Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Putinov pohod na Elizejsku palaču: Tko će biti "ruski" predsjednik Francuske?

PIŠE:
Objavljeno:

Ruski predsjednik Vladimir Putin na korak je od pobjede na francuskim predsjedničkim izborima, tvrdi ugledni pariški tjednik 'L'Obs'. List navodi da će se na proljeće na izborima vjerojatno birati između Putinovih 'prijatelja' Francois Fillona i 'prijateljice' Marine Le Pen, te da ruski predsjednik ne može izgubiti u ovoj trci, čiji bi ishod mogao uvelike odrediti sudbinu Europske unije.

'Kremlj je već pomogao Donaldu Trumpu da se domogne Bijele kuće. Može li on (Putin) sada dobiti u Elizejskoj palači još jednog proruskog kandidata, Francois Fillona?', glasi pitanje koje je novinarka 'L'Obs-a' Nicole Henin postavila istražiteljici Marie Pele iz Bruxellesa. Pele je uvjerena da je francuska krajnja desnica, koju financira Rusija pokrenula prije nekoliko dana široku i izuzetno agresivnu kampanju na društvenim mrežama u prilog Fillona, a protiv Alaina Juppea. Njih dvojica su u drugom krugu na današnjim preliminarnim izborima za kandidata konzervativaca. Prema istraživanjima javnog mnijenja, favorit je Fillon, a Juppea se kritizira na društvenim mrežama zbog njegove navodne islamofilije koja ne priliči kandidatu desnice.

'U slučaju da se u drugom krugu bude biralo između Fillona i Le Pen, Putin pobjeđuje u oba slučaja', ocijenila je Pele. Prema istraživanjima raspoloženja javnosti, bivši premijer Fillon (2007-2013) bi doista trebao biti kandidat desnog centra i proći prvi krug predsjedničkih izbora u travnju. Veće šanse za ulazak u drugi krug trebala bi imati lider National fronta, Marine le Pen, nego kandidat ljevice, ma tko to bio.
Pele je ocijenila da je Moskva odlučila podržati Fillona, a ne samo Le Pen, te da i među ljevičarima ima svojeg kandidata – Jean-Luc Melenchona, te da Putin praktički ne može izgubiti.

Kada je riječ o kandidatima ljevice, ozbiljno figuriraju tri imena. Socijalist Mannuel Vals, aktualni premijer, Emmanuel Macron, bivši socijalist i bivši ministar ekonomije, te senator Jean-Luc Melenchon, također bivši socijalist i ministar, a sada lider krajnje ljevičarske koalicije Front de Gauche. Francuski mediji procjenjuju da među njima trojicom treba tražiti ljevičarskog kandidata, te isključiti mogućnost da bi aktualni predsjednik Francois Hollande mogao ponovo biti kandidat. Mediji ocjenjuju da je Hollande jedan od najnepopularnijih predsjednika francuske Pete republike, te da je potpora koju trenutačno uživa manja od četiri posto. On bi početkom prosinca trebao konačno saopćiti da li će se ponovo kandidirati za predsjednika.

No, vratimo se favoritima, Republikancu Fillonu, odnosno Putinu. Novinarka Nicole Henin naglasila je da Fillon nije rusofil, nego je putinofil. Njezine kolege iz 'Le Mondea' otvorile su svoje stranice za istražitelja i eksperta za Rusiju Francoise Tom čiji je tekst naslovljen sa: 'Francusku već godinama iznutra jede kremaljska propaganda'. Tom ističe da je politika Rusije već dala rezultate na drugim izborima. Primjenjujući iste tehnike propagande, kako u Rusiji, tako i izvan nje, Kremlj poseže za inkriminacijama neželjenih političara, korupcijom, ucjenama, obećanjima, kontrolom nad medijima i nadzorom nad pojedinim temama, objasnila je ona.

Tom smatra da Rusija pomoću društvenih mreža falsificira informacije i promiče ideju 'apokaliptične svijesti' oko 'smrti Zapada', te da širi strah i mržnju, navodeći ljude da odbace svoju slobodu i postanu ravnodušni prema istini. Ona je dodala da je broj agenata Kremlja na Zapadu znatno veći nego u vrijeme Hladnog rata, te da država koja je ugrabila dijelove teritorija dvoje svojih susjeda uopće ne skriva svoje namjere da utječe na izbore u zapadnim zemljama. 'Le Monde' je opisao politički program Fillona kao 'koktel konzervatizma i tacherovskog liberalizma'.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.