuda gdje generator kapitalizma stalno upotrebom sile održava neprirodno stanje stvari gurajući vodu stalno na jednu stranu posudu onu vlasničke strukture ili kapitalističke imovine, a očigledno na štetu one druge. I što više radi, znači što je uspješnija mašinerija to je ona druga strana ostalog čovječanstva praznija ili se guši u otpacima svakolike vrste. To je ala koja hoda uokolo i koja ždere sve pred sobom, biva sve veća i time sve gladnija, pa sve više i više zahvača raznoraznih resursa i tako sve više, ako ima što god još netaknuto, proždire, ''to je ala sa nekoliko glava'', na kraju neče joj biti dovoljan ni cijeli svemir. Znači koncept je u startu malo pobrkao lončiće. Ali i sve može biti drugačije, ali. Očigledno vidimo kako je stanje oko nezaposlenosti i sve je gore usled smišljene prevare, pa tako da to i ovdje u EU ili NT-u nije nikakav slučaj ili izuzetak.
  Prikaži cijeli komentar
 27. +10
  Souljah
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  12:22 | 13.06.2012.
  jasno da se tezi glomaznim nadnacionalnim jedinicama. prvo smo se povezivali u plemena, potom u etnose, pa u nacije, i konacno u kontinente. razlog? veca krava muzara daje vise mlijeka. dalje od kontinenata nece ici, jer im je za ovakav sustav potrebna "konkurencija". u konacnici mozemo ocekivati 3-5 megadrzava, koje ce se medjusobno pripetavati, a raja ce gutat prasinu...
  sve to, naravno, ukoliko nas 99% sutke gledamo kako se 1% dogovara...
  Prikaži cijeli komentar
 28. +8
  kula
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:33 | 13.06.2012.
  da, dobro pitanje ... kome smo zapravo dužni ?? ako su u govnima gotovo sve zemlje svijeta(samo 4 na planeti nisu nikome dužne), tko je taj koji nam je do sada davao novac i tko ga ima da i dalje daje??? ... kada se zbroji sve što smo dužni ispada da je cijeli svijet u minusu nekih 57 triliona milijardi dolara !!! ... jebote neznam ni napisati toliki broj .. :)) možda su to vanzemaljci, ja sumljam na djeda mraza, on dođe svake godine, sere tu po grdovima i selima, mota se oko djece i vjerojatno pokrade lovu samo mi ne vidimo na koji štos :))) ili su to goblini ili .. možda vi imate ideju ???
  Prikaži cijeli komentar
 29. +5
  Gray Fox
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:29 | 13.06.2012.
  Europa (i Svijet) budućnosti će izgledati kao u filmu:
  "V for vendetta"
  Prikaži cijeli komentar
 30. +9
  Seg
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:29 | 13.06.2012.
  @Nostradurus
  raju će se zaanimirati sa nekim "svjetlucavim" događanjima te će SED (sjedinjene europske države) proći kao nužno riješenje za te tzv. probleme kojima će se okupirati narod.
  mora se uzeti u obzir da su većina vrlo neuki po pitanju stvarnog stanja kako sustav funkcionira i to se vidi upravo iz vjere većine ljudi u sustav. tu je odličan primjer Grčka u kojoj se tzv. demokracija, ključno obilježje sustava, pokazalo u pravom svjetlu - i što se dogodilo? ama baš ništa: ljudi su opet po istom tom principu "demokracije" odlučili izabrati samo nova lica bez da se mijenja sustav.
  i upravo je to najveća zamka demokracije: ona je odlična za porobljavanje naroda jer računa na ljudsku glupost koja je konstanta
  ...
  riješenje je u uništavanju ovog sustava i prelazak u decentralizirani komunizam po principu: nema države, nema naroda, svako se mora snaći sam za sebe (kao u kapitalizmu) ALI s obaveznom pomaganja svakome. zvuči paradoksalno, no nije - tako su funkcionirali naši prethodnici u ruralnim zajednicama - kada si gradio kuću došli su ti pomoći svi susjedi i jedino što si za uzvrat dao je svoj angažman kada je njima trebalo pomoći nešto napraviti. i voila - imaš komunizam bez centralne vlasti a sve funkcionira na temelju ljudske solidarnosti i susretljivosti jer ako ti pomogneš i tebi će biti bolje
  Prikaži cijeli komentar
 31. +10
  Nostradurus
  pozitivna ocjena
  negativna ocjena
  odgovor na komentar
  11:03 | 13.06.2012.
  Nemaju baš puno vremena. Samo mi se čini da to neće ići. Političari će se lako dogovoriti oko uništenja svojih država jer to njima ne mijenja puno (Vidjeli smo naše složne sabornike). Međutim, raju je teže nagovoriti na ovo. A pogotovo što se ništa ne rješava fiskalnom unijom. Stvaranje problema i guranje rješenja koja pogoduju krupnom kapitalu je oduvijek bila odlična taktika. Samo tu taktiku neće moći preživjeti obična raja. Umjesto EU kao savez država nudi nam se EU kao savez korporacija koje se bogate, dok raja postaje sve siromašnija. Nema šanse da ovo postane krajnje rješenje. Biti će uskoro revolucije, a EU će biti prošlost.
  ------
  EU je stvorena da bi se korporacijama omogućilo da vladaju državama. Da bi to postiglu, preko EMU nameću privatni bankarski novac i kamatare sve države i građane unije. Jer kome je to EU dužna? Sama svojim bankarima. Znači radi se o sapsu njihove zarade, zar ne? :-))
  scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac
  Prikaži cijeli komentar
Želite ostaviti komentar? Postanite advance pretplatnik.