Pošto smo, nažalost, navikli da su sva djelovanja političara iz interesa ili pod utjecajem, mogu reći da sam iznenađen ovom viješću.
Izuzetno ugodno iznenađen, tračkom nade da još postoji savjest, hrabrost, istina, pravda, humanost - kapa do poda Irskoj.
Irska je podnijela izjavu da se pridruži slučaju Južne Afrike na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) optužujući Izrael za genocid.
"Irska, pozivajući se na članak 63 Statuta Suda, podnijela je u tajništvu Suda izjavu o intervenciji u slučaju koji se odnosi na primjenu Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida u Pojasu Gaze", odnosno Južnoafrička Republika protiv Izraela, navodi se u priopćenju Međunarodnog suda pravde 7. siječnja.
Prema članku 63., svaka država stranka konvencije koja je u postupku sudskog razmatranja ima pravo intervenirati, čineći tumačenje MSP-a o toj konvenciji obvezujućim i za njih.
Irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin najavio je u prosincu da će se njegova vlada pridružiti slučaju ICJ-a.
Izrael je zatvorio svoje veleposlanstvo u Dublinu kao odgovor, dok je izraelski ministar vanjskih poslova Gideon Saar opisao irskog premijera Simona Harrisa kao antisemita.
Harris je odgovorio rekavši: "Znate što mislim da je za osudu? Ubijanje djece, mislim da je to za osudu. Znate što mislim da je za osudu? Gledajući razmjere civilnih žrtava koje smo vidjeli u Gazi. Znate što mislim da je za osudu? Ljudi su ostavljeni da gladuju, a humanitarna pomoć ne teče."
Američko-palestinski poduzetnik i kustos umjetnosti Faisal Saleh rekao je da je započeo napore da iznajmi zatvorenu zgradu izraelskog veleposlanstva i pretvori je u palestinski muzej.
"Ovo će biti vrlo snažan simboličan potez u kojem će palestinska umjetnost zamijeniti predstavljanje genocidnih entiteta u Irskoj", rekao je Saleh za Anadolu Ajansi 3. siječnja.
Izrael je započeo svoj rat u Gazi u listopadu 2023., stavljajući Pojas pod potpunu opsadu i pokrenuvši užasnu kampanju bombardiranja palestinskih civila i boraca Hamasa.
U prosincu te godine Južna Afrika podnijela je zahtjev za pokretanje postupka protiv Izraela, tvrdeći da su njezine akcije u Gazi kršenje Konvencije o genocidu.
Nekoliko zemalja se od tada pridružilo slučaju, uključujući Nikaragvu, Kolumbiju, Libiju, Meksiko, Palestinu, Španjolsku i Tursku.
U petnaest mjeseci rata, izraelske snage ubile su više od 46.000 Palestinaca u Gazi, uglavnom žena i djece, dok su ranile više od 105.000.
Kampanja je opustošila veći dio enklave, uključujući domove, džamije, škole, bolnice, sveučilišta, poljoprivredno zemljište i vodnu infrastrukturu, čineći Gazu uglavnom nepogodnom za život.
Izraelski vojnici i političari proglasili su svojim ciljem prisilno protjerivanje svih 2,3 milijuna Palestinaca iz Gaze i izgradnju židovskih naselja na ruševinama uništenih palestinskih gradova i izbjegličkih kampova.