X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Unatoč zaleđenim odnosima, Turska i Europa trebaju jedna drugoj

PIŠE:
Objavljeno:

Još jednom se Turska i Europska Unija nalaze pred napetostima u odnosima. Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta prihvatio je 20. lipnja revidirano godišnje izvješće o Turskoj u 2016. koje je iznimno razljutilo tursku vladu. Za izvješće glasovao je 51 član Odbora, troje je bilo protiv, a 14 suzdržano. Odbor naglašava kako su ustavni amandmani, koji će dati izvanredne ovlasti predsjedniku, protivni Kopenhaškim kriterijima, važnima za određivanje sposobnosti zemlje za ulazak u EU. Ujedno je Odbor pozvao države članice na formalno suspendiranje pretpristupnih pregovora s Turskom ako će se ustavne promjene izvršiti u ovakvom obliku. Amandmani ne bi trebali postati važeći sve do predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj u studenom 2019. godine.

Europska unija očito opet tumači demokraciju na svoj način: ako građani glasuju suprotno očekivanjima Bruxellesa, onda se baca na njih drvlje i kamenje. Istina jest da ustavni amandmani stvaraju autokraciju u Turskoj; istina jest i da građani podržavaju autokratske ovlasti Viktora Orbana u Mađarskoj, kao i euroskeptičan stav Stranke pravde i pravednosti u Poljskoj. Ali Unija se borila za demokratizaciju i poštivanje demokratskih uzusa, što ima svoju cijenu. Ironično govoreći, Sir Humphrey Appleby u izvanrednoj britanskoj seriji 'Yes (Prime) Minister' je bio u pravu kada je rekao da ne smijemo dati ljudima pravo da odlučuju: samo privid tog prava. U tom smislu valja sagledavati i zahtjev Odbora za proglašenjem rezultata referenduma 16. travnja u Turskoj ništavnima. To je sasvim nedopustivo za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana: unatoč postojanju sumnji u ispravnost referenduma i mali raskorak između onih koji su glasovali za i onih koji su bili protiv amandmana o izvršnim ovlastima turskog predsjednika, ne postoji ni najmanja mogućnost da se Turska odrekne implementacije referendumskih rezultata.

Nakon što je Odbor prihvatio izvješće, nizozemska socijaldemokratkinja i izvjestiteljica Europskog parlamenta za Tursku Kati Piri je rekla kako nastavak izvanrednog stanja u Turskoj ima neproporcionalne negativne učinke na tursko društvo, arbitrarno uhićenje tisuće turskih građana među kojima su i parlamentarci i gradonačelnici, te da je Europski parlament iznimno zabrinut zbog toga i očekuje da turska vlada ozbiljno prouči preporuke Venecijanske komisije kao i činjenicu da je polovica turskog stanovništva glasovalo protiv promjena na referendumu. Erdogan je već prije objasnio javnosti da zaključci Venecijanske komisije ništa ne vrijede i da Europljani mogu pisati koliko god žele izvješća, no Turska ih ne priznaje niti će ih priznati u budućnosti. Izvješće Europskog parlamenta ide korak dalje; umjesto uvjerenja da se pretpristupni pregovori trebaju suspendirati, parlament traži da se oni suspendiraju odmah po implementaciji amandmana, te će se o tome glasovati u Strasbourgu 6. srpnja. To znači da bi od 2019., ako se ništa u međuvremenu ne promijeni, Turskoj se zatvaraju vrata ulaska u EU (iako mnogi analitičari, uključujući autora ovog članka, duboko vjeruju da nikad i nije bilo mogućnosti za turski ulazak u Uniju).

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.