Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Što je to dumping? Predatorske ekonomske politike i velika protuofenziva Kine u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji

PIŠE:
Objavljeno:

Kad god je riječ o velikim silama iz Azije poput Rusije i Kine, zapadne vlade s jedne i druge strane oceana stavljaju sa strane svoje nesporazume i koaliraju na međunarodnoj sceni protiv onoga što percipiraju kao 'zajedničku prijetnju'.

Snažna recesija iz 2008. koja je potresla globalna tržišta je prouzrokovala duboke promjene u odnosima Kine i Zapada. Uslijedilo je zaoštravanje odnosa popraćeno tenzijama, optužbama, pritiscima te pokretanjem legalnih postupaka unutar Svjetske trgovačke organizacije koja je bila pozvana intervenirati više puta. Kao što je bilo spomenuto u prvom dijelu, 2009. godine je izbio sukob Kine i Zapada oko monetarne politike. Obamina administracija, podržana interesnim skupinama i jakim industrijskim grupacijama je vršila pritisak na Kinu da revalvira svoju nacionalnu valutu.

Ponašanje kineske Centralne banke je bilo iznimno nestabilno i često nejasne izjave njezinih dužnosnika su uzrokovale trzavice na međunarodnim burzama. Jedan dan bi tvrdili da Kina neće revalvirati juan, dok su već drugi dopuštali rast njegove vrijednosti.

Da su tenzije ostale samo na monetarnoj politici, ne bi izbio ekonomski rat, odnosno ne bi bilo dovoljno uvjeta da ga se tako definira(termin ekonomski rat je ovdje figurativno korišten a zapravo se misli na trgovački rat. O ekonomskom ratu bi bilo točnije pričati kada postoji ekonomska agresija na drugu državu koja prethodi ili je popraćena vojnim sukobom i u tom slučaju se koriste drugačija sredstva i oružja nego u trgovačkom ratu).

Međutim, stvari se nisu zadržale na sukobu monetarne politike koji se zapravo prelio na mnoge druge fronte, ali ono što je posebno značajno je bila uloga Svjetske trgovačke organizacije, koja je institucionalizirala taj rat, promijenila ga, ali istovremeno ostala promijenjena ponašanjem kineskih vlasti.

Jedno od najčešće upotrebljenih oružja u ekonomskom ratu Kine i Zapada je bio dumping. Dumping je engleski termin koji označava jednu nepravednu (iako ne ilegalnu) ekonomsku praksu s kojom roba koja se izvozi se prodaje na stranom tržištu po cijeni koja je manja od one u matičnoj državi ili po cijeni koja ne pokriva troškove proizvodnje.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.