Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Škotska

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Post-Brexit kriza: Hoće li se Škotska odcijepiti od Ujedinjenog Kraljevstva? Donald Tusk poručuje kako Bruxelles osjeća "empatiju" prema Škotskoj, ali ako želi ponovno postati EU članica morat će proći ponovno pristupni proces kao i sve ostale

Bivši predsjednik EU Vijeća, Donald Tusk, poručio je kako Bruxelles osjeća "empatiju" prema Škotskoj, gdje su mnogi nezadovoljni činjenicom da je Britanija napustila Europsku uniju. Naime, ne bi iznenadilo da škotske vlasti uskoro ponovno pokrenu novi referendum oko odcjepljenja od Londona.

advance.hr

Hoće li Škotska izaći iz Britanije? Liderica vodeće škotske stranke SNP poručuje kako će Johnson "morati dozvoliti" novi referendum, ali on nema takvo mišljenje

Škotska prva ministrica Nicola Sturgeon (na slici gore) poručila je, nakon održanih parlamentarnih izbora u Britaniji, kako će premijer Boris Johnson morati dozvoliti novi referendum o odcjepljenju Škotske od Britanije. "Morat će se fokusirati na stvarnost i prihvatiti da je Škotska nacionalna stranka dobila mandat za organizaciju novog referenduma o odcjepljenju", poručila je tijekom današnjeg dana Sturgeon.

advance.hr

Prvo Brexit, a onda možda nezavisna Škotska

Liderica Škotske nacionalne stranke (SNP), Nicola Sturgeon, poručila je u nedjelju kako će uskoro predstaviti planove za ponovni pokušaj osamostaljenja Škotske od Britanije - čim vidi kakav će konačni Brexit plan predstaviti britanska premijerka Theresa May. Naime, ankete sugeriraju kako bi potpora Škota za odcjepljenje od Britanije porasla s postojećih 45% na 50% kada (i ako) Britanija napusti Europsku uniju.

advance.hr

Škotski lider Alex Salmond podnio ostavku

Nakon referenduma u kojem je većina škotskih birača birala ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, lider Škotske Nacionalne Stranke (koja je pozvala na referendum), Alex Salmond, podnio je ostavku. U govoru je poručio kako London mora ispoštovati sve što je obećao Škotskoj u zadnji tren pred referendum.

advance.hr

Emotivni govor Davida Camerona u Škotskoj, taktika "mrkve i batine" i 48 sati do povijesnog referenduma na kojom će se odlučiti o sudbini Ujedinjenog Kraljevstva

Britanski premijer David Cameron sinoć je održao govor u Škotskoj, u gradu Aberdeen, svega dva dana pred povijesni referendum na kojem će Škoti glasati po pitanju žele li se odcijepiti od Britanije. Ankete predviđaju iznimno neizvjesnu utrku do samoga kraja, Škotska je doslovno podijeljena po ovom pitanju.

David Cameron u Škotskoj, sprema veliki "emotivni govor" pred referendum

Britanski premijer David Cameron će danas održati govor u Škotskoj, pred referendum o odcjepljenju koji se održava u četvrtak. Mediji, koji su vidjeli već pripremljeni govor, ističu kako će igrati na emocije s izjavama poput: "Više neće biti puta natrag.

advance.hr

Ključna debata o nezavisnosti Škotske - Alex Salmond podbacio

Ostalo je još svega šest tjedana do referenduma o nezavisnosti Škotske od Britanije. Pobornici odcjepljenja ne stoje najbolje prema anketama te su vjerovali kako bi jučerašnja TV debata, u kojoj je gostovao Alex Salmond, lider stranke SNP koja se zalaže za odcjepljenje, mogla okrenuti stvari u njihovu korist.

advance.hr

Nove ankete: sve veći broj ispitanika želi nezavisnu Škotsku

Postotak Škota koji će na referendumu kasnije ove godine glasati za nezavisnost Škotske sve je veći. Nova istraživanja govore kako 39% podupire nezavisnost, dok se 42% protivi. Ove brojke pokazuje trend u korist onih koji zagovaraju izlazak iz Britanije.

advance.hr

Jose Manuel Barroso: "Gotovo je nemoguće da neovisna Škotska uđe u EU"

Predsjednik Europske Komisije, Jose Manuel Barroso, rekao je kako bi za nezavisnu Škotsku bilo "teško, ako ne i nemoguće" ući u Europsku Uniju. Podsjetimo, Škotska će 18. rujna ove godine glasati po pitanju odvajanja od Velike Britanije, no njihovi dužnosnici već sada ističu kako se žele nakon eventualnog odvajanja priključiti EU-u.

advance.hr
Kraj