Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Priroda sigurnosnih izazova u Egiptu: Hoće li se ponoviti Tahrir?

PIŠE:
Objavljeno:

Početkom svibnja osmero egipatskih policajaca je ubijeno u napadu u četvrti Helvan u južnom Kairu. Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova izjavilo je da su policajci bili na zadatku kad su poginuli, te da su bili obučeni u civilnu odjeću. Presreo ih je kamion iz kojega su iskočila četiri neidentificirana čovjeka, otvorili vatru na policajce i pobjegli. Odgovornost za ovaj napad preuzela je tzv. Islamska država, ISIL ili Daeš. U izjavi na Twitteru, skupina koja se povezuje s Daešom opisala je napad kao čin osvete za "čiste i časne ženske zatvorenice" koje je Egipat zatočio. Očevici su potvrdili da je kamion imao istaknutu crnu zastavu Daeša.

Teroristička prisutnost u Egiptu nije nova stvar. Područje Sinaja već je godinama ratna zona u kojoj ginu egipatski policajci i vojnici, dok terorističke skupine, među kojima je zloglasna Ansar Bajt al-Makdis koja je otela i ubila Tomislava Salopeka, vladaju središtem pustinjskog poluotoka te ugrožavaju egipatsko-izraelsku granicu i egipatska ljetovališta na Crvenom moru. Sada postoji sve više naznaka da je Daeš uspio putem svojih lokalnih ćelija utaboriti svoje položaje u samom Kairu.

jabal musa

Unatoč tome, general Mohamed Matar, koji je bio ravnatelj sigurnosti za provinciju Sjeverni Sinaj, izjavio je medijima da ne isključuje uključenost nekih članova Muslimanskog bratstva u ovom incidentu. General je izrazio uvjerenje kako su neki članovi organizacije sakrili teroriste Daeša u području Helvana i omogućili izvršenje napada. Naglasio je kako pustinjsko zaleđe, koje se nalazi južno od Helvana, omogućuje kriminalcima lagan bijeg, a područje ujedno nastanjuju mnoge pristaše Muslimanskog bratstva. Matar objašnjava svoj stav činjenicom da su egipatske vojne operacije uspjele u eliminiranju mnogih terorističkih ćelija, a to je natjeralo Daeš da se suoči s egipatskim sigurnosnim snagama i pokaže kako je sposoban udarati na nekoliko područja u Egiptu, uključujući sam glavni grad. Sigurnosni stručnjaci poput ovog generala smatraju da će teroristi izvršiti napade i u drugim velikim gradovima, iako neće biti veliki, zbog visoke razine sigurnosti i stabilnosti u Egiptu.

Ove su riječi djelomično poruka pripremljenosti egipatskih snaga, ali pokazuju i razornu moć terorista. Iako ih se može pobijediti u iole organiziranijem vojnom napadu, kao male ćelije u višemilijunskim gradovima lako se utapaju u masi i postižu maksimalne učinke. Stoga je čudno da neki egipatski stručnjaci, pa i vladini dužnosnici, odbijaju mogućnost uključenosti Daeša u napade i operacije po Kairu. Jaka vojna prisutnost na Sinaju i stalne operacije egipatskih oružanih snaga protiv terorističkih uporišta, stotine ubijenih militanata i stvaranje sigurnosnog zida, po njihovom mišljenju ne omogućuje teroristima ulazak u ostatak zemlje.

Istovremeno, mnogima je jasno da se ovdje radi o trajnom ratu Egipta protiv terorizma u različitim područjima, te da je Egipat u riziku koji je dodatno pojačan trenutačnom jakom gospodarskom krizom u zemlji. Egipat ne treba obučene profesionalce koliko vojnu opremu koja je skupa i zbog koje se pregovara na raznim diplomatskim poljima, od Saudijske Arabije do Rusije. Zbog manjka novca i teških gospodarskih uvjeta, sustav sigurnosti je pod pritiskom, a nedavno se pokazalo da to vodi i do izdaja u državnim institucijama.

Glavni državni tužitelj Ahmed Al-Abrak je negirao izvještaje o curenju informacija iz Ministarstva vanjskih poslova. Ti podaci su navodno omogućili ciljanje sigurnosnih snaga, koje su navodno dostavljali određeni policijski dužnosnici u zamjenu za novac. Iako su sva ta nagađanja odbačena, tužiteljstvo jest ispitalo neke policijske zaposlenike o tom pitanju. To samo pokazuje da je bilo određenih incidenata unutar samog ministarstva, što može tumačiti i napad 8. svibnja u južnom Kairu. Svaka uspješna teroristička akcija mora uključiti izbor cilja, pažljivo proučavanje cilja, uvježbavanje, izvršenje i bijeg, a svih pet stadija operacije su jasno vidljivi u slučaju napada na policajce. To znači da su teroristi morali imati točne i pouzdane podatke kako bi se izvršila operacija s takvom preciznošću da je ona morala zapanjiti sigurnosni aparat u Egiptu.

Ali nije samo Daeš preuzeo odgovornost za ovaj napad. Narodni pokret otpora također je na svojoj Facebook stranici potvrdilo da su oni dobili detaljne podatke o kretanju policijskih snaga, pripremili zasjedu i izvršili napad. Prema njihovim tvrdnjama, napad na policiju dogodio se točno tisuću dana nakon što je raspršena masa koja je prosvjedovala na trgovima Rabia al-adavija i Nahda u znak potpore svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija. Time se nastoji ostvariti pomutnja u državi i pružiti međusobno suprotne podatke kako bi se podigla razina straha u društvu. Zapravo, skorija budućnost mogla bi pokazati da će biti više manjih napada po cijelom Egiptu koje će se razmjenjivati u svojim motivima na osnovi religijske borbe i narodnog otpora.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.