Sjaj i pakao Apple proizvoda: surove kineske tvornice, masovna samoubojstva i globalna eksploatacija

D. Marjanović (advance.hr)
vrijeme objave: Petak - 03. 02. 2012 | 18:17
Bilo da se radi o iPhone telefonu, iPad tablet računalu ili pak MAC stolnom računalu - u zapadnom svijetu imamo gotovo samo 2 kategorije ljudi: onu koja posjeduje jedan od navedenih proizvoda i onu koja žudi za istima.
Na valu fetišističke promocije Apple-ovi proizvodi poprimili su element idoliziranja, unatoč činjenici da brojni stručnjaci navode kako je sama kvaliteta proizvoda inferiornija u usporedbi s nekim drugim, daleko jeftinijim, proizvodima.

Strategija prodaje je stvoriti histeriju putem medija oko svakog novog Apple proizvoda ili nadogradnje.
Dugogodišnjeg vođu kompanije, Steve Jobs-a, pogotovo nakon njegove smrti, uzdiglo se na pijedestal gotovo mitološkog nad-čovjeka koji je svijetu podario svu ljepotu napredne tehnologije.
Jednom dijelu svijeta, privilegiranom dijelu svijeta - svakako, no drugom - o kojem se piše znatno manje - podario je pakao, tragediju i nehumano izrabljivanje.

Vidljiv i nevidljiv svijetJedan od utjecajnijih progresivnih listova u SAD-u, Mother Jones Magazine (izlazi od 1976.) objavio je možda i najdetaljniji opis izrabljivačkog procesa koji egzistira diljem svijeta samo kako bi se privilegiranom tržištu dostavili najnoviji "gadgeti".

U tekstu pod naslovom "Inside Apple's Hidden Factories. Finally." (prijevod: "U Apple-ovim tajnim tvornicama. Napokon.") ističe se zanimljiva priča osobe po imenu Mike Daisey.
Gospodin Daisey je sam sebe opisao kao "velikog štovatelja kulta Apple-a".
Imajući u vidu njegovo beskonačno poštovanje prema voljenoj kompaniji, radio stanica "This American Life" odlučila ga je povesti na mjesto gdje se proizvode njegovi omiljeni proizvodi, u kineske tvornice kompanije Foxconn (koja sastavlja Apple proizvode) u gradu Shenzhen (jugoistok Kine).
Tamo je Mike Daisey mogao iz prve ruke vidjeti kako se stvara "čarolija".

Apple proizvodni pogoni u KiniPrvi detalj koji je Daisey-a temeljito šokirao je sama veličina industrijskog postrojenja - iPadove, iPodove i druge Apple proizvode u tvornici slaže čak 34,000 radnika.
U menzama se nalazi po nekoliko tisuća ljudi od jednom, a spavaonice su bile toliko pretrpane da su Daisey-a podsjetile na "lijesove u nizu".
Spavaonice se nalaze u sklopu tvornica - tako da radnici uvijek budu dostupni, u bilo koje doba dana ili noći (primjer kasnije u tekstu).

Većina proizvoda sastavlja se rukamaU obilasku tvornice Daisey se susreo s mladom radnicom čiji je jedini posao čistiti iPad ekrane - u nedogled. Kako je uskoro saznao, ...
» za nastavak čitanja, molimo pretplatite se.
Borba za orwellijansko ministarstvo istine: Ciklus "agenda-novac-lobi-mediji" Analiza: Realpolitik, opasnost od njegovog deficita i neodustajanje od ideologija Hoće li tenkovi ponovno ulaziti u Barcelonu? Referendum o odcjepljenju Katalonije Ostavština američke aneksije i kolonijalizma: Treba li Portoriko postati nezavisna država? Analiza: Pragmatična strana anti-ISIL koalicije i "uljez" koji već stvara probleme Ulazak u Siriju: Koji su konačni planovi za južnu granicu NATO-a? Analiza: Počeli su američki napadi u Siriji - lovci, bombarderi, dronovi i Tomahawk Opasno kockanje: Zašto se milijuni eura u novčanicama krijumčare diljem Europe? Zašto se četvrtina želi odcijepiti od SAD-a? Američke secesije u povijesnom kontekstu Atena i dalje kao prijetnja politici mjera štednje: Ruši li Syriza vlast u proljeće? Osvrt: Kraj rata u Ukrajini, narodna stvar, oaze pravičnosti i Vatikanski ugovori Oslobođeni turski zarobljenici - kakav će sada biti stav Ankare prema ISIL-u? Alibaba, najveći IPO i pokoravanje Dalekog Zapada: Što će sve progutati kineski gigant? Narod Škotske odabrao ostanak u Britaniji - Analiza: Što ishod znači za Europu? Povijest Škotske: nezavisnost kao identitet i Britanija kao privremeni zaklon Katarske vlasti "zamolile" visoke dužnosnike Muslimanske Braće da napuste zemlju Analiza: Bivši NSA i CIA šef otkriva kako se SAD sprema na dugi rat u Siriji i Iraku Olof Palme - o Švedskoj, atentatu i zadnjem velikom ljevičarskom lideru Europe
copyright advance.hr 2014 | kontakt informacije | uvjeti korištenja