X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Postoji li ruski utjecaj u iranskim predsjedničkim izborima?

PIŠE:
Objavljeno:

U posljednje vrijeme se sve više govori o ruskim utjecajima na raznim izborima u svijetu. Prvo se rasplela priča o ruskom utjecaju u američkom izbornom procesu; potom se govorkalo da se hakiraju nizozemski izbori, da bi najzad bilo govora i o ruskoj ruci u francuskim predsjedničkim izborima. Sada se isto raspravlja o Putinovom utjecaju u iranskim predsjedničkim izborima, osobito nakon što se je vodeći kandidat konzervativnih snaga Ebrahim Raisi susreo s predsjednikom Republike Tatarstan Rustamom Minihanovim, koji je u službenom posjetu Iranu. Raisi se s njim susreo 20. travnja, ali u tom trenutku nije znao da će zbog toga doći pod rafalnu paljbu iranskih medija. Minihanov se, naime, smatra izaslanikom samog ruskog predsjednika. Tijekom susreta, Minihanov je Raisiju rekao kako se nada u daljnji razvoj iransko-tatarskih odnosa, te da Vladimir Putin pridaje posebnu važnost širenju religije, uključujući islama, te stvaranju strateške skupine koja će razvijati odnose Kremlja s islamskim svijetom. Na čelu te grupe je upravo Minihanov.

Tatarstan je federalna republika unutar Ruske federacije, u Povoložju. Tatarstan i susjedni Baškortostan su prve muslimanske države unutar granica moderne Rusije, gdje je u Srednjem vijeku postojao slavni Kazanski kanat koji je utaborio Tatare i Baškire u ovom kraju. Radi se o etnički mješovitom području, ali u suvremenoj Rusiji je Tatarstan zadobio veliku važnost kao središte ruskih muslimana, donekle u snažnoj konkurenciji prema sjevernom Kavkazu. Rustam Nurgalijevič Minihanov je drugi predsjednik Tatarstana, izabran 2010. Nakon što je pod egidom susreta s islamskim čelnicima Minihanov došao u Iran, te se susreo s Raisijem kao Putinov izaslanik, mnogi umjereni i reformistički mediji i političari oštro su napali konzervativnog predsjedničkog kandidata. Oni su razvili pitanje da li ovime Rusija želi utjecati na tijek izbornog procesa u Iranu.

Iran i Rusija su oduvijek imali ambivalentne odnose. Carska Rusija i Perzijsko carstvo bili su u čestim sukobima u 18. i 19. stoljeću, a mirovnim ugovorima u Golestanu 1814. i Turkmenčaju 1828. Perzija je izgubila velik teritorij južnog Kavkaza. Ovi su porazi snažno obilježili iransku noviju povijest, sve do danas. Povijesno i kulturološki Rusija se u većem dijelu Irana doživljava kao i Britanija, kao sila koja je utjecala na odvijanje Velike igre za iskorištavanje strateškog i energetskog potencijala Irana. Sovjetski Savez i Islamska republika nisu bili u dobrim odnosima, osobito nakon što su Iranci protjerali i zabranili komunističku stranku Tudeh. I dok je u suvremenim geopolitičkim odnosima Iran postao blizak Rusiji, taj odnos nije zadobio širu društvenu potporu.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.