X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  540 kn  360 kn!
NOVO: Od sad mogućnost plaćanja i na rate! 30 kn / mjesečno
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

B. Antičević

pretraživanje - pokretanje
napredna pretraga
Samo egzaktan termin: Datum od: do: Traži u: Sortiraj prema:
Pronađeno tekstova:

"U vremenu revolucije, u vremenu kada mora doći do promjene", Malcolm X - 50 godina od ubojstva jednog od najutjecajnijih američkih boraca za pravdu

Ne može se točno ustvrditi, ali zanimljivo je špekulirati o tome kako bi se razvijao američki pokret za građanska prava, ali i radikalne politike američkih crnačkih pokreta šezdesetih godina prošlog stoljeća, raznih kampanja protiv rata u Vijetnamu i raznih drugih koje su se protivile američkom imperijalizmu ili zagovarale izgradnju masovnih pokreta koji bi podržavali takve ideje, da nije došlo do atentata na, ako ne najznačajniju, onda zasigurno jednu od najznačajnijih figura tog perioda Malcolma X. Smjer u kojem su krenule skupine poput Crnih pantera, Young Lord's-a i Martin Luther Kinga i uzdizanje anti-imperijalističkih glasova nove ljevice kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća daju dobar uvid u korist koju bi karizmatična ličnost poput Malcolma X-a donijela tim pokretima.

Svijet u vrijeme obnove imperijalističkih tendencija: Više od pola stoljeća nakon poraza u Drugom svjetskom ratu ponovno kreće militarizacija Japana

U novom svijetu u kojem dolazi do obnove imperijalizma i u kojem se kao sredstvo vanjske politike, prvenstveno SAD-a i njezinih saveznika, koristi rat dolazi do stvaranja veće potrebe drugih zemalja za većom militarizacijom svojih vojnih sposobnosti. U tome leži značaj pozivanja japanskog premijera Shinzo Abe-a za revizijom poslijeratnog ustava kojim se toj zemlji brani izgradnja vojne sile.

Buđenje uspavanog diva - američke radničke klase: Politički značaj štrajka radnika američke naftne industrije

Prvi nacionalni štrajk radnika američkih naftnih rafinerija u 35 godina započeo je 1. veljače i do danas je obuhvatio 5 tisuća radnika koji, osim boljih plaća, zahtijevaju i bolje uvjete rada. Štrajk je organiziran od strane sindikata United Steelworkers (USW) koji je iz nekog razloga na obustavu rada pozvao svega petinu od 30 tisuća radnika koje zastupa.

Od Sahare do Filipina: Pregled najopasnijih terorističkih skupina današnjice - njihovi motivi, ciljevi i operativna snaga

Prošlo je skoro pa petnaest godina od kada su džihadističke skupine došle pod reflektore svjetske pažnje, no unatoč naizgled ozbiljnih napora za njihovo suzbijanje i nebrojenih milijardi dolara potrošenih na borbu protiv njih, još uvijek su aktivne, dobro opskrbljene i financijski i vojno, a danas su aktivnije i opasnije nego ikad. Malo je ostalo od originalne kompozicije bin Ladenove al-Qaede osnovane krajem osamdesetih uoči odlaska sovjetskih snaga iz Afganistana.

Rojava revolucija: Sloboda, demokratski konfederalizam, jednakost spolova - Postaje li Zapadni Kurdistan najprogresivniji političko-društveni eksperiment našeg doba?

Bliski istok zadnje je mjesto u današnjem svijetu u kojem bi moderni čovjek pomislio da je moguće pronaći progresivnu političku ideju, a kamo li da u tom području postoji regija u kojoj se takva ideja efektivno provodi u djelo. U našoj slici regije nalaze se diktature, vojne hunte, islamske teokracije definirane na ruševinama starog Osmanskog Carstva, nefunkcionalne države poput Afganistana gdje sve izvan glavnog grada podsjeća na prizore iz jednog od nastavaka trilogije Pobješnjeli Max.

Analiza: Boko Haram - osiguranje za trajnu regionalnu nestabilnost

Kako je jednoj skupini ljudi, do nedavno slabo ili gotovo nikako naoružanih vjerskih entuzijasta, uspjelo poći za rukom da u samo šest godina nasilnog djelovanja prerastu u dobro naoružane, financijski neovisne elemente sposobne za uzdrmavanje temelja jedne samostalne države sa svim njezinim zaštitnim elementima poput sigurnosnih službi, vojske, policije? Ulazeći u dublju analizu problema, obični čitatelj vrlo brzo shvatit će da se nalazi u zamršenom labirintu koji povezuje poznate sumnjivce, velike političke, ekonomske i strateške igrače koji se pojavljuju na svim svjetskim žarištima sukoba i manje poznate, regionalne vladare i posjednike moći.

Kraj