X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Počelo je primirje u Siriji: Hoće li se zadržati do Astane?

PIŠE:
Objavljeno:

Turska i Rusija postigli su dogovor za prestanak vatre u cijeloj Siriji kako bi završili sukob u toj zemlji. Plan je stupio na snagu u ponoć 28. na 29. prosinca, te traži prestanak neprijateljstava oružane oporbe i snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu. Prema turskoj medijskoj agenciji Anadolu, skupine koje i Ankara i Moskva smatraju terorističkima, a radi se o Džabhat Fatah al-Šamu i Daešu, nisu dio plana o prestanku vatre. Tursko-ruski dogovor dolazi nakon ograničenog sporazuma između dvije zemlje koji je omogućio povlačenje građana zarobljenih u području sjeverozapadnog Aleppa, gdje se nalaze pobunjenici. Ukoliko se održi plan o sveobuhvatnom prestanku vatre, u siječnju će započeti multilateralni mirovni pregovori u glavnom gradu Kazahstana Astani, što pospješuje prilike kraja tragičnog građanskog rata u Siriji.

Kako god išao taj tijek događaja, odnosi Turske i Rusije time nisu riješeni. Nije vjerojatno da će ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatiti tampon zonu u sjevernoj Siriji pod utjecajem Turske. Kad je Turska započela Operaciju Eufratski štit 24. kolovoza, dva njezina cilja bila su odbacivanje Daeša od turske granice i sprječavanje Kurda da prijeđu na zapadnu obalu Eufrata. Drugi ciljevi nisu jasno iskazani, ali se mogu pročitati između redaka u mjesecima koji su uslijedili. Ankara želi spasiti oporbene skupine koje su stiješnjene u Aleppu, pružiti im zaštićenu zonu i spriječiti izbjeglice da prijeđu granicu i nađu se u Turskoj. Turci su također odlučni u nakani blokiranja kurdskog napredovanja s istoka prema zapadu, te ulasku u al-Bab, a najzad da uvjere Sjedinjene Američke Države da završe svoje partnerstvo s Kurdima u operaciji na Raku, posljednje veliko utočište terorista. Međutim, turska vojska, koja nije imala previše prepreka u osvajanju Džarablusa, al-Raija i Dabika, sada trpi velike gubitke u pristupu al-Babu. Poginulo je sveukupno 38 turskih vojnika, a samo 21. prosinca njih 16. Dvojica su oteta i nepotvrđeni podaci govore da ih je Daeš žive spalio.

Poginuli se sada smatraju šehidima, a svaka prava država treba šehide, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kojega su u tim nakanama podržali i predvodnik oporbene kemalističke Republikanske narodne stranke Kemal Kilicdaroglu i tihi partner, šef Stranke nacionalističke akcije Devlet Bahceli. No, nedavna deklaraciju koju su potpisali Rusija, Iran i Turska u Moskvi može naštetiti ciljevima i veličini Operacije Eufratski štit, kao i turskoj politici prema Siriji. Vrlo je nevjerojatno da će Moskva prihvatiti novu tursku strategiju koja bi otežala sirijskoj vojsci i oslabljenom Bašaru al-Asadu pregovaranje za stolom. Putin je u izjavi za medije 23. prosinca rekao da će se Operacija Eufratski štit morati mijenjati ako će Rusija, Iran, Turska i Sirija sjesti za zajednički stol u Astani. Ali Turska jest dobila zeleno svijetlo za osvajanje al-Baba. Time se dala određena zadovoljština Turcima zbog gubitka interesa u Aleppu i odvajanja turske vojne logističke potpore za sirijske naoružane oporbene skupine. To će omogućiti Turskoj priliku da dobije pohvale zbog područja koje je oslobodila od Daeša, no pitanje je hoće li imati mogućnost da ih zadrži ili će Rusija zahtijevati da ta područja pređu pod kontrolu sirijske državne vojske.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.