X
Akcija: 1-godišnja pretplata za  75 €   50 € !
Akcija je ograničena - traje do isteka vremena ili do isteka paketa!
Preostalo paketa: 5 od 5
Preostalo vremena: 00:56:44
Akcija traje do 15:00 po zagrebačkom vremenu.
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Soroš kao Orbanova babaroga ili kako upravljati emotivnim masama

PIŠE:
Objavljeno:

Mađarska vladajuća desničarska stranka Fidesz, koja se priprema za nove izbore koji će se u Mađarskoj održati u travnju iduće godine, poručila je ovog tjedna kako će uskoro razotkriti "cijeli plan" milijardera mađarskog podrijetla, Georgea Soroša, po pitanju njegove navodne inicijative dovođenja milijuna migranata u Europu.

Do pokretanja ove nove kampanje dolazi neposredno nakon što je vrhovni EU sud presudio protiv prigovora Mađarske i Slovačke po pitanju distribucije migranata po EU članicama. Podsjetimo, od svih EU zemalja Mađarska se možda i najstrože protivila ulasku migranata u Europu te odbijaju prihvatiti kvote prema kojima bi svaka članica trebala uzeti dio migranata, većinom s prostora Bliskog istoka.

Što se tiče Soroša, može se slobodno reći kako je mađarski premijer Viktor Orban istome proglasio rat - naime, Mađarska je već imala veliku kampanju, koja je uključivala brojne vanjske jumbo plakate, na kojima se kritizirao Soroš kao potencijalni neprijatelj Mađarske, naročito mađarskih vlasti.

George Soroš je kontroverzni biznismen koji se iznimno obogatio na spekulacijama te danas posjeduje milijarde dolara. Nakon što je ostvario svoje ciljeve u poslovnom svijetu, postavši najuspješniji hedge fond menadžer, slomivši pritom čak i britansku centralnu banku (vidi: Trgovina stoljeća: Kako je George Soroš u jednoj noći slomio Britansku banku i britanski monetarni sustav ), upustio se u druge poduhvate, navodno filantropske. Odlučio je veliku količinu svojeg novca uložiti u pro-demokratske organizacije i organizacije za promicanje ljudskih prava.

Teško je reći misli li Soroš da pritom uistinu radi dobro, odnosno da se na taj način iskupljuje za sav novac koji je na vrlo pretenciozan način ostvario, ili pak svojim novcem "utabava" puteve za nove teritorije na kojima on i njemu slični mogu zarađivati enormne svote novca po istom ključu.

U svakom slučaju, Soroš je danas kontroverzna ličnost. Za neke on je krajnji negativac te ga doživljavaju kao apsolutnog vladara iz sjene, čovjeka koji svojim rukama pokreće procese na planeti, od globalizacije do neoliberalizma. Na drugom ekstremu Soroša doživljavaju kao borca za slobodu i demokraciju, no ponajviše ga doživljavaju kao izvor svog novca jer nije tajna da Soroš financira, u potpunosti ili djelomično, brojne medije, organizacije i udruge koje će zastupati (ili će glumiti da zastupaju) njegove političke interese.

Dakle, imamo ljude koji ga pod svaku cijenu žele zaustaviti i ljude koji žele svoj entuzijazam i vrijeme ponuditi u zamjenu za njegov novac - a zna se da novca ima u izobilju. Naravno, sigurno ponegdje i koji njegov dolar završi u dobrim rukama, ali nema zabune - Sorošev projekt nije isto što i Carter Centar bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera.

Soroš se ne bavi samo podupiranjem ljudskih prava već često agresivno lomi nepodobne Vlade, kao što je sam slomio i Britansku banku, i to poprilično uspješno. Dakako, kako kada - osobno je tvrdio da mu je cilj srušiti s vlasti Georgea W Busha, pa u tome nije uspio.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Izaberi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.