Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Voda - strateški cilj bliskoistočnih borbi?

PIŠE:
Objavljeno:

Postalo je nekako uobičajeno govoriti o ratovima za vodu, ideji da će voda zamijeniti naftu kao glavni uzrok ratnih pohoda, te sušama koje zahvaćaju tradicionalno nemirna područja. Međutim, malo se govori o konkretnim vodenim ratovima, odnosno sukobima u kojima voda igra jednu od ključnih uloga. Smatra se da će upravo nedostatak vode biti povod masovnim migracijama stanovništva, ne samo iz područja Bliskog istoka, već i s indijskog potkontinenta i iz raznih afričkih predjela, no i u drugim dijelovima svijeta.

Ipak se takva situacija najviše nazire na području šireg Bliskog istoka i Sjeverne i Saharske Afrike. Povećanje stanovništva i dostupnost vodi koja je smanjena vodi snažnoj nestabilnosti, koja se nadovezuje na već postojeće etničke, religijske, političke i ekonomske sukobe. Radi se o području svijeta gdje vode ima najmanje, a tolika zabrinutost za ovu regiju temeljena je na činjenici da na Bliskom istoku nastaju mnogi važni vodotoci. U tom smislu se mogu nazrijeti i mnogi budući sukobi među državama u dolini rijeke Nil, u Mezopotamiji (poriječja Eufrata i Tigrisa), te uz rijeku Jordan.

Unatoč strogo uvriježenom uvjerenju, samo je jedan rat u dvadesetom stoljeću na Bliskom istoku bio vođen zbog vodnih resursa; bio je to Šestodnevni rat 1967. kada se Izrael borio protiv Egipta, Jordana i Sirije, a taj međudržavni rat je izazvan upravo raspravom o vodnim resursima. Najvjerojatniji razlog nedostatka vodenih ratova jest što je u svakom od slučajeva gdje je rat mogao izbiti postojala jaka vojna i gospodarska sila, kao što su Egipat, koji hegemonski vlada Nilom, odnosno Izrael i Turska. S druge strane, voda je ipak još uvijek relativno nevažna kao strateški cilj. Čak i u regijama poznatima po nedostatku vode, tek je u novije vrijeme značajnije povećana strateška važnost vode, često kroz naglo povećanje stanovništva i loše upravljanje postojećim resursima. Arapsko-izraelski sukob pokazuje upravo tu činjenicu.

Od samog početka tog sukoba, vodni resursi su bili dio međudržavnih kavgi, osobito između Izraela i Sirije. Tako su 1949. propali pregovori nakon prvog palestinskog rata jer je Izrael zahtijevao održavati kontrolu nad ekonomski važnim Tiberijskim jezerom i rijekom Jordan. Pitanja vodnih resursa ponovno su se pojavila u šezdesetima kada je Izrael najavio planove o skretanju vode iz jezera prema Negevu. Arapske zemlje snažno su odgovorile na te planove, koji bi pospješili izraelske industrijske i poljoprivredne kapacitete, te povećale židovske migracije u još uvijek mladu državu. Njihov odgovor je bio sastavljen u sprječavanju većeg toka vode u rijekama koje se ulijevaju u Jordan. Izraelci su odgovorili napadima na Siriju 1965. i 1966.

Godinu dana potom došlo je do Šestodnevnog rata. Navodno se sukob između Izraela i Sirije mogao spriječiti da su se riješile vodene razmirice. Primjerice, kad su Izrael i Jordan potpisali mirovni sporazum 1994., Tel Aviv se složio oko prijenosa dodatnih vodnih prinosa rijeci Jordan. S obzirom da se isto nije dogodilo između Tel Aviva i Damaska odnosno Tel Aviva i Bejruta, svi drugi problemi su postali znatno složeniji. Neprijateljski stav prema Izraelu je time dodatno pojačan jer Tel Aviv de facto drži kontrolu nad vodnim resursima u većem dijelu doline rijeke Jordan. Ta kontrola je vezana uz izraelsku dominantnu vojnu snagu tijekom cijelog arapsko-izraelskog sukoba, koja se osobito povećala nakon sklapanja mirovnog ugovora s Egiptom 1979. i uslijed trajne američke političke i vojne potpore. Time je Sirija bila preslaba da ozbiljno izazove Izrael oko pitanja strateških vodnih resursa. Isto se može reći za PLO i suvremene palestinske frakcije koje nemaju ni političkih niti materijalnih resursa da se odupru izraelskoj hegemoniji.

S druge strane, voda ipak nije postala glavnom značajkom strategije arapskih zemalja. Sirija, primjerice, uopće nije ovisna o problematičnim tokovima koje dijeli s Izraelom. Zemlja ima pristup 16 rijekama, među kojima je Eufrat, najveći vodni resurs u Siriji, a tu je i Tigris kojega dijeli s Turskom i Irakom. Stoga je sirijski sukob s Izraelom oko vode tek jedan manji vid tog konflikta. Stoga nije slučajno da je tijekom mirovnih pregovora s Izraelom u devedesetima sirijska strana ukazala da se vodni sukob može riješiti ukoliko će SAD i Izrael pomoći Siriji u rješavanju vodnog spora s Turskom.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.