X
VELIKA AKCIJA: Od proljeća do proljeća - 1 godina pretplate za  75 €  50 €!
Dobrodošli na advance.hr!
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), ali isključivo za funkcionalnost samih stranica (ovdje nema prikupljanja Vaših podataka za nikakve marketinške agencije). Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Advance.hr koristi "kolačiće" (cookies), no isključivo za funkcionalnost samih stranica. Detalje možete pročitati u sekciji: uvjeti korištenja.
Slažem se s uvjetima korištenja

Federalne rezerve SAD-a i njihov veliki značaj (II. dio): Zakon Aldrich-Vreeland i kako je sve počelo

PIŠE:
Objavljeno:

Nastavak teksta (za prvi dio kliknite ovdje)

Opći ekonomski oporavak, koji je započeo 90-ih godina 19-tog stoljeća i početkom 20-ih, prekinut je panikom koja je pogodila Wall Street i SAD 1907. godine, te je bila uvertira za nastanak Federalnih rezervi.

U pozadini događaja iz 1907. bila je newyorška banka srednje veličine zvana Knickerbocker Trust Co., na čijem je čelu bio Charles Tracy Barney. On i njegov poslovni partner Frederick Augustus Heinze nakanili su monopolizirati dionice kompanije United Copper, velikog proizvođača bakra, metala za kojim je vladala velika potražnja u to doba; na suprotnoj strani stajali su interesi obitelji Rockefeller, koja je kontrolirala veliku tvrtku Amalgamated Copper Company. Želeći monopolizirati tržište bakra, Frederick A. Heinze osnovao je vlastitu banku, Mercantile National Bank sa sjedištem u New Yorku; izašavši na newyoršku burzu, bacio je 'rukavice u lice' obitelji Rockefeller.

14. listopada 1907. dionice United Copper porasle su na više od 62 dolara; dva dana kasnije pale su na svega 15 dolara. 'Glava obitelji' John D. Rockefeller se riješio svoga protivnika tako što je na tržište dopremio milijune kilograma bakra prouzročivši time pad cijene bakra, što je posljedično dovelo do pada cijene dionica kompanije. S obzirom da je F. A. Heinze bio povezan s još šest newyorških banaka srednje veličine, vijest o njegovoj povezanosti s tim bankama dovela je do navale štediša na spomenute banke i na Mercantile National; ipak, prava panika je nastala kad se saznalo da je predsjednik treće po veličini štedne banke u New Yorku, Charles F. Morse, poslovno povezan s Mercantile National što je stvorilo navalu na Knickerbocker Trust.

Banka je odmah osjetila posljedice; bili su prisiljeni obratiti se Udruženju klirinških banaka, na čijem čelu je bio J. P. Morgan te moliti za kredit. Prije sporazuma oko bilo kakvog kredita, J. P. Morgan je tražio reviziju poslovnih knjiga banke Knickerbocker Trust Company, a na čelu revizorske skupine je bio Benjamin Strong, kasnije budući prvi guverner Banke za savezne rezerve u New Yorku. Odbivši zahtjev za kredit, glasine o nelikvidnosti su se širile te su ljudi navalili na tu banku i ostale trustovske banke što je dovelo do rasprodaje dionica kako bi banke došle do novca; posljedica svega je krah Newyorške burze. Diljem zemlje regionalne banke su odbijale mijenjati novac za zlato (iako su bile dužne zakonom), jer su se bojali gubitka 'čvrstog novca'.

Panika, od koje je najviše profitirao J. P. Morgan i banke oko njega, a koja se dogodila u vrijeme Theodorea Roosevelta, stvorila je dojam kod mnogih građana i političara da bi centralizirana monetarna politika trebala zaživjeti. Rezultat krize iz 1907. godine je i poziv Roosevelta i Kongresa na izradu studija o tome, pri čemu je jedna od njih, tzv. Warburgov plan, koji je dobio ime po Paul Warburg Moritzu (1810-1932), američkom bankaru njemačkih korijena koji je bio jedan od ključnih sudionika sastanka na Jekyll Islandu, gdje je i donesen plan za uspostavljanje Sustava saveznih rezervi, tj. FED-a. Pojedini autori tvrde da je on pravi tvorac Zakona o sustavu saveznih rezervi. Ovim planom predloženo je uspostavljanje centraliziranog bankovnog sustava koji bi nadgledao 'Upravni odbor' od 42 člana, sastavljen od predstavnika Ministarstva financija, kontrolora banaka, rizničara SAD-a, šest članova Kongresa, dvadeset predsjednika podružnica centralne banke, dvadeset članova za koje se izjasne banke članice koje bi posjedovale dionice te guvernera (predsjednika upravnog odbora).

Druga studija, Fowlerov plan, predlagala je sličan sustav kojim bi upravljao 'Financijski sud', trebao bi biti sastavljen od sedamnaest članova, koje bi imenovao predsjednik, a predstavljali bi određena područja zemlje. Nakon razmatranja i debata Kongres 1908. godine donosi, a Theodore Roosevelt potpisuje Zakon Aldrich-Vreeland, koji zahtjeva da Kongres imenuje Nacionalnu monetarnu komisiju. Kongres je naložio komisiji, na čijem je čelu bio senator Nelson Aldrich, da predloži reforme nužne kako bi se ustanovila centralna banka te spriječilo buduće novčane panike na financijskim tržištima; rezultat rada komisije stiže 1911. godine Aldrichovim planom za centralnu banku SAD-a.

Poštovani, za čitanje cijelog ovog teksta morate biti pretplatnik.

1. korak: Za nastavak čitanja odaberite pretplatu:
 
1 mjesec
14 €
Pristup kompletnom advance.hr sadržaju u trajanju od 30 dana.
Izaberi
Mjesec dana pretplate
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Mogućnost korištenja raznih načina plaćanja.
Ograničena akcija
AKCIJA! 1-godišnja pretplata!
 75 €  50 €  
(mogućnost plaćanja i na rate:
4.16 € mjesečno*)
*Iznos u slučaju plaćanja na 12 rata (opcija za sada dostupna samo preko PBZ banke).
Potvrdi
Trajanje pretplate - 12 mjeseci
Potpuni pristup svim sadržajima i arhivi advance.hr
Specijalna ponuda je ograničena, iskoristite je dok traje!


 
Pristup samo ovom tekstu
5 €
Umjesto pretplate možete kupiti pristup samo ovom tekstu.
Izaberi
Uplatom ćete imati pristup ovom tekstu
Drugi tekstovi neće Vam biti dostupni (osim ako i za njih ne uplatite pristup)
Putem ovog koraka kreirat će Vam se korisničko ime tako da ako želite možete jednostavno proširiti svoj pristup uplatom jedne od regularnih pretplata.

2. korak: Odaberite način plaćanja
Pređite preko jedne od gornjih opcija i prikazat će Vam se detaljniji opis metode plaćanja.
Korištenjem sustava za online naplatu pristajem na Opće uvjete korištenja i Pravila o zaštiti privatnosti kao i na Opće uvjete o online plaćanju
Potreban je pristanak na uvjete korištenja
O sustavu pretplate:
- Klikom na odabranu opciju bit ćete prebačeni na sigurni sustav WSPay gdje možete u nekoliko trenutaka obaviti kupnju
- Možete birati između nekoliko metoda plaćanja, uključujući kartično plaćanje, kriptovalute itd.
- Kad Vam pretplata istekne bit ćete o tome obavješteni - pretplata se NE obnavlja automatski, odnosno morat ćete je sami obnoviti putem ovog sustava
- Nakon uspješne uplate dobit ćete korisničke podatke (ako ste novi korisnik).
- WSpay - Web Secure Payment Gateway advance.hr koristi WSPay za online plaćanja. WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.