X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Stari neprijatelji u kontekstu novih okolnosti: Rusija pregovarajući s Talibanima uvodi stabilnost u Afganistan

PIŠE:
Objavljeno:

Rusija će održati konferenciju o Afganistanu na kojoj će se susresti vodeće regionalne sile. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da će se sredinom veljače u Moskvi održati susret predstavnika iz Afganistana, Pakistana, Kine, Irana i Indije. Potvrda je stigla nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Islamske republike Afganistan Salahudinom Rabanijem. Ono što je iznimno jest da su Lavrov i Rabani još jednom istakli da talibani moraju biti uključeni u konstruktivan dijalog. Samo tako bi se moglo pronaći rješenje i zaustaviti jačanje nasilja u toj zemlji, posebice kada je militantni Daeš proširio prisustvo u Afganistanu. Susret u Rusiji neće uključiti zapadne sile koje su imale svoje trupe u Afganistanu od američke invazije 2001., ali se Lavrov nada da će Moskva pospješiti odnose sa SAD-om i da će predsjednik Donald Trump ponovno započeti suradnju oko stanja u Afganistanu.

Najava konferencije u Moskvi plod je dvomjesečne diplomacije nakon što su se u prosincu prošle godine susreli dužnosnici Rusije, Kine i Pakistana i započeli tripartitne konzultacije o sukobu u Afganistanu. Takva je shema izazvala negativne reakcije, osobito iz Kabula, gdje je vlada upozorila da se niti jedna regionalna rasprava o Afganistanu ne može provoditi bez samih predstavnika afganistanske vlasti. Stoga je Kabul uključen u razgovore oko pogoršanja sigurnosnog stanja u Afganistanu a posebice zbog pojave i jačanja utjecaja Daeša u zemlji. Prethodna dva kruga razgovora (bez Afganistana) nisu predstavljena javnosti, a treći susret je iskazao povećano povjerenje uključenih zemalja i želju za suradnjom, koja je očito potaknuta strahom od širenja terorizma i njegovog prelijevanja na poroznim afganistanskim granicama.

Ogranak Daeša je preuzeo odgovornost za nekoliko napada u Afganistanu tijekom protekle godine. Stoga su se tri zemlje dogovorile oko fleksibilnog pristupa i micanja određenih ličnosti s liste sankcija kako bi se proizveo miran dijalog između Kabula i talibanskog pokreta. Pragmatično gledajući, njihov sukob je samo prilika za Daeš. Nekoliko provincijskih središta pritišće talibansko prisustvo, a broj poginulih među afganistanskim sigurnosnim snagama se popeo na više od šest tisuća tijekom 2016. Afganistanski predsjednik Ašraf Gani je prilikom Opće skupštine UN-a zatražio od te međunarodne zajednice da novog vođu talibana Maulvija Haibatulaha također stavi na listu sankcioniranih pojedinaca, što je dodatno otežalo razgovore dviju strana, a ujedno se otežao razgovor Kabula i Islamabada. Trojka je uvažila afganistansku primjedbu i primila u razgovore kabulsko predstavništvo.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.