Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Opasnost pakistanske krize: Pad premijera Sharifa i nestabilnost nuklearne sile

PIŠE:
Objavljeno:

Pakistanski premijer Nawaz Sharif dao je ostavku na svoje mjesto nakon odluke pakistanskog Vrhovnog suda kojim se diskvalificira za dužnost predsjednika vlade. Ova je odluka stigla nakon istraživanja bogaćenja njegove obitelji, a uslijed tzv. Panamskih dokumenata koji vežu Sharifovu djecu za offshore kompanije. Do sada je Sharif uporno negirao bilo kakvu krivnju. Petorica sudaca su jednoglasno donijela ovu odluku, te je Sharif odlučio poštivati sud, iako je izrazio snažnu rezerviranost oko sudskog procesa.

Posljedično, Islamabad je blokiran tisućama vojnika i policajaca koji nastoje preventivno održati red i mir, dok 18. pakistanski premijer odlazi s vlasti u već viđenoj tradiciji – naime, niti jedan od njegovih 17 prethodnika nije završio cijeli mandat na vlasti (Sharifu je trebalo manje od godine da postane prvi pakistanski premijer koji je završio svoj posljednji mandat). Neki sada vjeruju da je Vrhovno sud započeo dugotrajan i težak proces istraživanja korupcije, kako bi Pakistan postao demokratskije mjesto. Drugi vide u tom potezu povijest političke manipulacije u kojoj snažna vojska nadzire civilno donošenje odluka. Sam sudski proces je bio pun kontroverzi, prije svega jer optužba nije bila vođena pred krivičnim sudom, već pred Vrhovnim. Sam sud nije htio isprva voditi ovaj postupak, ali se čini da su snažne vojno-obavještajne agencije stavile pritisak da se ipak tako izvede.

Donekle je to bilo očekivano. Sharif je ušao u politiku kao podrška pakistanskom autoritarnom vođi Zia ul-Haqu, a na vlasti je htio postati novi amir ul-mominin, odnosno predvodnik vjernih, što je titula koju šijiti daju Imamu Aliju, a talibani svojem vođi. Demokratski poredak je natjerao Sharifa na ograničavanje svog vjerskog atavizma, te da se suoči s egzistencijalnim poteškoćama svoje zemlje. Pokušao je izgladiti odnose s Indijom i bio je odlučan u uključivanju pakistanskih manjina u procese donošenja odluka u Islamabadu.

Snažni su dokazi da je Sharif uistinu kriv. Curenje informacija kroz Panamske dokumente otkrivaju da su njegova djeca posjedovala offshore kompanije i nekretnine koje nisu navedene u poreznoj kartici obitelji. Kompanije su navodno korištene za usmjeravanje fondova kako bi se zadobili luksuzni apartmani u Park Laneu, u mondenoj londonskoj četvrti Mayfair. U obranu Sharifa je svjedočio bivši katarski premijer Hamid bin Jassin bin Javer al-Thani, koji je bio i Sharifov poslovni partner, i koji je pružio pisani dokaz za legitimnu kupovinu londonskih nekretnina. Sud je odbacio ove dokumente. Na kraju je Vrhovni sud osudio Sharifa u tehničkom propusti jer nije izvijestio parlament da je dobio radnu dozvolu tijekom svog vremena egzila, a kada je putovao u Ujedinjene Arapske Emirate. Njegova kćerka i dva sina sada će također morati doći na sud u procesima koji će trajati mjesecima.

Ali, posao izgleda ostaje u obitelji. Nije jasno tko će zamijeniti Sharifa, ali njegov brat Shehbaz, koji je glavni ministar u najnapučenijoj pakistanskoj provinciji Punjab, već se duže vrijeme čini kao nasljednik. Pakistanska vladajuća stranka, Pakistanska muslimanska liga – Nawaz (PML-N) će imati mogućnost da u Nacionalnoj skupštini izabere privremenog premijera koji će vladati do parlamentarnih izbora iduće godine. Ova stranka ima najviše mjesta u parlamentu i ne očekuje se velika poteškoća u izboru, ali će taj proces trajati barem mjesec dana. U međuvremenu, vršitelj dužnosti premijera bit će bivši ministar nafte Shahid Khasan Abbasi. Ipak, vladajuća stranka pokazuje prve naznake nesloge, a nakon skandala i Panamskih dokumenata, očito je kabinet u snažnim frakcijskim borbama. Zapravo, ako Shahbaz dođe na vlast onda je Nawazova struja izgubila, jer su dva brata ujedno stvorila i određeno rivalstvo. Shahbaz je održao dobre odnose s vojskom, a uz njega je i sadašnji ministar unutarnjih poslova Nisar Ali Khan. Poznato je da je Khan otvoreno prijetio premijeru zbacivanjem s vlasti, ali možda šef policije ima i neke svoje premijerske ambicije.

I oporba želi postaviti svog kandidata, osobito nakon što je sudstvo došlo pod snažan pritisak protivničkog političara Imrana Khana, koji dugo vremena vodi kampanju protiv Sharifa. Imran Khan je složen političar neujednačenog stava, ali gradi dobre odnose s vojskom koja je zabrinuta zbog Sharifovih nastojanja stvaranja trajnog mira s Indijom i suđenja bivšem autokratskom predsjedniku i generalu Pervezu Musharrafu. Vojska uz to podupire i nestabilnost u Afganistanu i Kašmiru. Drugi protivnik je Bilawal Bhutto, koji ima male mogućnosti proboja.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.