X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Hezbollah na prekretnici: Nagrada ili kazna za ulogu u Siriji

PIŠE:
Objavljeno:

Američko-ruski dogovor oko prekida vatre u jugozapadnoj Siriji, temeljen na susretu Vladimira Putina i Donalda Trumpa u Hamburgu, poziva da se izbace strani borci koje podupire Iran iz strateški važnog sirijskog područja koje graniči s Izraelom i Jordanom. Ovaj dogovor nije zapravo niti potvrđen službeno od State Departmenta, ali se očito odnosi na Brigadu Kuds Islamske Revolucionarne Garde i libanonskog Hezbollaha, koji ne bi smjeli doći do Golanske visoravni, koja je pod okupacijom izraelske vojske, niti uzduž jordanske granice. I dok Rusija možda može zatražiti od svog iranskog saveznika manju vidljivost iranskih snaga, pitanje je koliko utjecaja ima među borcima Hezbollaha.

Prije svega, odbacivanje snaga Hezbollaha je glavni interes Izraela. Hezbollah aktivno podupire vladu u Damasku i šalje vojnike u Siriju od 2012. Do 2014. njihovo uključenje je počelo dobivati sve veću potporu vladinih snaga u cijeloj Siriji. Iako postoje različite statistike, smatra se da je u Siriji nekoliko tisuća boraca Hezbollaha te da su do 2015. libanonski šijiti izgubili oko 1500 ljudi u borbi. Hezbollah je osobito aktivan u sprječavanju prelijevanja pobunjenika iz Sirije u Libanon.

Hezbollah na arapskom jeziku znači 'Božja stranka' i odnosi se na političku stranku i vojno krilo šijitskih muslimana u Libanonu. Stvoren je 1982. nakon izraelske invazije na južni Libanon i okupacije koja je trajala do 2000. godine. Glavni cilj stranke jest dovođenje islamske republike iranskog oblika u Libanon i borba protiv imperijalizma, međutim pragmatičan pristup realnosti doveo je do sasvim drugačijih oblika djelovanja. Prijateljski odnosi s Iranom i Sirijom naveli su ove dvije zemlje na znatnu organizacijsku i financijsku podršku Hezbollahu, a posebno tijekom izraelske agresije. Izraelske obrambene snage povukle su se iz Libanona 2000. nakon dva desetljeća okupacije. Od tada je Hezbollah dobio veću moć u zemlji i zapravo postao priznatom političkom strankom, jednom od stupova stabilnosti Libanona.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.