X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Ismail Hanije - nova nada Hamasa i Palestine

PIŠE:
Objavljeno:

Sada već bivši politički čelnik palestinskog islamističkog pokreta Hamas Haled Mešaal objavio je 6. svibnja da je Ismail Hanije osvojio unutarnje izbore u pokretu, te da je on novi vođa političkog ureda Hamasa. Mešaal, koji se nalazi pod zaštitom katarske države u Dohi, ostaje članom vijeća Hamasa (šura) i time utjecajan igrač u budućnosti pokreta. Izbori su provedeni videokonferencijom jer mnogi članovi šure žive raštrkani između Palestine i Katara, a uz Haniju kandidati su bili Musa Abu Marzuk i Mohamed Nazal. Marzuk danas živi u Egiptu te je imao značajnu ulogu u reorganizaciji Hamasa nakon što su mnogobrojni njegovi članovi uhapšeni 1989., a poznat je i po poveznicama s muslimanskim donatorima u Americi i Europi koji su svojim financijskim sredstvima uspjeli održati organizaciju i razvoj infrastrukture u Gazi, uključujući socijalnu skrb. Mohamed Nazal trenutačno boravi u Bejrutu i uključen je u interpalestinski dijalog o jedinstvu.

Izbor Hanije utvrđuje kontinuitet u smjeru kretanja Hamasa, jer je on od 2013. bio Mešaalov zamjenik. Hanije je vodio pokret u Pojasu Haze a posljednjih mjeseci je putovao Egiptom, Saudijskom Arabijom i Katarom kako bi se susreo s nizom Hamasovih čelnika. Ujedno je široko popularan među samim Palestincima, posebice zato što se ne boji ostati živjeti u Gazi. U slučaju palestinskih predsjedničkih izbora, ispitivanja javnog mnijenja govore da bi Hanije dobio 47 posto glasova. Karizmatičan je i može se s lakoćom obratiti Palestincima. Ujedno je vezan uz starije Hamasove vođe kao što su Mahmud al-Zahar i Jahja Sinvar koji su vrlo bliski s čelništvom Islamske republike Iran. Također se od njega očekuje oživljavanje poveznica s Hezbolahom i Sirijom uz rješavanje negativnih tijekova u odnosu prema tim stranama.

Hamasov predstavnik u Iranu Haled al-Kadumi tvrdi da je u posljednje vrijeme došlo do velikog uspjeha prema razvoju odnosa Hamasa i Teherana, pogotovo zato jer je Iran sklon daljnjoj financijskoj i vojnoj potpori pokretu. Odbacio je ideje da su neke arapske zemlje zahtijevale od Hamasa da prekine tu poveznicu s Iranom, te ujedno da nema pokušaja Irana da pomiri Hamas s Damaskom. Mnoge su dvojbe oko toga. Prošlo je više od godinu dana kada je političko vodstvo Hamasa posljednji put došlo u službeni posjet Teheranu. Navodno je Iran čekao da vidi ishod novih izbora i tada da utvrdi odnos koji je temeljen na sposobnosti suočavanja s Izraelom i podupiranju otpora. Dodatna je poteškoća što se na Bliskom istoku vodi umjetan rat između sunita i šijita. Islamske denominacije se uzimaju kao povod ratovanju, što je izravna patka vehabitske Saudijske Arabije. Hamas je sunitski pokret, Iran je šijitska država. Napetosti koje vladaju između denominacija utječu sada i na odnos Hamasa i Irana, iako obje strane pokušavaju odagnati te razlike i podjele, te se usredotočiti na pitanje rješavanja izraelske okupacije palestinskog teritorija. Teško je, međutim, razvidjeti o kojim se točno stvarima dogovara Hamas kroz službene kanale odnosa s iranskom državom (Islamska revolucionarna garda, Ministarstvo vanjskih poslova i Ured Vrhovnog vođe), te da li je doista istina da nema zahtjeva od iranske i arapskih strana za Hamasovom potporom u regionalnoj borbi za moć.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.