Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Jeruzalemska intifada - je li novi ustanak izveden bez Fataha i Hamasa?

PIŠE:
Objavljeno:

Trenutačna eskalacija nasilja u Jeruzalemu i Zapadnoj obali je nejasan razvoj događaja, pa se mnogi pitaju da li se radi o kratkoročnom izboju sukoba ili dugo očekivana treća intifada? Jedna je stav jasna, a to je da se radi o najnovijem sukobu izraelske i palestinske snage čija se dubina, dužina i priroda ne može nazrijeti. Odluka palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa o tome da je završen dogovor iz Osla koji je sam potpisao prije 22 godine, pokazuje da je palestinska politika izgubila strpljenje s Izraelcima.

Bez ikakvog mirovnog procesa u vidu te s gomilom nezaposlene palestinske mladeži, nije ni čudno da je došlo do ovog sukoba. Pitanje je samo koliko će dugo ljudi prosvjedovati prije nego dosegnu točku izmorenosti. Ironično, ovo se pitanje postavilo upravo u posljednja dva velika ustanka odnosnog prvog i drugoj intifadi. Tijekom prve intifade ujedinjeno je vodstvo u potpunosti bilo izvan zakona, i bili su povezani u frakcije Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO). Tijekom druge intifade, poznate po početku u Al Kasi, uloga slabo naoružane palestinske policije i samoubilačkih napada, kao i uloga palestinskih građana Izraela bili su pozadina prosvjednih djelovanja.

Bez dobro organizirane potpore prosvjedu, vjerojatno će i ovaj val biti usporen i najzad ugašen sam od sebe. Frakcije PLO-a, s izuzetkom Fataha, nisu relevantne danas. Ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da podupiratelji raznih PLO frakcija ne dosežu više od par postotaka potpore. Islamski džihad i Hamas, ostaci Fataha i ostalih PLO militanata, danas se nalaze pod prismotrom i izraelske i palestinske sigurnosti. To znači da aktivni prosvjednici moraju biti nezavisni od formalnih organizacija ako žele ostvariti veći prosvjedni uspjeh. Političari nastoje zadržati taj val otpora i ne žele da on izmakne njihovoj kontroli.

Prilikom svakog rata ili sukoba s Izraelom, Palestinci žure s porukom da ih ujedinjuje krv. Međutim, tijekom proteklih ratova postalo je očito da to ujedinjenje sprječava mnoštvo palestinskih unutarnjih sukoba. Medijske poruke pršte optužbama između Hamasa i Fataha, što dodatno vodi podjeli. Međutim, u trenutačnim sukobima u Jeruzalemu događa se neviđena sloga. Glasnogovornik Fataha Fajez Abu Atije je rekao da obnavljanje jedinstva u svijetlu trenutačnog stanja je stvar nacionalne važnosti, a nemogućnost jedinstvenog nastupa samo pomaže Izraelu, a ne Palestincima. Tako se Pojas Gaze pridružio Zapadnoj obali i Istočnom Jeruzalemu u sukobima koji streme zaštiti džamije Al Aksa. Atije je izjavio da je Pojas Gaze dio palestinskog teritorija, zajedno sa Zapadnom obalom i Jeruzalemom, te da je to poruka koju narod traži, te su zato u stranu stavljene međustranački sukobi.

Atije je koristio ime intifade, te je spomenuo da je ona mogućnost dosizanja jedinstva, te da je upad u svetišta i ubijanje djece na palestinskim ulicama povod da se to jedinstvo i ostvari. Još početkom rujna Mahmud Abas je tijekom sastanka izvršnog odbora PLO-a stvorio delegaciju za sastanak s Hamasom kako bi se raspravili mehanizmi dolaska do obnove odnose i ostvarivanja nacionalnog jedinstva, te Fatah sada čeka Hamasov korak u tom smjeru.

Vođa Hamasa Ahmed Jusef također je pozvao na rješavanje postojećih problema i kraja podjele. I on smatra da ove poruke stižu uslijed već prozvane Jeruzalemske intifade, koja budi palestinsku i islamsku svijest. Da bi ona uspjela, Jusef smatra da se dvije organizacije moraju sastati, ujediniti i na taj način poduprijeti palestinsku mladež. Jusef smatra da je njegov pokret ponudio sve što je potrebno za prestanak palestinskih podjela, te je Hamas prihvatio da se stvori palestinska vlada nacionalnog jedinstva. Sada je na redu Abas koji drži sve karte i moć kao predsjednik.
Jeruzalemska intifada započela je prvog listopada i sastoji se od niza sukoba započetih navalom izraelskih sigurnosnih snaga u džamiju Al Aksa. Tada su poginuli Nama i Ejtam Henkin, a uskoro se otpor Izraelcima proširio među mladima na području Zapadne obale i Pojasa Gaze. Palestinsko ministarstvo zdravstva je objavilo da je od početka listopada u tim prosvjedima poginulo 46 osoba na palestinskoj strani, a među njima i desetoro djece. Ovaj izboj nasilja je pokazao istinitu pozadinu palestinske podijeljenosti. Ulica i prosvjedi su otkrili ujedinjeni otpor protiv okupacije bez obzira na političku podijeljenost Fataha i Hamasa, odnosno da je to stvar samo političkih elita ali ne i samog naroda koji ima snažnu revolucionarnu svijest.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
6 mjeseci
45 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
7.5 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 6 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Izaberi
Trajanje pretplate - 6 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

Najbolja opcija
1-godišnja pretplata
75 €
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE:
6.25 € mjesečno
 *
* Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke, mogućnost plaćanja od 2 do 24 rate).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja (uključujući i obročno plaćanje od 2 do 24 rate - za VISA; Maestro i VISA Premium kartice kod PBZ banke).

 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.