Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Cipar

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Rusija upozorava Cipar: "Ako američke baze osvanu na vašem teritoriju to će imati opasne posljedice"

Rusija je upozorila vlasti na Cipru da ne dozvoljavaju američkoj vojsci da koristi njihov teritorij ističući kako bi takav potez doveo do ruske reakcije te rezultirao "opasnim i destabilizirajućim posljedicama". Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zakarova, poručila je kako je Moskva postala svjesna, kako ističe, "anti-ruskog plana" koji uključuje Cipar i američku vojsku koja pak želi tamo uspostaviti svoje baze.

advance.hr

Cipar izručio iranskog državljanina SAD-u

Iran je pozvao svog ambasadora s Cipra na konzultacije nakon što su ciparske vlasti nedavno izručile jednog iranskog državljana SAD-u pod sumnjom da je "prekršio UN sankcije o oružju", potvrdio je jučer ciparski ministar vanjskih poslova, Ioannis Kasoulides. Ciparski ministar, koji je jučer održao govor na Brookings Institutu u Washingtonu, rekao je kako je Iran nastojao "izvršiti pritisak na Nikoziju" kako ne bi došlo do izručenja.

Ciparski parlament pristao na paket pomoći Trojke

Ciparski parlament u utorak je tijesnom većinom s 29 glasova za i 27 protiv ratificirao Memorandum i ugovor o zajmu s Trojkom. Suzdržanih nije bilo, a prevaga je dobijena uz potporu Europske stranke Demetrisa Syllourisa.

Krupni kapital bio je spreman za "ciparsku tragediju": 132 kompanije prebacile oko 900 milijuna USD van zemlje na vrijeme

Nove informacije govore kako nije samo predsjednik zemlje upleten u prebacivanje novca van zemlje na vrijeme (opširnije o tome: Skandal na Cipru: kompanija povezana s predsjednikom prebacila 21 milijun eura u London nekoliko dana prije zamrzavanja računa na bankama), već kako je u masovnom transferu novca sudjelovalo čak 132 kompanije - drugim riječima, očito je kako su imali informacije što će se dogoditi na Cipru nakon što zemlja postane još jedna u nizu Trojkinih "žrtava za spašavanje". Prema istraživanju grčkog lista Proto Thema, 132 kompanije prebacile su iz Cipra oko 916 milijuna USD u periodu između 1-og i 15-og ožujka te su time izbjegle velike namete koji će odnijeti znatan novac svima onima koji nisu imali ove informacije "iznutra".

Skandal na Cipru: kompanija povezana s predsjednikom prebacila 21 milijun eura u London nekoliko dana prije zamrzavanja računa na bankama

Kompanija koja je u vlasništvu rodbine ciparskog predsjednika, Nicosa Anastasiadesa, prebacila je 21 milijun eura, iz posrnule druge najveće ciparske banke Laiki, u London svega nekoliko dana prije nego je izbila kriza na Cipru koja je će u konačnici, po naredbi Trojke, koštati mnoge pojedince i kompanije s velikim depozitima i do, prema posljednjim informacijama, 60% novca na računima. Pojedini ciparski mediji tvrde kako je predsjednik očito znao što će se događati unaprijed te je na vrijeme upozorio blisku mu kompaniju da prebace novac van zemlje.

Ciparski predsjednik: "nemamo nikakve namjere napustiti euro"

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades rekao je kako njegova zemlja neće napustiti eurozonu - "na nikakav način nećemo eksperimentirati s budućnošću naše zemlje", rekao je. Nakon što je Cipar dobio 10 milijardi eura od Trojke Anastasiades tvrdi kako je financijska situacija "stavljena pod kontrolu".

Guverner ciparske centralne banke: ulažu se "nadljudski napori" da bi se banke otvorile u četvrtak

Guverner ciparske centralne banke, Panicos Demetriades, rekao je kako se ulažu "nadljudski napori" kako bi se ciparske banke otvorile u četvrtak. Podsjetimo, prema inicijalnom planu, nakon što su dogovoreni kredit i uvjeti s Trojkom, banke su se na Cipru trebale otvoriti u utorak, no to se nije dogodilo zbog "straha od stampeda", mnogi vjeruju kako će stanovnici masovno pohrliti u banke kako bi podigli svoj novac, no pojavile su se informacije kako banke vjerojatno nemaju dovoljno gotovine (opširnije: Strah od stampeda - stanovnici masovno žele podići novac, unatoč najavama banke na Cipru i dalje zatvorene).

Cipar: tisuće studenata u prosvjedu protiv dogovora s Trojkom koji njihovoj zemlji donosi godine mjera štednje

Dogovor Cipra i Trojke možda jest poštedio račune onih koji u bankama imaju ispod 100,000 eura, no to svakako nije razlog za slavlje. U svega nekoliko dramatičnih dana Cipar je uveden u istu situaciju u kojoj se nalazi i Grčka - dogovor s MMF-om i drugim kreditorima ne znači samo otimanje novca velikim štedišama, već i godine bolnih mjera štednje i svih drugih rezova i odricanja na kojima inzistira Trojka.

Okončana ciparska kriza: Trojka daje 10 milijardi eura, Cipar zatvara drugu najveću banku Laiki, veliki gubitci za vlasnike depozita iznad 100,000 eura

Rano jutros ministri financija eurozone odobrili su 10 milijardi eura kredita za spašavanje ciparskog bankarskog sistema i time je, za sada, okončana aktualna ciparska kriza. Podsjetimo, Trojka (MMF, Europska Komisija, Europska Centralna Banka) je Cipru dala rok do danas da prikupe 5,8 milijardi eura kao garanciju za izdavanje kredita od 10 milijardi.

Novi zaokret u ciparskoj krizi: namet je ponovno "na stolu", na prosvjedima u Nikoziji zapaljena EU zastava

Prema posljednjim vijestima Cipar i Trojka dogovorili su kako će se uvesti namet od 20% na depozite preko 100,000 eura u najvećoj banci u zemlji, Ciparskoj banci, dok će u drugim bankama uzimati 4%, također na depozite preko 100,000 eura. Ukoliko ovo bude potvrđeno i sutra tada govorimo o reviziji prvotne ideje nameta, no ovaj prijedlog ne bi trebao dirati one koji u bankama imaju ispod 100,000 eura.

Sve neizvjesnija situacija: Rusija odbila pomoći Cipru

Cipar će morati pronaći alternativne načine po pitanju skupljanja novca do ponedjeljka, no pritom ne može računati na Rusiju - naime, Moskva je danas poručila kako neće pomoći Cipru u ovoj kriznoj situaciji (opširnije o stanju na Cipru: Kriza na Cipru: ECB daje rok do ponedjeljka, banke i dalje zatvorene, buknuli prosvjedi i sukobi s policijom). Podsjetimo, mnogi ciparski i europski dužnosnici očekivali su kako će Moskva "uskočiti" zbog činjenice da ruski državljani i poslovanja imaju znatan udio u novcu koji se nalazi u bankama na Cipru.

Gnjev na Cipru: "Ovo je pljačka!", stanovnici u panici nastoje podići novac prije nego im se nametom uzme do 10% s računa

Dogodio se potez bez presedana na Cipru koji je rezultiralo gnjevom i paničnim pokušajima stanovnika da se domognu novca, no izgleda prekasno. Naime, europski ministri financija odobrili su 10 milijardi eura kredita za spašavanje ciparskog bankaraskog sistema, no, u ovaj proces uključen je i jednokratni namet - svim korisnicima banaka na Cipru uzeti će se do 10% njihove štednje.

Analiza: Cipar između dva izbora - Trojka ili Rusija

Treba se nadati da logika nije davno napustila Europsku Uniju. Prvo pitanje je kako je uopće Grčka mogla ući u Eurozonu kad su tako "lijeni" i kad se znalo da je država u velikim dugovima? Drugo pitanje je kako je jedna Irska postala preko noći od najpopularnije (ili jedne od najpopularnijih) zemlje za traženje posla početkom ovog stoljeća u EU zemlja iz koje emigriraju svi koji mogu?

Kraj