Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Prijelomni trenutak rata u Siriji: Bashar al-Assad u Moskvi na iznenadom sastanku s Vladimirom Putinom - Ključni potez kojim Rusija od SAD-a preuzima punu kontrolu nad sudbinom Sirije

PIŠE: | Foto: Bashar al-Assad u Moskvi, 20.10.2015., izvor fotografije: kremlin.ru
Objavljeno:

Assad u Moskvi, na sastanku s Putinom - to se desilo jučer i to je posjet koji je iznenadio svih, no bio je to ujedno i posjet na kojeg se čekalo već gotovo 5 godina. Prije nego se osvrnemo na detalje ovog susreta podsjetimo kako se zadnji veliki kontakt na relaciji Moskva Damask zbio u jutro 7. veljače, u kontekstu sirijskog rata sada već "davne", 2012. godine. Tada je Damask posjetio ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov - dočekale su ga tisuće ljudi na ulicama glavnog grada Sirije, mašući zastavama Rusije, Sirije, Palestine...

Bio je to najviši susret jednog ruskog dužnosnika sa sirijskim vodstvom otkako je u zemlji izbila kriza u proljeće 2011., ali do početka 2012. se već razbuktala u ozbiljan rat. Lavrov se tada susreo s Assadom i gotovo da nije uopće ni bilo bitno što su dvojica za vrijeme tog sastanka razgovarali, bilo je bitno da je Rusija ovim potezom već tada - svega nekoliko mjeseci nakon brutalnog smaknuća libijskog predsjednika Gaddafija - poručila Siriji da neće završiti kao Libija, da Rusija to neće tek tako dozvoliti.

To hladno jutro u veljači 2012. bio je prijelomni trenutak. Naime, tada je postalo jasno da Sirija neće biti još jedna zemlja predodređena za "smjenu režima" niti će postati zemlja u kojoj će se voditi "samo" građanski rat. Postati će nešto više, na žalost svih njenih stanovnika, postati će arena velikog geopolitičkog sukoba između Rusije i SAD-a. Dakako, time će postati i centralni bastion anti-imperijalizma - jer pokretanje vanjskog rušenja neke vlasti, kakva god ta vlast bila, može se nazvati samo imperijalizmom - ali pod koju cijenu? Nekoliko stotina tisuća mrtvih, nekoliko milijuna iseljenih - i to za sad.
Prvi ključni posjet, doček ruskog MVP-a Sergeja Lavrova u Damasku 7.2.2012.No, odluka je pala da će se američki proboj prema istoku zaustavljati u Siriju, u njoj se brane i Rusija i Iran. Ipak, najveći teret te obrane podnijela je sirijska vojska koja se do sada vjerojatno već i prepolovila, ali se održala. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je pak također uspio se održati, na veliko iznenađenje mnogih.

Od početka rata eskalirala je sektaška retorika pa tako Assada danas nazivaju velikim neprijateljem sunita koji brine samo o svojoj sekti, alawiti, a nekolicina sunitskih generala u sirijskoj vojsci su samo predstava za mase. Koliko je to točno? To je možda i najveće pitanje ovog sukoba. Možda i jest djelomično, ali nije u onoj mjeri koliko tvrdi jedna ili druga strana. Postoji, mora postojati, jedna sekularna privlačnost u aktualnoj sirijskoj vlasti koja ju drži iznad vode.
Bashar al-Assad u Moskvi, 20.10.2015., izvor fotografije: kremlin.ruNad-sektaštvo je jedini recept po kojem Sirija može preživjeti, a Bashar al-Assad izgleda kao jedini faktor koji je u stanju to i provoditi. Bashar je stoga za Siriju nešto što je bio i Tito za Jugoslaviju, postao je simbol koji ujedinjuje i ne dozvoljava da teror bude klasificiran kao sektaški mada se on nastoji takvim prikazati. Sličnost s Jugoslavijom je u tome da je tadašnja vlast također teror smatrala terorom, boreći se u ratu i protiv hrvatskih (Ustaša) i srpskih (Četnika) terorista, ali držeći ustroj što je više moguće nad-nacionalnim.

Isti model imamo u Siriji, samo tu nije riječ o nacionalnostima, već o religijskim sektama. Sirijska vlast podijelila je vlastito stanovništvo na sekularne patriote i islamističke radikale i time spriječila sektašku podjelu u kojoj nikada ne bi mogli preživjeti (jer većina Sirijaca su suniti, a teroristi poput ISIL-a tvrde da su oni vođe sunita).

Većina stanovnika Damaska, glavnog grada Sirije koji ima preko milijun ljudi, su suniti, a na pro-Assad skupovima okupljaju se stotine tisuća bacajući time u vodu svu sektašku propagandu koja se proizvodi već godinama.
Bashar al-Assad u Moskvi, 20.10.2015., izvor fotografije: kremlin.ruAssad je opstao do sada, a Zapadni stratezi smatrali su da neće preživjeti ni do ljeta 2011. Situacija se ipak ove godine dosta otežala po njega i sirijsku vojsku. Počeli su prvi puta gubiti gradove na zapadu zemlje, ali tada se desio naglo preokret - Rusija je započela svoju zračnu vojnu intervenciju i sada je sirijska vojska ponovno u prednosti i pokreće ozbiljne ofenzive.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.