Strah, laži, propaganda i stvaranje konsenzusa: medijski rat protiv Irana i Sirije

D. Marjanović
vrijeme objave: Petak - 24. 02. 2012 | 16:37
Osobe sposobne za racionalnu analizu s podsmijehom će popratiti ultra-militarističku retoriku kao što je nedavna izjava političkog komentatora za FOX news koji tvrdi kako je Iran "zao i treba ga uništiti".
Ipak, dok jednima takva propaganda graniči s cirkusom, mnogi je shvaćaju izuzetno ozbiljno - SAD nije izuzetak, štoviše, SAD je najbolji ogledni primjer procesa koji možemo nazvati "stvaranje konsenzusa"*.

*Termin je prvi popularizirao svjetski poznati autor i analitičar Noam Chomsky u svom filmu 1992. ("Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media")

Pretpostavka da SAD, ili bilo koja druga vojna sila, može pokretati vojne invazije, zračne udare i druge agresivne vojne operacije kada god dođe na takvu zamisao, je pogrešna.
Za svaku vladu ili režim podrška što šire javnosti je ključna - svaki vojni angažman duboka je trauma nad cijelim narodom - svjesno ili podsvjesno.
Ta trauma vrlo lako se može transformirati u pokret otpora koji bi mogao dovesti do destabilizacije u zemlji.
Danas je to u SAD-u već vidljivo, sve veći broj stanovnika otvoreno se protivi aktualnoj vanjskoj politici koja je sve više militaristička.
Bitno je napomenuti kako je svojevrsni "fitilj konsenzusa" doslovno dogorio za vrijeme vladavine George W. Busha.

Upravo na valu tog izraženog animoziteta američki narod je u Bijelu Kuću doveo Baracka Obamu.
Histerija vezana uz izbor, navodno, predsjednika-mirotvorca kulminirala je travestijom dodjeljivanja Nobelove "nagrade za mir".
Ispada kao da je Nobel komisija imala interni dogovor - "ako mu damo nagradu, možda je smjesti negdje na predsjednički stol pa će ga ista svakodnevno podsjećati kako je mir u svijetu najveći prioritet".

Ipak, uskoro dolazi naglo buđenje - Barack Obama nastavio je istim putem kao i njegov prethodnik, ali još i znatno agresivnije.
Od dolaska Obame na vlast američka vojska otvoreno se angažirala u Libiji, Afganistanu, Iraku, Pakistanu, Somaliji, Ugandi i drugdje - pritom termin "drugdje" obuhvaća još daleko veću površinu svijeta - američki vojnik prisutan je gotovo svugdje, od Kolumbije, Australije, Filipina, Južne Koreje, Kosova itd.
Sirija i Iran trenutačno su visoko na listi za sljedeću potencijalnu invaziju.

Vojni angažmani javnog i opskurnog modela - ovisno o aktualnoj potrebiŠto se tiče samih vojnih angažmana, oni mogu biti šireg obujma, u tom slučaju konsenzus i stvaranje istog postaje nužnost - ili mogu biti "opskurnijeg" tipa, tada j...
» za nastavak čitanja, molimo pretplatite se.
Borba za orwellijansko ministarstvo istine: Ciklus "agenda-novac-lobi-mediji" Analiza: Realpolitik, opasnost od njegovog deficita i neodustajanje od ideologija Hoće li tenkovi ponovno ulaziti u Barcelonu? Referendum o odcjepljenju Katalonije Ostavština američke aneksije i kolonijalizma: Treba li Portoriko postati nezavisna država? Analiza: Pragmatična strana anti-ISIL koalicije i "uljez" koji već stvara probleme Ulazak u Siriju: Koji su konačni planovi za južnu granicu NATO-a? Analiza: Počeli su američki napadi u Siriji - lovci, bombarderi, dronovi i Tomahawk Opasno kockanje: Zašto se milijuni eura u novčanicama krijumčare diljem Europe? Zašto se četvrtina želi odcijepiti od SAD-a? Američke secesije u povijesnom kontekstu Atena i dalje kao prijetnja politici mjera štednje: Ruši li Syriza vlast u proljeće? Osvrt: Kraj rata u Ukrajini, narodna stvar, oaze pravičnosti i Vatikanski ugovori Oslobođeni turski zarobljenici - kakav će sada biti stav Ankare prema ISIL-u? Alibaba, najveći IPO i pokoravanje Dalekog Zapada: Što će sve progutati kineski gigant? Narod Škotske odabrao ostanak u Britaniji - Analiza: Što ishod znači za Europu? Povijest Škotske: nezavisnost kao identitet i Britanija kao privremeni zaklon Katarske vlasti "zamolile" visoke dužnosnike Muslimanske Braće da napuste zemlju Analiza: Bivši NSA i CIA šef otkriva kako se SAD sprema na dugi rat u Siriji i Iraku Olof Palme - o Švedskoj, atentatu i zadnjem velikom ljevičarskom lideru Europe
copyright advance.hr 2014 | kontakt informacije | uvjeti korištenja