X
VELIKA AKCIJA - "Od ljeta do ljeta": 1-godišnja pretplata za 350 kn!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Armenija

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Je li pokušaj državnog udara u Armeniji propao? Oko premijera Pašinjana okupile su se tisuće pristaša šaljući vojsci poruku da samo narod može odlučivati o njegovoj sudbini

Ako je zahtjev armenske vojske da premijer Nikol Pašinjan mora odstupiti s dužnosti bio pokušaj, ili početak pokušaja državnog udara, nije uspio. Naime, neposredno nakon tog vojnog zahtjeva tisuće Armenaca izašle su na ulice glavnog grada Erevana kako bi dali podršku za Pašinjana, a u velikom maršu gradom im se pridružio i on sam.

advance.hr

Eskalacija u Armeniji: Na pomolu je državni udar? Vojska poručila kako premijer Pašinjan "mora otići" - ako se to dogodi što će biti s mirovnim sporazumom koji je potpisan s Azerbajdžanom uz posredništvo Rusije?

Već ioanko napeta situacija u Armeniji upravo je postala još napetija - naime, nakon što to već mjesecima traže prosvjednici i opozicija sada je i armenska vojska poručila kako premijer Nikol Pašinjan "mora otići". Podsjetimo, prošle godine Armenija je poražena u vojnom konfliktu s Azerbajdžanom te su pritom izgubili dio teritorija sporne regije Gorski Karabah koji su držali još od prve polovice 90-ih godina.

advance.hr

"To nam je uvijek agenda": Armenija je voljna pojačati rusku vojnu prisutnost na svom teritoriju

Armenski ministar obrane, Vagharshak Harutyunyan, poručio je kako bi Armenija pozdravila veću prisutnost ruske vojske na svom teritoriju, naročito nakon žestokog sukoba između Armenije i Azerbajdžana prošle godine. Podsjetimo, u tom sukobu na prostoru regije Gorski Karabah Armenija je izgubila kontrolu nad dijelom teritorija kojeg je kontrolirala još od 90-ih godina.

advance.hr

Sergej Lavrov ističe kako je Armenija oslobodila sve azerske ratne zarobljenika, ali dio zarobljenih Armenaca i dalje se nalazi u Azerbajdžanu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je za vrijeme jučerašnje novinske konferencije, govoreći o mirovnom procesu na Kavkazu, kako je Armenija vratila sve azerske ratne zarobljenike koji su zarobljeni tijekom sukoba između Armenije i Azerbajdžana oko sporne regije Gorski Karabah, krajem prošle godine. No, tvrdi Lavrov, proces oslobođenja armenskih ratnih zarobljenika se odužio, Podsjetimo, sukob koji je trajao šest tjedana na Gorskom Karabahu okončan je u studenom prošle godine uz rusko posredništvo između sukobljenih strana.

advance.hr

Armenska opozicija najavljuje opći štrajk za 22. prosinca kako bi natjerali premijera Pašinjana da siđe s vlasti držeći ga odgovornim za poraz u sukobu s Azerbajdžanom

Armenska opozicija pozvala je svoje pristaše da 22. prosinca stupe u opći štrajk kako bi se natjeralo premijera Nikola Pašinjana da odstupi s vlasti. Podsjetimo, njega drže kao glavnog krivca za poraz Armenije u kratkom ratu s Azerbajdžanom oko Gorskog Karabaha gdje je Armenija prošlog mjeseca izgubila dio teritorija koji su držali još od prve polovice 90-ih godina.

advance.hr

Putin poručio kako oni koji potkopavaju mirovni sporazum na Gorskom Karabahu moraju znati kako je alternativa rat - u isto vrijeme u Erevan stigli ministar obrane Šojgu i ministar vanjskih poslova Lavrov

Tijekom jučerašnjeg dana ruski predsjednik Vladimir Putin komentirao je situaciju na Gorskom Karabahu te je rekao kako oni koji pokušavaju usporiti implementaciju mirovnog sporazuma koji je postignut između Erevana, Bakua i Moskve, "moraju razumjeti da je alternativa rat". Nije precizirao tko to točno "potkopava" mirovni sporazum.

advance.hr

Ništa se ne prepušta slučaju na Kavkazu: Rusija prebacuje raketne sustave u Gorski Karabah, dolaze i dodatne trupe

Ruska vojska počela je prebacivati raketne sustave na prostor Gorskog Karabaha, u zonu koju nadziru njihove mirovne snage između Armenije i Azerbajždana. Podsjetimo, žestoki sukob Armenije i Azerbajdžana okončan je prošli tjedan uz direktno rusko posredništvo - Armenija je morala pristati na gubitak teritorija kojeg su u ofenzivi zauzele azerske snage, a ruske trupe sada će nadzirati tampon zonu i provedbu sporazuma.

advance.hr

Poraz, egzodus i bolno tužne scene u Gorskom Karabahu: Armenske obitelji pale svoje kuće prije no što teritorij, sukladno mirovnom sporazumu, bude predan Azerbajdžanu

Armenija je poražena u sukobu na Gorskom Karabahu i taj poraz sada bi mogao predstavljati dugotrajnu traumu za ovu naciju. Podsjetimo, sukob između Armenije i Azerbajdžana okončan je početkom ovog tjedna ruskom intervencijom - ruska vojska ušla je na sporni prostor u sklopu mirovne misije, a Armenija je morala potpisati mirovni sporazum kojim se odriče dijela teritorija u Gorskom Karabahu.

advance.hr

Ruska vojska raspoređuje se u Gorskom Karabahu, Erdogan ističe kako je slomljena 28 godina duga armenska okupacija azerskog teritorija te tvrdi kako će i turske snage sudjelovati u mirovnoj misiji

Turska i Rusija potpisale su tijekom jučerašnjeg dana sporazum o uspostavi zajedničkog centra za koordinaciju i nadzor primirja na prostoru regije Gorski Karabah, poručio je turski predsjednik Erdogan nakon telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Putinom. Podsjetimo, žestoki vojni sukob između Armenije i Azerbajdžana naglo je zaustavljen početkom ovog tjedna nakon implementacije mirovnog sporazuma prema kojem će Azerbajdžan dobiti kontrolu nad teritorijima koje su osvojili u ofenzivi, uključujući i gradu Šuši, drugi po veličini grad na Gorskom Karabahu.

advance.hr

Armenija zatražila od Rusije da počnu pripremati "direktnu potporu" za armensku sigurnost u sukobu s Azerbajdžanom, no Moskva neće žuriti...

Dok se sukob između Armenije i Azerbajdžana oko sporne regije Gorski Karabah sve više razbuktava tako se i sukobljene strane sve više oslanjaju na svoje saveznike, ili barem to nastoje. Naime, armensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je jučer izjavu u kojoj se navodi kako su od Rusije zatražili da "počnu s hitnom pripremom oko jačanja potpore za Armeniju po pitanju njene sigurnosti".

advance.hr

Armenski premijer: "Turska na Kavkazu nastavlja svoju ekspanzionističku politiku koju već vodi protiv Grčke, Cipra, Sirije, Libije, Iraka..."

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je kako primirje između Armenije i Azerbajdžana može uspjeti jedino ako Turska promijeni svoj stav prema Gorskom Karabahu. Podsjetimo, Turska otvoreno podupire azersku stranu te navode kako se ovaj sukob može okončati jedino kada se armenske snage povuku s "okupiranih azerskih teritorija".

advance.hr

Nastavljaju se sukobi između Armenije i Azerbajdžana, oglasio se Joe Biden te optužio Trumpovu administraciju zbog pasivnosti: "Umjesto da delegiramo diplomaciju Moskvi, moramo se sami baviti ovim pitanjem i to na najvišoj razini"

Situacija oko sporne regije Gorski Karabah se ne smiruje - kao i prethodnih dana Armenija i Azerbajdžan međusobno se optužuju za kršenje primirja koje je postignuto u noći s petka na subote u Moskvi. U isto vrijeme međunarodne organizacije poručuju kako prijeti izbijanje humanitarne katastrofe ako se borbe ne zaustave.

advance.hr

Armenski premijer tvrdi: "150 turskih vojnih lidera koordinira azerske snage, ovo je najveći oružani sukob u 21. stoljeću"

Armenski premijer Nikol Pašinjan poručio je kako ukupno 150 turskih vojnih lidera koordinira azerskim snagama u sukobu koji već tjedan dana traje na prostoru Gorskog Karabaha i okolice. "Prošlo je tjedan dana otkako se armenski narod u Artsakhu (armenski naziv za samoproglašenu Republiku Gorski Karabah) odupire azersko-turskoj terorističkoj ofenzivi koja je po svojoj veličini i angažmanu bez presedana", rekao je Pašinjan ističući kako je ovo najveći oružani sukob u 21.

advance.hr
Kraj