X
VELIKA AKCIJA - "OD JESENI DO JESENI": Paket advance godišnje pretplate za 350 kn!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

B. Tomić

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Ekonomska analiza: Slobodno tržište, protekcionizam i kapitalistička ideologija

U ideji o nevidljivoj ruci tržišta definiranoj od strane Adama Smitha ideolozi slobodnog tržišta ističu da ljepota samog tržišta leži u činjenici da se odluke izoliranih individua ili poduzeća pozitivno isprepliću u ostvarivanju maksimalne obostrane koristi bez svjesnog pokušaja da se ta maksimalna korist ostvari. Ono što omogućava ostvarivanje obostrane koristi je racionalnost samih sudionika tržišnog natjecanja koji vrlo dobro poznaju situaciju u kojoj se nalaze te kako da je unaprijede.

Adair Turner, bivši predsjednik Financial Services Authority, upozorava na nekretninski balon koji se razvija u Velikoj Britaniji

Lord Adair Turner bivši predsjednik Financial Services Authority-a, tijela odgovornog za regulaciju financijskih usluga u Velikoj Britaniji u razdoblju 2001-2013 upozorava na nekretninski balon koji se razvija u Velikoj Britaniji. Izrazio je "zabrinutost" za ekonomiju Velike Britanije "koja strategiju oporavka temelji na istim principima koji su u prvom redu i doveli do problema.

Ekonomska analiza: Mjere štednje i smanjivanje deficita proračuna kao put prema ekonomskom kolapsu i razvoj potencijalnih alternativa u Hrvatskoj

Makroekonomija kao grana ekonomske znanosti nastala je u trenutku kada je prepoznata nemoć mikroekonomije da premosti logičku pogrešku kompozicije koja se sastoji od pretpostavke da se svojstva elemenata od kojih se sastoji neki objekt automatski odnose i na taj objekt. Logičku pogrešku kompozicije najlakše je shvatiti na primjerima: (1) Bicikl je sagrađen od mnogo laganih dijelova, stoga je i bicikl lagan.

Ekonomska analiza: Nekreditna emisija, javna potrošnja i inflacija u modernom monetarnom sustavu

Kad god se u javnom prostoru govori o deficitu proračuna i javnoj potrošnji masovni mediji, ekonomski analitičari i političari će uvijek iskoristiti priliku da naglase kako je za ekonomski prosperitet i gospodarski rast države jedini mogući put drastično smanjivanje deficita ili u najmanju ruku balansirani državni proračun koji predstavlja fiskalno odgovorno ponašanje dok se u isto vrijeme deficit proračuna redovito karakterizira kao neodrživo stanje koje predstavlja teret svima nama te budućim generacijama. Međutim, u većini zemalja, uključujući i Hrvatsku ne može se dogoditi da država ostane bez novca zato što je država ta koja emitira novac koji se koristi kao sredstvo razmjene unutar njenih granica.

Ekonomska analiza: Uloga i odgovornost bankarskog sustava i monetarne politike u najdužoj recesiji u modernoj svjetskoj povijesti

Kada govorimo o ulozi i odgovornosti bankarskog sustava za najdužu recesiju u modernoj svjetskoj povijesti možemo uočiti da se ona kao takva u javnom prostoru gotovo nikada ne spominje ili se izbjegava spominjati. Razlozi za to su mnogostruki, ali možda najbitniji razlog leži u nedovoljnom dubinskom razumijevanju samog bankarskog sustava od strane opće populacije, ali i od ekonomskih analitičara koji nisu navikli razmišljati van okvira neoklasične i neoliberalne ekonomske doktrine koje u javnosti redovito pokrivaju sve aspekte ekonomije osim monetarne politike.

Kraj