Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Ulični prosvjed nakon izbora u Srbiji: Tko je zbilja pobijedio i kuda juri "bugarski vlak"?

PIŠE:
Objavljeno:

Više tisuća građana okupilo se jučer u Beogradu na mirnom prosvjedu oporbe zbog navodne krađe glasova na parlamentarnim izborima koji su održani u prošlu nedjelju. Nije jednostavno dokazati da je režim krao glasove, ali postoje uvjerljive indicije koje ukazuju da se nešto ipak dogodilo. U najmanju ruku bilo je nelogičnosti, od toga da je najstariji glasač imao 144 godine do toga da su se Albanci na Kosovu masovno potpisivali ćirilicom u glasačke protokole na biračkim mjestima. To bi moglo ući u kategoriju balkanskog izbornog folklora da nema za posljedicu padanje makar jedne stranke ispod izbornog praga.

Poslije tjedan dana krajnji rezultat izbora i dalje se ne zna. Glasovi se još obračunavaju. Republička izborna komisija (RIK) prebrojila je u prvih 12 sati nakon izbora 98 posto glasova, a onda se narednih šest dana ostala mučiti s preostalih dva posto. U petak je priopćila rezultat na temelju 99,82 posto i najavila da će konačni rezultat biti poznat 4. svibnja nakon što se ponovi glasanje na nekim mjestima. U posljednjih 16 godina postmiloševićevske Srbije ovakvo nešto događa se prvi puta.

O čemu je ovdje riječ? Uvjerljivi pobjednik ovih izbora za parlament, koji su bili prijevremeni, očigledno je dosadašnji premijer Aleksandar Vučić s više od 48 posto glasova. Manje je očigledno, ali se da naslutiti, da Vučić nije zadovoljan pobjedom. Zbog toga je, kako tvrdi oporba, posegnuo tijekom izborne večeri za tuđim glasovima, nakon što je vidio prema prvim uzorcima da ne stoji onako dobro kako je očekivao.
Što je uopće Vučić očekivao ako mu je malo 48 posto glasova koje je osvojio? Preračunato u saborske mandate njegova lista osvojila je 131 od 250 mjesta. Zar to nije razlog za veselje? U njegovom slučaju nije, jer je Vučić imao 158 mandata u parlamentu kada je dvije godine prije roka raspisao ove izbore.

Djelomično logičnim objašnjenjem zašto bi netko s apsolutnom većinom inicirao izvanredne izbore na pola mandata, doima se da je želio osvojiti dvotrećinsku većinu, odnosno ne manje od 167 saborskih mjesta. Dvotrećinska većina neophodna je za izmjene Ustava, koje je Vučić najavio. Kao drugi razlog zbog kojeg je raspisao izbore, neslužbeno se spominjala Vučićeva namjera da 'očisti' parlament od nepouzdanih zastupnika SNS-a i zamjeni ih drugim, njemu poslušnijim.

Vučić je prilično samouvjereno ušao u izbornu trku, te je listu nazvao svojim imenom, bez spominjanja Srpske napredne stranke (SNS) čiji je šef. 'Aleksandar Vučić – Srbija pobjeđuje'. Oko sebe je okupio javne ličnosti i stranke različitih političkih orijentacija, koje čini se veže oportunizam, više nego ideologija. Kada je od mandata koje je osvojio oduzeo 33 koliko je prije izbora navodno obećao spomenutima, sračunao je da mu je za njegovu SNS ostalo 'svega' 98.

Još tijekom izborne noći Vučić u svom javnom obraćanju nije odavao dojam zadovoljnog pobjednika dok je zahvaljivao građanima koji su za njega glasali i pohvalio se čestitkom koja mu je stigla od Angele Merkel. 'Velika je stvar što smo imali izbore s najmanje nepravilnosti u zadnjih 25 godina' izjavio te večeri Vučić. U Europi Vučić je priznat kao ključni faktor pomirenja i stabilnosti čitave regije, te čovjek koji se besprijekorno vladao u izbjegličkoj krizi i koji uredno ispunjava zadaću MMF-a. Zbog toga je EU valjda spremna progledati mu kroz prste za gušenje slobode medija u Srbiji.
Vučić je u obraćanju tijekom izborne večeri dodao da na temelju 77 posto izbrojanih glasova njegova lista uvjerljivo vodi s više od 50 posto, a za tri stranke rekao je da su ispod cenzusa, odnosno ispod pet posto. To su bile koalicija SDS-LDP-LSV oko bivšeg predsjednika Borisa Tadića, pokret 'Dosta je bilo- Restart' Saše Radulovića i koalicija DSS-Dveri, koju predvodi Sanda Rašković Ivić.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.