Sjaj i pakao Apple proizvoda: surove kineske tvornice, masovna samoubojstva i globalna eksploatacija

D. Marjanović (advance.hr)
vrijeme objave: Petak - 03. 02. 2012 | 18:17
Bilo da se radi o iPhone telefonu, iPad tablet računalu ili pak MAC stolnom računalu - u zapadnom svijetu imamo gotovo samo 2 kategorije ljudi: onu koja posjeduje jedan od navedenih proizvoda i onu koja žudi za istima.
Na valu fetišističke promocije Apple-ovi proizvodi poprimili su element idoliziranja, unatoč činjenici da brojni stručnjaci navode kako je sama kvaliteta proizvoda inferiornija u usporedbi s nekim drugim, daleko jeftinijim, proizvodima.

Strategija prodaje je stvoriti histeriju putem medija oko svakog novog Apple proizvoda ili nadogradnje.
Dugogodišnjeg vođu kompanije, Steve Jobs-a, pogotovo nakon njegove smrti, uzdiglo se na pijedestal gotovo mitološkog nad-čovjeka koji je svijetu podario svu ljepotu napredne tehnologije.
Jednom dijelu svijeta, privilegiranom dijelu svijeta - svakako, no drugom - o kojem se piše znatno manje - podario je pakao, tragediju i nehumano izrabljivanje.

Vidljiv i nevidljiv svijetJedan od utjecajnijih progresivnih listova u SAD-u, Mother Jones Magazine (izlazi od 1976.) objavio je možda i najdetaljniji opis izrabljivačkog procesa koji egzistira diljem svijeta samo kako bi se privilegiranom tržištu dostavili najnoviji "gadgeti".

U tekstu pod naslovom "Inside Apple's Hidden Factories. Finally." (prijevod: "U Apple-ovim tajnim tvornicama. Napokon.") ističe se zanimljiva priča osobe po imenu Mike Daisey.
Gospodin Daisey je sam sebe opisao kao "velikog štovatelja kulta Apple-a".
Imajući u vidu njegovo beskonačno poštovanje prema voljenoj kompaniji, radio stanica "This American Life" odlučila ga je povesti na mjesto gdje se proizvode njegovi omiljeni proizvodi, u kineske tvornice kompanije Foxconn (koja sastavlja Apple proizvode) u gradu Shenzhen (jugoistok Kine).
Tamo je Mike Daisey mogao iz prve ruke vidjeti kako se stvara "čarolija".

Apple proizvodni pogoni u KiniPrvi detalj koji je Daisey-a temeljito šokirao je sama veličina industrijskog postrojenja - iPadove, iPodove i druge Apple proizvode u tvornici slaže čak 34,000 radnika.
U menzama se nalazi po nekoliko tisuća ljudi od jednom, a spavaonice su bile toliko pretrpane da su Daisey-a podsjetile na "lijesove u nizu".
Spavaonice se nalaze u sklopu tvornica - tako da radnici uvijek budu dostupni, u bilo koje doba dana ili noći (primjer kasnije u tekstu).

Većina proizvoda sastavlja se rukamaU obilasku tvornice Daisey se susreo s mladom radnicom čiji je jedini posao čistiti iPad ekrane - u nedogled. Kako je uskoro saznao, ...
» za nastavak čitanja, molimo pretplatite se.
Veliki povratak jastreba: Američki izbori za Senat i eskalacija rata u Siriji Bivši poljski MVP tvrdi kako je Putin Tusku nudio podjelu "umjetne" Ukrajine Otvaranje sjeverne granice Kobanija: Kako je Amerika zauzdala turske ambicije Deklarirani fašizam u današnjoj Italiji: Kako ga se spašavalo i kolika će biti prijetnja Bliski istok pretvara se u buktinju kojom će dominirati novi savezi i iznenađujući raskoli Sjevernoafrički rat protiv Islamista: egipatska vojna intervencija u Libiji Iza novih Hladnih ratova: ruska nestabilna buržoazija i američka velika proletarizacija Analiza: Dolazak Vladimira Putina u Beograd i Srbija između Istoka i Zapada Analiza: Zona zabrane leta kao početak vrućeg rata između Washingtona i Damaska Od Bengazija do Kobanija: Još neviđena nehumanost moderne vanjske politike Razbijanje Rojava revolucije: ideali direktne demokracije upravo se guše genocidom Kako Turska ucjenjuje SAD oko Sirije i može li se Obamina frakcija oduprijeti Erdoganu? Sirija kroz godine sukoba: Kako se održala, mitovi o sektaškom ratu i nove prijetnje Američki potpredsjednik Biden optužio saveznike SAD-a za stvaranje ISIL-a Minute do genocida: Pad Kobanija biti će nezamislivi gubitak i sramota za svijet Robovi koji su porazili Napoleona: Od prve crnačke republike do smrti "Baby Doc-a" Nova Vlada zauzima stav - Švedska postaje prva EU država koja će priznati Palestinu Slučajni diktatori i ponude s posljedicama: Historijski kontekst rata u Siriji i revanšizam
copyright advance.hr 2014 | kontakt informacije | uvjeti korištenja