Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Sve vrućije Južno kinesko more: O jednom od najvažnijih pomorskih pravaca, spornim otocima, milijardama barela naftnih rezervi i ulasku SAD-a u uzavreli sukob interesa azijskih sila

PIŠE:
Objavljeno:

Činjenice na terenu nikad nisu bile jače za kinesku vlast. Naime, Kina je u Južnom kineskom moru počela graditi Meiji greben, niz otoka u zapadnom Pacifiku koji su izazvali velike rasprave na susretu zemalja ASEAN-a i Shangli-La dijaloga u Singapuru. Ovi koraci koji vode proširenju kineskog teritorijalnog mora neki smatraju prijetnjom za stabilnost i sigurnost Južnog kineskog mora, gdje postoje mnogobrojni teritorijalni upitnici. Južno kinesko more je geostrateški iznimno važno. Radi se o drugom najčešće korištenom pomorskom pravcu na svijetu po broju brodske tonaže. Regija ima i 7,7 milijardi barela potvrđenih naftnih rezervi, s procjenom dodatnih 28 milijardi barela. Smatra se također da na području ima 7500 kubičnih kilometara prirodnog plina.

Zbog svojih resursa i strateške pozicije, Južno kinesko more ima niz teritorijalnih sporova. Indonezija, Kina i Tajvan spore se oko Natuna otočja na sjeveroistoku; Filipini, Kina i Tajvan oko Scarborough otočja; Vijetnam, Kina i Tajvan oko mora zapadno od otočja Spartly; Malezija, Kambodža, Tajland i Vijetnam oko područja u Tajlandskom zaljevu; a Singapur i Malezija oko Johore tjesnaca i Singapurskog tjesnaca.

Upitan o tom slučaju direktor Odjela za granice i pitanja mora u kineskom Ministarstvu vanjskih poslova Quyang Yujing rekao je za list China Daily da su otoci u području Nansha (u međunarodnom nazivlju Spratlys) potpuno namijenjeni civilnima, što mora uključivati i izgradnju zračne luke, pristaništva, telekomunikacija, meteoroloških stanica, sigurnost navigacije i promatranje okoliša. Quyanf je također odbacio sva nagađanja da Kina gradi novo otočje zbog teritorijalnih zahtjeva u Južnom kineskom moru. Prema njegovom mišljenju, pozicija otoka ima prikladnu povijesnu i legalnu utemeljenost i nije ju potrebno jačati kroz izgradnje na otocima i koraljnim grebenima kako bi se to utvrdilo. Pritom je naglasio da druge države ilegalno okupiraju druge kineske koraljne otoke, naročito ukazujući na Filipine.

U međuvremenu su Tajvan i Filipini potpisali sporazum o zakonskim rješenjima u prijepornim područjima koji će stupiti na snagu vrlo skoro. To je dio paketa koji se nalazi u Mirovnoj inicijativi za morske prijepore u Južnom kineskom moru, koji je pripremio tajvanski predsjednik. Radi se o inicijativi koju su Tajvanci pokrenuili nakon što je jedan tajvanski ribar ubijen kad su njegov brod presreli redarstvenici Filipinske obalne straže u svibnju 2013. Novi dogovor omogućuje objim stranama da se suzdrže od upotrebe sile u bliskim susretima te da se povećaju međugranični kontakti. Iako ugovor tek treba stati na snagu, tajvanski predsjednik Ma Ying-jeou tvrdi da već obje strane djeluju prema tom konsenzusu.

Kako Filipini nisu mogli postići slični dogovor s Kinom, Manilla je tužila Kinu Trajnom sudu za arbitraciju u Haagu, gdje će međunarodni suci kroz idućih par tjedana započeti raspravu o kineskom pravu na 24 nautičke milje prostora. Filipini se pozivaju na UN-ovu konvenciju u pravu mora, ali Kina je prošlog prosinca objavila poziciju prema kojoj sud ne bi trebao slušati filipinsku optužbu dok se ne sagledaju svi međusobni teritorijalni prijepori na svim otocima, hridima i koraljnim otočjima. Pritom se Peking poziva na "povijesne" dokaze, iako su oni malobrojni i teško mogu tumačiti prava na temelju trenutno važeće jurisdikcije. Kinesko stanovništvo i vodstvo su međutim uvjereni kako Kina s pravom posjeduje svo kopno koje se nalazi u Južnom kineskom moru, pa čak i more samo. Problem za regiju je u tome što ovakvo razmišljanje nije ograničeno samo na Kinu, već i druge zemlje regije imaju ovakvo razmišljanje, što stvara sve veće tenzije u tom dijelu svijeta.

Na 26.sastanku ASEAN-a u Kuala Lumpuru krajem travnja ovo je pitanje bilo duboko raspravljano s nakanom da organizacija napravi neki korak prema mirnom rješavanju sukoba. Na sastanku se primjetilo kako organizacija treba hitnu promjenu svoje paradigme. Udruženje nacija jugoistočne Azije (ASEAN) je politička i ekonomska organizacija deset zemalja Indokine (Indonezija, Malezija, Singapur, Tajland, Brunej, Kambodža, Laos, Mijanmar i Vijetnam) i nastalo je 1967.u sasvim drugačijim uvjetima od današnjih.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.