X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Naoružane skupine osnovale novi savez i paradiraju Tripolijem, NTC gubi kontrolu, Libija u sve većem kaosu

Kako su mnogi pretpostavljali još od završetka NATO operacije u Libiji, NTC neće biti u stanju kontrolirati Libiju, u kaosu koji je zavladao nakon smaknuća pukovnika Muammara Gaddafija.
Danas su ulicama glavnog grada Tripolija paradirale brojne naoružane skupine pobunjenika iz zapadne Libije koje tvrde kako su se udružile u novi savez.
Washington Post prenosi kako je vojna parada ujedno i upozorenje svim elementima koji najavljuju pobune - prije svega "zelena revolucija" odana Gaddafiju. Podsjetimo, prije nekoliko dana Gaddafijev sin Saadi rekao je za TV postaju al-Arabyia kako se upravo sprema "veliki ustanak" (vidi: Saadi Gaddafi poručio libijskom NTC-u: "Pripremite se za još neviđeni ustanak")

Tripoli - današnja vojna parada pobunjenika koji se otimaju kontroli NTC-aU novi savez stupile su brojne naoružane skupine iz zapadne Libije koje su ratovale protiv Gaddafijeve vojske.
Kao vođa ovog novog saveza proglasio se pukovnik Mokhtar Fernana koji je odmah iskoristio priliku da žestoko kritizira NTC koji se drži isključivo istočne Libije i centra Benghazi.
Fernana je rekao kako su NTC redom bivši Gaddafijevi birokrati koji su preuzeli vlast samo zahvaljujući NATO invaziji.
Tvrdi kako su pobunjenici sa zapada zemlje izostavljeni iz formiranja nove vlade i kako to više neće tolerirati.
Jedan od pobunjeničkih vođa, Ibrahim al-Madani, rekao je kako skupine neće položiti svoje oružje prema naredbi NTC-a. U svojim izjavama ide toliko daleko da je čak izjavio kako "građanski rat u Libiji nije bio protiv Gaddafija, nego upravo protiv korumpiranog režima koji danas tvori NTC".

Danas na ulicama TripolijaTek mizerno mali dio novca biti će predviđen za Libiju i taj novac će ići direktno u džepove najmilitantnije pobunjeničke frakcije, one koja će držati gnjevne stanovnike daleko od naftnih postrojenja.
Sukladno tome, za očekivati je novu buktinju građanskog rata. Takav sukob ne samo da bi išao na ruku crpiteljima nafte, već bi i efektivno služio kao kočnica na sve veću pobunu "zelenog" otpora koji se zavjetovao na borbu protiv svih pobunjeničkih elemenata u zemlji.
Već iz današnjih izjava nove "zapadne vojne konfederacije" vidimo prve pokušaje da se sistematski i s predumišljajem pojača kaos koji vlada u zemlji - svojim konstatacijama da se namjeravaju "boriti protiv NATO-ovog NTC-a koji je ukrao revoluciju" nastoje određene anti-NTC skupine okupiti oko sebe i na taj način smanjiti mogućnost izbijanja općeg narodnog ustanka koji bi za cilj imao vratiti neovisnost koju je zemlja imala dugi niz godina.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

Poštovani, riječ je o tekstu starijem od 60 dana te je stoga komentiranje zatvoreno.
1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.