Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Saudijska Arabija pod kraljem Salmanom: Kako izgledaju zemlja i njeni unutarnji procesi u rukama obitelj al-Saud

PIŠE:
Objavljeno:

Smrt kralja Saudijske Arabije Abdulaha bio je očekivani događaj. Već tjednima je zasjedalo Obiteljsko vijeće al-Saud, svakako jedne od najmoćnijih obitelji svijeta. Na tim zasjedanjima odlučeno je da će kralja naslijediti njegov polubrat, novi kralj 77-godišnji Salman. Drugi Abdulahov polubrat Mugrin je postao princ prijestolonasljednik, čime se već tradicionalno osigurava vlast u naftom najbogatijoj zemlji svijeta i državi u kojoj se nalaze dva najveća svetišta islama – Meka i Medina. Kralj Salman će se morati suočiti s drugačijom zemljom nego Abdulah kad je preuzeo tron. Nove geopolitičke prilike, konkurencija u naftnoj proizvodnji, rast standarda ali i potrošnje stanovništva, te jačanje protuvladinih stavova i poveznica s vehabijskom sektom izazovi su koji će zahtijevati laganu promjenu tradicionalne politike Saudijske Arabije.

Arabija jest saudijska jer njome vlada obitelj al-Saud. Osnivač ove moćne dinastije je Abdulaziz al Saud. On svoje porijeklo vuče do lokalnog šeika Sauda bin Muhamada, koji je vladao područjem oko današnjeg Rijada sredinom osamnaestog stoljeća. Njegov sin Muhamed primio je pod svoju zaštitu propovjednika vrlo konzervativne linije islama. On se zvao Muhamad bin Abdul Vahab, a njegova linija se od tada naziva vehabizmom. Partnerstvo Sauda i Vahaba rezultirala je zajedničkom vlasti nad cijelom zemljom sve do danas. Saudijska Arabija je u svom temelju spoj apsolutne monarhije i vehabitske teokracije. U toj simbiozi monarh ima pravo vladati, ali ne može krenuti protiv ultrakonzervativnog svećenstva (uleme). Od svog osnutka, Kur'an je služio kao neslužbeni osnovni zakon, a 1992. kralj Fahd i službeno je obznanio da su Kur'an i Suna ustav zemlje. Pridržavanje ustavnih vrijednosti odnosno Kur'ana nadgleda ulema, glavni muftija i vijeće islamskih stručnjaka, te vjerska policija, koja djeluje uz uobičajenu državnu policiju. Ta simbioza uspjela je 1912.nastankom Ihvana (bratstva) koje je okupljalo nomadska plemena odana klanu al-Saud koja su osvojila Arabiju u ime vehabizma. Od 1927. Abdulaziz vlada kao kralj Hedžaza i Nedžda, dviju provincija koje su srce Arabije, a od 1932. vlada i novom zemljom imenom Saudijska Arabija. Imao je četiri žene, četiri konkubine, te 44 sina od kojih ga je 35 nadživjelo i koji tvore srž monarhije. Državnu upravo dao je svojim sinovima i rođacima te tako uspješno uspostavio nadzor ne davajući nikome dovoljno moći da može ugroziti tron ili zahtijevati pravo nasljedstva. Sve se temelji na izgradnji konsenzusa po pravilima tradicije plemenske demokracije. Uz to, veliki koraci koje je saudijsko kraljevstvo radilo tijekom svog postojanja morali su dobiti privolu uleme putem fetve. Ibn Saud je umro 1953. te je na isti dan kraljem postao prijestolonasljednik princ Saud, koji je istog dana za svog nasljednika imenovao princa Fajsala. Ovaj presedan postao je običaj za svako drugo nasljedstvo u povijesti kraljevstva.

Vladavine Ibn Saudovih sinova bile su spektakularne i bogate događajima. Njegov nasljednik kralj Saud je morao abdicirati pod pritiskom obitelji 1964. Naslijedio ga je Fajsal koji je spoznao političku moć naftnih resursa, te postao glavnim igračem na Bliskom istoku, posebno u vidu odnosa prema Izraelu. Fajsal je počeo akumulirati bogatstvo, ali je ubijen u atentatu 1975. Naslijedio ga je politici nesklon kralj Halid, koji je bio poznat po razgovorima o sokolarenju, ali ne i o vođenju države, što je sve više padalo kao odgovornost na druge članove obitelji. U njegovo vrijeme dogodila se i Islamska revolucija u Iranu, čime je otpočet određen Hladni rat između Irana i Saudijske Arabije koji se i danas intenzivira. Halid je umro od srčanog udara 1982., a naslijedio ga je kralj Fahd. Njegov nasljednik je bio kralj Abdulah.

Sad, kad je i Abdulah umro, naslijedio ga je još jedan kralj u poodmaklim godinama. Sedamdesetdevetogodišnji kralj Salman održao je svoj prvi govor odmah čim je postao kraljem, obećavajući da će, uz Božju volju, ostati na pravilnom putu kojim je država hodala od svog osnivanja. Pozvao je na jedinstvo i solidarnost svih muslimana i zavjetovao se za rad na obrani nastanka saudijske nacije. Svog nećaka princa Mohameda bin Najefa proglasio je ministrom unutarnjih poslova, a za svog prijestolonasljednika imenovao je princa Mugrena. Svog sina Mohameda postavio je na mjesto ministra obrane. Salman je rođen 1935. i jedan je od Sudairi sedmorice – sedam sinova koje je rodila najvoljenija žena Abdulaziza Husa bin Ahmad Sudairi. Ova sedmorica se smatraju najjačim predstavnicima kuće al-Saud. Kao mladić postao je 1963. guvernerom Rijada, i jedan je od najzaslužnijih što se mali pustinjski grad pretvorio u razvijenu i modernu metropolu. Ministrom obrane postao je 2011., a slijedeće godine i prijestolonasljednikom jer su dvojica njegove polubraće, prinčevi Sultan i Najef, umrli unutar jedne godine. Kao ministar obrane, Salman je ostvarivao snažne osobne veze s dužnosnicima u SAD-u, Britaniji i Francuskoj, zemljama koje su najveći izvoznici oružja i vojne tehnologije u Saudijsku Arabiju. Svoje kontakte ima i među brojnim saudijskim plemenima, a obiteljski posao uključuje i dionice u panarapskim novinama Al-Šarg al-Avsat. Salman se smatra konzervativnim vladarem koji ima tradicionalne poglede na političke reforme i društvene promjene. Njegov govor nakon smrti Abdulaha i postavljanja za novog kralja pokazuje da je Salman vjeran nastavku vođenja politike u stilu njegovog polubrata. Međutim, svaki je saudijski vladar bio poseban po nečemu, dok su glavne crte vladanja ostale svima iste. Tek treba vidjeti po čemu će se isticati Salman. Naslijeđe Abdulaha će zasigurno biti važno.

Abdulah je zapravo vladao Saudijskom Arabijom deset godina prije nego je postao kraljem. Naime, kralj Fahd je godinama bio u komi prije nego je umro 2005. U to vrijeme kao prijestolonasljednik stekao je snažnu moć u zemlji, a strani diplomati smatrali su ga konzervativnim i pobožnim princem, sa snažnom emotivnom vezom s beduinskom tradicijom Arabije. Bio je jedan od rijetkih današnjih apsolutnih monarha.

Punih deset godina Abdulahove vladavine bilo je ispunjeno blagim ali dugosežnim društvenim reformama, posebno što se tiče sloboda izražavanja i prava žena. U njegovoj vladavini saudijska vlast je pružila određenu toleranciju prema društvenoj kritici kao i slobodnijem izvješavanju o radu saudijske vlade. Potrebe moderne zemlje morale su se uravnotežiti s konzervativnim tradicijama i vječitim odmjeravanjem snaga s vehabijskom ulemom. Liberalizirao je gospodarstvo i stimulirao privatni sektor kako bi poboljšao zaposlenost, a svojoj velikoj obitelji strogo je odredio manjak trošenja ogromnog bogatstva. Prvi je saudijski kralj koji je omogućio lokalne izbore. Žene su dobile pravo glasa, pravo biranja ali i da budu birane. Po prvi puta saudijske žene su dobile osobne iskaznice, te im je omogućeno da same vode svoj posao bez uključivanja muškog zaštitnika. U tome je Abdulah morao imati dobrog takta, jer je morao uravnotežiti konzervativne vjerske institucije i vjersku policiju s jedne strane i potrebne društvene reforme u korist žena s druge strane. Ulema ima vodeću ulogu u stvaranju vjerskih odluka, ali njih postavlja na čelna mjesta Vrhovnog religijskog vijeća kralj, te se vrlo rijetko događa da se protive konsenzualnoj odluci kraljevske obitelji.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.