X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Napušta li SAD pristup meke sile? Kako će novi Trumpov proračun promijeniti američku vanjsku politiku u nadolazećim godinama

PIŠE:
Objavljeno:

Donald Trump je za vrijeme predizborne kampanje više puta šokirao svijet, ali i sagradio podršku oko slogana 'Učinimo Ameriku ponovno velikom' i 'Amerika na prvom mjestu'. Čim je ušao u Bijelu kuću pokazao je kako ima namjeru pretvoriti neka od svojih obećanja u djela. Najprije je uslijedilo povlačenje iz Transpacifičkog partnerstva, potom najava izgradnje zida s Meksikom, prijetnje penalima na uvoz Kini i Meksiku te pokušaj zabrane putovanja za građane iz 7 islamskih zemalja. No odluka koja najbolje predstavlja Trumpove namjere te potez koji će svakako odrediti američku vanjsku i unutarnju politiku nadolazećih godina je američki proračun. U četvrtak ujutro 16. ožujka 2017. Kongresu je dostavljen prvi nacrt američkog budžeta za 2018. godinu koji predviđa dodatne milijarde za vojsku, Domovinsku sigurnost, izgradnju zida s Meksikom, agenciju za nuklearni arsenal, američke vojne veterane, FBI te borbu protiv kriminala. Opravdavaju svoj potez činjenicom da neće biti dodatnih financijskih opterećenja za američki proračun, Trump je predložio rezove u sektorima od kojih neki tradicionalno nisu popularni među Republikancima. Među najvećim gubitnicima bi bili UN-ovi humanitarni programi ministarstva vanjskih poslova, ministarstvo okoliša, poljoprivrede, trgovine, prijevoza i obrazovanja.

Novi prijedlog američkog budžeta ima za cilj poslati dvojnu poruku. Na domaćem terenu Trump se prikazuje kao protivnik Establišmenta koji smanjuje glomazan državni aparat na kojeg odlaze goleme količine novca poreznih obveznika. Na međunarodnoj sceni pak, cilj je poslati poruku svijetu kako će se u budućnosti SAD brinuti više o sebi i svojim nacionalnim interesima. Direktor ureda za nacionalni budžet Mick Mulvaney je izjavio kako se radi o 'Amerika na prvom mjestu budžetu' te kako su se Trumpove riječi iz kampanje pretvorile u brojke.

Naglasak na sigurnost se vidi iz namjere kako Trump samo Pentagonu namjerava odobriti dodatnih 54 milijarde dolara, te predviđa 4 milijardi dolara za 20017 i 2018 godinu radi financiranja novog zida s Meksikom. U tom kontekstu, posebno teški rezovi očekuju Agenciju za zaštitu okoliša te ministarstvo vanjskih poslova. Prva bi trebala smanjiti svoj proračun za 31% odnosno za 2.6 milijardi dolara te ga dovesti na razinu kakav je bio prije 40 godina. Naime, Trumpova administracija planira ukinuti preko 50 različitih programa za zaštitu i čišćenje okoliša te obustaviti brojna istraživanja ministarstva energetike u području obnovljivih izvora energije. Ti rezovi, osim što imaju financijsku svrhu su i odraz Trumpovih sumnji prema klimatskim promjenama te manjka važnosti koje pridaje okolišu.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.