X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Summit Pokreta Nesvrstanih u Teheranu, njegova revitalizacija i nužnost većeg povezivanja zemalja članica

PIŠE:
Objavljeno:

Danas je otpočeo drugi dan službenog ministarskog sastanak u sklopu summita Nesvrstanih koji je otpočeo ove nedjelje u Teheranu. Na jednom od najvažnijih političkih događaja godine prisustvuje preko 100 zemalja svijeta. Danas je egipatski zamjenik ministra vanjskih poslova, Ramzy Ezzeldin Ramzy, i službeno predao predsjedajuću funkciju nad savezom iranskom ministru vanjskih poslova, Aliju Akbar Salehiju.

Delegati će danas razgovarati o ključnim problemima i prioritetima organizacije. Glavni događaj biti će ovog četvrtka kada će se okupiti brojni državnici i predstavnici vlada. Tom prigodom najavljen je i uvodni govor vođe Islamske Revolucije, Ayatollah Seyyed Ali Khameneija.

Aktualni summit komentirao je i iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinedžad koji je istaknuo kako nezavisne države moraju maksimalno iskoristiti potencijale Pokreta Nesvrstanih kako bi povećale međusobnu suradnju. "Hegemoni se protive svakoj zajednici nezavisnih nacija koje bi svojim udruživanjem postale snažnije. Ali države koje streme ka pravdi i slobodi, moraju pomagati jedna drugu u tom progresu", istaknuo je iranski predsjednik za vrijeme sastanka s ministrom vanjskih poslova Namibije, Utoni Nujomom. S njegove strane, Nujoma je istaknuo kako njegova država podržava iransko predsjedništvo Pokretom Nesvrstanih i kako je upravo taj pokret "jako dobra prilika da se nezavisne države zajedno suprotstave ekstremizmu globalnih sila".

Namibijski ministar vanjskih poslova, Utoni Nujoma, i iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinedžad
Iranski predsjednik se jučer također sastao s ministrom vanjskih poslova republike Mauricijus, Arvin Boolellom. Obje strane su istaknule kako postoje preduvjeti za proširenje bilateralne suradnje.
Na Summitu se pojavio i aktualni generalni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, koji je istaknuo kako je Iran "veliki regionalni igrač" i kako će se sastati s predsjednikom Ahmedinedžadom i vođom Islamske Revolucije, Ayatollah Seyyed Ali Khameneijem.

Revitalizacija Pokreta Nesvrstanih i Titova ostavština svijetu
Nije tajna da je Pokret Nesvrstanih poprilično podbacio tijekom godina glede svoje osnovne ideje. Nakon raspada SSSR-a blokovska politika također je formalno nestala sa scene. Nestankom Varšavskog Pakta, NATO je preostao kao najveća svjetska vojna sila. Od onda do danas od strane NATO-a izvršeno je niz agresija protiv članica Pokreta Nesvrstanih, a sam pokret nije bio u stanju ništa poduzeti kako bi se to spriječilo.
No, povijest ipak nije došla svome kraju, kako je naivno tvrdio Francis Fukuyama 1992. Činjenica je kako Pokret i dalje postoji i kako je globalna situacija u potpunosti "zrela" za snažno uzdizanje nesvrstanosti kao osnovnog koncepta koji bi se opirao svakoj vrsti ekstremizma, invazije, imperijalizma i neo-kolonijalizma. Samo zaista suverene države u konačnici mogu dovesti do prave, autonomne, volje naroda. Upravo to i jest osnovni koncept na kojem je Pokret Nesvrstanih i nastao.

Da li će Pokret ponovno izrasti u važan globalni čimbenik, ostaje nam da vidimo. Jako veliku ulogu u tome će imati i Iran koji je na sve načine demoniziran od strane neo-kolonijalističkih i imperijalističkih sila zapada, pomalo sumnjičavo promatran od strane sekundarnih sila, Rusije i Kine, ali je zato prepoznat i cijenjen od strane država koje također streme ka vlastitom suverenitetu, autonomiji i pravu da same za sebe kroje svoju unutarnju, vanjsku i druge politike, kao i društveni poredak.
Da će Iran po tom pitanju nastojati napraviti najviše što može, to je za očekivati. Uzevši u obzir kompleksnu i napetu situaciju koja trenutačno vlada, Iran mora izaći u susret svim državama koje vrednuju suverenitet i mora pokušati temelje Pokreta Nesvrstanih revitalizirati u jedno novo doba.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.