X
VELIKA AKCIJA - "OD JESENI DO JESENI": Paket advance godišnje pretplate za 350 kn!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Mijanmar

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Mijanmarska logika: "Ako nema rata nema ni ratnih zločina - a 700,000 Rohingya izbjeglica primit ćemo natrag ako su voljni sami se vratiti"

Savjetnik za nacionalnu sigurnost u Mijanmaru, Thaung Tun, poručio je kako je Mijanmar voljan "primiti natrag svih 700,000" Rohingya izbjeglica iz Bangladeša - ukoliko su ovi spremni svojevoljno se vratiti. Ovu izjavu, u čiju iskrenost mnogi sumnjaju, Tun je dao za vrijeme sigurnosne konferencije u Singapuru kada je spomenuto da bi situacija u Mijanmaru mogla dovesti do angažmana "Odgovornosti o zaštiti" okvira koji je 2005.

advance.hr

Ponovno aktivne snage otpora Rohingya muslimana u Mijanmaru: "ARSA se mora oduprijeti terorizmu, nemamo druge opcije nego boriti se"

Već duže vrijeme traje progon muslimanske Rohingya manjine u Mijanmaru - prema procjenama UN-a u egzodusu je Mijanmar napustilo oko 650,000 osoba. Mijanmarska vojska i budistički ekstremisti spalili su njihova sela kako se ne bi ni vratili - stotine tisuća prognanih sada se nalaze u Bangladešu (gdje također nisu naročito dobrodošli).

advance.hr

Kontroverzna odluka - mijanmarska vojska, koja provodi etničko čišćenje, pozvana da sudjeluje u američko-tajlandskim velikim vojnim vježbama "Zlatna kobra"

Mijanmarska vojska, koja već mjesecima provodi etničko čišćenje muslimanske Rohingya manjine na zapadu zemlje (stotine tisuća prognane su u susjedni Bangladeš, neki progon čak nazivaju i genocidom), pozvana je da sudjeluje kao promatrač u velikim multinacionalnim vojnim vježbama koje će se iduće godine održati predvođene SAD-om i Tajlandom. Riječ je o godišnjim vježbama "Zlatna kobra" u kojima sudjeluju tisuće američkih i tajlandskih vojnika, a često su pozvane u manjem kapacitetu i pojedine okolne azijske zemlje.

advance.hr

Human Rights Watch i UN optužili mijanmarsku vojsku za masovna silovanja u sklopu brutalne kampanje etničkog čišćenja Rohingya manjine

Međunarodna organizacija za ljudska prava, Human Rights Watch, objavila je izvještaj u kojem se vojsku Mijanmara optužuje za masovno silovanje djevojčica i žena na prostoru pokrajine Rakhine gdje žive pripadnici progonjene muslimanske Rohingya manjine. Navodi se kako su masovna silovanja dio kampanje etničkog čišćenja koje se provodi nad Rohingyama.

advance.hr

SAD bi mogli progon muslimana u Mijanmaru uskoro nazvati etničkim čišćenjem što bi moglo dovesti do ponovnog uvođenja sankcija

Američki State Department razmatra formalno proglašenje mijanmarskog progona nad Rohingya muslimanskom manjinom "etničkim čišćenjem". Potez bi mogao doći neposredno prije no što američki predsjednik Donald Trump početkom idućeg mjeseca bude gostovao na summitu Južnoazijskih zemalja u glavnom gradu Filipina, a tamo će biti nazočni i predstavnici Mijanmara.

advance.hr

UN ured za ljudska prava: "Mijanmarske snage su brutalno protjerale pola milijuna ljudi - spaljena su njihova sela, usjevi i domovi kako se ne bi mogli vratiti"

Iz UN-ovog ureda za ljudska prava poručili su kako su mijanmarske snage sigurnosti na brutalan način protjerale oko pola milijuna pripadnika Rohingya muslimanske manjine iz mijanmarske sjeverne pokrajine Rakhine - nadalje, ističe se kako su spaljena njihova sela, usjevi i domovi kako se ne bi mogli vratiti, odnosno kako se ne bi imali više gdje vratiti. Šefica UN Vijeća za ljudska prava, za regiju Azija-Pacifik, Jyoti Sanghera, pozvala je lidericu Mijanmara, Aung San Suu Kyi, da "zaustavi nasilje".

advance.hr

Iz Mijanmara stižu stravične priče o ubijanju civila i utapanju beba u rijekama: Progon nad muslimanima se nastavlja, a budistički nacionalisti ne dozvoljavaju ni dostavu humanitarne pomoći Crvenog križa

Kako prenosi novinska agencija Reuters, budistički prosvjednici u Mijanmaru pokušali su fizički spriječiti dostavljanje pomoći Crvenog križa Rohingya muslimanima na prostoru sjeverozapadne provincije Rakhine. Podsjetimo, iz UN-a optužuju mijanmarsku vojsku za etničko čišćenje dok u isto vrijeme stižu informacije o strašnim ratnim zločinima koji uključuju smaknuća civila te namjerno utapanje beba u rijekama, kako piše Guardian.

advance.hr

Krajnje licemjerna izjava liderice Mijanmara Aung San Suu Kyi: "Zabrinuti smo što velik broj muslimana bježi iz naše zemlje, želimo otkriti zašto"

Dok i dalje traje progon muslimanske manjine u Mijanmaru nakon brojnih kritika oglasila se i liderica zemlje, dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi - no, umjesto da osudi progon ili da kaže nešto kako bi se taj progon zaustavio, ona je poručila kako osuđuje "sva kršenja ljudskih prava" na prostoru pokrajine Rakhine gdje se progon upravo odvija. Poručila je kako će svi počinitelji biti kažnjeni te kako se duboko suosjeća sa svima koji su zahvaćeni sukobom koji tamo traje.

advance.hr

400,000 izbjeglica u Bangladešu - iz SAD-a poručuju: "Mijanmar se nalazi pred ključnim trenutkom, progon mora prestati"

Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je kako se Mijanmar suočava s "ključnim trenutkom" te kako se mora zaustaviti nasilje koje se vrši nad pripadnicima muslimanske Rohingya manjine. Podsjetimo, prošlog mjeseca Rohingya pobunjenici izveli su napade na nekoliko policijskih postaja i punktova sa snagama sigurnosti nakon čega je pokrenuta velika vojna ofenziva u kojoj je ubijeno najmanje 400 osoba, uništeno je oko 6,800 kuća, a oko 400,000 Rohingya muslimana pobjeglo je u susjedni Bangladeš.

advance.hr

Mijanmarska pobunjenička skupina ARSA: "Nemamo nikakve veze s Al-Qaedom i ISIL-om i ne želimo nikakvu prisutnost međunarodnih terorističkih organizacija na ovom prostoru"

Muslimanska pobunjenička skupina u Mijanmaru, ARSA (Arakan Rohingya vojska solidarnosti), poručila je kako njihova skupina nema nikakve veze s Al-Qaedom, ISIL-om ili bilo kojom drugom terorističkom skupinom. Riječ je o manjoj pobunjeničkoj organizaciji koja je ustala protiv mijanmarskih snaga sigurnosti koje provode progon nad muslimanskom manjinom na sjeverozapadu Mijanmara, u pokrajini Rakhine.

advance.hr

Vladini izvori iz Bangladeša tvrde kako mijanmarske snage postavljaju mine na granicu kako bi spriječili povratak izbjeglica, turski predsjednik Erdogan najavio slanje 10,000 tona pomoći Rohingya muslimanima

Vladini izvori u Bangladešu rekli su u razgovoru za Reuters kako Mijanmar postavlja mine na granici uz njihovu zemlju, prostor na kojem tisuće Rohingya muslimana nastoje preći iz Mijanmara, pokrajine Rakhine, u Bangladeš, bježeći od progona. "Mijanmarske snage postavljaju mine uz žičanu ogradu na granici", poručila su dva vladina izvora iz Bangladeša.

advance.hr

Generalni tajnik UN-a upozorava na rizik od etničkog čišćenja i regionalne destabilizacije u Mijanmaru - Aung San Suu Kyi proziva "terorizam", ali niti jednom riječju ne spominje više od 100,000 Rohingya muslimana koji bježe od progona

Aung San Suu Kyi, mijanmarska liderica, osudila je "teroriste" za nasilje koje je izbilo na prostoru mijanmarske pokrajine Rakhine, no ništa nije spomenula u vezi više od 125,000 Rohingya muslimana koji su u zadnjih 10-ak dana pobjegli preko granice u susjedni Bangladeš. Zadnjih dana Aung San Suu Kyi nalazi se pod sve većim pritiskom zbog progona muslimanske manjine u njenoj zemlji, a i generalni tajnik UN-a, Antonio Guterres, upozorio je kako postoji rizik od etničkog čišćenja i regionalne destabilizacije.

advance.hr

Mijanmar šalje dodatnu vojsku u nemirnu provinciju Rakhine: Hoće li ponovno uslijediti brutalna odmazda protiv muslimanske manjine?

Nakon nedavnih nemira Mijanmar je odlučio poslati stotine vojnika na prostor sjeverozapadne pokrajine Rakhine - zbog te činjenice mnogi se pribojavaju kako bi sada moglo doći do još većeg nasilja i nestabilnosti na ovom napetom prostoru. Podsjetimo, riječ je o pokrajini gdje živi oko 1,1 milijun pripadnika muslimanske Rohingya manjine.

advance.hr

Dobitnica Nobelove nagrade za mir i de-facto liderica Mijanmara, Aung San Suu Kyi, protivi se UN istrazi po pitanju masovnog progona muslimana u njezinoj većinski budističkoj zemlji: "To bi samo rasplamsalo etničke tenzije"

De-facto liderica azijske države Mijanmar, Aung San Suu Kyi, poručila je kako se protivi UN istrazi o kršenju ljudskih prava u njenoj zemlji, naročito prava progonjene muslimanske manjine Rohingya - tvrdi kako bi takva istraga "rasplamsala etničke tenzije". Naime, prošlog mjeseca UN je odabrao skupinu stručnjaka koji bi trebali voditi istragu po pitanju masovnog ubijanja, silovanja i mučenja Rohingya manjine od strane mijanmarskih snaga sigurnosti.

advance.hr

Proglašeno izvanredno stanje na sjeveru Mijanmara, uz kinesku granicu, nakon više od 70 ubijenih u sukobima s pobunjenicima - Kina strahuje od velikog broja izbjeglica

Predsjednik Mijanmara, Thein Sein, proglasio je izvanredno stanje i policijski sat u sjevernoj regiji Kokang, uz granicu s Kinom, nakon eskalacije sukoba između oružanih snaga i pobunjenika. Riječ je o kineskom govornom području gdje operira pobunjenička skupina MNDAA (Mijanmarska Nacionalno Demokratska Vojna Alijansa).

advance.hr

Mijanmar: Eskalacija nasilja u gradu Mandalay, napadi budističkih ekstremista na Muslimane

Sukobi između Budista i Muslimana traju već drugi dan u drugom po veličini gradu Mijanmara, Mandalayu. Policijski izvori navode kako su tijekom noći ubijeni jedan Budist i jedan Musliman. Budističke militantne skupine patroliraju ulicama i napadaju pripadnike muslimanske manjine - stotine pripadnika interventne policije su na ulicama.

advance.hr

Mijanmar oslobodio 41 političkog zatvorenika

Mijanmar je danas oslobodio 41 političkog zatvorenika, potvrdio je vladin glasnogovornik. Zemlja je blizu ispunjenja obećanja predsjednika Theina Seina koji je rekao kako će sve političke zatvorenike osloboditi do kraja ove godine.

advance.hr

Mijanmar oslobodio 69 političkih zatvorenika

Mijanmarski predsjednik Thein Sein obećao je osloboditi sve političke zatvorenike do kraja godine, danas ih je oslobođeno 69. Mijanmarska vlada ističe kako se radi o činu "velike dobrote".

advance.hr
Kraj