Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Višegodišnja opsada na istoku Sirije: Kritični dani za enklavu Deir ez-Zor pred velikom ofenzivom Islamske države

PIŠE:
Objavljeno:

Sredinom siječnja počela je do sada najveća ofenziva Islamske države (IS) na udaljenu sirijsku enklavu Deir ez-Zor. Ovaj grad, centar istoimene pokrajine, udaljen je 450 km od Damaska i duboko je u zaleđu Islamske države. Mjesec dana nakon pada Palmire, elitne postrojbe IS-a krenule su na ovaj trn u njihovoj peti, koji im godinama izmiče iz ruku. Moguće je i da je osvajanje Palmire i pokušaj zauzimanja zrakoplovne baze T4 bilo osiguravanje pozadine za ovaj napad.

Napadi su počeli za 14. siječnja. Glavnina udara usmjerila se na prekidanje ceste između grada i ključne vojne baze. Borbe su vođene za gradsko groblje, kružni tok Panoramu, distrikt Junayd i autobusnu stanicu. Dva vala napada je Sirijska vojska uz kontranapade odbila, ali je 16. siječnja IS konačno uspio u trećem pokušaju presjeći cestu. Tako je enklava sada rascijepljena na dva dijela, odvojivši vojnu zrakoplovnu bazu od ostatka grada te vojnih instalacija. O silini napada svjedoči da ni intenzivni zračni napadi sirijskog i ruskog zrakoplovstva nisu pomogli sirijskim snagama u odvraćanju napadača, po navodima jedan udar svaku minutu-dvije. Kao i uvijek, napad počinje slanjem samoubilačkog vozila natovarenog eksplozivom i potom valom boraca. IS ipak nije zauzela bolnicu Assad, ali su nakon tri dana borbe, snage IS-a zauzele i neke druge pozicije uokolo enklave, npr. dijelove četvrti Sinaa, Tallat al-Brouk i Bagheliyu. Za grad koji je u izolaciji već godinama, situacija nije nikad izgledala tako loše kao sada.

Enklava je sada rascijepljena na dva dijela
Pretpostavlja se da u ofenzivi sudjeluje čak 14 000 boraca IS-a, što je za sirijske prilike velik broj vojnika. IS je zauzeo Palmiru sa svega 4000 boraca. Napad je organiziran od strane vrha IS-a uz sudjelovanje elitnih ofenzivnih postrojbi. Mnoge druge ofenzive vode lokalni emiri, jer je vojska IS-a je vrlo decentralizirana i rijetki su veći pomaci trupa između različitih dijelova kalifata. Navodno je svakom borcu IS-a obećana kuća i žena. S druge strane, zbog velike blizine na vojni aerodrom više ne mogu slijetati niti helikopteri s pojačanjima za Sirijsku vojsku.

Grad leži na rijeci Eufrat uz plodnu dolinu gdje su nastale najstarije civilizacije. To je veliko urbano središte koje je prije rata brojalo preko 200 000 ljudi. Grad leži većinom na desnoj obali, a tu su se i utvrdile i snage sirijske vojske i milicija. Lijevu obalu drži IS. Značajan dio zapadnog dijela enklave čini velika baza 137. brigade koja je do sada preživjela nebrojene napade, kao i aerodrom, obje pozicije sada su praktički utvrde. U rukama sirijskih snaga su i još naftna polja al-Tayhem.

Višegodišnja opsada
Sukobi u Deir ez-Zoru su počeli osvitom rata u Siriji, uslijed protesta širom zemlje. Vojska na ulicama održala je grad kao i značajan dio pokrajine sve do 2012. Daleko od važnih istočnih gradova, pobunjenici Slobodne sirijske vojske udružene s radikalnim islamističkim grupama su kroz 2012. i 2013. osvojili cijelu provinciju, kao i neke dijelove grada. Raskidom veza Al Nusre s IS-om, kao i ostalim radikalnim i umjerenim pobunjeničkim militantnim grupama, početkom 2014. godine, borci kalifata su protjerani iz grada. No, već u travnju je IS započeo ofenzivu u kojoj je nakon tri mjeseca preuzeo sve pobunjeničke položaje. Od tada su gospodari cijele pokrajine, osim većeg dijela samog grada, vojnog aerodroma, vojne baze 137. brigade i naftnih polja. Činilo se da ništa ne može spasiti grad od najmoćnije islamističke skupine u strahovitom usponu. U pomoć braniteljima grada je u nekoliko navrata pristigla padobranska regimenta Republikanske garde s 2000 ljudi i stotinjak vojnih vozila.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.