Uzvratili istom mjerom - Kina objavila opsežan izvještaj i dokumentaciju o kršenju ljudskih prava u SAD-u

advance.hr
vrijeme objave: Subota - 26. 05. 2012 | 20:46
Kina je odlučila da u vremenima kada su "ljudska prava" postala snažno političko oružje, uzvrati SAD-u na isti način - samo dan nakon što je SAD objavio izvještaj u kojem stoji kako se "stanje ljudskih prava u Kini pogoršava", Kina je danas uzvratila istom mjerom - objavljeno je istraživanje u kojem se oštro kritiziraju SAD i brojna kršenja ljudskih prava u toj zemlji, prenosi CNN.

"Izuzetno loše stanje ljudskih prava u SAD-u toj zemlji više jednostavno ne dozvoljavaju da - moralno, politički ili pravno - djeluje diljem svijeta kao 'sudac za ljudska prava'", stoji između ostaloga u kineskom izvještaju u stanju ljudskih prava u SAD-u.
Navode se brojna uhićenja pripadnika Occupy Wall Street pokreta. Također se ističe kako je policija često koristila brutalnost protiv mirnih prosvjednika. Nadalje, SAD se proziva zbog "poprilično striktnih ograničenja na slobodu interneta" - u dokumentu se ističe kako kontroverzni američki zakoni kao što su "Patriot Act" i "Homeland Security Act" imaju klauzule prema kojima se nadzire korištenje interneta. Ta invazija privatnosti daje vlastima i organima sigurnosti mogućnost da nadziru i blokiraju "internetski sadržaj opasan za nacionalnu sigurnost", ističe izvještaj o ljudskim pravima u SAD-u.

"Navodi u ovom dokumentu su samo mala frakcija koja prikazuje opširno kršenje ljudskih prava u SAD-u", navodi se u dokumentu.
Službeni dokument također ističe kako SAD stalno kritiziraju druge države diljem svijeta, no, "okreću glavu kada je riječ o kršenju ljudskih prava unutar vlastite zemlje". Dužnosnici navode kako je cilj ovog dokumenta "cijelom svijetu pokazati 'stvarnu sliku' ljudskih prava u SAD i potaknuti SAD da se suoči s tim činjenicama".
Dokument se bazira na nekoliko važnih tema: život, imovina i osobna sigurnost, građanska i politička prava, ekonomija, socijalna i kulturalna prava, rasna diskriminacija, prava žena i djece i kršenje ljudskih prava od strane SAD-a u drugim državama.
Također se navodi kako se u SAD-u "ozbiljno" krše ljudska prava, kao i da SAD "laže sam sebe" kada se nazivaju "zemlja slobodnih".

Na dokument se nadovezao dužnosnik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Hong Lei, koji je poručio SAD-u da se "prestanu petljati u unutarnje poslove drugih zemalja". Također je istaknuo kako se stanje vezano uz ljudska prava u Kini "izuzetno poboljšalo u posljednjih 30 godina", no, ističe Lei - "uvijek postoji prostora za poboljšanje. Ipak, nijedna zemlja ne bi smjela koristiti ljudska prava ...
» za nastavak čitanja, molimo pretplatite se.
Veliki povratak jastreba: Američki izbori za Senat i eskalacija rata u Siriji Bivši poljski MVP tvrdi kako je Putin Tusku nudio podjelu "umjetne" Ukrajine Otvaranje sjeverne granice Kobanija: Kako je Amerika zauzdala turske ambicije Deklarirani fašizam u današnjoj Italiji: Kako ga se spašavalo i kolika će biti prijetnja Bliski istok pretvara se u buktinju kojom će dominirati novi savezi i iznenađujući raskoli Sjevernoafrički rat protiv Islamista: egipatska vojna intervencija u Libiji Iza novih Hladnih ratova: ruska nestabilna buržoazija i američka velika proletarizacija Analiza: Dolazak Vladimira Putina u Beograd i Srbija između Istoka i Zapada Analiza: Zona zabrane leta kao početak vrućeg rata između Washingtona i Damaska Od Bengazija do Kobanija: Još neviđena nehumanost moderne vanjske politike Razbijanje Rojava revolucije: ideali direktne demokracije upravo se guše genocidom Kako Turska ucjenjuje SAD oko Sirije i može li se Obamina frakcija oduprijeti Erdoganu? Sirija kroz godine sukoba: Kako se održala, mitovi o sektaškom ratu i nove prijetnje Američki potpredsjednik Biden optužio saveznike SAD-a za stvaranje ISIL-a Minute do genocida: Pad Kobanija biti će nezamislivi gubitak i sramota za svijet Robovi koji su porazili Napoleona: Od prve crnačke republike do smrti "Baby Doc-a" Nova Vlada zauzima stav - Švedska postaje prva EU država koja će priznati Palestinu Slučajni diktatori i ponude s posljedicama: Historijski kontekst rata u Siriji i revanšizam
copyright advance.hr 2014 | kontakt informacije | uvjeti korištenja