x
Izbor urednika
Svijet » Europa » Italija    19. travanj 2012|19:30

Očajni potez u borbi protiv mjera štednje - talijanski muzej spaljuje vrijedne svjetske umjetnine u znak prosvjeda

    
Deseci tisuća iz Aleppa bježe prema Turskoj, bliži se trenutak sloma militanata u najvećem sirijskom graduPovratak Sivih vukova: Uloga turskih ultranacionalista u sirijskom ratuVisoki iranski dužnosnik otkriva: "Iran i Rusija su potpisali poslovne ugovore u vrijednosti od oko 40 milijardi USD"Zastupnik turske najveće opozicijske stranke CHP: "Mogućnost turske vojne invazije na Siriju se drastično povećala, a samim time i mogućnost otvorenog vojnog sukoba između Turske i Rusije"Loše vijesti po Merkel: Čak 81% Nijemaca smatra da je njena Vlada izgubila kontrolu nad izbjegličkom krizomNa posljednjoj liniji obrane: Može li javnost jamčiti slobodu za Juliana Assangea nakon što je u UN odlučeno da je neutemeljeno zatočen?Smanjuje li se ruski utjecaj u Centralnoj Aziji? Moskva povlači dio vojnika iz TadžikistanaWashington "šokiran" odlukom čeških vlasti da oslobode dvojicu Libanonaca za koje je SAD tražio da im se izručeTurski premijer Davutoglu: "Do 70,000 izbjeglica iz Aleppa krenulo je prema Turskoj, oko 300,000 ljudi koji žive u Aleppu spremno je krenuti prema Turskoj"Pravedna presuda UN-a: "Assangeu se mora dopustiti da slobodno izađe iz ekvadorske ambasade i još mu se treba i kompenzirati", Britanija prijeti: "Ako izađe iz zgrade, uhititi ćemo ga bez obzira na UN presudu"Povratak ulične demokracije: Grčki narod mora fizički braniti crvene linije i svoje mirovineSirijska vojska napreduje na jugu zemlje, preuzeli kontrolu nad gradom Ataman u blizini grada DeraaRusija izdala oštro upozorenje nakon najava potencijalnih stranih invazija na Siriju: "Naši protuzračni sustavi u Siriji spremni su djelovati"Nova prijetnja invazijom: Saudijska Arabija poručuje kako je spremna ući kopnenim snagama u SirijuVelika sirijska završnica: Vojno rješenje kao jedino rješenje - Intenzivne pripreme za tursku kopnenu invaziju SirijePremijer njemačke pokrajine Bavarske, Horst Seehofer, na sastanku s Putinom u Moskvi: "Želimo jačanje ekonomskih odnosa s Rusijom, to je naša dužnost"Ukrajinski ministar ekonomije, strani stručnjak od kojeg se očekivalo da će provesti reforme, naglo podnio ostavku: "Nemoguće je nastaviti uz ovu razinu korupcije"Francuski MVP Fabius: "Brutalnom ofenzivom sirijskog režima na Aleppo, uz pomoć Rusije, torpedirali su mirovne pregovore u Ženevi"Spreman predati se nakon 3 godine agonije - Julian Assange najavio kako će u petak izaći iz ekvadorske ambasade u Londonu, bez obzira kako UN odlučio o njegovom slučajuU Aucklandu potpisan TPP, kontroverzni sporazum o slobodnoj trgovini koji obuhvaća čak 40% svjetske ekonomije
Glavni direktor jednog talijanskog muzeja odlučio se za radikalan i očajan potez protiv novih mjera štednje koje uvodi vlada talijanskog premijera Marija Montija - počeo je spaljivati umjetnička djela koja se nalaze u muzeju. Navodi kako će u znak prosvjeda muzej svakog tjedna spaliti po 3 umjetnine sve dok vlada ne obrati pozornost.
Direktor muzeja, Antonio Manfredi, navodi kako je razlog prosvjeda drastično smanjenje budžeta za kulturu. Danas planira spaliti sliku "Veliki Cirkus Ljudskosti" od umjetnika Filipposa Tsitsopoulusa - već je spalio dvije umjetnine iz muzeja koji u svojoj zbirci ima oko 1,000 umjetničkih djela, prenosi Reuters. Manfredi je i sam umjetnik, obnaša dužnost direktora muzeja suvremene umjetnosti "Casoria" u Napulju već 7 godina.
"Ne znam više kome da se obratim, a ne želim pregovarati sa Camorrom (op.a. mafijom)", rekao je Manfredi u razgovoru za Reuters.

Talijanske mjere štednje i rezovi u budžetu, kojima se nastoji vratiti dug od čak 2,5 bilijarde USD, snažno su pogodili mnoge sektore, pogotovo kulturu. Rimski muzej "MAXXI" nalazi se od početka mjeseca pod posebnom administracijom zbog financijskih problema, dok je poznati muzej "MADRE" u Napulju morao zatvoriti dva kata izložbi. Ekonomska kriza prijeti i drugim talijanskim povijesnim znamenitostima - strukture na prostoru drevnog grada Pompeji se raspadaju, prenosi Reuters.

VIDEO: Izvještaj o očajnim potezima zbog mjera štednje (RT)
izvor(i): Reuters | RT
Pristupite kompletnom advance.hr sadržaju,
svim tekstovima, za svega 15kn,
preplatite se već danas!
copyright advance.hr 2016 | Impressum | uvjeti korištenja