Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

William Engdahl: "Mjere koje Njemačka danas nameće dovele su do Trećeg Rajha"

Objavljeno:

Poz­nati autor i pub­lic­ist, Wil­liam En­gdahl, osvrnuo se na ak­tual­no stan­je u Europi za vrijeme jučerašnjeg raz­govora za RT. Jedan od povoda rasprave su i naj­novije broj­ke koje pokazuju sve dublju krizu u Eurozoni, naročito među naj­pogođenijim zemljama kao što je Špan­jolska (vidi: Nezaposlenost u Špan­jolskoj i dalje raste: nezapos­lenost među mladima naras­la na 52%).

Transkript raz­govora:
RT: "Prije godinu dana vođe EU-a tvrdili su kako su nap­ravili nap­redak. Re­cite nam kako stvari stoje danas?"

Wil­liam En­gdahl: "Ovo je katastrofa koja će se us­koro dogoditi. Sve što su EU i Europska Central­na Banka nap­ravili prije godinu dana zap­ravo je kupovan­je vremena koz­metič­kim mjerama. Os­novni pro­blem nije suvereni dug pojedinih država - Grčke, Italija i drugih zemal­ja - os­novni pro­blem, koji je bio os­novni pro­blem od samog početka, je međunarod­ni ban­karski sis­tem - međunarod­ne banke u Europi koje su de facto in­sol­ventne i na životu ih drži ECB (Europska Central­na Banka). "Bailout-ovi" i mjere koje su namet­nute Grčkoj nisu nap­ravile ništa da se pomog­ne Grčkoj ekonomiji ili da se stabilizira zemlja. Spašavale su se banke di­ljem EU koje su tehnički već in­sol­ventne."

RT: "Wil­liam, ako su banke krive za to da Atena svaki puta ne us­pijeva održati obećanja. Kako to da se onda oprašta svaki puta kada se to desi?"

Wil­liam En­gdahl: "Od početka krize EU je učinila sve pogrešno. Nije poduzeta nikak­va odrješita ak­cija pro­tiv onih banaka koje od­bijaju posuđivati novac pravoj ekonomiji. To je os­novni raz­log zašto danas imamo 25% nezapos­lenih u Špan­jolskoj i drugdje. Mjere štednje koje zah­tijevaju EU vlade, poput Njemačke, imaju takav ut­jecaj - i ironično je da se up­ravo to radilo 1931. što je pak ot­vorilo put prema stvaran­ju Trećeg Rajha zbog og­romne nezapos­lenos­ti di­ljem Njemačke (op.a. nezapos­lenost u Njemačkoj godinu dana prije dolas­ka Hit­lera na vlast iz­nosila je 30.1%). Njemačka danas nameće te iste mjere Grčkoj, Špan­jolskoj i drugim slabijim državama na jugu Europe."

RT: "Svaka četvrta osoba u Špan­jolskoj je nezapos­lena, ako su banke glav­ni krivac, što će nap­raviti špan­jolska vlada? Sada samo uvode nove mjere i broj pos­lova se sman­juje. Koje je rješenje?"

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.