X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Pad Mosula nije i kraj Daeša u Iraku

PIŠE:
Objavljeno:

Daeš (znan i kao ISIL) najslabiji je od svog uspona u ljeto 2014. Nakon zajedničkog svjetskog napora, ova teroristička organizacija pati od gubitaka na svim frontovima. Nekoć dobro naoružana skupina koja je brojila 35 tisuća boraca naočigled se rastapa. Daeš je izgubio glavninu svojih boraca i velik broj svojih zapovjednika. Teritorij djelovanja suzio se za 80 posto u Iraku i 60 posto u Siriji. Mogućnost prijenosa novca značajno je smanjena. Strani borci ne mogu samo ući u Irak i Siriju te im se pridružiti kao što su to činili 2014. i 2015. Sve manje je i dobrovoljaca, a sama organizacija je podosta zaustavljena u širenju online propagande.

S takvim dosezima čini se da je Daeš na definitivnom putu propasti, jer nema vojne, financijske i propagandne mogućnosti kao što je imao 2014., a njegovi neprijatelji sada znaju kako zauzeti njihove položaje. Svijetu, međutim, je potrebno neko mjerilo uspjeha protiv Daeša. Svakako je to zauzimanje Rake i Mosula, dva sjedišta ovog pokreta koji su identificirani kao jezgro i sama srž Daeša. Iračka vojska stoji pred 15 ključnih četvrti Mosula koje su još u rukama Daeša, a sva su okružena iračkim snagama. Iračke oružane snage su najavile plan podjele tog područja u nekoliko dijelova, a u svakom će djelovati posebni oblici vojnih snaga.

I dok su Daešovi bojovnici stisnuti u mali krug zapadnog Mosula, borba protiv te skupine u Iraku, kao i u ostatku Bliskog istoka, daleko je od završnice. Zapravo, transnacionalna teroristička grupa još uvijek nije odgovorila s najjačom snagom, a u Mosulu je ostavila tek dio svoje snage i očito napustila ovaj grad kao svoju iračku prijestolnicu. Mnogi članovi Daeša jednostavno nisu poznati iračkim obavještajcima, što se doznalo putem pronađenih dokumenata u oslobođenim područjima Mosula. Prema tim dokumentima vidi se da postoje 'skriveni' ljudi širom Iraka, a imenovani su samo brojem što im omogućuje jednostavno utapljanje u mnoštvo civila. Trenutačno u Iraku Daeš drži sedam posto teritorija zemlje, međutim i to je kriva procjena. Od 40 posto iračkog ozemlja 2014. Daeš danas drži 18 posto teritorija Iraka. Onih sedam posto o kojoj govori iračka vojska tiče se samo naseljenih područja. Zapravo, velika pustinjska prostranstva zapadne provincije Anbar, među kojima su područja Havidža, Tal Afar, Al Baadž, te gradovi Rava, Anah i Kaim, posve su netaknuta vlašću Bagdada. U to područje pobjegli su borci iz Dijale, Salahudina i Kirkuka.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.