Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Litva

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Američka vojska započinje velike vojne vježbe u Litvi, blizu bjeloruske granice - vježbe će trajati čak 2 mjeseca, a uz vojnike stižu i američki Abrams tenkovi

Američka vojska započinje danas velike vojne vježbe na prostoru Litve - stiže 500 američkih vojnika te 40 vojnih vozila, između ostalog i američki Abrams tenkovi. Navodi se kako će vježbe potrajati čak 2 mjeseca te će se održavati u blizini bjeloruske granice, no u izjavi se ističe kako su vježbe "striktno obrambene prirode te kako nipošto nisu usmjerene protiv susjednih zemalja, uključujući Bjelorusiju".

advance.hr

Snažna potpora bjeloruskim prosvjednicima iz susjedne Litve: 35,000 aktivista formiralo "ljudski lanac" od Vilniusa sve do bjeloruske granice, litvanski predsjednik poručio - "Nikada nećemo biti indiferentni"

Dok traju veliki anti-vladini prosvjedi u Bjelorusiji snažna potpora stiže iz susjedne Litve gdje je jučer 35,000 ljudi formiralo 34 kilometara dugačak "ljudski lanac" od glavnog grada Vilniusa sve do bjeloruske granice. Na taj način poslali su potporu prosvjednicima u Bjelorusiji kao i opozicijskoj liderici Svetlani Tihanovskaji koja se nakon eskalacije napetosti u Bjelorusiji sklonila u Litvu.

advance.hr

Litvanski MVP: "Raskol između istočnih i zapadnih EU članica sve je veći, a to najviše ide na ruku Rusiji"

Ministar vanjskih poslova Litve, Linas Linkevicius, rekao je u razgovoru za Reuters kako sve veći raskol između istočnih i zapadnih EU članica, po pitanju migracije i drugih pitanja, predstavlja prijetnju bloku te "pogoduje Rusiji". Podsjetimo, trzavice između EU članica svakako se pojačavaju zadnjih godina, a do eskalacije dolazi nakon izbijanja velike migrantske krize nakon čega Britanija odlučuje izaći iz unije.

advance.hr

Počele su velike vojne vježbe "Željezni vuk 2017" - 5,000 NATO vojnika u Litvi će uvježbavati obranu od "ruske agresije", u vježbama sudjeluje i Hrvatska

Tijekom jučerašnjeg dana na prostoru baltičke republike Litve započele su vojne vježbe "Željezni vuk 2017" u kojima će sudjelovati oko 5,300 vojnika iz 10 NATO zemalja, uključujući i vojnike iz Hrvatske. Vojne vježbe potrajati će ukupno 10 dana, a održavat će se na prostoru centralne i istočne Litve.

advance.hr

Komentar litvanske predsjednice izazvao burne reakcije: "Samo postojanje Bjelorusije već nam predstavlja prijetnju, a predstojeće vojne vježbe su ruska priprema za rat sa Zapadom"

Ruski ambasador u Minsku, Aleksandr Surikov, poručio je kako predstojeće velike vojne vježbe pod nazivom "Zapad 2017", koje će zajedno održati ruska i bjeloruska vojska, ne predstavljaju nikakvu prijetnju bjeloruskim susjedima. Njegova izjava dolazi neposredno nakon što je predsjednica Litve, Dalia Grybauskaite, poručila kako samo postojanje Bjelorusije već predstavlja prijetnju.

advance.hr

Litva se podižući ogradu uzduž granice užurbano priprema za potencijalno ogromne ruske vojne vježbe na prostoru Kalinjingrada - neki smatraju kako dolazi i do 100,000 ruskih vojnika

Litva je počela podizati ogradu visoku dva metra uzduž granice s ruskom eksklavom Kalinjingrad pred početak vojnih vježbi koje će Rusija na prostoru Kalinjingrada održati u rujnu ove godine. Litvanski ministar unutarnjih poslova, Eimutis Misiunas, rekao je u razgovoru s novinarima kako je jasno da 2-metarska ograda duga 45 kilometara ne može služiti kao obrana u slučaju napada, no ista ima drugi cilj - "spriječiti provokacije i incidente", rekao je.

advance.hr

"Dragoon Ride II" po istočnoj Europi: Američke snage upravo marširaju kroz Litvu

Američka vojska pokazuje svoju prisutnost na prostoru istočne Europe - trenutačno u sklopu taktičkog marša "Dragoon Ride II" prolaze kroz Litvu. Podsjetimo, ovaj marš uključuje prolazak američkih vojnih vozila, vojnika i druge vojne opreme kroz nekoliko zemalja istočne Europe, a cilj je pokazati kako SAD i dalje misli na svoje europske saveznike u vrijeme "ruske prijetnje", barem se tako tvrdi.

advance.hr

"Baltička Tvrđava 2015": Započele NATO vojne vježbe uz obalu Litve

Oko 20 vojnih brodova iz 9 NATO zemalja članica upravo je započelo vojne vježbe pod nazivom "Baltička Tvrđava 2015" uz obalu Litve. Uz zračne i pomorske snage Litve u vježbama sudjeluju i ove NATO članice: Belgija, Estonija, Njemačka, Latvija, Nizozemska, Norveška, Poljska i Britanija.

advance.hr

Litva želi slati oružje u Ukrajinu

Članica Europske Unije, Litva, smatra da bi trebalo početi slati oružje ukrajinskoj vojsci, unatoč činjenici da se velike sile Europe, Francuska i Njemačka, protive takvoj ideji. "Moramo podržati Ukrajinu ne samo financijski, ekonomski, već i vojno", istaknuo je danas litvanski ministar vanjskih poslova, Linas Linkevičius.

advance.hr

Anti-ruska retorika osigurala predsjednici Litve novi mandat

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite osvojila je drugi mandat ponajviše zahvaljujući žestokoj anti-ruskoj retorici koja je očito dobro prošla kod birača. Osvojila je 57,9% glasova u zemlji od oko 3 milijuna stanovnika.

advance.hr
Kraj