Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

B. Tomić

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

Ekonomska analiza: Slobodno tržište, protekcionizam i kapitalistička ideologija

U ideji o nevidljivoj ruci tržišta definiranoj od strane Adama Smitha ideolozi slobodnog tržišta ističu da ljepota samog tržišta leži u činjenici da se odluke izoliranih individua ili poduzeća pozitivno isprepliću u ostvarivanju maksimalne obostrane koristi bez svjesnog pokušaja da se ta maksimalna korist ostvari. Ono što omogućava ostvarivanje obostrane koristi je racionalnost samih sudionika tržišnog natjecanja koji vrlo dobro poznaju situaciju u kojoj se nalaze te kako da je unaprijede.

Adair Turner, bivši predsjednik Financial Services Authority, upozorava na nekretninski balon koji se razvija u Velikoj Britaniji

Lord Adair Turner bivši predsjednik Financial Services Authority-a, tijela odgovornog za regulaciju financijskih usluga u Velikoj Britaniji u razdoblju 2001-2013 upozorava na nekretninski balon koji se razvija u Velikoj Britaniji. Izrazio je "zabrinutost" za ekonomiju Velike Britanije "koja strategiju oporavka temelji na istim principima koji su u prvom redu i doveli do problema.

Ekonomska analiza: Mjere štednje i smanjivanje deficita proračuna kao put prema ekonomskom kolapsu i razvoj potencijalnih alternativa u Hrvatskoj

Makroekonomija kao grana ekonomske znanosti nastala je u trenutku kada je prepoznata nemoć mikroekonomije da premosti logičku pogrešku kompozicije koja se sastoji od pretpostavke da se svojstva elemenata od kojih se sastoji neki objekt automatski odnose i na taj objekt. Logičku pogrešku kompozicije najlakše je shvatiti na primjerima: (1) Bicikl je sagrađen od mnogo laganih dijelova, stoga je i bicikl lagan.

Ekonomska analiza: Nekreditna emisija, javna potrošnja i inflacija u modernom monetarnom sustavu

Kad god se u javnom prostoru govori o deficitu proračuna i javnoj potrošnji masovni mediji, ekonomski analitičari i političari će uvijek iskoristiti priliku da naglase kako je za ekonomski prosperitet i gospodarski rast države jedini mogući put drastično smanjivanje deficita ili u najmanju ruku balansirani državni proračun koji predstavlja fiskalno odgovorno ponašanje dok se u isto vrijeme deficit proračuna redovito karakterizira kao neodrživo stanje koje predstavlja teret svima nama te budućim generacijama. Međutim, u većini zemalja, uključujući i Hrvatsku ne može se dogoditi da država ostane bez novca zato što je država ta koja emitira novac koji se koristi kao sredstvo razmjene unutar njenih granica.

Ekonomska analiza: Uloga i odgovornost bankarskog sustava i monetarne politike u najdužoj recesiji u modernoj svjetskoj povijesti

Kada govorimo o ulozi i odgovornosti bankarskog sustava za najdužu recesiju u modernoj svjetskoj povijesti možemo uočiti da se ona kao takva u javnom prostoru gotovo nikada ne spominje ili se izbjegava spominjati. Razlozi za to su mnogostruki, ali možda najbitniji razlog leži u nedovoljnom dubinskom razumijevanju samog bankarskog sustava od strane opće populacije, ali i od ekonomskih analitičara koji nisu navikli razmišljati van okvira neoklasične i neoliberalne ekonomske doktrine koje u javnosti redovito pokrivaju sve aspekte ekonomije osim monetarne politike.

Kraj