S konferencije u Bakuu poručuju iranskim Azerima: "Povijesni je trenutak za stvaranje neovisne države Južnog Azerbejdžana"

N. Babić
vrijeme objave: Subota - 06. 04. 2013 | 20:15
Iako se već desetljećima Iran sa susjedima trudi imati što bolje odnose, Turska i Azerbejdžan su u subotu, 30. ožujka, još jednom dokazali da im do regionalne stabilnosti nije ni najmanje stalo. Baku, glavni grad Azerbejdžana, bio je domaćin konferencije 'Budućnost Južnog Azerbejdžana' (The Future of Modern South Azerbaijan), a organizator iste je bio separatistički pokret 'Nacionalni front za oslobođenje Južnog Azerbejdžana' (NLFSA). Poruke, koje su se čule na konferenciji u Bakuu, potvrda su da vlasti u Teheranu nisu pogriješile kada su NLFSA uvrstile među organizacije koje u suradnji sa Washingtonom i Ankarom otvoreno djeluju protiv jedinstva zemlje.

'Iran nema političku budućnost. Južni Azerbejdžan će neminovno postati suverena država. Kolaps Sovjetskog Saveza, neovisnost Azerbejdžana, a čiji je sastavni dio i Nagorno Karabah, iranski nuklearni program, predsjednički izbori 2009., Arapsko proljeće i događaji u Siriji stavljaju pod znak pitanja opstanak Irana', na konferenciji je izjavio Araz Aslanli, čelnik kavkaskog Think-Tank centra za strateška istraživanja Qafsam-Caucasus. (Općepoznato je kako su, pod izlikom promicanja 'demokracije, ljudskih prava i univerzalnih vrijednosti', Think-Tank analitičari sastavni dio soft-power strategije Washingtona. op.a.)

Iran je konferenciju na kojoj se raspravljalo o mogućnostima i načinu otcjepljenja teritorija na kojem živi azerska manjina (okolna područja oko garda Tabriza na sjeverozapadu zemlje) shvatio kao provokaciju, te pravovremeno i oštro reagirao.

Odmah po završetku konferencije, u nedjelju 31. ožujka, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova zadužen za Aziju i Oceaniju, Seyyed Abbas Araqchi, pozvao je na razgovor azerbejdžanskog ...
» za nastavak čitanja, molimo pretplatite se.
Pregled komentara (16)
copyright advance.hr 2014 | kontakt informacije | uvjeti korištenja