Strah, laži, propaganda i stvaranje konsenzusa: medijski rat protiv Irana i Sirije

D. Marjanović
vrijeme objave: Petak - 24. 02. 2012 | 16:37
Osobe sposobne za racionalnu analizu s podsmijehom će popratiti ultra-militarističku retoriku kao što je nedavna izjava političkog komentatora za FOX news koji tvrdi kako je Iran "zao i treba ga uništiti".
Ipak, dok jednima takva propaganda graniči s cirkusom, mnogi je shvaćaju izuzetno ozbiljno - SAD nije izuzetak, štoviše, SAD je najbolji ogledni primjer procesa koji možemo nazvati "stvaranje konsenzusa"*.

*Termin je prvi popularizirao svjetski poznati autor i analitičar Noam Chomsky u svom filmu 1992. ("Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media")

Pretpostavka da SAD, ili bilo koja druga vojna sila, može pokretati vojne invazije, zračne udare i druge agresivne vojne operacije kada god dođe na takvu zamisao, je pogrešna.
Za svaku vladu ili režim podrška što šire javnosti je ključna - svaki vojni angažman duboka je trauma nad cijelim narodom - svjesno ili podsvjesno.
Ta trauma vrlo lako se može transformirati u pokret otpora koji bi mogao dovesti do destabilizacije u zemlji.
Danas je to u SAD-u već vidljivo, sve veći broj stanovnika otvoreno se protivi aktualnoj vanjskoj politici koja je sve više militaristička.
Bitno je napomenuti kako je svojevrsni "fitilj konsenzusa" doslovno dogorio za vrijeme vladavine George W. Busha.

Upravo na valu tog izraženog animoziteta američki narod je u Bijelu Kuću doveo Baracka Obamu.
Histerija vezana uz izbor, navodno, predsjednika-mirotvorca kulminirala je travestijom dodjeljivanja Nobelove "nagrade za mir".
Ispada kao da je Nobel komisija imala interni dogovor - "ako mu damo nagradu, možda je smjesti negdje na predsjednički stol pa će ga ista svakodnevno podsjećati kako je mir u svijetu najveći prioritet".

Ipak, uskoro dolazi naglo buđenje - Barack Obama nastavio je istim putem kao i njegov prethodnik, ali još i znatno agresivnije.
Od dolaska Obame na vlast američka vojska otvoreno se angažirala u Libiji, Afganistanu, Iraku, Pakistanu, Somaliji, Ugandi i drugdje - pritom termin "drugdje" obuhvaća još daleko veću površinu svijeta - američki vojnik prisutan je gotovo svugdje, od Kolumbije, Australije, Filipina, Južne Koreje, Kosova itd.
Sirija i Iran trenutačno su visoko na listi za sljedeću potencijalnu invaziju.

Vojni angažmani javnog i opskurnog modela - ovisno o aktualnoj potrebiŠto se tiče samih vojnih angažmana, oni mogu biti šireg obujma, u tom slučaju konsenzus i stvaranje istog postaje nužnost - ili mogu biti "opskurnijeg" tipa, tada j...
» za nastavak čitanja, molimo pretplatite se.
Otvaranje sjeverne granice Kobanija: Kako je Amerika zauzdala turske ambicije Deklarirani fašizam u današnjoj Italiji: Kako ga se spašavalo i kolika će biti prijetnja Bliski istok pretvara se u buktinju kojom će dominirati novi savezi i iznenađujući raskoli Sjevernoafrički rat protiv Islamista: egipatska vojna intervencija u Libiji Iza novih Hladnih ratova: ruska nestabilna buržoazija i američka velika proletarizacija Analiza: Dolazak Vladimira Putina u Beograd i Srbija između Istoka i Zapada Analiza: Zona zabrane leta kao početak vrućeg rata između Washingtona i Damaska Od Bengazija do Kobanija: Još neviđena nehumanost moderne vanjske politike Razbijanje Rojava revolucije: ideali direktne demokracije upravo se guše genocidom Kako Turska ucjenjuje SAD oko Sirije i može li se Obamina frakcija oduprijeti Erdoganu? Sirija kroz godine sukoba: Kako se održala, mitovi o sektaškom ratu i nove prijetnje Američki potpredsjednik Biden optužio saveznike SAD-a za stvaranje ISIL-a Minute do genocida: Pad Kobanija biti će nezamislivi gubitak i sramota za svijet Robovi koji su porazili Napoleona: Od prve crnačke republike do smrti "Baby Doc-a" Nova Vlada zauzima stav - Švedska postaje prva EU država koja će priznati Palestinu Slučajni diktatori i ponude s posljedicama: Historijski kontekst rata u Siriji i revanšizam CHP lider: "Percepcija da Turska podupire ISIL je točna, ISIL ima urede u Turskoj" SAD i Saudijska Arabija kao velika tabu tema - opasnost od jednog neprirodnog savezništva
copyright advance.hr 2014 | kontakt informacije | uvjeti korištenja